Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πώς ο Πέτρος Δούκας, υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή και γαμπρός του 'Έβερτ, με ένα τηλεφώνημα έδωσε δάνεια σε χρεοκοπημένες συνεταιριστικές...


Το Βατοπέδι είναι η πιο γνωστή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το όνομα του πρώην υπουργού Πέτρου Δούκα, αλλά όχι και η μοναδική. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος από την Ξάνθη, με προσωπική παρέμβαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών δύο σχεδόν χρεοκοπημένες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μία εκ των οποίων ήταν η ΣΕΒΑΘ, πήραν δάνεια χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι στα πρακτικά συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας σημειώνεται ξεκάθαρα για μία εκ των επιχειρήσεων ότι αυτή δεν πληροί τα κριτήρια για να δανειοδοτηθεί, κι έτσι η εισήγηση του ιδρύματος ήταν αρνητική, όμως κατόπιν επικοινωνίας του τότε υφυπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της τράπεζας, η δανειοδότηση  εγκρίθηκε, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Συγκεκριμένα  με τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Δούκα, φέρεται να εγκρίθηκε η χορήγηση δανείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ  για την πληρωμή αποζημιώσεων εργαζομένων και υλοποίηση business plan της εταιρίας. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το συγκεκριμένο business plan ουδέποτε υλοποιήθηκε.




Τα δάνεια αυτά, δόθηκαν κατά παράβαση κάθε τραπεζικής δεοντολογίας, καθώς επίσης και των κανόνων που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΑΤΕ γνώριζε την τραγική θέση στην οποία βρισκόταν η εταιρία. Η ίδια η υπηρεσία της Τράπεζας χαρακτήρισε πλήρως επισφαλή τα συγκεκριμένα δάνεια, ενώ οι εισηγήσεις για τη χορήγησή τους ήταν αρνητικές.
Ο ίδιος έκανε λόγο για δάνεια ύψους 35 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν μόνο σε μία από τις επιχειρήσεις αυτές από το 2007 ως το 2009, για τα οποία κανείς δεν ξέρει που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς η έρευνα των οικονομικών επιθεωρητών έδειξε ότι δεν διοχετεύθηκαν σε αποζημιώσεις και μισθούς, όπως είχε διατυπωθεί από τους ιθύνοντες της εταιρίας, ενώ και η εισαγγελική έρευνα «σκόνταψε» στον ισχυρισμό των υπευθύνων ότι οι σκληροί δίσκοι καταστράφηκαν σε πλημμύρα - στο δεύτερο όροφο, όπου βρισκόταν το λογιστήριο της επιχείρησης...
Φυσικά, για όλα αυτά ο Πέτρος Δούκας είναι αθώος, χάρη στον περίφημο νόμο περί υπουργικής ευθύνης - ωστόσο, η αθωότητα αυτή αφορά στις ποινικές ευθύνες του, και όχι στις αστικές ευθύνες, και άρα το Δημόσιο μπορεί να ζητήσει πίσω τα χρήματα με τα οποία ζημιώθηκε. Το αν θα το κάνει, είναι ένα άλλο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: