Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ας πούμε την αλήθεια για το γάλα.


Η πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης να επιμηκύνει της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 9 μέρες εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ξένων πολυεθνικών, καθώς θα μπορούν να κάνουν εισαγωγές γάλακτος για πώληση στο ράφι, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα, εφόσον υπάρχει ο χρονικός περιορισμός των 5 ημερών. 
Μια ενδεχόμενη αύξηση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους και να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων.

Το επιχείρημα ότι θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος κατά τα 5 λεπτά δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια αλλαγή στη νομοθεσία που μπορεί να επιφέρει την εξαφάνιση ενός ολοκλήρου κλάδου. Ο Έλληνας γαλακτοπαραγωγός δεν μπορεί να ανταγωνισθεί στο κόστος παραγωγής τους Ευρωπαίους λόγω εδαφολογικών και  κλιματολογικών συνθηκών.
Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί τη μείωση της τιμής του γάλακτος ας προσπαθήσει να βοηθήσει ουσιαστικά τον Έλληνα κτηνοτρόφο ώστε να γίνει ποιο ανταγωνιστικός. Να γίνουν αρδευτικά έργα ώστε να υπάρχει νερό, να ευνοηθεί η οργάνωση σε κάθετες παραγωγές, να βοηθηθεί ο κτηνοτρόφος στην απόκτηση νοοτροπίας επιχειρηματία και να του δίδεται ρευστότητα τη στιγμή που τη χρειάζεται, ώστε να μπορεί να προμηθεύεται ζωοτροφές έγκαιρα και οικονομικά, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής τους.
Ας καταλάβουμε, επιτέλους, ότι η οικονομία και η αγορά πρέπει να ακολουθούν τη φύση.
Ας καταλάβουμε, επιτέλους, ότι εάν τα Ελληνόπουλα δεν πίνουν Ελληνικό γάλα από Ελληνικές ζωοτροφές δεν έχουμε πολλές ελπίδες να βγούμε από την κρίση.
Είμαι σίγουρος ότι εάν ο κ Χατζηδάκης περνούσε μια μέρα σε μια κτηνοτροφική μονάδα, σίγουρα θα άλλαζε άποψη.
*Αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής έχει επιλογή ανάμεσα σε 3 κατηγορίες γάλακτος για κατανάλωση, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα.                                                                                                   
Αν και τα 3 είδη γάλακτος είναι εξίσου ποιοτικά, ωστόσο διαφέρουν κυρίως στην διάρκεια ζωής τους & το είδος των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν. 



Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραπάνω κατηγοριών είναι τα παρακάτω:
Φρέσκο Παστεριωμένο γάλα: θερμαίνεται συνήθως στους 72-75 βαθμούς Κελσίου για 15-30 δευτερόλεπτα. Δεν παρατηρούνται ουσιαστικές μεταβολές στην ποιότητα των θρεπτικών στοιχείων του γάλακτος με την επεξεργασία της παστερίωσης. Το παστεριωμένο γάλα διατηρείται στο ψυγείο για 3-5 μέρες χωρίς να αλλοιωθούν οι φυσικοχημικές του ιδιότητες.
Γάλα υψηλής παστερίωσης: θερμαίνεται συνήθως στους γύρω 100 βαθμούς Κελσίου για λίγα δευτερόλεπτα. Στο γάλα που έχει υποστεί την επεξεργασία της υψηλής παστερίωσης παρατηρείται περιορισμένη επίδραση στα θρεπτικά του συστατικά. Στα φυσικά χαρακτηριστικά του γάλακτος παρατηρείται ελαφριά μεταβολή του αρώματος. Η διάρκεια ζωής του γάλακτος υψηλής παστερίωσης κυμαίνεται από 10-30 μέρες εντός ψυγείου.
U.H.T. (ultrahightemperature) γάλα ή αλλιώς γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας ή μακράς διάρκειας: θερμαίνεται συνήθως στους  145 βαθμούς Κελσίου για  1 έως 5 δευτερόλεπτο αντίστοιχα. Στο γάλα που έχει υποστεί την U.H.T. επεξεργασία παρατηρούνται αλλαγές στα θρεπτικά συστατικά, οι οποίες είναι μικρής έκτασης και έντασης Στα φυσικά χαρακτηριστικά του γάλακτος παρατηρείται μια αμυδρή αλλαγή του χρώματος, πιο γλυκιά γεύση και ελαφριά οσμή βρασμένου. Το U.H.T. γάλα είναι ένα αποστειρωμένο γάλα που διατηρείται σε ασηπτική συσκευασία και μπορεί να διατηρηθεί κι εκτός ψυγείου για αρκετούς μήνες (συνήθως 180 μέρες).

Αθανάσιος Γ. Παιδής

Δεν υπάρχουν σχόλια: