Mετά το άγριο κράξιμο σε Ντινόπουλο (αλλά και στο όνομα του Σαμαρά, όταν αναφέρθηκε σ΄αυτόν ο Ντινόπουλος), οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην δημιουργία κόμματος.


Μάλιστα ακούστηκε και το όνομα του Βύρωνα Πολυδωρα ως επικεφαλής τους συγκεκριμένου κόμματος. Οι διεργασίες είναι καταιγιστικές καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν ότι η κυβέρνηση στην ουσία τους ληστεύει σαν κοινός και αδίστακτος ληστής.

'Εχουμε  κατ΄ επανάληψη σημειώσει την ανάγκη να δημιουργηθούν πολλά κόμματα από πανίσχυρες κοινωνικές ομάδες, όπως οι διοκτήτες ακινήτων, οι φιλόζωοι, οι αγρότες και πάει λέγοντας.  


Ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ από το 31ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας ΠΟΜΙΔΑ


Την άμεση και επείγουσα ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τον ληστρικό διπλό δήθεν «ενιαίο» φόρο ακινήτων και για τον παράλογο φόρο «υπεραξίας», πριν οδηγηθούν εκατοντάδες ιδιοκτήτες, πωλητές και συμβολαιογράφοι ακόμη και στις φυλακές, αλλά και διαφοροποίησης της νομικής αντιμετώπισης της αδυναμίας πληρωμής των φόρων στην ακίνητη περιουσία από την άρνηση πληρωμής τους, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς κατά την έναρξη του 31ου ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο οποίο παρέστησαν πλήθος ιδιοκτητών από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και των συναφών φορέων.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έρευνα της εταιρίας Kapa Research (το πλήρες κείμενο επισυνάπτεται) από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις.
Ειδικότερα:
-Διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά οι φόροι, έκτακτες εισφορές κλπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22 % που ήταν σύμφωνα με την περυσινή έρευνα, εφέτος διαμορφώνονται στο 43,3 % του εισοδήματος. Επιπλέον ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.
-Οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.
-Σε υψηλά επίπεδα (38 %) παραμένει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.
-Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών).
-Αυξήθηκε από 35 σε 43 % το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.
-Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45 %) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.
-Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.
-Η μεγάλη πλειοψηφία (65 %) θεωρούν πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος.
-Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80 %) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.
-Γενικά το 73 % χαρακτηρίζουν τον ΕΝΦΙΑ ως άδικο φόρο.
Ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, αφού μέσα στο 2013 κατέβαλαν απανωτά πέντε φόρους κεφαλαίου (ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, ΕΕΤΑ 2012 και 2013), καλούνται εφέτος να πληρώσουν το διπλό δήθεν «Ενιαίο» Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας που θέσπισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της «τρόικα» και των βουλευτών της επαρχίας, ενώ οι πραγματικές τιμές στην αγορά, στις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι δραματικά χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες με τις οποίες εξακολουθούν να υπολογίζονται, μέχρι και το 2016, το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα!



Ο κ. Παραδιάς κατήγγειλε ότι το καλοκαίρι του 2013, με το νόμο 4172/2013 ψηφίστηκαν χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο, τρείς εξοντωτικές ρυθμίσεις:
1. Επιβλήθηκε νέος φόρος «υπεραξίας» στους καταματωμένους πωλητές ακινήτων, υπολογιζόμενος με ακόμη και μηδενικές τιμές κτήσης αν πρόκειται για ακίνητα από παλαιά κληρονομιά, αντιπαροχή ή ιδιοκατασκευή, ενώ τώρα γίνεται προσπάθεια με πλάγιους τρόπους, ως τιμή πώλησης να λαμβάνεται η ανώτερη «αντικειμενική» αξία ως αγοραία, ανατρέποντας τη διάταξη που ρητά ορίζει ότι «η τιμή πώλησης είναι το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα κατά το χρόνο της μεταβίβασης»!
2. Τα καταρρακωμένα μισθώματα, που φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ, δεν θα μπορεί πλέον να εκχωρούνται στο Δημόσιο όταν δεν εισπράττονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σε αναγκαστικές διαδικασίες εξώσεων για να μην πληρωθούν φόροι για ανύπαρκτα εισοδήματα.
3. Καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή της ιδιοκατοίκησης κύριας κατοικίας!

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, δημιουργούν εφιαλτικές προοπτικές για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν το φάσμα, αρχικά των κατασχέσεων και στη συνέχεια της φυλάκισης χωρίς πραγματικά να διαθέτουν καμία δυνατότητα αντίδρασης. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εισοδήματα ούτε μπορούν να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν τους φόρους, επειδή οι ίδιοι αυτοί φόροι απομακρύνουν τους αγοραστές και δεν μπορούν ούτε καν να απαλλαγούν από αυτά, εκχωρώντας τα στο Δημόσιο έναντι τρεχουσών και μελλοντικών οφειλών!
Για τους λόγους αυτούς ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει τα βασικά και επείγοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

*Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.
*Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.
*Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.
*Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
*Επαναφορά της εκχώρησης μισθωμάτων και της φοροαπαλλαγής της ιδιοκατοίκησης.
*Προσδιορισμός του φόρου υπεραξίας από τις Δ.Ο.Υ. με εξορθολογισμό του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, λαμβανομένης υπόψη και της νομισματικής μεταβολής και με βάση το αναγραφόμενο τίμημα ως τιμή πώλησης, και με σαφή προσδιορισμό του νομικού πλαισίου της έκπτωσης των 25.000.
* Άμεση απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων, μείωση χρόνου και αποζημιώσεων των παλαιών και παράταση της θητείας των Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων.
Επίσης άλλα ενημερωτικά θέματα στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ήταν και τα εξής:
* Νομική στήριξη όσων ιδιοκτητών ακινήτων έχουν προϋποθέσεις προσβολής για αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ στη Διοικητική Δικαιοσύνη.
* Ηλεκτρονική κατάθεση στοιχείων μισθωτικών συμβάσεων: Δεν καταργούνται τα συμφωνητικά μισθώσεως!
* Ενεργειακά πιστοποιητικά, αμοιβές για επιθεωρήσεις, ελεγκτές δόμησης κλπ. Δήλωση των αυθαιρέτων με το νόμο 4178/2013.
Ομιλητής στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και ο Δημήτρης Κέμος, Δικηγόρος, ενώ υπήρξε και πρόταση Δημιουργίας Κόμματος Ιδιοκτητών Ακινήτων