Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Οι βασιλείς, οι πρίγκιπες και οι «συνήθεις» βουλευτές


Κάτι δεν πάει καλά με εμάς! Λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2014 και στο πολιτικό προσκήνιο εξακολουθούν να βρίσκονται οι ολετήρες της πατρίδας και του λαού.Όλοι εκείνοι που με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας οδήγησαν στην καταστροφή.Και το κωμικοτραγικό είναι ότι τώρα φιγουράρουν ως εγγυητές της ομαλότητας, της συνέπειας, της αξιοπιστίας. Αυτοί που σε καιρούς ευμάρειας και ευδαιμονίας οδήγησαν το σκάφος στα βράχια υπόσχονται ότι θα το ανασύρουν από το… ναυάγιο.Κάτι δεν πάει καλά με εμάς! Πως είναι δυνατόν να τους ανεχόμαστε και πολύ περισσότερο να τους εξουσιοδοτούμε με την ψήφο μας να μας εκπροσωπήσουν και να μας κυβερνήσουν.Μοιάζει αδιανόητο εάν λάβουμε υπόψη μας τις ευθύνες που έχουν για αυτή την κατάσταση.Πολιτικές, κομματικές, προσωπικές.Κάποιοι από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς προέρχονται από πολιτικά τζάκια και το μόνο που κάνουν είναι να κληρονομούν τους ψηφοφόρους των προγόνων τους όπως στο μεσαίωνα οι φεουδάρχες τους κολίγους. Μια απλή ανάγνωση των ονομάτων στο Κοινοβούλιο αρκεί για να επαληθεύσει τον ισχυρισμό μου…Μερικοί γεννήθηκαν πρίγκιπες και απλώς περίμεναν την ωρίμανση του χρόνου ώστε να στεφθούν βασιλιάδες.


Τα τελευταία πενήντα χρόνια τη χώρα κυβερνούν 3-4 οικογένειες…Στην κορυφή της πυραμίδας οι δυναστείες Καραμανλή και Παπανδρέου…Ακολουθεί η οικογένεια Μητσοτάκη! Σήμερα εκπροσωπείται από τουλάχιστον 3 ενεργά εξ αίματος μέλη της, έναν εξ αγχιστείας φέρελπι και έπεται συνέχεια! Όπως λέει και ο Νίκος: 58 και η …Ντόρα! Όλοι τους διακρίνονται από υψηλό συναίσθημα προσφοράς και ο ελληνικός λαός τους το αναγνωρίζει με το παραπάνω. Συγκεντρώνουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση…Τι να πεις για τον Σαμαρά. Άλλος «μεσσίας» από γενιά βασιλική που ήρθε να εκπληρώσει την προφητεία και να σώσει το έθνος. Πως το λέγανε κάποτε οι εισπράκτορες των λεωφορείων;
-Ζάππειο θα κατέβει κανείς;Αλλά δεν είναι μόνο όσοι κυβέρνησαν τη χώρα η κάθισαν σε υπουργικούς θώκους. Ευθύνες έχουν και οι βουλευτές- έρημοι και απρόσωποι που λέει και ο Σαββόπουλος- που είτε συνέργησαν, είτε συμμάχησαν, είτε ανέχθηκαν, είτε συναλλάχτηκαν…
Από τζάκια οι περισσότεροι και εξ αυτών. Στα κόμματα της Αριστεράς, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ όπου λόγω εκρηκτικής αύξησης των ποσοστών, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν οι τα κοινοβουλευτικά μέλη, οι «συνήθεις βουλευτές» μετρούν κάποιες δεκαετίες στα έδρανα της Βουλής! Παλιές καραβάνες. Και πάντα με την ψήφο του… λαού. Και καλά όσο διαρκούσε η μέθεξη και η ομαδική παραίσθηση!Τώρα γιατί άραγε οι πολίτες να ανέχονται όλους αυτούς που -πρώτοι και καλύτεροι- ευθύνονται για την κατάντια μας;Είναι δυνατόν στις επόμενες εκλογές να αρκεστούμε στην επιλογή πολιτικών από τη γκάμα που για ακόμη μια φορά θα μας σερβίρουν οι γνωστοί τελάληδες της διαπλοκής και των υπόγειων διαδρομών;Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι κρίσιμες όχι μόνο για την εκλογική καταγραφή των ποσοστών των κομμάτων αλλά γιατί από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί η ζωή αυτής της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ) συγκεντρώσουν ποσοστά κάτω από το 20%- κάτι που φαντάζει πιθανό- την επαύριον των εκλογών θα υπάρξουν αναπόφευκτες πολιτικές εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα είναι ευκαιρία ανατροπών και αναδιατάξεων. Απαιτείται όμως απεγκλωβισμός από τα στερεότυπα του παρελθόντος και απόρριψη των προσφερόμενων επιλογών.Προϋπόθεση όλων αυτών είναι οι πολίτες να νικήσουν το φόβο τους, να δαμάσουν τα πάθη τους και να επιλέξουν ψύχραιμα, ορθολογιστικά και πάντως πολιτικά…Οι Κήνσορες και οι Θεράποντες του Συστήματος είναι βέβαιο ότι θα πολεμήσουν για να διατηρήσουν τα προνόμια τους και έτσι στο εναπομείναν διάστημα θα επανέλθουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τα γνωστά (δήθεν) διλήμματα για την πείνα, τη δίψα, την ασφάλεια, την παιδεία, τη δημόσια υγεία…Άλλα τι από όλα αυτά απολαμβάνουν οι πολίτες σήμερα;

Να ξαναθυμίσω: 
-1,5 εκατ. άνεργοι,
-3,5 εκατ., εκτός δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,
-400 χιλ. οικογένειες χωρίς θέρμανση,
-200 χιλ. νέοι επιστήμονες που έφυγαν από την Ελλάδα.



Εγκαταλείπουν άρον-άρον την Ελλάδα οι νέοι επιστήμονες
Θα σταθώ στο τελευταίο καθώς δεν είναι μόνο όσοι κατόρθωσαν να φύγουν αλλά και εκείνοι που ονειρεύονται μια θέση εργασίας στην αλλοδαπή. Τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφεται αύξηση έως και 70% στους Έλληνες επιστήμονες που καταφεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται 'αποψίλωση' και του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων. Κάθε χρόνο περισσότεροι φοιτητές και ακαδημαϊκοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα.Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης μιλώντας σε συνεδρία με θέμα τη μετανάστευση της εκπαίδευσης ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2011 το 10% του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας, δηλαδή 139.000 άτομα, δουλεύει στο εξωτερικό εκ των οποίων το 75% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος και το 50% διδακτορικού, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το 61% από τους συγκεκριμένους επιστήμονες δεν αναζήτησαν καν δουλειά στην Ελλάδα θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα.Το κύμα φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας σύμφωνα με τα οποία το 2012 αναζήτησαν την τύχη τους στη συγκεκριμένη χώρα 34.000 Έλληνες μετανάστες, ενώ συγκριτικά με το 2011 καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού τους κατά 43%.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012 είναι περίπου ο ίδιος ή και μεγαλύτερος με τους αντίστοιχους αριθμούς μεταναστών από χώρες κατά πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακά από την Ελλάδα, όπως η Ισπανία (29.000) και η Ιταλία (42.000).Ενδεικτικό της ανεργίας και της ανασφάλειας στη χώρα μας αποτελεί και η έρευνα της Κάπα Research που έδειξε ότι επτά στους δέκα έλληνες αποφοίτους επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, ενώ ένας στους δέκα ήδη ψάχνει για δουλειά σε άλλη χώρα ή προσπαθεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες αγορές εργασίας. Από εκείνους οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά,το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του. Μάλιστα, το 60,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια θέση εργασίας με προοπτική καριέρας στο εξωτερικό παρά μια μόνιμη θέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.

Υ.Γ. 1. Ως επίλογο επέλεξα κάποια λόγια του Νίκου Καζαντζάκη που θαρρώ προσήκουν στην περίσταση: «Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέειο άνθρωπος. Αντέχεις;»
Υ.Γ. 2. Πατριώτη στις επόμενες εκλογές έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα,ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα. Και μάθε ότι: «Δεν υπάρχουν ιδέες,υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει…»

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: