Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ποινική δίωξη εναντίον 19 στελεχών των ΕΑΣ. Τους κατηγορούν για κακή οικονομική διαχείριση που φέρεται να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.


Στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν 19 στελέχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Οι εισαγγελείς διαφθοράς απήγγειλαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την περίοδο 2006-2010. Τους κατηγορούν για κακή οικονομική διαχείριση που φέρεται να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οι υπεύθυνοι της εταιρίας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες. 
Τονίζεται μάλιστα ότι πλην του σχετικού νομού περί Εταιριών Κοινής Ωφέλειας, για το θέμα των αποζημιώσεων υπήρχε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -την οποία είχε υιοθετήσει του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- η οποία προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ. 


Καταπέλτης: Ποινική δίωξη εναντίον 19 στελεχών των ΕΑΣ


Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ, δαπάνες που, κατά τη δικογραφία, φαίνεται να προκάλεσαν στην επιχείρηση ζημιά τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ευρώ. 
Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης κατά τη δικογραφία να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ γι αυτό, χρήματα που καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε για την υπόθεση από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, κλήθηκαν σε ανωμοτί κατάθεση οι 19 κατηγορούμενοι οι οποίοι αρνήθηκαν ότι έχουν παρανομήσει. Στις εξηγήσεις τους τα στελέχη της επιχείρησης φέρονται να ισχυρίστηκαν πως η ΕΑΣ δεν ανήκει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωσή της πλαφόν στις αποζημιώσεις.
Η θέση των 19, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από τις δικαστικές Αρχές, καθώς για τη φύση των υπηρεσιών που παρέχει η επιχείρηση υπήρχε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2006 και επιπλέον αντίστοιχη που εκδόθηκε το 2012, που κατέτασσε τα ΕΑΣ στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: