Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού. "Το πρόβλημα του Αμβρακικού Κόλπου είναι πολιτικό".






Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός Κόλπος σήμερα αλλά και τους έντονους προβληματισμούς τους για το μέλλον του ευαίσθητου οικοσυστήματος επανέφεραν στο προσκήνιο οι αλιείς της Άρτας και ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.


Οι Αλιείς και οι Ενεργοί Πολίτες αναφέρθηκαν σ όλα τα προβλήματα που έχει ο Αμβρακικός και διατύπωσαν θέσεις και προτάσεις για το πως μπορεί ένα υγιές οικοσύστημα του Αμβρακικού να επηρεάσει την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής .


Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα του Αμβρακικού είναι πολιτικό και πρέπει τόσο οι τοπικοί και περιφερειακοί παράγοντες όσο και η Κυβέρνηση να πάρουν άμεσα μέτρα για την μείωση των οργανικών φορτίων του Αμβρακικού, να τεθούν άμεσα σε λειτουργία οι αυτόματοι σταθμοί μέτρησης ρυπαντικών φορτίων των υδάτων που σκουριάζουν από το 2010 στις τάφρους και τα ποτάμια του Αμβρακικού και να παύσουν περιοδικά την λειτουργία όσων επιχειρήσεων δεν εφαρμόζουν τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των.




Επίσης τονίστηκε ότι επειδή η άρχουσα τάξη δεν λαμβάνει υπ όψιν τις διαμαρτυρίες για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας θα ασκούνται ένδικα μέσα προς πάσα κατεύθυνση.

Αλιείς και Ενεργοί πολίτες κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για αειφορική ανάπτυξη πέριξ του Αμβρακικού με προστασία του οικοσυστήματος, την μετεγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών σε ανοιχτή θάλασσα, την ανάπτυξη των παράκτιων υποδομών, καθώς και την δημιουργία ενός οικοτουριστικού δικτύου το οποίο θα ενισχύσει την ανάπτυξη της περιοχής και θα αξιοποιήσει τα προϊόντα της.

«Ο Αμβρακικός με το οικοσύστημά του είναι το διαβατήριο και το σήμα κατατεθέν (πιστοποίηση τόπου προέλευσης ανωτέρας ποιότητας) για όλα τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής (ψάρια, κοτόπουλα, τυριά, κρέατα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια) και τους δίνει προστιθέμενη αξία. Όταν όλοι οι κάτοικοι και παραγωγοί της περιοχής μας συνειδητοποιήσουν την τεράστια αξία που προσδίδει και μπορεί ακόμη να δώσει ο Αμβρακικός στα προϊόντα τους, τον δουν δηλαδή ως εργαλείο marketing, τότε θα τον προσέχουν σαν τα μάτια τους» επισημαίνουν αλιείς και ενεργοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: