Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

7 δις ευρώ απώλειες στο Δημόσιο από εκκρεμείς δίκες. Παραμένουν αδίκαστα 5.500 κακουργήματα

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Τεράστιες είναι οι συνέπειες σε κοινωνικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», την τετραετία της κρίσης το Δημόσιο σημείωσε απώλειες 7 δισ. ευρώ, λόγω μη εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων για φόρους και πρόστιμα, ενώ συνολικά στα δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο υποθέσεις. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη αφορά τις αποφυλακίσεις, λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου της προφυλάκισης κατηγορουμένων ακόμα και για τρομοκρατία, όπως συνέβη στην περίπτωση των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα. Και η κατάσταση βαίνει επί τα χείρω. Όπως ανέφερε χθες και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής, «την επόμενη δικαστική χρονιά, λόγω φόρτου εργασίας στο Εφετείο, θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων», «δείχνοντας» τις υποθέσεις τρομοκρατίας και της «Χρυσής Αυγής».
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η κ. Θάνου, σύμφωνα με τα οποία το 2008 στα ανακριτικά γραφεία υπήρχαν 4.000 υποθέσεις, ενώ το 2010 ο αριθμός έφτανε τις 8.500. Συμπληρωματικά, βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν περισσότερες από 550.000 υποθέσεις και όπως εκτιμούν λειτουργοί της Διοικητικής Δικαιοσύνης, μόνο οι εκκρεμοδικίες που αφορούν υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 1,5 δισ. στα ταμεία του κράτους.




Στην ποινική δικαιοσύνη η κατάσταση είναι ασφυκτική. Συνολικά στα δικαστήρια της χώρας οι εκκρεμείς υποθέσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. Κάθε χρόνο, μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας κατατίθενται περίπου 300.000 με 350.000 μηνύσεις, ενώ σοβαρά κακουργήματα εκδικάζονται ύστερα από 8 ή 10 χρόνια. Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, που θεωρείται κατεπείγουσας φύσεως, υποθέσεις προσδιορίζονται μετά έξι μήνες.
Μόνο στο Εφετείο της Αθήνας παραμένουν αδίκαστα 5.500 κακουργήματα, πολλά εκ των οποίων αφορούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος, και κινδυνεύουν με παραγραφή. Την ίδια ώρα στο ΣτΕ λιμνάζουν 25.000 υποθέσεις, ενώ απλές υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό περιεχόμενο που αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά παίρνουν δικάσιμο για το 2020.
Από το 1997 μέχρι σήμερα η Ελλάδα μετράει πάνω από 400 καταδίκες για υπερβολικές καθυστερήσεις, ενώ μεταξύ των 47 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα βρίσκεται στις πέντε πρώτες θέσεις όσον αφορά τους αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: