Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Μήπως ο Τσίπρας είναι τελικά ο «βλαχοδήμαρχος» της Ευρώπης;


Ρουκέτες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε στη Βουλή ο επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας που εξετάζει τα έργα και τις ημέρες της τρόικα στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής. [thepaper]
«Συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα, εκεί πάνω από μια ώρα τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας ποιες είναι οι προτάσεις σας τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μια ώρα δεν έλεγε τίποτα ο υπεύθυνος της αντιπολίτευσης», ήταν το καυστικό σχόλιο του Ότμαρ Κάρας που προκάλεσε τεράστια αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικα, ανέφερε πως «το μόνο που είπε (σ.σ. Αλέξης Τσίπρας) είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην Έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω».

Οι αιχμές κατά του Αλεξη Τσίπρα πέρασαν απαρατήρητες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ενός λάθους στη διερμηνεία, καθώς το όνομα του κ. Τσίπρα μεταφράστηκε σε Κύπρος. Μόλις ωστόσο, αποσαφηνίστηκε ότι ο κ. Κάρας εννοούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμανε συναγερμός και ήδη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ετοιμάζει την αντεπίθεσή του στο ξενοδοχείο όπου παρατίθεται δείπνο προς τιμή της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Σχολιασμός: Έχουμε επισημάνει την ορθότητα της απόφασης του Τσίπρα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο αντί αυτή η υποψηφιότητα να επιταχύνει την πολιτική του ωρίμανση και να εξευρωπαϊζει την πολιτική του προσέγγιση στα πράγματα, ο Τσίπρας συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως "βλαχοδήμαρχος" στην Ευρώπη, πολιτευόμενος με εντελώς ξεπερασμένη τακτική, εντελώς αναντίστοιχη με τη ταχύτητα των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Αυτά παθαίνει κανείς που ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της εξουσίας με δρασκελιές (υπενθυμίζουμε ότι ο Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής μόλις το 2009), χωρίς να έχει "ψηθεί" στα πολιτικά πράγματα. Μην αμφιβάλλουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όμως. Ο Κάρας τα ίδια θα έλεγε αν είχε απέναντί του τον Παπαμιμίκο ή τον Ανδρουλάκη. Απλά ο Τσίπρας ήταν ο ενδολοδόχος ενός ακατέργαστου κύματος οργής στις δίδυμες κάλπες του 2012. Απλά ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο μαθητεύομενος νεαρός πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος του 4%, αλλά ο εν δυνάμει πρωθυπουργός της χώρας.


Υπάρχει χρόνος για τον Τσίπρα να ωριμάσει; Ας το κρίνουν οι ψηφοφόροι του αυτό. Πάντως  η σύγκριση Παπανδρέου-Τσίπρα στον τρόπο αντίληψης και τοποθέτησης επί των ευρωπαϊκών θεμάτων αδικεί κατάφορα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά δεν του φταίει κανείς, αυτός επιμένει, υπό την απειλή του Λαφαζάνη να εξοφλήσει και τα τελευταία του αντιμνημονιακά γραμμάτια...



Δεν υπάρχουν σχόλια: