Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Το «Έθνος της Κυριακής» κάνει «inception» ιστορικού συμβιβασμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ


Υπέρ ενός ιστορικού συμβιβασμού εμφανίζονται οι Ελληνες ψηφοφόροι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν υπέρ του συμβιβασμού Αριστεράς και Δεξιάς προκειμένου να συγκυβερνήσουν. [iefimerida]

Υπέρ του μεγάλου κυβερνητικού συμβιβασμού είναι το 58% των πολιτών, ενώ το 39% διαφωνεί, ενώ η συγκεκριμένη τάση διαπερνά όλο το κομματικό φάσμα. Συγκεκριμένα, με αυτό το ενδεχόμενο συμφωνεί το 65% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 45% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, θετικά απαντά το 79% της ΔΗΜΑΡ, το 64% του ΠΑΣΟΚ, το 59% των Ανεξάρτητων Ελλήνων το 45% της Χρυσής Αυγής και το 34% του ΚΚΕ.

Ακόμη, όπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειοψηφία των πολιτών (61%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ το 36% υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Η ίδια δημοσκόπηση της Metron Analysis έχει ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, καθώς το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί χρήσιμη τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας το νέο έτος, το 47% εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη από τη χρονιά που έφυγε. Το 28% απάντησε ότι θα είναι ίδια, ενώ το 23% ότι θα είναι καλύτερη.

Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ και στις δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακό προβάδισμα έναντι της ΝΔ.

Στη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, η διαφορά είναι στο 0,6% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 22,2% έναντι 21,6% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 7,7% και έπονται το ΠΑΣΟΚ με 4,7%, το ΚΚΕ με 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,3% και η ΔΗΜΑΡ με 3,2%.

Οσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών, το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 37% μαζί με τις ευρωεκλογές και το 16% με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


Το 33% θεωρεί πιο αξιόπιστο ως πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι 27% που θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 57% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το κατάλληλο επιτελείο στελεχών για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Το 67% μάλιστα δηλώνει πως δεν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.

Στην έρευνα της Metron Analysis για το Εθνος της Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,8% συγκεντρώνοντας 20,5% έναντι 19,7% της ΝΔ. Ακολουθεί η ΧΑ με 6,9%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,4%, οι ΑΝΕΛ με 3,2% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 32,7%.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από το 31% ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 16% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 52% εκτιμά πως όταν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής είτε με μικρή, είτε με μεγάλη διαφορά.

Το 59% εκτιμά πως η χώρα δεν πρέπει στην παρούσα φάση να οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ το 56% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων.

Σχολιασμός: Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, μιας και σε μια εφημερίδα, που δεν την λες και αντισυστημική, έγινε η λεγόμενη "απαρχή ιδέας ("inception") συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Η παραπάνω "απαρχή ιδέας" δεν πατά πάνω σε μη ρεαλιστικές βάσεις. Εξάλλου όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πολύ κοντά, τα ποσοστά τους δεν τους εξασφαλίζουν επουδενί αυτοδυναμία, αλλά ούτε καν μια κυβέρνηση "πρωτοβουλίας κινήσεων", μιας και οι σύμμαχοι του κάθε κόμματος, είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκούν για να σχηματίσουν μια βιώσιμη κυβέρνηση.

Ίσως βέβαια και η ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού να αποτελεί μια έμμεση παραδοχή ότι η Κεντροαριστερά δεν αρκεί σε κανέναν και ακόμη χειρότερα δεν την χρειάζεται κανείς (ακόμα κι αν ο Κουβέλης ισχυρίζεται ότι ο τόπος δεν έχει ανάγκη την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ. Είτε τα υπάρχοντα σχήματα (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), είτε οι υπάρχουσες κινήσεις (Πρωτοβουλία των 58 και έχει ο θεός) αποδεικνύονται ότι δεν εξυπηρετούν πλέον κι αυτό σημαίνει ότι είτε προδικάζουν την αποτυχία  τους, είτε επιτέλους θέλουν να τους κινητοποιήσουν να αλλάξουν ρότα, από τη λογική του έντιμου συνεταίρου, είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άποψη που περνά η δημοσκόπηση είναι ότι "εμείς θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά έλα μου που εσέις οι κεντροαριστεροί δεν μου αρκείτε, δεν μου κάνετε ή δεν με εξυπηρετείτε, γι αυτό και καταφεύγω στη λύση του "μεγάλου συνασπισμού". Αυτό είναι μια ευκαιρία και μια απειλή και μια ευκαιρία για την κεντροαριστερά. Η απειλή είναι η εξαϋλωσή της, επειδή πολύ απλά στην παρούσα συγκυρία δεν χρειάζεται. Η ευκαιρία είναι σε όσους διαμορφώνουν τις εξελίξεις, να βάλουν κάτω το μυαλό τους και να επεξεργαστούν μια προοδευτική πρόταση πλειοψηφίας, ή τουλάχιστον την πρόταση μιας προοδευτικής μείζονος αντιπολίτευσης σε πρώτη φάση, γιατί το να αφήσεις την αξιωματική αντιπολίτευση στην Χ.Α. επί παραδείγματι, είναι σαν να παραχωρείς τα κλειδιά της Δημοκρατίας στους εγκλείστους των φυλακών Κορυδαλλού.

Για να υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο, πρέπει ο Σαμαράς να μην είναι αρχηγός της ΝΔ μετά τις εκλογές, και ο Τσίπρας να κάνει στην άκρη την φιλοδοξία του και να μην γίνει πρωθυπουργός, παραχωρώντας τη θέση του σ' ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το ζητούμενο είναι εκ των προτέρων ο λαός να γνωρίζει τις προθέσεις των δύο μονομάχων από πριν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η εξαϋλωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές θα είναι γεωμετρική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: