Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η ΄Ήπειρος κάνει το πρώτο... βήμα για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού, μέσω του έργου «PIL TOUR» που υλοποιείται μαζί με την Ιταλία


Πολλές μορφές τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν στην Ήπειρο, αφού πολλά είναι και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες ειδικών κατηγοριών.

Εκτός του αγροτουρισμού, του αθλητικού, του ορεινού, του πολιτιστικού κ.λ.π., το πεδίο του θρησκευτικού - προσκυνηματικού τουρισμού είναι σήμερα «παρθένο» και μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κυρίως των περιοχών που διαθέτουν σημαντικά μνημεία αυτού του είδους, όπως βυζαντινές εκκλησίες, σπάνιας ομορφιάς ξωκλήσια και ιστορικά μοναστήρια. Εξάλλου και οι τέσσερις Νομοί της Ηπείρου είναι πλούσιοι από άποψη θρησκευτικής κληρονομιάς, γι' αυτό και κατά καιρούς βλέπουμε να φτάνουν στην περιοχή μας προσκυνητές από όλο τον κόσμο προκειμένου να θαυμάσουν τα εξαιρετικά αυτά μνημεία και τα έργα τέχνης που τα κοσμούν! Είναι όμως αποσπασματική αυτή η ροή επισκεπτών.


Οργανωμένη προσπάθεια
Αυτή την περίοδο, λοιπόν, γίνεται για πρώτη φορά ίσως μια πιο οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στο Νομό Ιωαννίνων μέσω του διασυνοριακού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιείται έργο με τίτλο «Διαδρομές Προσκυνηματικού Τουρισμού στα Ιωάννινα και στο Λέτσε» με διακριτικό τίτλο «PILTOUR», στο οποίο εκτός του Δήμου Ιωαννιτών συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Πωγωνίου και Μετσόβου.
Κοινός «παρονομαστής» των τριών τοπικών Δήμων αλλά και των αντίστοιχων της Ιταλίας που συμμετέχουν στο έργο (Calimera, Carpignano Salentino και Zollino) ότι διαθέτουν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σε θρησκευτικά μνημεία, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι αξιόλογα μόνον λόγω των καλλιτεχνικών τεχνοτροπιών τους, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και θαύματα στον τομέα της μηχανικής, προσελκύοντας το ενδιαφέρον προσκυνητών από όλο τον κόσμο που συρρέουν σε αυτές τις περιοχές για να τα θαυμάσουν.

Φεστιβάλ στο Καλπάκι
Μέσω του έργου «PIL TOUR» δίνεται στην περιοχή μας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια προβολής των θρησκευτικών της μνημείων, προκειμένου να αυξηθεί η ροή προσκυνητών και να βελτιωθούν οι τουριστικοί μας δείκτες. Πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι το τριήμερο Θεματικό Φεστιβάλ που διοργανώνει τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Πωγωνίου στο Καλπάκι, με ποικίλες εκδηλώσεις στο πρόγραμμά του. 
Με αφορμή το Φεστιβάλ, στο οποίο αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών η Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Μαρία Στρατσιάνη, θα βρεθούν στο Νομό μας επαγγελματίες του τουρισμού απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι και θα ξεναγηθούν σε σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής! Γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για την προβολή του προσκυνηματικού τουριστικού προϊόντος που διαθέτει.
Χθες οι κ.κ. Καψάλης και Στρατσιάνη αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πρόγραμμα του Θεματικού Φεστιβάλ, που έχει ως κύριο θέμα του την τοπική πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομία, τονίζοντας πως δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο στην περιοχή μας και επισημαίνοντας ότι τα προσδοκώμενα οφέλη είναι σημαντικά.



Το πρόγραμμα 

Οι εκδηλώσεις του Θεματικού Φεστιβάλ θα διεξαχθούν αύριο, Πέμπτη και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Φεβρουαρίου. Κύριος χώρος φιλοξενίας τους θα είναι η αίθουσα εκδηλώσεων στο Καλπάκι.
Αύριο, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν ιδιαίτερα μνημεία της περιοχής, όπου θα παρευρίσκονται πιστοί από τις Μητροπόλεις Πρεβέζης, Νικοπόλεως, Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας και Ιωαννίνων και διάφοροι σύλλογοι. Μετά από μία στάση στο Δελβινάκι, στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι συμμετέχοντες θα ακούσουν την εκκλησιαστική χορωδία της Μητρόπολης Κονίτσης και θα παρακολουθήσουν τον Εσπερινό.
Το Σάββατο, που είναι η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, θα προσέλθουν στην περιοχή επαγγελματίες του τουρισμού (ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξεναγοί, κ.λπ.). Έχουν προσκληθεί επαγγελματίες του τουρισμού από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στα Γιάννενα. Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε θρησκευτικά μνημεία του Πωγωνίου και της ευρύτερης περιοχής και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το πρωτοποριακό εργαστήριο ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειριών πάνω στον εναλλακτικό και θρησκευτικό τουρισμό. Οι δραστηριότητες του Σαββάτου θα ολοκληρωθούν με μουσική παραδοσιακή εκδήλωση στο χώρο εκδηλώσεων του Καλπακίου.
Τέλος, την Κυριακή, ημέρα λήξης του Φεστιβάλ Προσκυνηματικού Τουρισμού, οι συμμετέχοντες θα κόψουν την παραδοσιακή βασιλόπιτα, και θα γιορτάσουν με μουσική και χορευτικά συγκροτήματα.
Στις τρεις μέρες του θα λειτουργήσουν και δύο εκθέσεις, μία φωτογραφίας και μία τεχνουργημάτων που συνδέονται με την θρησκευτική παράδοση, ενώ το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει γαστρονομικά προϊόντα τοπικών παραγωγών.

Στόχοι του έργου
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του έργου «PIL.TOUR» επιδιώκεται η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των Ιταλών και των Ελλήνων εταίρων, η δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης με βάση την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και η δημιουργία αρχείων - βάσεων δεδομένων με πλήρη και λεπτομερή στοιχεία όλων των θρησκευτικών μνημείων και με αναφορά στην ιστορία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: