Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Mε τάματα στην Παναγία δεν πέφτουν οι τιμές: Η ασυδοσία των καρτέλ καλά κρατεί.

Φυσικά κ. Χατζηδάκη με τάματα στην Παναγία δεν πέφτουν οι τιμές. Αυτό οφείλατε να το γνωρίζετε ως τόσα χρόνια Υπουργός για τα θέματα του Ανταγωνισμού.


Οι τιμές πέφτουν όταν λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Για να λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού  ...να συλλαμβάνει τα κάθε είδους καρτέλ στην ώρα τους.
Λειτουργεί κ. Χατζηδάκη ή περιμένει και εκείνη τα τάματα στην Παναγία;

Ας μάθει ο κόσμος λοιπόν πόσα τάματα πρέπει να κάνει για να λειτουργήσει η εκλεκτή σας Επιτροπή Ανταγωνισμού:

 Νόμος για τις αποζημιώσεις των θυμάτων των καρτέλ. 

Ο νόμος αυτός ανακοινώθηκε πρώτη φορά από την κ. Κατσέλη τον Μάιο του 2010, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ουδέποτε έφτασε στην Βουλή. Από τότε ανακοινώθηκε περίπου 13 φορές από την Κατσέλη και τους επόμενους Υπουργούς. Και εσείς τον ανακοινώσατε 3 φορές και όμως ουδέποτε ο νόμος αυτός ήρθε στην Βουλή.

Τι περιμένετε κ. Χατζηδάκη, να ευοδώσουν τα Τάματα στην Παναγία;

 Υπόθεση καρτέλ ξενόγλωσσων βιβλίων.
 Με βάση την απόφαση 2903/2013 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η συγκεκριμένη υπόθεση θάφτηκε σχεδόν 4 χρόνια από τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. το γνωρίζετε άριστα προσωπικά κ. Χατζηδάκη και σας ερωτώ: ποια πρόσωπα ήταν υπεύθυνα για αυτό? 

Τιμωρήθηκε κανείς από εσάς;
Στις 12/6/2013 κατέθεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη του κ. Χατζηδάκη, επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 4676 με την οποία τον ενημέρωνα για συγκεκριμένο θέμα αναφορικά με το «θάψιμο» της καταγγελίας της εταιρείας μου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Την ίδια ημέρα παρέδωσα την ίδια επιστολή και στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά με αριθμό πρωτοκόλλου 2438.
Στις 24/7/2013 προσκόμισα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη του κ. Χατζηδάκη, επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 5708 με την οποία κοινοποίησα την από 26/6/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με αριθμό 2903/2013 η οποία έκανε δεκτή την έφεση της ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΑ ΕΠΕ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ κατά της πρωτόδικης απόφασης 19851/2010 και υποχρεώνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να καταβάλει στα ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ το ποσό των 350.000? ως ηθική βλάβη, έντοκα από το 2008. Την ίδια ημέρα παρέδωσα την ίδια επιστολή και στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά με αριθμό πρωτοκόλλου 2772 (ΣΧΕΤΙΚΟ 24).
Και στις δυο επιστολές ΣΑΣ καλούσα να δράσετε άμεσα προς αποκάλυψη της αλήθειας (ΕΔΕ, Εισαγγελέας ή ότι κριθεί το νόμιμο και σωστό). Δεν κάνατε τίποτα.





 Το «Θάψιμο της υπόθεσης Χαλιβουργίες».
 Στις 12/7/2013 προσκόμισα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπόψη του κ. Χατζηδάκη, επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 2645 με την οποία τον ενημέρωνα και του κατέθεσα έγγραφα σχετικά με το θάψιμο της υπόθεσης ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ IRON TENCO από τα ίδια πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Την ίδια ημέρα παρέδωσα την ίδια επιστολή και στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά με αριθμό πρωτοκόλλου 5332.
Το 2006 ο πρόεδρος και η διευθύντρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού λαμβάνουν ενημέρωση από την ΓΔΑ για σοβαρές ενδείξεις καρτέλ στην Χαλυβουργία (εμπλεκόμενες και οι τρεις μεγάλες Χαλυβουργίες), δέχονται αίτημα για άμεση δράση με επιτόπου έρευνα και συλλογή στοιχείων και όμως δεν πράττουν οτιδήποτε. Αντίθετα σε επόμενο χρόνο δηλώνουν ότι ουδέποτε έλαβαν γνώση στοιχείων από τους καταγγέλλοντες και ότι όλα περί καρτέλ ήταν στην φαντασία αυτών.

Σας ενημέρωνα  κ. Χατζιδάκη και εσείς κάνατε τάματα στην Παναγία.

 Υπόθεση PROCTER AND GAMBLE.
 Τον Ιούλιο του 2013 ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι «συνελήφθη» η πολυεθνική PROCTER AND GAMBLE για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της παιδικής πάνας. Όλα καλά θα πείτε, ας πανηγυρίσουμε που «συλλάβαμε» την πολυεθνική.
Όμως το διάστημα που παρανομούσε η πολυεθνική, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν από το 2003-2011. Δηλαδή ξεκίνησε το 2003 και την συλλάβανε το 2013 για να τιμωρηθεί το 2014 και να πληρώσει το πρόστιμο το 2016!!!
Και αναρωτιέμαι, σε μια αγορά που η PROCTER AND GAMBLE με τις πάνες PAMPERS έχει μερίδιο 80%, τόσο δύσκολο ήταν να το διαπιστώσουν πιο έγκαιρα; Φυσικά και όχι.
Εσείς κάνατε τάματα στην Παναγία. 

 Υπόθεση κοτόπουλα.
 Το καλοκαίρι του 2012 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την «σύλληψη» του καρτέλ του κοτόπουλου που δρούσε στην Ελλάδα επί 16 χρόνια!!!

kartel1509
  
Υπόθεση Αθηναϊκή Ζυθοποιίας.
 Η καταγγελία κατά της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ για την αγορά της Μπύρας θα κλείσει σχεδόν 13 χρόνια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ έχει μερίδιο αγοράς 80% και όλη η αγορά ξέρει ότι κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της με διάφορες μεθόδους.
Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η κατηγορία εναντίον της για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης επί σχεδόν μια δεκαετία.
 Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο τόσα χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού που ήθελε τόσο πολύ να τσακίσει το καρτέλ της μπύρας δεν ελάμβανε ασφαλιστικά μέτρα; Κάλλιστα, ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, είχε δικαίωμα να λάβει ασφαλιστικά μέτρα Αφού είχε ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά.

Γιατί δεν έλαβαν ασφαλιστικά μέτρα οι τρεις προηγούμενοι πρόεδροι; Γιατί δεν ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα όλοι οι Υπουργοί Ανάπτυξης που πέρασαν αυτά τα χρόνια και είχαν το δικαίωμα να τα ζητήσουν; Να τονίσω ότι μόνο ο Υπουργός ή η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορούν να λάβουν ασφαλιστικά μέτρα. Ουδείς άλλος μπορεί να τα ζητήσει.

 Αλλά κάνατε τάματα στην Παναγία κ. Χατζηδάκη για να πέσουν οι τιμές στην μπύρα.

 Υπόθεση CHIPITA.
 Η CHIPITA έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των κρουασάν.Η καταγγελία των χονδρεμπόρων ζαχαρωδών κατά της CHIPITA για παραβάσεις στην αγορά του κρουασάν έγινε το 2003.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας υπήρχαν σοβαρότατες καταγγελίες για παραβάσεις της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας, ουδέποτε όμως εξετάστηκαν.
Ουδέποτε εξετάστηκε η καταγγελία έως τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε και εκλήθησαν οι χονδρέμποροι να δηλώσουν αν επιμένουν στην καταγγελία τους. Λεει στην επιστολή η Επιτροπή Ανταγωνισμού: «αναφορικά με την υπό το ανωτέρω σχετικό καταγγελία σας κατά της CHIPITA.με την οποία η Επιτροπή δεν κατέστη εφικτό για λόγους αντικειμενικούς να ασχοληθεί». Ποιοι είναι οι «αντικειμενικοί λόγοι» για τους οποίους δεν ασχολήθηκε η Επιτροπή με μια τόσο σοβαρή καταγγελία επί 9 χρόνια;

 Υπόθεση COLGATE.
 Η υπόθεση COLGATE εξετάζεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το έτος 2004. Διαπιστώθηκαν σοβαρότατες παραβάσεις του Δικαίου του Ανταγωνισμού από την πολυεθνική εταιρεία και τα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ. Εκδόθηκε εισήγηση το 2009, με βαριές κατηγορίες, και ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης με κατηγορούμενη την πολυεθνική και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Η διαδικασία διακόπηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι οι παραβάσεις αφορούσαν πολύ περισσότερα προϊόντα και όχι μόνο τα απορρυπαντικά. Με απλά λόγια η ενδεχόμενη παρανομία από την πολυεθνική και τα σούπερ μάρκετ ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Με την απόφαση 453/2009 ανατέθηκε το 2009 στην ΓΔΑ να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία εισήγηση.

 Υπόθεση αυτοκίνητα.
 Ως δια μαγείας, αμέσως μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που καταδίκασε την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αποζημίωση στην εταιρεία Φλωράς, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάλεσαν σωρεία ανθρώπων που έκαναν καταγγελία κατά εμπόρων αυτοκινήτων και τους ζήτησαν «κατεπειγόντως» ότι νέο στοιχείο έχουν για να προχωρήσει η καταγγελία. Οι καταγγελίες είναι στο συρτάρι επί 4-8 χρόνια!!!

 Υπόθεση ΛΑΒΑ Α.Ε.
 Η ΛΑΒΑ Α.Ε. είναι θυγατρική της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, του γίγαντα των τσιμέντων. Η καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε το 1995 από την ΕΛΣΙΜΕΤ και τελικά εκδόθηκε απόφαση στις 3/3/2011!! Και μάλιστα με την απόφαση 517/2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού βρήκε τελείως ένοχη για παραβάσεις του δικαίου του Ανταγωνισμού την ΛΑΒΑ Α.Ε. αλλά δεν της καταλόγισε πρόστιμο «επειδή είχαν περάσει πολλά χρόνια από την παράβαση».

 Υπόθεση ''Γερμανός''.
 Τον Ιούλιο του 2013 ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ παραβιάζει το δίκαιο του Ανταγωνισμού με τις παράνομες συμβάσεις με το δίκτυο των δικαιοπαρόχων από το 1990 έως σήμερα!!! Τις συμβάσεις αυτές η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις έχει στην κατοχή της από τα τέλη του 2009 όταν και τις παραδόθηκαν από τέσσερις δικαιοπαρόχους που έκαναν καταγγελία σε αυτήν. Και όμως χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να διαπιστώσει το αυτονόητο.

 Αξιότιμε κ. Χατζηδάκη, αυτές τις υποθέσεις ξέρω εγώ από την ελάχιστη γνώση που έχω. Φανταζόμαστε όλοι πόσες άλλες καθυστερούν και εσείς κάνετε Τάματα στην Παναγία.

 Επιτέλους αφήστε την κοροϊδία με την, λεγόμενη Έκθεση του ΟΟΣΑ, και κυνηγήστε τα καρτέλ, ξηλώστε τους άχρηστους για να πέσουν οι τιμές.

 Με εκτίμηση για όλους και καμία εκτίμηση στα καρτέλ και στους προστάτες τους
Φλωράς Γιώργος
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα
george.floras@floras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: