Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Χρόνια πολλά στο μητροπολίτη μας.

Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Του εν Αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας σήμερα και άγει τα ονομαστήρια για δεύτερη φορά ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Ο Σεβασμιώτατος καθιέρωσε την εορτή του την ημέρα μνήμης του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης γιατί κατά την μοναχική του κουρά από τον πνευματικό του πατέρα, τον μακαρισμό Μητροπολίτη Αργολίδος, τον δικό μας π. Ιάκωβο Παχή, πήρε το όνομα Καλλίνικος προς τιμήν του αγίου αυτού Ιεράρχη.

Του ευχόμαστε από καρδίας  χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη στο ποιμαντικό του έργο. Πάντοτε στέκεται δίπλα στο ποίμνιό του όπως ακριβώς πρέπει να κάνει ένας πνευματικός πατέρας και με τις πράξεις του και τη θεοφιλή βιοτή του γίνεται τύπος και παράδειγμα όλων των πιστών.

Του ευχόμαστε ολόψυχα να πηδαλιουχεί με σοφία το πλοίο της τοπικής μας εκκλησίας, να συμπαραστέκεται σε όλους τους κατοίκους της επαρχίας του και να συμπορεύεται μαζί τους, με τον κλήρο και το λαό, στην επιτέλεση ευγενών προσπαθειών και στόχων με το πλοίο ολόκληρης της πόλης που είναι και δική του πόλη και πορεία. Έχουμε να συμπληρώσουμε πως το όνομα αυτό το έλαβε ως πνευματικό τέκνο του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου.

Ο εν αγίοις Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικος (κατά κόσμον Δημήτριος) Πούλος γεννήθηκε στο χωριό Σιταράλωνα Αγρινίου στις 26 Ιανουαρίου 1919. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θερμού με άριστες επιδόσεις και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προκειμένου να προσφέρει στην τοπική εκκλησία εργἀσθηκε ως Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεροθέου μέχρι και το 1946 μ.Χ. κηρύττοντας παράλληλα στον λαό του Μεσολογγίου.Το 1946 μ.Χ. και σε ηλικία 27 ετών κατετάγη στον Λόχο Ορεινών Καταδρομών (37ης Ταξιαρχίας) και υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ με πατριωτισμό και παροιμιὡδη θρησκευτικό ζήλο μέχρι τον Απρίλιο του 1949. Εκάρη μοναχός στις 23 Νοεμβρίου 1957 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Μυρτιάς με το όνομα Καλλίνικος και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου από τον κατά σάρκα αδελφό του, Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο. Μετά από 25ετἡ διακονία στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης στις 24 Ιουνίου 1967. Η αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλινίκου αποφασίστηκε απο την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 23 Ιουνίου 2020 μ.Χ.

 «ΤῆςἘδέσσης ποιμένα, Ἀρχιθύτηνπανεύφημον, καὶτῆςἘκκλησίαςἁπάσης, τὸλαμπρὸνσεμνολόγημα, Καλλίνικοντιμήσωμεν πιστοί, τοῦ κλήρου καὶλαοῦτὸνποδηγόν, ὡςπρεσβεύονταἀπαύστωςὑπὲραὐτῶν, τῶνἐκβοώντων πάντοτε. Δόξα τῷσὲδοξάσαντιΧριστῷ, δόξα τῷσὲἀναδείξαντι, δόξα τῷἐνεργοῦντιδιὰσοῦπᾶσινἰάματα.» (Πηγή-https://www.saint.gr/4485/saint.aspx)



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: