Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

«45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση»: Το ελληνικό χωριό και ο θρύλος της παροιμίας

Η χώρα μας μετράει δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες παροιμίες που συνδέονται με ιστορίες, θρύλους και παραδόσεις. Κάθε μια από αυτές έχει μια μικρή ιστορία να διηγηθεί από πίσω η οποία φτάνει από στόμα σε στόμα στις σημερινές γενιές. Οι περισσότερες, μάλιστα, ξεκινούν από συγκεκριμένα μέρη της Ελλάδας, πόλεις ή χωριά. Κάτι τέτοιο ισχύει και με την πάρα πολύ γνωστή παροιμία «45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση»

Ένας μύθος από ένα ελληνικό χωριό και συγκεκριμένα της Κεφαλονιάς αναφέρεται σε αυτή την πολύ γνωστή παροιμία που την χρησιμοποιούμε κατά κόρον.

«45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση»: Ποιος είναι ο μύθος πίσω από την παροιμία

Όλα, λοιπόν, σύμφωνα με τον μύθο ξεκίνησαν από ένα ελληνικό χωριό και συγκεκριμένα ένα χωριό στην όμορφη Κεφαλονιά. Σε ένα μικρό χωριό της Κεφαλονιάς, λοιπόν, υπήρχαν κάποτε 45 οικογένειες των οποίων όλοι οι νοικοκυραίοι λέγονταν κατά έναν παράξενο τρόπο Γιάννηδες. Εκτός από το παράξενο όνομα, όμως, είχαν και ένα άλλο κοινό. Δεν έπαιρναν καμία ξεχωριστή και διαφορετική απόφαση ούτε πήγαιναν σε κάποια εργασία κατά μόνας. Όλοι μαζί και όπου έβγαζε η πορεία τους. Συμφωνούσαν σε όλα και έμοιαζαν σαν να μια μεγάλη οικογένεια που ήταν μάλιστα πολύ ευτυχισμένη.

Όλα αυτά μέχρι που ήρθε μια μέρα -νύχτα για την ακρίβεια- που οι Γιάννηδες θα άλλαζαν συνήθειες. Επρόκειτο για ένα βράδυ που έριχνε ισχυρή καταιγίδα στο χωριό. Το αποτέλεσμα ήταν θλιβερό και δύσκολο καθώς το ποτάμι που είχε φουσκώσει από τη βροχή κατέστρεψε τις περιουσίες τους. Την επόμενη της καταστροφής, λοιπόν, οι 45 Γιάννηδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και έβαλαν σκοπό να εκδικηθούν το φοβερό ποτάμι που τους έκανε ζημιά. Κάπου εκεί ήρθε και η διαφωνία μιας και οι 45 Γιάννηδες για πρώτη φορά δε συμφωνούσαν και έλεγε ο καθένας το δικό του.

Τότε τη λύση έδωσε μια φωνή από μακριά και συγκεκριμένα ένας κόκκορας.Τους υποσχέθηκε, λοιπόν, ότι τους έχει τη σωστή τιμωρία αλλά θα τους την έλεγε με την υπόσχεση ότι θα την τηρήσουν. Έτσι κι έγινε. Τους συμβούλεψε ο κόκκορας να πιάσουν τα ρόπαλα στα χέρια και να αρχίσουν να διώχνουν το ποτάμι για να γυρίσει πίσω…

Κι όμως αντί να γελάσουν και να τον διώξουν εκείνοι -και οι 45- τον άκουσαν και πήδηξαν μέσα στο νερό κατ’ εντολή του κόκκορα για να διώξουν το ποτάμι. Το αποτέλεσμα ήταν να πνιγούν όλοι. Και έτσι να βγει η παροιμία «45 Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση». Από αυτό το ελληνικό χωριό και αυτή την ιστορία θεωρείται ότι βγήκε η γνωστή αυτή παροιμία.

 news.gr lamiareport.gr

https://xiromeropress.gr

Θανατηφόρο τροχαίο το πρωΐ στα Ιωάννινα

Μία ακόμη τραγωδία στην άσφαλτο. Λίγο πριν τις έξι τα ξημερώματα, στην Περιφερειακή Οδό των Ιωαννίνων και μετά από μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων, ένας 20χρονος έχασε τη ζωή του και ένας 45χρονος έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Η σύγκρουση των δύο οχημάτων ήταν σφοδρή. Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας ενώ χρειάστηκε επιχείρηση από την 5η ΕΜΑΚ με τη χρήση διασωστικής σειράς για τον απεγκλωβισμό των ατόμων.

Άμεσα κλήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ο 20χρονος διασηλωνώθηκε επί τόπου και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο 45χρονος έχει διακομισθεί στο νοσοκομείο Χατζηκώστα όπου νοσηλεύεται.

Χάσαμε τον γάιδαρο.......


 Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

Ίσως φανεί περίεργος ο τίτλος αυτού του γραφτού μου μεταξύ σοβαρού και αστείου.  Σε όλους σε εμάς τους επαρχιώτες ίσως μας έρχονται στη θύμηση παλιές εποχές. Τότε στις παλαιές εποχές κόσμος, πολύς κόσμος στα χωριά εκεί με τις μεγάλες φαμίλιες, παιδιά, γονείς, παππούς, γιαγιά [ ζωντανά άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια.] Λειτουργούσαν οι κοινωνίες όμορφα ο ένας βοηθούσε τον άλλον. Υπήρχε αγάπη, συμπόνια, συμμετοχή στην χαρά και στην λύπη ξεφάντωμα στις γιορτές και στα πανηγύρια.  Τώρα αλλάξαν οι εποχές κανένα αντάμωμα εκεί στο τρίστρατο που μαζευόντουσαν με ένα σφύριγμα.  Ερημιά τα πάντα παντού ανυπαρξία ελάχιστοι άνθρωποι κανείς δεν σπέρνει και φυσικά δεν θερίζει και εκεί που οι παλιοί άνθρωποι χύναν τον ιδρώτα τους τώρα φύτρωσαν βάτα και πουρνάρια κανένα σημάδι χωρισμού δεν υπάρχει από το γειτονικό χωράφι.      

Μαζί με τον άνθρωπο χάθηκαν και τα ζωντανά.  Και κάθε σπίτι που είχε το μουλάρι του, το γαϊδούρι του για δουλειές, να κουβαλάνε ξύλα το νερό με την βαρέλα εξαφανίστηκαν.   Ρωτάω πολλούς φίλους πόσα γαϊδούρια έχουν τα χωριά τους και οι περισσότεροι κανένα μου απαντάνε.  Ρωτάω τον μπάρπα Στέφο το Λαρισαίο που εχει πηγαίο καλαμπούρι: μπάρμπα Στέφο θα τα σαλαγήσουμε. Τώρα ρε Γιώργη χαθήκανε τα πρόβατα και πάψαν τα κουδούνια άιντε κυνήγα καμιά μπλιώρα εδώ στο πάρκο ποιό εύκολα θα βρεις. 

-Μπάρμπα Στέφο πόσα γαϊδούρια έχει το χωριό σου; 

-δεν ξέρω μπορεί και κανένα αλλά ξέρω αλλού που έχει πολλά. 

-Που ρε μπάρμπα? 

-Θυμάσαι κάπου εκείνος ο συντοπίτης μου τι είπε, "είμαστε και οι τριακόσιοι γουμάρια".  

-Πόσο δίκιο έχεις ρε μπάρμπα ναι αυτοί μας καταντήσανε έτσι.   Που είναι ρέ και σας λέω έτσι γιατί έτσι και χειρότερα έπρεπε τότε να σας ξεμπροστιάζαμε και ξαναλέω που είναι ρε τα σχολεία, τα γυμνάσια στα κεφαλοχώρια η υποδομή να φεύγουν εύκολα τα προϊόντα σου παρά να σε κοροϊδεύει ο μπάτσιος με τον χασάπη. Προχωράμε στο αβέβαιο, τα σημάδια είναι ζοφερά. Πάρτε παράδειγμα την κατοχή, ο κόσμος κατέφυγε στην επαρχία για να επιζήσει αλλά τότε βρήκαν και καλλιεργήσιμη γή.   

Νομίζω ότι η τελευταία πραξη με το γαϊδούρι παίχτηκε σε ένα χωριό της Ντουσκάρας. Εκεί ο μπάρμπα Αλέξης πουρνό πουρνό καθώς έκανε όλες τις δουλειές μετά γραμμή για το μπακαλιό. Ο γάιδαρος δεν χρειαζόταν καθοδήγηση, μάλιστα τον άφηνε και σε ένα πεζούλι και ξεπέζευε. Κάποια μέρα ο μπάρμπας μέθυσε έπεσε από τον γάιδαρο και έμεινε ανάπηρος. Μη μπορώντας κάποιος να τον συντηρήσει ψόφησε και ο γάιδαρος.  Δυσάρεστες λοιπόν οι προβλέψεις για να μπορέσουμε να επιζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.  Θα δείτε το γάλα και το τυρί να γίνει είδος πολυτελείας, το αρνάκι ξεχάστε το, κανένα κοτόπουλο και αυτό με το ζόρι. Μέχρι σήμερα κάναμε κατάχρηση ευημερίας, σπατάλης και αδιαφορίας για χλωρίδα και πανίδα για αυτό φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Ίσως στο γαιδούρι του μπάρμπα  Αλέξη απο΄την Ντουσκάρα να γράφτηκε η τελευταία πράξη μιας φευγάτης εποχής 

 ΥΓ Ήθελα να ήξερα αυτές οι τράπεζες που ξεζουμίζουν τον κόσμο που τις στηρίξαμε με τόσα μνημόνια γιατί εκμεταλλεύονται τον κοσμάκη και σου λέει κύριοι θα ανέβουν τα επιτόκια δανεισμού.Σε αυτόν τον φουκαρά που έδωσε το αίμα του για ένα κεραμίδι και αφού ο πληθωρισμός τρέχει με δώδεκα τα εκατό, δηλαδή έχω εκατό ευρώ στην τράπεζα αυτομάτως πήγαν ογδόντα οκτώ και τώρα μας εμπαίζετε. Παλιά μπορεί να υπήρχε πληθωρισμός αλλά τα καλύπταν τα επιτόκια των καταθέσεων.  

Και κάτι ακόμη και δεν θα σας κουράσω Είχα έναν ανενεργό λογαριασμό απο το 2013 είπα να τον κάνω ανάληψη, αφού έμπλεξα με ένα χαρτοβασίλειο εδέησε ο θεός και το ποσό [ το διαβολικό 666] σε αυτό το ποσόν επί δεκατρία χρόνια πήρα δεκατρία λεπτά τόκο, τα πήρα και τους έδωσα πέντε μούτζες.



Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος Κραψίτης

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Φωτιά σε φορτηγό στην Ιονία Οδό, στο 159, 6 χλμ. στο ρεύμα προς Ιωάννινα (πριν το κόμβο Αμμότοπου).

Πυρκαγιά σε φορτηγό (με σέρβικες πινακίδες) στην Ιονία Οδό, στο 159, 6 χλμ. στο ρεύμα προς Ιωάννινα (πριν το κόμβο Αμμότοπου). 

Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα με δέκα υπαλλήλους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό μεταφέρει πακέτα με επεξεργασμένο καπνό. Η φωτιά ξεκίνησε από τη μηχανή του τράκτορα και σύντομα επεκτάθηκε στο τμήμα της καρότσας.. Η κυκλοφορία, ωστόσο, δεν έχει διακοπεί. 

Στο συμβάν και ο Διοικητής Φιλιππιάδας. Ζητήθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο οδηγός του φορτηγού. Περισσότερα σε λίγο...

Ταυτοποιήσεις ατόμων από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, που εμπλέκονται σε απάτες

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ερευνών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, με σκοπό την εξιχνίαση υποθέσεων και ταυτοποίηση ατόμων, που εμπλέκονται σε απάτες, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 4 ατόμων, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη περίπτωση, που έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο, ταυτοποιήθηκε ημεδαπή, στον τραπεζικό λογαριασμό της οποίας μεταφέρθηκε χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ, το οποίο κατέθεσε ημεδαπή, όταν η τελευταία πείστηκε τηλεφωνικά από συνεργό της κατηγορούμενης, ο οποίος προσποιήθηκε τον λογιστή συγγενούς της, ότι δικαιούται επιστροφή φόρου.

Στη δεύτερη περίπτωση, που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο, ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί (δύο άνδρες και γυναίκα), δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους ημεδαπός κατέθεσε συνολικά 2.828 ευρώ, για την αγορά οχήματος, που είχε εντοπίσει σε ιστοσελίδα αγγελιών πώλησης οχημάτων, το οποίο ουδέποτε απέκτησε.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι δράστες επικοινώνησαν με τους παθόντες από τηλεφωνικές συνδέσεις, που προέκυψε ότι ήταν καταχωρημένες σε στοιχεία αλλοδαπών ατόμων, ενδεχομένως ανύπαρκτων (ghost persons).

«-Σήκω, Αλέξανδρε, απ’ τη γη κι από το μαύρο χώμα." Η ιστορία και το μοιρολόι του νεκρού ανθυπολοχαγού του 40

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος είναι ο πρώτος νεκρός αξιωματικός του στρατού ξηράς στον πόλεμο απέναντι στους Ιταλούς εισβολείς. Έπεσε την 1η Νοεμβρίου 1940. Ανήκει σε αυτή τη δρακογενιά που αψήφησε τον φασισμό και κοίταξε με χαμόγελο τον Χάρο στα μάτια, σε μια κορυφαία στιγμή συλλογικής αιθρίας.

Νεαρό παιδί ο φλογερός πατριώτης Αλέξανδρος, από τη Χάλκη Δωδεκανήσου, κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό και, δίχως δεύτερη σκέψη, έσπευσε στον πόλεμο του 1940 να σταθεί στην πρώτη γραμμή. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν πως λίγο πριν σκοτωθεί πρωτοστατούσε στη μάχη, εμψυχώνοντας τους στρατιώτες του με απαράμιλλο ηρωισμό. Ωστόσο, ο αγώνας ήταν άνισος. Μια ριπή πολυβόλου τραυμάτισε θανάσιμα τον ανθυπολοχαγό, ο οποίος ξεψύχησε στα χέρια του στρατιώτη Μιχάλη Μάλαμα από τη Σαμαρίνα, στην τοποθεσία Τσούκα του Γράμμου.

Η τελευταία κατοικία του Αλέξανδρου Διάκου ήταν στο χωριό Ζούζουλη Καστοριάς, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, τόσο μακριά από τα πατρικά του χώματα, από τους σεβαστούς γονείς και τους αγαπημένους του φίλους. Ο θάνατός του συγκλόνισε το πανελλήνιο και οδήγησε τον ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη να γράψει το περίφημο «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας». Μα, πάνω απ’ όλα, συγκλονίζουν οι γυναίκες που έκαναν τον θρήνο τους μοιρολόι σπαρακτικό. 

Κάθε χρόνο, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, οι Ζουζουλιώτισσες γιαγιάδες μοιρολογούν με δάκρυα στα μάτια -με λόγια που οι μητέρες τους και οι γιαγιάδες τους είχαν συνθέσει- τον αείμνηστο εθνομάρτυρα, πάνω απ’ το μνήμα του στην παλαιά Ζούζουλη στον Γράμμο, το πρώτο βουνό της -αιώνιας μες στην ακινησία της- Πίνδου. Αιωνία η μνήμη.

«-Σήκω, Αλέξανδρε, απ’ τη γη κι από το μαύρο χώμα.

-Με τι ποδάρια να σ’ κωθώ, με τι χέρια να κάτσω, με τι ματάκια να σας δω, γλώσσα να σας μιλήσω;

Με σκότωσαν οι Ιταλοί στο δάσος μες στην Τσούκα, τρεις τουφεκιές μού ρίξανε, κι οι τρεις αράδα αράδα, η μια μού παίρνει στα πλευρά κι η άλλη στο κεφάλι, η τρίτη η φαρμακερή μού παίρνει στην καρδιά μου.

Ήταν πικρό το λάβωμα, φαρμάκι το μολύβι, το στόμα μ’ αίμα γιόμισε, τα χείλη μου φαρμάκι, με το μαντήλ’ τα σκούπισα κι έβαψε το μαντήλι, ιννιά ποτάμια το ‘πλυναν κι έβαψαν τα ποτάμια.

Μη λάχ’ περάσ’ κι η μάνα μου κι εβάψει την καρδιά της, μη λάχ’ περάσει κι η αδερφή μ’ κι εβάψει την καρδιά τους.

Πέρασ’ η αρραβωνιάρα μου κι έβαψε την καρδιά της.

Εσύ, καλή μ’, θα παντρευτείς κι άλλον άντρα θα πάρεις, ‘μενα με τρώει η μαύρη γης, στη Ζούζουλη ‘κει πάνου, κάνω την πλάκα πεθερά, την μαύρη γης γυναίκα, κι έχω στρατιώτες δίπλα μου γι’ αδέρφια, γι’ αξαδέρφια.

Ιδώ το λέγουν μαύρη γης, το λέγουν μαύρο χώμα, τρώει παιδιά ανύπαντρα, παιδιά αρραβωνιασμένα».

(Τα βασικά στοιχεία αντλήθηκαν από επετειακό αφιέρωμα του Επιμορφωτικού Συλλόγου Ζουζουλιωτών.)

https://www.antinews.gr/

Ο Δημήτρης και τα Γίδια του | Αγώνας για Επιβίωση στα Βουνά

Ο Δημήτρης, ο τελευταίος βουνίσιος κτηνοτρόφος του Πλατάνου

Στο νέο επεισόδιο του Greek Village Life, ταξιδεύουμε στην ορεινή Ναυπακτία και γνωρίζουμε τον Δημήτρη, έναν νέο κτηνοτρόφο που αψηφά τις δυσκολίες.

Ο Δημήτρης, 35 ετών, ζει και εργάζεται στα βουνά, φροντίζοντας με αγάπη το κοπάδι του. Μας μιλάει για την καθημερινή ρουτίνα του, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και την μοναδική σχέση που έχει με τα ζώα του.

Θα δούμε πώς η ελεύθερη βοσκή, η αγάπη για τα ζώα και η παράδοση συνδυάζονται για να δημιουργήσουν γάλα, τυρί και κρέας υψηλής ποιότητας.
Μαζί του, θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της βουνίσιας κτηνοτροφίας, θα ακούσουμε τον ήχο των κυπροκούδουνων να αντηχεί στις πλαγιές και θα μάθουμε γιατί τα προϊόντα του Δημήτρη είναι τόσο ξεχωριστά.
Αλλά και θα ακούσουμε τον προβληματισμό του Δημήτρη για το μέλλον της κτηνοτροφίας, την έλλειψη στήριξης από την πολιτεία και την εγκατάλειψη των νέων από τα χωριά.
Μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη για τη φύση, την επιμονή και την προσφορά. Μια ιστορία που μας υπενθυμίζει την αξία της παράδοσης και την ανάγκη να στηρίξουμε τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.

Παραγωγή: Greek Village Life

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Η Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Άρτας θα τελέσει Αρτοκλασία την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στη μνήμη των Αγίων Αναργύρων

Τετάρτη-Παρασκευή πληρωμή 70% βασικής, σταγόνα στον ωκεανό τα ποσά


ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ και λοιποί “πιστωτές” των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής αναμένεται να παρακρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα πιστωθεί και αναμένεται να είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Προχωρούν οι διεργασίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πίστωση στον λογαριασμό δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων, ενός ποσού που αντιστοιχεί στο 70% της βασικής ενίσχυσης, η οποία στο 100% της ανέρχεται σε 830 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος αναφοράς 2024.

Οι πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που παραμένει σε αναβρασμό, λένε ότι το… σύστημα κινείται στην κατεύθυνση κι έχει στόχο να περαιώσει τις πιστώσεις από τις 30 έως την 1η Νοεμβρίου, καθώς αυτή είναι η ρητή εντολή από το ΥπΑΑΤ, αλλά και το Μαξίμου, που έχει λάβει πολλαπλά μηνύματα δυσαρέσκειας από την ύπαιθρο μέσω των βουλευτών, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πέρσι η πληρωμή είχε ξεκινήσει στις 27 Οκτωβρίου και οι περισσότεροι αγρότες είδαν τα ποσά πριν την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος, λόγω των ανακατατάξεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της επιτήρησης, το ΟΣΔΕ, άργησε να ανοίξει, με αποτέλεσμα όλα να πάνε πίσω. Το 2023 ως πρώτη δόση είχαν πιστωθεί 488 εκατ. ευρώ, ενώ και φέτος δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις. Σημειωτέον ότι από την επικείμενη πληρωμή, εκτός, αναμένεται εκτός μεγάλου απροόπτου, να μείνουν όσοι έχουν κάνει μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Μιλάμε για αρκετούς παραγωγούς, οι οποίοι αν ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες θα δουν το χρώμα του χρήματος τον Δεκέμβριο με την εξόφληση.

Τα ποσά -καταβάλλεται προσπάθεια μέχρι αυτή την ώρα- να αρχίσουν να πιστώνονται από την Τετάρτη, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει οριστικά αυτό, κάτι που ίσως φέρει τις τελικές πιστώσεις σε όλες τις τράπεζες έως και την 1η Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά είναι εξαιρετικά λίγα, δεν αναμένονται παρακρατήσεις για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, με την πρώτη παρακράτηση να οδεύει το πιθανότερο για Δεκέμβριο καθώς τότε θα πέσουν περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών και από άλλες πηγές…

Μεγάλα ερωτηματικά τίθενται για την τελική ποιότητα της πληρωμής κάτι που “τροφοδοτείται” ως ενδεχόμενο και από το γεγονός ότι σε αντίθεση με το παρελθόν οι πύλες δεν έχουν κάποιοι σύστημα εξατομίκευσης, που να μπορούν δηλαδή να βλέπουν τι γίνεται με κάθε παραγωγό, αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για τους ελέγχους.

https://agronewsbomb.gr/

Μια βόλτα στην εμποροπανήγυρη (Μπουχούστι) της Φιλιππιάδας.


Και σώβρακα και φανέλες και κουδούνια αγοράσαμε και καλά φάγαμε, αφού μας περιποιήθηκε δεόντως ο Λευτέρης Ρίζος  με  όλους τους Ριζαίους και τον μισό Αϊ Γιώργη που είχε  για σερβιτόρους.

Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου