Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Η Τσουκνίδα Πρέβεζας από ψηλά με πτήση Drone


Η Τσουκνίδα (Τοπική Κοινότητα Βαλανιδοράχης - Δημοτική Ενότητα ΦΑΝΑΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Τσουκνίδα”. Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Τσουκνίδα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βαλανιδοράχης, του πρώην Δήμου ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.

Η Τσουκνίδα έχει υψόμετρο 44 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2148858569 και γεωγραφικό μήκος 20,53078347. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Τσουκνίδα  θα βρείτε εδώ.

Δείτε το video


www.fanaripress.gr

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος για τα 150 χρόνια από κτίσεως του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Γαλατά










Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 150 χρόνια από ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουλίου 2017.
Αρκετοί επίσημοι και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων το οποίο άρχισε το Σάββατο 29 Ιουλίου με τον εσπερινό. Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, αλλά και με συγκίνηση, είμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την ιστορική όσο και ξεχωριστή επέτειο των 150 χρόνων από ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σεβόμενοι το κάλεσμα και την επιθυμία του Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου που είμαι βέβαιος ότι αποτελούσε και επιθυμία όλων των κατοίκων του όμορφου Γαλατά, ο Δήμος Ζηρού, αποφάσισε, χωρίς δεύτερη σκέψη, να συνδράμει, στη διοργάνωση αυτής της διήμερης εκδήλωσης, προκειμένου να τιμήσει την ιστορική επέτειο του Ιερού Ναού αλλά και το χωριό.
Θησαυροί της πίστης και του Πολιτισμού υπάρχουν αρκετοί στον Δήμο μας και θέλουμε να τους αναδείξουμε, όπως και τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών που είναι ιδιαίτερα σημαντικός διαχρονικά και πολύ περισσότερο σήμερα που οι συγκυρίες είναι δύσκολες. Σε κάθε έναν από αυτούς τους θησαυρούς υπάρχουν τα ίχνη των γονιών μας και των προγόνων μας. Αυτά τα ίχνη οδηγούν την πίστη και τη ζωή μας και χρειάζεται να τα διατηρούμε ζωντανά και αναλλοίωτα στο χρόνο.
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του οποίου την επέτειο γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα, επί 150 χρόνια αποτέλεσε το αποκούμπι και την ελπίδα του κάθε φτωχού και ανήμπορου συμπολίτη μας, του κάθε πιστού αυτού του τόπου.
Είναι ένας ναός με αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική που συνδυάζει την απλότητα με την μεγαλοπρέπεια. Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γαλατά, όπως και πολλοί ακόμη Ιεροί Ναοί στον Δήμο μας, αποτελεί σταθερό φάρο πίστης και πνευματικής προσφοράς για τον τόπο μας.
Η μακροχρόνια διαδρομή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκκλησιαστική ζωή και πίστη των κατοίκων, την ιστορία του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και την παράδοση του χωριού.
Σ' αυτό τον ιερό χώρο γιορτάζεται το Άγιο Πάσχα, τα Χριστούγεννα και όλες οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, εδώ τελούνται τα μυστήρια γάμων και βαφτίσεων του χωριού, εδώ πραγματοποιούνται δεήσεις και προσευχές. Αυτό τον χώρο έχουμε χρέος να τιμήσουμε με όλο τον σεβασμό και την αρμόζουσα ιερότητα.

Καλαντζής: “Επιδιώκουμε κοινές δράσεις σε όλα τα επίπεδα”

Ως Δήμος θέλουμε και επιδιώκουμε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Το κάναμε και στο πρόσφατο 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας στο Θεσπρωτικό, το οποίο -όπως θα γνωρίζεται- χάρη και στη δική σας συνδρομή, σημείωσε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.
Με τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων θέλουμε ν’ αναδείξουμε και όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την αρχιτεκτονική του τέχνη και αξία, τη διαδρομή στο χρόνο αλλά και την πνευματική του προσφορά.
Όπως γνωρίζετε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτίστηκε, όπως μαρτυρά σχετική επιγραφή το 1867. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλοί ιερείς και κάτοικοι του χωριού, κόπιασαν πολύ για να παραμείνει ο Ναός όρθιος και να έχουμε σήμερα εμείς τη δυνατότητα του εκκλησιασμού αλλά και την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου. Με τον μεγάλο σεισμό του 1981 όπως πληροφορήθηκα, υπέστη σημαντικές ζημιές και χρειάστηκε να ανασκευαστούν το χαγιάτι, ο μαντρότοιχος, το καμπαναριό και άλλα μέρη του Ναού. Έμαθα επίσης ότι με πρωτοβουλία ομάδα κατοίκων του χωριού μαζεύτηκαν αρκετά εκατομμύρια δραχμές τότε (30!) για την επισκευή του. Χαίρομαι που ένας άνθρωπος ο οποίος πρωταγωνίστησε μετά τον σεισμό του 1981 και συνέβαλε τα μέγιστα στην επισκευή του Ιερού Ναού, ο κ. Βασίλειος Ζήκος, είναι και τώρα στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της οργάνωσης της εκδήλωσης. Είναι προφανές ότι οι αξίες του και η διάθεση για προσφορά παραμένουν ισχυρές και αναλλοίωτες. Του αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα και πολλά 'μπράβο', όπως πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον πολιτιστικό σύλλογο, στην επιτροπή της εκκλησίας, αλλά και σε όλους εσάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που σαν μία γροθιά συνεργαστήκατε και συνδράματε με κάθε δυνατό τρόπο, στα έργα επισκευής και συντήρησης του Ιερού Ναού, ώστε να υπάρχει σήμερα σε καλή κατάσταση.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, τη Φιλαρμονική “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού, τον καθηγητή κ. Γιαννούλη, τα μέλη του μουσικού συνόλου του κ. Ράπτη και όλους όσοι έσπευσαν να συμβάλλουν στην επιτυχία των εκδηλώσεων.
Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς για την σημερινή σας παρουσία.
Εύχομαι, με την χάρη της Παναγίας, να είμαστε όλοι καλά ν' ανταμώνουμε και να έχουμε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού”.

Η ομιλία Γιαννούλη
Του χαιρετισμού του Δημάρχου, ακολούθησε η ομιλία του κ. Γιαννούλη Δημήτριου, επίκουρου καθηγητή Βυζαντινής αρχαιολογίας και χριστιανικής τέχνης στην Ανώτατη εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων. Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του Ναού, ενώ μίλησε και για τα ιστορικά στοιχεία του χωριού.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Γιαννάκης ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του εξήρε την προσπάθεια του Δήμου και των κατοίκων του Γαλατά, τόσο για την διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όσο και για τα έργα επισκευής και συντήρησης του Ιερού Ναού.
Το πρόγραμμα της 1ης ημέρας έκλεισε με ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο φιλαρμονικός σύλλογος “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού.
Την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρόγραμμα άνοιξε με τη θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου, ενώ ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας.
Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί. Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στην προσφορά και το πνευματικό έργο του Ναού, ενώ συνεχάρη τους ιερείς που διακόνησαν τον Ιερό Ναό, την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης και προσωπικά τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαο, για την σημαντική προσφορά και όλους όσοι συνέβαλαν στη ν επιτυχή οργάνωση της εκδήλωσης αλλά και την επισκευή και συντήρηση του Ιερού Ναού. Χαρακτήρισε τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Γαλατά, όπως και κάθε Ναό πόλης ή Τοπικής Κοινότητας, την καρδιά της πόλης ή του χωριού, όπου γύρω χτυπούν όλοι οι άλλοι ρυθμοί της ζωής.

Συγκινητική η ομιλία του κ. Βασιλείου Ζήκου

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Βασίλης Ζήκος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής και ένας άνθρωπος με μεγάλη και αναγνωρισμένη προσφορά στην επισκευή και πολυετή συντήρηση του Ιερού Ναού, αλλά όχι μόνο. Με λόγια καρδιάς και με έκδηλη συγκίνηση έκανε αναφορά στην ιστορία του χωριού Γαλατά και βέβαια στον Ιερό Ναό, συγχαίροντας τον Δήμαρχο Ζηρού αλλά και όλους όσοι έσπευσαν να συνδράμουν για την οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασιλάκης Περικλής και ο μαέστρος Κωνσταντίνος Ράπτης, που κατάγεται από τον Γαλατά.
Το διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων έκλεισε με συναυλία από Μουσικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Ράπτη.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο κ. Παύλος Κώτσης, εκπαιδευτικός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαου, του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου και του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Γιαννάκη Στέργιο, το διήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατραχούρας και Ρεμπής, οι Δημοτικού Σύμβουλοι κ.κ. Πάντος, Κώνστας, Αθανασόπουλος, η κα Καραπάνου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασιλάκης Περικλής, η κα Ξώνα Γεωργία, δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου που είχε αναλάβει και τη στήριξη των εκδηλώσεων με εξαιρετική επιτυχία, οι πατέρες Ιωσήφ, Ανδρέας, Νικόλαος και Χριστόδουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γαλατά κ. Αθανασίου Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Παππαδατών κ. Μπατσούλης Βασίλειος -Βησσαρίωνας, ο αρχιτέκτονας που ανακαίνισε τον Ιερό Ναό κ. Μαμαλούκος Σταύρος, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νικολάου Νικόλαος και πλήθος κόσμου.

Τζουμερκιώτισσα από τα Θεοδώριανα νικήτρια σε πανελλήνιο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού

Picture

Η Βάγια Μαντέλου από τα Θεοδώριανα Άρτας ήταν η διαγωνιζόμενη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στους ενήλικες, κατά τον πανελλήνιο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού που έγινε στα Λαγκάδια Αρκαδίας, όταν τραγούδησε το «Ξύπνα περδικομάνα μου»...

Την απονομή έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Ρουμελιώτης.

Ο Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, ιδρύθηκε το 1973 από τον λαγκαδινό λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα, τον επονομαζόμενο Στρατολάτη, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Παρασκευής και της μεγάλης εμποροπανήγυρης που αποτελούσε σημαντικό γεγονός για εκείνη την εποχή.

Δημιούργησε ένα βήμα έκφρασης της λαϊκής μουσικής παράδοσης, ένα βήμα στους ερασιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές να δείξουν το ταλέντο τους και μια εστία αναμμένη που κρατά το τραγούδι της παράδοσης μας ζωντανό.

Πρόκειται για μία διοργάνωση η οποία επί σαράντα τέσσερα συναπτά έτη προσελκύει το ενδιαφέρον των ασχολουμένων με το δημοτικό τραγούδι και ανήκει πλέον στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Ακούστε την ερμηνεία της Βάγιας Μαντέλου που κέρδισε τον διαγωνισμό:
Δείτε τα video




Με αφορμή τον τραυματισμό αστυνομικού στη Σαγιάδα από Αλβανό: Πιο οργανωμένες περιπολίες στα σύνορα...


Αλβανός, ξημερώματα, τις τελευταίες ημέρες, τραυμάτισε στη Σαγιάδα αστυνομικό του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών. Ευσυνείδητος ο άνθρωπος, έχοντας επίγνωση της αποστολής του, πήγε να κάνει με συνέπεια το καθήκον του και βρέθηκε απειλούμενος από Αλβανό, που είχε κλέψει με συνεργό του δύο μηχανάκια. Ο Αλβανός του επιτέθηκε, δαγκόνωντάς τον στα χέρια, προκειμένου να δραπετεύσει. Χρειάζονται, όπως εκτιμούν πολλοί, πιο οργανωμένες περιπολίες με περισσότερα άτομα ανά ομάδα, ειδικά τις νύχτες,  στα ελληνοαλβανικά σύνορα.  Και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης εξειδικευμένων στην εξουδετέρωση της εγκληματικότητας αστυνομικών.  Η εγκληματικότητα στην περιοχή είναι αυξημένη και δεν αφορά μόνο κλοπές και ληστείες, αλλά και εμπόριο ναρκωτικών κ.λπ. Οι συνοριακοί είναι εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή σε απρόβλεπτες καταστάσεις, που μπορούν να στοιχίσουν και την ίδια τη ζωή τους. Άρα χρειάζεται μια θωράκισή τους. Κάνουν  καλά τη δουλειά τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πέφτουν θύματα των κακοποιών.  Η διοίκηση της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσπρωτίας, που, πραγματικά, μεθοδικά ενεργώντας έχει σημαντικές επιτυχίες στην πάταξη της εγκληματικότητας και δείχνει ενδιαφέρον για την προστασία του προσωπικού της, είμαστε βέβαιοι ότι θα βρει την κατάλληλη λύση και σ΄ αυτό το επείγον ζήτημα. 

Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.) : Εκδηλώσεις καλοκαιριού 2017 στα Τζουμέρκα.

Τζουμέρκα: Εκδηλώσεις καλοκαιριού



Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.), στα πλαίσια των σκοπών και των δραστηριοτήτων της, θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του ερχόμενου καλοκαιριού.
• Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017: Στο Πνευματικό κέντρο Κτιστάδων του Δήμου Κ. Τζουμέρκων, ώρα 10.30 π.μ. συνάντηση των Ομάδων Έρευνας και συλλογής Λαογραφικού υλικού.
• Σάββατο 12 Αυγούστου: Στο πνευματικό κέντρο Πραμάντων του Δήμου Β. Τζουμέρκων, ώρα 11 π.μ. εκδήλωση με θέμα: «Το Δημοτικό τραγούδι των Τζουμέρκων, όπως καταγράφεται στις τρεις συλλογές: Χ. Λαμπράκη, Γ. Κοτζιούλα, Μ. Χάρου». Στην εκδήλωση θα ακουστούν τραγούδια από τις συλλογές.
• Κυριακή 13 Αυγούστου: Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κ. Τζουμέρκων στο Βουργαρέλι, ώρα 10.30 π.μ, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΙΛΕΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ι.Λ.Ε.Τ. απευθύνει στα μέλη και σε όλους τους Τζουμερκιώτες και φίλους, κάλεσμα για την συμμετοχή τους στις παραπάνω εκδηλώσεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ι.Λ.Ε.Τ.

Πρέβεζα. Ο «τελευταίος σταθμός» του Κώστα Καρυωτάκη τιμά τον μεγάλο ποιητή. Πρόταση στον Δήμο Πρέβεζας, για διοργάνωση ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης

καρυωτακηςφωτο

Ο Κώστας Καρυωτάκης, στη μνήμη όλων μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Πρέβεζα. Μια πόλη που έζησε μόνο 32 μέρες. Μια πόλη που δεν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού του έργο αλλά μια πόλη στην οποία επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του. Η αυτοκτονία είναι μια πράξη απόκοσμη, σχεδόν ακατανόητη που στη συλλογική μνήμη στιγματίζεται τις περισσότερες φορές σαν μια πράξη δειλίας, σαν μια πράξη ντροπής. Η επιλογή όμως ενός ανθρώπου να θέσει τέλος στη ζωή του, θα έπρεπε να επιφέρει τον σεβασμό που της αρμόζει και όχι να θεωρείται ντροπή.

Το 2018 συμπληρώνονται 90 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη. Στην Πρέβεζα, την πόλη που ο Καρυωτάκης επέλεξε να συνδέσει με τον θάνατο του, ξεκίνησε μία πρωτοβουλία ώστε μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου ποιητή, να αναδειχθεί με σεβασμό το έργο του, αλλά και η σχέση του με την πόλη. Το σκεπτικό της πρωτοβουλίας είναι στις εκδηλώσεις να συμμετέχουν ο Δήμος, Σύλλογοι, Φορείς, Κινήσεις πολιτών κ.α. και οι εκδηλώσεις να επαναλαμβάνονται κάθε Ιούλιο, τον μήνα που ο ποιητής αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Το κάλεσμα έχει ως εξής:

Ανοιχτό Κάλεσμα

«Εκδηλώσεις μνήμης Κώστα Καρυωτάκη – ΠΡΕΒΕΖΑ 2018»
Με αφορμή τα 90 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή στην Πρέβεζα.


Οι εκδηλώσεις θα μπορούν να εμπλουτίζονται κάθε χρόνο, μέσα από τη συνεργασία Δήμου, Συλλόγων, Φορέων, κινήσεων πολιτών. Όσοι συμμερίζεστε, αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να προωθήσετε την πρόταση στο προφίλ, την ομάδα, τη σελίδα σας, το περιοδικό, την εφημερίδα σας. Πρωτοβουλία καλών προθέσεων, με σεβασμό στον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του. Ώστε η Πρέβεζα, κάθε Ιούλιο, από το 2018 και μετά, να είναι τόπος συνάντησης ποιητών, λογοτεχνών γενικότερα, απ΄όλο τον κόσμο.

Γιάννης Βέλλης

Υ.Γ. Θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμος Πρέβεζας, οι πολιτιστικοί Σύλλογοι & Σωματεία της Πρέβεζας, όλοι οι φορείς και τα ΜΜΕ της πόλης, θα συμφωνήσουν στις κοινές εκδηλώσεις μνήμης για τον Καρυωτάκη, όπως και στο πλαίσιο καθιέρωσής τους σε ετήσια βάση.

Κατοικία του Καρυωτάκη κατά την παραμονή του στην Πρέβεζα. Όπως είναι σήμερα] Φωτο: Γιάννης Βέλλης
Κατοικία του Καρυωτάκη κατά την παραμονή του στην Πρέβεζα. Όπως είναι σήμερα
 | Φώτο: Γιάννης Βέλλης

Μιλώντας με τον Γιάννη Βέλλη -μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και εμπνευστή της πρωτοβουλίας- για την αναγκαιότητα που θέτει η συγκεκριμένη κίνηση αλλά και για την αντιμετώπιση που είχε και έχει το όνομα του Κώστα Καρυωτάκη στην Πρέβεζα, μας είπε χαρακτηριστικά:
“Πιστεύω ότι κατά βάθος η Πρέβεζα, ο κόσμος της, δεν «έβλεπε» παλιά τον ποιητή Καρυωτάκη, αλλά ένα δημόσιο υπάλληλο που αυτοκτόνησε στην πόλη και την εξέθεσε προς τα έξω. Πολύ περισσότερο, όταν ακούστηκε ότι ήταν μεγάλος ποιητής και έρχονταν να δουν τα Μ.Μ.Ε. της εποχής τι έγινε και «πόσο έφταιγε» η Πρέβεζα στην τελική του απόφαση. Η αλήθεια είναι -κατά τη γνώμη μου πάντα- ότι η Πρέβεζα είχε απελευθερωθεί σχετικά πρόσφατα από τους Τούρκους, ήταν λιμάνι, δέχθηκε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και δεν είχε αποκτήσει ακόμα ούτε πραγματική πολιτική συνείδηση, ούτε φυσικά πολιτιστική. Μετά τον Καρυωτάκη απέκτησε -σταδιακά- και τα δύο.
Σήμερα έχουμε μια πόλη πρότυπο για την Ελλάδα, που τη θαυμάζουν Έλληνες και ξένοι. Παράγει πολιτικό λόγο, πολιτιστικό έργο και για αυτό πρέπει το έργο του Καρυωτάκη, το οποίο είχε ολοκληρωθεί όταν έφτασε στην Πρέβεζα να προβληθεί εδώ που έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Παράλληλα με το πολιτιστικό υπόβαθρο που έχει η πόλη, να γίνει κι ένα κέντρο λόγου, με τις εκδηλώσεις κάθε χρόνο, ώστε λογοτέχνες από την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο να έρχονται στην Πρέβεζα, να παρουσιάζουν τις σκέψεις τους, το έργο τους, τις τάσεις της σύγχρονης λογοτεχνίας, τις μελέτες πάνω στη λογοτεχνία, κ.ά.”

Η πινακίδα που υπάρχει σήμερα στο ισόγειο κάτω από το σπίτι που έμενε ο Καρυωτάκης
Η πινακίδα που υπάρχει σήμερα στο ισόγειο κάτω από το σπίτι που έμενε ο Καρυωτάκης
 | Φώτο: Γιάννης Βέλλης

Το ποίημα «Πρέβεζα», ο Κώστας Καρυωτάκης, το έγραψε την 1η Ιουλίου του 1928. Δώδεκα μέρες από την εγκατάσταση του στην πόλη και είκοσι μέρες πριν από την αυτοκτονία του. Η «αηδία» από τη ζωή ενός δημοσίου υπαλλήλου στην Ελλάδα του μεσοπολέμου είναι έκδηλη σε κάθε του στίχο. Αντί για την Πρέβεζα, θα μπορούσε να ήταν μια οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη της εποχής. Η Πρέβεζα όμως ήταν ο τελευταίος σταθμός της ζωής του μεγάλου ποιητή και ίσως να είναι η πόλη που της «πρέπει» να τον τιμήσει.

Θάνατος είναι οι κάργες που χτυπιούνται

στους μαύρους τοίχους και τα κεραμύδια,
θάνατος οι γυναίκες, που αγαπιούνται
καθώς να καθαρίζουνε κρεμμύδια.


Θάνατος οι λεροί, ασήμαντοι δρόμοι

με τα λαμπρά, μεγάλα ονόματά τους,
ο ελαιώνας, γύρω η θάλασσα, κι ακόμη
ο ήλιος, θάνατος μες στους θανάτους.


Θάνατος ο αστυνόμος που διπλώνει

για να ζυγίσει μια «ελλειπή» μερίδα,
θάνατος τα ζουμπούλια στο μπαλκόνι,
κι ο δάσκαλος με την εφημερίδα.


Βάσις, Φρουρά, Εξηκονταρχία Πρεβέζης.

Την Κυριακή θ’ ακούσουμε την μπάντα.
Επήρα ένα βιβλιάριο Τραπέζης
πρώτη κατάθεσις δραχμαί τριάντα.


Περπατώντας αργά στην προκυμαία,

“Υπάρχω;” λες, κ’ ύστερα “δεν υπάρχεις!”
Φτάνει το πλοίο. Υψωμένη σημαία.
Ίσως έρχεται ο Κύριος Νομάρχης.


Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους

αυτούς, ένας πέθαινε από αηδία…
Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.


Το σημείο της αυτοκτονίας του ποιητή | Φώτο: Γιάννης Βέλλης
Το σημείο της αυτοκτονίας του ποιητή | Φώτο: Γιάννης Βέλλης

''Άγγελος Φέτσης 2017''. Αγώνες ορεινού τρεξίματος και aquathlon στην Πάργα, στις 24 Σεπτεμβρίου. Δηλώστε συμμετοχή.


«Αγγελος Φέτσης 2017».  Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου.  Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος και Διάθλου. Πάργα 24 Σεπτεμβρίου 2017. 

Προκήρυξη αγώνων.
Ο Ναυτικός Όμιλος Πάργας οργανώνει αγώνα ορεινού τρεξίματος και aquathlon στην Πάργα με την επωνυμία «4ος Άγγελος Φέτσης 2017». Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στην μνήμη του Ολυμπιονίκη Άγγελου Φέτση , ο οποίος έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθηνών το 1896 και συνδέεται ιστορικά με την πόλη της Πάργας. 




Οι αγώνες εκτός από τον αθλητικό χαρακτήρα έχουν ως στόχο να αναδείξουν και να προστατεύσουν τον απαράμιλλης ομορφιάς ενετικό ελαιώνα που αγκαλιάζει τον ιστορικό οικισμό της Πάργας και τον γεμάτο ζωή θαλάσσιο βιότοπο της πόλης μας.Οι αγώνες θα ξεκινήσουν με θέα το ενετικό φρούριο και το γαλλικό κάστρο στο νησί και θα περάσουν από τα εκπληκτικής ομορφιάς ξωκκλήσια στον λόφο της Αγίας Ελένης. 

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην Πάργα και θα ξεκινήσουν στις 9:30 το πρωϊ. H εκκίνηση και ο τερματισμός θα είναι στην παραλία της Πάργας . Στον αγώνα ορεινού τρεξίματος η απόσταση είναι 11.500μ και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι δρομείς άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και θα υπάρχουν οι εξής κατηγορίες αθλητών : α) έως 39 ετών β) 39 με 49 ετών και γ) 50 με 59 ετών δ) 60 και άνω. 

Στον aquathlon συμμετέχουν οι αθλητές που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και θα αγωνιστούν στα 600μ κολύμβηση και 5300μ τρέξιμο . Επίσης , θα δοθεί στους αθλητές η δυνατότητα να συμμετέχουν σε ζευγάρια δύο ατόμων σε σκυταλοδρομία κολύμπι-τρέξιμο. 


Ακόμη το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, το βράδυ , θα πραγματοποιηθεί past party με μπάντα για τους αθλητές και τους συνοδούς τους. 

Χρονομέτρηση : Ηλεκτρονική . 

Εγγραφές: Την ημέρα του αγώνα, οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται στο χώρο της γραμματείας μία ώρα πριν την εκκίνηση, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους και να παραλάβουν το νούμερό τους. 

Έπαθλα: Στους τρεις πρώτους/τες νικητές/τριες της γενικής κατηγορίας των 11500μ και του διάθλου θα δοθούν κύπελα . Επίσης θα δοθεί κύπελο στους πρώτους νικητές –τριες στην κατηγορία 39 έως 49 και μετάλλια στον δεύτερο και τρίτο νικητή , κύπελο στον πρώτο νικητή και νικήτρια στην κατηγορία 50-59 και μετάλλια στον δεύτερο και στον τρίτο.Στην κατηγορία 60+ θα δοθεί κύπελο στον πρώτο νικητή και στην πρώτη νικήτρια.Σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια και t-shirt. Οι αθλητές του αγώνα παίδων θα βραβευτούν όλοι με μεττάλιο(χωρίς t-shirt) και η συμμετοχή είναι ελεύθερη και χωρίς κόστος. 

Κόστος συμμετοχής: 10ευρώ με μετάλιο και t-shirt. 

Δηλώσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη φόρμα συμμετοχής στο site του ομίλου: www.pargarace.com εως την 19 Σεπτεμβρίου 2017. 

Την οργάνωση των αγώνων καθώς και το οικονομικό μέρος των συμμετοχών και εξόδων έχει αναλάβει η εταιρία MY ADVENTURE-Καλογήρου Μαρία. 

Υπεύθυνη δήλωση: 
Συμμετέχω στον αγώνα δρόμου και στον δίαθλο «Άγγελος Φέτσης 2017» με την απόλυτη προσωπική μου ευθύνη έχοντας προβεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που βεβαιώνουν ότι είμαι ικανός για αθλητική αγωνιστική δραστηριότητα, παραιτούμαι από κάθε απαίτηση εναντίον του διοργανωτή για τυχόν ζημία από οποιαδήποτε αιτία και συναινώ στην ελεύθερη χρήση του ονόματος /και φωτογραφικού μου υλικού σχετικού με τον αγώνα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι αθλητές κάτω των 18 ετών να έχουν υπεύθυνη δήλωση του γονέα ότι μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες και ότι έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις . 

























Τεχνική διεύθυνση αγώνων: Βασίλειος Τζουμάκας (κιν.6972244064) Αχιλλέας Δημάκος (κιν.6946502742)

Καλοκαιρινή έκθεση φωτογραφίας στην παραλία της Πρέβεζας, μπροστά από τα δικαστήρια, από 1 έως και 12 Αυγούστου 2017.


"Καθρέπτης" είναι το θέμα της καλοκαιρινής έκθεσης φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας παράρτημα Πρέβεζας που θα λειτουργεί στην παραλία της Πρέβεζας, μπροστά από τα δικαστήρια, από 1 έως και 12 Αυγούστου 2017.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 1η Αυγούστου και ώρα 9 το βράδυ και θα παραμένει ανοικτή για το κοινό κάθε μέρα τις ώρες 19.30μ.μ -24.00μ.μ 

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Αντωνίου Τάσος, Αραβανή Κατερίνα, Βουρβούλακας Γιάννης, Γιαννουλάτος Περικλής, Ηλιάδης Παναγιώτης, Θέμος Διαμαντής, Ισπόγλου Μαρία, Καζαντζίδης Θεόφιλος, Κορωναίου Κατερίνα, Κωνστνατής Νίκος, Κωστάκης Χάρης, Νάτσος Βελισσάρης, Ντόκα Αιμιλία, Ντούσια Γεωργία, Παππά Έλενα, Πάνου Χρήστος, Τέφας Θεμιστοκλής, Τόκκα Παναγιώτα, Τσάγκης Βασίλης, Τσεγγελίδη Δήμητρα, Τσιρώνη Αναστασία και Φατούρος Γιάννης.


Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Μάγεψε ο Wim Mertens στο Αρχαίο Ωδείο της Νικόπολης, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017



Ένα ακόμη σημαντικό πολιτιστικό γεγονός πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Νικόπολης, το οποίο για δεύτερη, συνεχόμενη χρονιά, άνοιξε στο κοινό για μια σπουδαία καλλιτεχνική εκδήλωση.

Ο διεθνώς καταξιωμένος Bέλγος πιανίστας WIM MERTENS επέστρεψε με το 5μελές σχήμα του,  για τις δύο μοναδικές εμφανίσεις του στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης και στο Ηρώδειο. Η σημερινή του εμφάνιση  στη Νικόπολη ήταν εμπνευσμένη από αυτήν, αφού παρουσίασε την τελευταία του σύνθεση “Dust of Truths”, (Ψήγματα αλήθειας), μια ωδή εμπνευσμένη από την εμφάνιση του καλλιτέχνη στις 24 Αυγούστου του 2014 στο Μνημείο του Αυγούστου και αφιερωμένο στην ιστορία της Αρχαίας Νικόπολης.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το κοινό απόλαυσε μια επιλογή από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη, τα οποία ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα: “Earmarked”, “Often a bird”, “Struggle for pleasure”, “Maximizing the Audience”, “The belly of an architect”, “No testament”, “Close Cover” και πολλά άλλα.

Τον Wim Mertens (πιάνο, φωνή) πλαισίωναν  οι Tatiana Samouil (βιολί), Bert Van Laethem (βιολί), Liesbeth De Lombaert (βιολί), Lode Vercampt (τσέλο), Ruben Appermont (κοντραμπάσο).

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, συμμετέχοντας στη θεσμοθετημένη από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, εβδομάδα εκδηλώσεων του καλοκαιριού, με θεματική τη νύχτα και τίτλο: «Ιστορίες της Νύχτας» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Preveza Jazz Festival» και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας.