Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

4ευρο για όλους ζητά ο ΣΕΚ, σε απόγνωση λόγω ζωοτροφών οι αιγοπροβατοτρόφοι

Επιστολή Πεβερέτου προς το ΥπΑΑΤ για να αποκατασταθεί η αδικία.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΚ, που επανέρχεται στο θέμα, πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι περιμένουν να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε εις βάρος τους, καθώς ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να εισπράξουν την ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, λόγω του Covid-19, δεν τους έχει αποδοθεί ακόμη, με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου.

Αναμένουμε άμεσα να αποδοθούν τα χρήματα που δικαιούνται οι συνάδελφοι αιγοπροβατοτρόφοι που τόση μεγάλη ανάγκη τα έχουν, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κι ενώ όπως προσθέτει, φαινόταν ότι πάμε σε μια περίοδο σχετικά καλή με αύξηση της τιμής αιγοπρόβειου γάλακτος, μετά και τα θετικά μέτρα που πήρε το ΥπΑΑΤ, περιορίζοντας δραστικά τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος, (απαιτείται βέβαια ακόμη πλήρης εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλονται για την παραγωγή τυριών ΠΟΠ και κύρια της Φέτας), ήρθε νέο χτύπημα από τη μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών και τη μείωση της τιμής παραγωγού αρνιών και κατσικιών, αφαιρώντας την όποια αύξηση εσόδων από την αύξηση της τιμής του γάλακτος, όπως έγκαιρα άλλωστε σημείωσε και ο ΑγροΤύπος.

Καλούμε το ΥπΑΑΤ να αποκαταστήσει την αδικία αυτή εις βάρος των αιγοπροβατοτρόφων και να τους αποδώσει άμεσα την ενίσχυση που δικαιούνται, καταλήγει ο ΣΕΚ.


https://www.agrotypos.gr

Ηπειρώτισσα η ασθενής 102 ετών που νίκησε τον κορωνοϊό...

Μια Ηπειρώτισσα 102 ετών βγήκε νικήτρια από τον κορωνοϊό. 

Παρότι πέρασε δύσκολα, αφού νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες με πυρετό και ισχυρά συμπτώματα, αλλά δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί, όχι μόνο επέζησε, αλλά και επέστρεψε στη φυσιολογική ζωή της. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ηλικία ασθενή με Covid-19 στη χώρα μας, η οποία κατόρθωσε και ξεπέρασε τη νόσο, μετά από εβδομάδες. 

 https://katoci.blogspot.com

Όταν η διαδρομή Ηγουμενίτσα-Γιάννενα,διαρκούσε έξι ολόκληρες ώρες


Μια αποκαλυπτική περιγραφή από ταξιδιώτη του 1965...

Διαβάσαμε την περιγραφή της διαδρομής Ηγουμενίτσα-Γιάννινα με το λεωφορείο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ολόκληρη οδύσσεια… Έξι ώρες έκανε να φτάσει στον προορισμό του το λεωφορείο. Με ενδιάμεσες στάσεις, με δυσκολία στις ανηφόρες του στενού, σε πολλά σημεία, χωμάτινου δρόμου. Και τα πράγματα άλλαξαν. Έγινε η παλαιά εθνική οδός Ηγουμενίτσα-Γιάννινα, που περιόρισε την απόσταση σε δύο περίπου ώρες. Για να ακολουθήσει η Εγνατία οδός, που την περιόρισε ακόμη περισσότερο, στα 40 λεπτά!

Αποκαλυπτική αναλυτική περιγραφή από ταξιδιώτη του 1965!
"Κάποτε το ταξίδι με λεωφορείο από τα Γιάννινα στην Ηγουμενίτσα αποτελούσε, λίγο πολύ, επικίνδυνο εγχείρημα. Τα λεωφορεία δεν ήταν καινούργια και από στιγμή σε στιγμή διέτρεχες τον κίνδυνο να σ' αφήσουν στη μέση του δρόμου. Αλλά κι ο δρόμος βρισκόταν σε πρωτόγονη κατάσταση. Κατά το πλείστον χωματόδρομος, στενός,γεμάτος λακκούβες, με συνεχείς κατολισθήσεις και απότομα ανεβοκατεβάσματα. Κι έτσι το όχημα, εκεί που αγκομαχώντας ανέβαινε έναν ανήφορο μαχαίρι, απότομα υποχρεωνόταν να πάρει έναν φοβερό κατήφορο, οπότε τρέχοντας σα βολίδα διέτρεχε τον κίνδυνο να βρεθεί στο ανεξερεύνητο βάθος της διπλανής χαράδρας. Αν μάλιστα η τύχη τα 'φερνε στραβά και συναντούσε σ' αυτά τα ανεβοκατεβάσματα ένα άλλο όχημα, που ερχόταν από την αντίθετη διεύθυνση, τότε οι ελπίδες επιβίωσης των επιβατών περιορίζονταν στο ελάχιστο. Τα πάντα εξαρτιόνταν από τις επιδέξιες μανούβρες των δύο οδηγών, στην τυχαία φυσική σταθερότητα των άκρων του δρόμου και πιθανόν στην επέμβαση κάποιου αγίου, στη χάρη του οποίου έκαιγε νύχτα μέρα το καντήλι στα επικίνδυνα σημεία του δρόμου. Αν τώρα προσθέσεις σ' όλες αυτές τις ευοίωνες προϋποθέσεις χάρη του ταξιδιού, τους προκαθορισμένους σταθμούς σε κάθε χωριό σε όλος το μήκος της διαδρομής, την υποχρεωτική στάθμευση στη Βροσίνα για φαγητό, την αντικατάσταση ενός λάστιχου, που έσκασε, και κάποιες άλλες απρόβλεπτες καθυστερήσεις, οι έξι ώρες ήταν το μικρότερο χρονικό διάστημα, που μπορούσες να ελπίζεις ότι θα έφτανες στον προορισμό σου". (Από το βιβλίο του Νικήτα Γ. Λυμπερόπουλου, "Αναδρομές και ετεροχρονισμοί", εκδόσεις "Δωδώνη", 1988).

Οι Σελλαδίτες Άρτας κυκλοφόρησαν το ημερολόγιό τους για το 2021.

Η  Αδελφότητα Σελλαδιτών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλάνων "ο ΠΥΡΣΟΣ", παρόλες τις δυσκολίες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επικρατούν,  ετοίμασαν και φέτος το  ημερολόγιο τους  για το νέο έτος νωρίς,νωρίς. Για το 2021 με θέμα του ημερολογίου είναι η Τράπεζα Αίματος της Αδελφότητας, στην προσπάθεια προαγωγής της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

 Μπορείτε να το προμηθευτείτε από, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο συλλόγων.

Τα σερκά, τα προγνωστικά και το σερκοβότανο!


Γράφει ο Χρήστος Α. Τούμπουρος

Στους καιρούς εκείνους για να θεωρηθεί μια οικογένεια ευτυχισμένη έπρεπε απαραίτητα να υπάρχει σ’ αυτήν και σερκό παιδί. Τα σερκά «ήταν καβαλάρηδες», αυτά «έπαιρναν και δεν έδιναν προίκα», ήταν αφέντες και διαφεντευτές του σπιτιού. Από τα θηλ’κά τι να περίμενε κάποιος… «Δυσκολίες, πολλές δυσκολίες μέχρι να την παντρέψουμε.» Αγόρι, λοιπόν, για να συνεχιστεί το όνομα, «μη χάσει η ανθρωπότητα τίποτις, μην απορφανέψ’ απ’ το σόι το χωριό.» Κορίτσι προτιμούσαν μόνο σε μια περίπτωση. «Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να ‘ναι κοπέλα». Ακριβώς, γιατί μόλις πιανόταν λίγο στα πόδια της βοηθούσε κανονικά τη μάνα της. Σκούπισμα, πάστρεμα, στη βρύση για νερό, φύλαγμα… 
Να πούμε ακόμη πώς γνωμοδοτούσαν οι μαμές. Μικρή κοιλιά; Σερκό οπωσδήποτε. Μεγάλη κοιλιά. Κοπέλα. Έδιναν και κουράγιο… « Δεν πειράζει. Στο άλλο.» Στο άλλο, στο άλλο ώσπου ο άντρας «της φύσαγε πέντε - έξι κούτσ’κα και την έφτιαχνε κουνέλα.» «Φέρτε, φτιάξτε γλυκά, να φάει η έγκυος. Θα γεννήσει αγόρι. Αν τρώει ξινά, ‘‘φωτιά που μάς έκαψε.’’ Θηλυκομάζωμα θα καταντήσ’ το σπίτ’». 

Το νεφρό από το ζώο. Το έσχιζαν και το έριχναν πάνω στα κάρβουνα. Αν το νεφρό έκλεινε τότε… μια χαρά. Έτοιμο - σίγουρο το αγόρ’. Αν άνοιγε, τότε θα γινόταν κορίτσι. « Πα, πα, παραάνοιξε νύφ’. Χαυδομούνα θα γέν’. Αλίμονο. Δυο προίκες θα χρειαστούν. Ίσως και πανωπροίκ’. Θα το φάει η ξενιτιά εκείνο το παιδί μ’…» Ήταν παγίδα. Αν τολμούσε να μιλήσει η νύφη «μπα αυτός τα θέλ’ τα κορίτσια. Έτσι μου ‘πε», ε, ρε τι ταραμό θα έτρωγε. «Ποιος είναι αυτός; Σ’ κρένω, δεν ακούς; Αυτός είναι το παιδί μ’ που το τρώει η ξενιτιά και δουλεύει μέρα νύχτα, για να θρέφ’ς εσύ κωλομέρια.» Κι άλλα πολλά. 

Ομολογώ πως μικρός δεν είχα καταλάβει γιατί η γιαγιά μου που ήταν προξενήτρα, οιωνοσκόπος, νεροφόρος, είχε ανοίξει και Μαντείο, έστελνε τον παππού μου «πέρα να πας, στο χωράφ’ το Κρεμπναίικο, εκεί που δεν’ τα άλογα ο Λάμπρος. Εκεί κατουράει και ο Μπάλιος, το βαρβάτο άλογο. Μην πας αλλού; Δεν πιάνεται απ’ αλλού.» Τι τον έστελνε εκεί τον παππού… Δεν το καταλάβαινα. Τον έβλεπα που δυσανασχετούσε. Έπρεπε να διαβάσω το αριστούργημα του Καρκαβίτσα «Ο Ζητιάνος», για να καταλάβω τα φακιρικά της γιαγιάς για τεκνοποιία.

«-Έχω και το σερνικοβότανο, αν θες.

-Τ’ είπες; Εξεφώνησε κατακόκκινη από χαρά και ντροπή η Κρουστάλλω. Τ’ έχεις είπες;

-Το σερνικοβότανο, ξαναείπε δυνατώτερα παίρνοντας θάρρος και φέρνοντας το βλέμμα ερευνητικό σ’ όλες τις γυναίκες. Το σερνικοβότανο που βρίσκεται στον κάμπο πέρα, εκεί που κατουρεί βαρβάτο άλογο. Κι όποια το πάρει, κάνει σερνικά παιδιά σερνικά και αντρειωμένα –και πανώρια σαν και μένα!...»

Επρόκειτο δηλαδή για το βότανο μανδραγόρας, (είδος ορχιδέας) το οποίο υποτίθεται ότι ευνοεί τη σύλληψη ή τη γέννηση αρσενικών παιδιών. Η διπλοκόνδυλη ρίζα του μοιάζει με τα γεννητικά όργανα του άνδρα (σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η ονομασία ορχιδέα < όρχις). Τότε κατάλαβα που ο παππούς μου ερχόμενος από το χωράφι και φέροντας τον μανδαγόρα ή σερκοβότανο στη γιαγιά μου, της είπε. «Για κοίτα, σαν την πουτσούλα του Χρήστου είναι.» Και φυσικά έγινε «του βοτάνου», που λένε. 

Βότανα, οιωνοσκοπίες, νεφρά, μαντζούνια, φρούτα «καβαλ’τσόρες» (2 με 3 μαζί καρποί. π.χ. κεράσια, αχλάδια κλπ. Απαγορεύονταν για να μην κάνει δίδυμα!), όλα λειτούργησαν και πολλοί τα εκμεταλλεύθηκαν. Οικονομικά πιστεύω. Να πέτυχαν σερκό; Δεν ξέρω. Πάντως αν η κοιλιά ήταν προς τα πίσω και γενικά χαμηλά, τότε θα είχε κοπέλα, μάλιστα κοπελάρα. Σαν ήταν η κοιλιά επάνω και όρθια, σίγουρο το σερκό…




Χρήστος A. Τούμπουρος

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Μπαράζ πληρωμών πριν από τα Χριστούγεννα

✱ Κλείδωσε η ημερομηνία εκκαθάρισης των άμεσων ενισχύσεων ✱ Πρεμιέρα με αγροπεριβαλλοντικά

Με τα αγροπεριβαλλοντικά και τα βιολογικά μέτρα ξεκινούν οι μεγάλες πληρωμές του Δεκεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν πριν από τα Χριστούγεννα με την εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων έτους 2020 και τη χορήγηση της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2020. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», στόχος είναι το υπόλοιπο της Βασικής Ενίσχυσης, το Πρασίνισμα και οι Ενισχύσεις για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας να πραγματοποιηθούν το διήμερο 17 με 18 Δεκεμβρίου.

Άμεσες ενισχύσεις

Συνολικά, οι άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν οι Έλληνες αγρότες για το 2020 ανέρχονται σε 2.022.400.000 ευρώ, από τα οποία το ποσό των 1.091.170.000 ευρώ αφορά τη Βασική Ενίσχυση, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 550.385.000 ευρώ αφορά το Πρασίνισμα, το ποσό των 344.153.000 ευρώ προορίζεται για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και το ποσό των 36.692.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών).

Όσον αφορά τη Βασική Ενίσχυση, υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο καταβλήθηκε η προκαταβολή (70%), ύψους 696.596.038,36 ευρώ, σε συνολικά 539.609 δικαιούχους. Το υπόλοιπο 30% μαζί με τα χρήματα που δεν αποδόθηκαν λόγω εκκρεμοτήτων και λαθών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.

Στην πληρωμή θα περιληφθούν και οι παραγωγοί, που με τους τελευταίους υπολογισμούς θα έχουν συνολικό ποσό βασικής ενίσχυσης μεγαλύτερο των 250 ευρώ. Σημειώνεται ότι 47.076 παραγωγοί με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο.

Το ίδιο διάστημα, δηλαδή Πέμπτη 17 με Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, θα πληρωθούν το Πρασίνισμα και η Ενίσχυση για Αγρότες Νεαρής Ηλικίας στους δικαιούχους. Οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις έτους 2020 θα πληρωθούν σταδιακά από Ιανουάριο του 2021 και μετά.

Αγροπεριβαλλοντικά

Πρεμιέρα, πάντως, στις πληρωμές του Δεκεμβρίου πρόκειται να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΑΤ, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου εκτιμάται να έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων ύψους 110 εκατ. ευρώ, με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των πληρωμών για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία να προκρίνεται η 4η Δεκεμβρίου.

Εξισωτική αποζημίωση

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να πιστωθούν και οι ενισχύσεις της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2020. Μετά και την πρόσφατη τροποποίηση του μέτρου από το ΥΠΑΑΤ, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 256.900.000 ευρώ, αυξημένος κατά 16,9 εκατ. ευρώ από τα 240.000.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Σημειώνεται ότι αυτή η αύξηση δεν αποτυπώνεται σε όλα τα υπομέτρα, καθώς για το Υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» αποφασίστηκε μείωση της δημόσιας δαπάνης. Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός κατανέμεται ως εξής:

Για το Υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές», η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 181.900.000 ευρώ από 150.000.000 ευρώ.

Για το Υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών», η δημόσια δαπάνη ύψους 64.000.000 ευρώ από 80.000.000 ευρώ.

Για το Υπομέτρο 13.3 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα», η δημόσια δαπάνη θα ανέλθει σε 11.000.000 ευρώ από 10.000.000 ευρώ.

https://www.ypaithros.gr

Κι έτσι μεγάλωσαν γενιές και γενιές, άλλοτε με λιγοστό και άλλοτε με περίσσιο ψωμί στο τραπέζι…

 

Μια εικόνα μου ήρθε στο μυαλό και πέρασαν από την σκέψη μου και άλλες τόσες…
Πρόσεχε!” φώναζε η μάνα,
Μην σκορπάς γιέ μου τα ψίχουλα χάμω…
Είναι αμαρτία”,
αυτή είναι «η δύναμή σου»…
Έπεφτε λίγο ψωμί κάτω και το φιλούσαμε πριν το βάλουμε στο στόμα, ευλαβικά, σαν ν’ ασπαζόμασταν σώμα Θεού.
Και ήταν.
Αυτό ακριβώς.
Είχαμε μάθει από μικρά όλα τα παιδιά να σεβόμαστε αυτό το ψίχουλο
το οποίο δεν έπρεπε να σκορπιστεί στο έδαφος, άσκεφτα κι ανέμελα.
Κι έτσι μεγάλωσαν γενιές και γενιές, άλλοτε με λιγοστό και άλλοτε με περίσσιο ψωμί στο τραπέζι…
Με ψωμί όμως, που έθρεψε πρώτα
την ψυχή μας.
Κυρίως αυτή!


XΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΡΝΟΠΑΝΟΣ

https://xiromeropress.gr

Τρεις αυτοκτονίες στην Ήπειρο μέσα σε μία εβδομάδα!

Ασχολούμαστε όλοι με τον κορωνοϊό και την αυτοπροστασία μας και περνάει σχεδόν απαρατήρητο το τι γίνεται γύρω μας. 

Μέσα σε μια εβδομάδα, από την προηγούμενη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, τρεις θάνατοι επήλθαν από αυτοκτονίες στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά! 

Ένας 61χρονος, ένας 47χρονος και μια  52χρονη (Ρουμανικής καταγωγής, που κατοικούσε στην περιοχή),έβαλαν τέρμα στη ζωή τους με απαγχονισμό οι δύο πρώτοι, με αυτοπυροβολισμό ο τρίτος.

Οι δρόμοι προς την αυτοκτονία είναι πολλοί, αλλά σχεδόν όλα τα άτομα που την πλησιάζουν έχουν φτάσει σε ένα στάδιο ανυπόφορης συναισθηματικής κατάστασης.

Ο θυμός, η ήττα, η απελπισία και η ανημπόρια, που συναντά κανείς στους ανθρώπους, που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, είναι συχνά τρομακτικά. 

https://katoci.blogspot.com

Καλημέρα με σόλο κλαρίνο από τον αείμνηστο Σταύρο Καψάλη και Δόκιμο ."Μαργιόλα" με Σάββα Σιάτρα. Άνω Λιόσια. 18-11-2017


Απολαύστε Ηπειρώτικη μουσική




Βίντεο: Χριστόφορος Ευθυμίου
romiazirou.blogspot.gr

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί δικαιούχοι της Εξισωτικής - ενστάσεις έως 11 Δεκεμβρίου

Στις 27 Νοεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθ. 562/93601/25-04-2019 (ΦΕΚ 1641/τ.Β΄/13-05-2019) απόφαση του ΥΠΑΑΤ, όπως τροποποιημένη ισχύει, η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 "ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ Ή ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ" του ΠΑΑ 2014-2020 (Εξισωτική Αποζημίωση), για το έτος 2020.

Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων εκδόθηκαν οι πίνακες Παραδεκτών Αιτήσεων (Εγκεκριμένων) και Μη Παραδεκτών Αιτήσεων (Απορριπτόμενων), οι οποίοι έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμοι για προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για τις Online εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της Καρτέλας Αγρότη → Μέτρο 13 → 2020 → Ένταξη, μέσω της Οθόνης «Ενδικοφανείς Προσφυγές» → Εισαγωγή/Μεταβολή ενδ. προσφυγής, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή (ένσταση) εντός 10 εργασίμων ημερών, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 30.11.2020, μέχρι την Παρασκευή 11.12.2020 αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη». Η εκτύπωση της εγκύκλιου υποβολής ενδικοφανών προσφυγών γίνεται από εδώ.

Ποιοι απορρίπτονται και έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης

Επισημαίνεται ότι:

  • οι παραγωγοί που χαρακτηρίστηκαν ως «ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ» από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) απορρίφθηκαν. Οι παραγωγοί που διαφωνούν με το αποτέλεσμα της κατάταξης έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική εγκύκλιο,

  • ο χαρακτηρισμός της ιδιότητας του «ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥ» έχει προκύψει από το τελευταίο αρχείο της Α.Α.Δ.Ε. που χρησιμοποιήθηκε και για την πληρωμή προκαταβολής της Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας (για την τελική κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο αρχείο),

  • οι παραγωγοί που απορρίπτονται ως «ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ», «ΗΛΙΚΙΑ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ (18-67)», «Ο ΑΙΤΩΝ/ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ», «Ο ΑΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΜΕ ΔΕΚΑΕΤΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ», «Ο ΑΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ» έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για να είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή “Καρτέλα Αγρότη” είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από εδώ στην επιλογή “Εγγραφή”. Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού περιέχονται εδώ. Επισημαίνεται ότι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν λάβει κωδικό για εφαρμογές ή για την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης ή για τα Μέτρα 10 και 11 του ΠΑΑ 2014-2020 για τα έτη 2014-2020 ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.

https://www.agro24.gr

Ο Στέλιος, η Ιωάννα κι ένα μουσικό ταξίδι στην Ήπειρο - Απολαυστικό Βίντεο

Με έναν μοναδικό τρόπο κι ένα εντυπωσιακό βίντεο η Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Μαραθώνα βάζει το δικό της λιθαράκι στην προβολή της περιοχής.

Πανέμορφες εικόνες και μουσικές από δύο μεγάλους καλλιτέχνες.

Ο ταλαντούχος 8χρονος πιανίστας Στέλιος Κερασίδης, και η 16χρονη κλαρινίστρια Ιωάννα  Χαραλάμπους συναντιούνται και χαρίζουν ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στην Ήπειρο!

Ένα βίντεο που μπορείτε να απολαύσετε, ένα βίντεο γεμάτο Ήπειρο… Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς!

 

https://www.epiruspost.gr

«Λούνα Παρκ» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στον ρόλο του γκρινιάρη κυρ Γιώργη. Το θυμάται κανείς;


Τη δεκαετία του ’70 η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου είχε αρχίσει να χάνει τη λάμψη της και η μικρή οθόνη της τηλεόρασης άρχισε σταδιακά να παίρνει τη θέση του σινεμά στις καρδιές των Ελλήνων.
Η γέννηση της τηλεόρασης στην Ελλάδα συνέπεσε χρονικά με τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, όπου υπήρχε ασφυκτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και λογοκριτικοί μηχανισμοί.
Η τεχνολογική επανάσταση όμως, φάνηκε πιο δυνατή από αυτήν των συνταγματαρχών και έτσι – παρά τις απαγορεύσεις – πολλές καινούριες ιδέες βρήκαν διέξοδο, για να επηρεάσουν τα πρώτα βήματα της τηλεόρασης.
Όπως ήταν φυσικό, οι πρώτες ελληνικές σειρές καθήλωσαν τους τηλεθεατές μπροστά στις λιγοστές, καθώς ακριβές, οθόνες τους.


«Λούνα Παρκ» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στον ρόλο του γκρινιάρη κυρ Γιώργη. H δημοφιλής τηλεοπτική σειρά που έγινε καθημερινότητα για 7 σεζόν (βίντεο) – Εικόνα1 Μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές ήταν το Λούνα Παρκ του Γιάννη Δαλιανίδη. Βασικό πρόσωπο της ιστορίας του, ένας λατρεμένος κωμικός – ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος αν και είχε παίξει σε περισσότερες από 100 ταινίες, έκανε όλη την Ελλάδα να μιλά συνεχώς για τον γκρινιάρη κυρ Γιώργη. Η σειρά προβλήθηκε για 7 τηλεοπτικές σεζόν και μεταδόθηκαν 330 επεισόδια.

Ορκίστηκα στην Ασφάλεια ότι δεν έπιακα το τ’φέκι στα χέρια!..


Κείμενο της αείμνηστης  Κούλας Τζαλμακλή- Χατζηγιάννη

 Τα Γιαννινάκια μας ήταν αιώνες κι αιώνες σε αλλόθρησκων τα χέρια. Κι άλλο όνειρο δεν είχαν πώς νάναι έτοιμα γι’ αυτή την ονειρεμένη μέρα. Στο κρυφό σχολειό θέριευε η κρυφή ελπίδα από το στόμα του δάσκαλου παπά! Οι Χριστιανοί των υπόδουλων πόλεων, χωριών, ήταν εξοπλισμένοι... και τα όπλα κάθε εποχής που πέρασε ήταν διαφορετικά... και τώρα είναι αντίκες!..

Μια τέτοια αντίκα, εγώ ο ραγιάς του... 1960 πήγα η ίδια... και δεν την παράδοκα στην Ασφάλεια (εκεί είμασταν τότε ραγιάδες κάποιοι...). Απ’ λέτε, κατ’φουρνάει ένα πρωί η γυναίκα που φρόντιζε τον αδελφό του πάππη του Γάκη και ανύπαντρα αδέλφια του πατέρα μου... πανικόβλητη... «Γλήουρα... γλήουρα... θα μας βάλουν στου γκιζντάφ (φυλακή)... Θα μας βάλουν στουν τοίχου.... στα 10 μέτρα... χαλασιά μ’ κι φουρτούνα μ’ «Τ’ είνι κυρά Γλυκιρία μου... τι πάθαμαν; «Να... όπως τράβαγα ξύλα από το σωρό να σ’μπήσω τ’ φουτιά... έπισι ου τοίχους που τς φουρνέλις πούταν απάνου του καζάν που βράζι του νιρό (οι ευκολίες της εποχής της νιότης μου). 
Ο τοίχος στο πλυσταριό ήταν πλύθινος με χωματένια κόκκινα πλυθάρια! Ήταν τα υλικά που έφκιαναν τα καλύβια τους οι άρχοντες της φτωχολογιάς... και τι σας λέω τώρα: Αυτά είναι για διαλέξεις από ιστορικούς και νάχουν και τα υλικά να τα θαυμάζετε... Δεν είναι ώρα για περισσότερα;
«Ε, και τι γίνκι κυρά Γλυκιρία μ’ πόπισι ου τοίχους;». «Τι γίνκι; Πάμι χαμένη! Μέσα ήταν ένα τ’φέκι θηρίου... ίσιαμι τουν τοίχου μιγάλου, σ’ λέου...». «Δεν τόπιακις;», «Ουόχι σ’ λέου... ποιοι του βάλαταν; Θα την πληρώσου ιγώ η μαύρ’...». 
Τι νάκανα την πήρα και πήγα στην Ασφάλεια... εκεί στην Ανεξαρτησίας. Δεν μπορώ να πω, ευγενέστατα μας φέρθηκαν, μας έβαλαν να κάτσουμε και μας παράγγειλαν και ταζέτκο καφέ. «Τι πάθαταν κυρία Κούλα;» ήμουν γνωστή ταυτότης, βλέπετε... ο κύριος Κωνσταντίνου ήταν ένας οικογενειάρχης λεβεντόπαιδο και πελάτης του μαγαζιού μας... «Το και το τους λέω...» και τους ορκίζομαν πως δεν τόπιασα στα χέρια μου ούτε γω ούτε κανένας από τη φαμίλια μας κι ούτε κι ο αδερφός μου που ήταν αντάρτης είχε τέτοιο όπλο. 
Ο κύριος Κωνσταντίνου γελούσε. «Πήγαινε σπίτ’ κυρία Κούλα...». Ο άντρας μου γελούσε και με κορόιδευε. «Τι κάνεις έτσι μωρή ζουρλή, αυτό είναι χιλιόχρονο, άχρηστο... ποιος ξέρει πότε τόκρυψαν και ποιοί...». 
Τι να σας πω τι ήταν φίλοι μου... ίσια με δύο μέτρα μάκρος κι όλο μπιχλιμπίδια η λαβή του, φιλντισένια! 
Το πήγαν σε Μουσείο ή στολίζει κάναν τοίχο σαλονιού κάποιου... ή δεν ήξεραν κι αυτοί... οι της Ασφαλείας... τι θησαυρό κρατούσαν; Αυτά σας τάειπα για να σας συστήσω τον Μπανταλογιώργο... γνωστή ταυτότητα διακονιάρη, γέννημα θρέμμα Γιαννιώτη.
Ες μεθαύριον!

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Δύο αυτοκτονίες με διαφορά λίγων ωρών σήμερα στην Ήπειρο.

Δύο άνθρωποι, σε δύο διαφορετικές περιοχές και με διαφορά λίγων ωρών έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

Απαγχονισμένη μέσα στο σπίτι που ζούσε βρέθηκε αργά το μεσημέρι μία 52χρονη, στην Ανατολή Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα καταγόταν από την Ρουμανία και τα τελευταία χρόνια έμενε μόνιμα στην περιοχή.

Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας οι οποίες ερεύνησαν την υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ένας 61χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του στο Καναλάκι Πρέβεζας.

Οι γείτονες ήταν αυτοί που άκουσαν τον πυροβολισμό και ενημέρωσαν την αστυνομία. Όταν έφτασαν άνδρες της αστυνομίας διαπίστωσαν ότι ο 61χρονος είχε αυτοπυροβοληθεί με το κυνηγετικό του όπλο.

https://www.epiruspost.gr

Συγκλονιστικό περιστατικό : «Σε παρακαλώ, κόψε το ρεύμα σε μια ώρα, τώρα κάνει μάθημα το παιδί μου»

Mε ανάρτησή του, ο ιδιωτικός υπάλληλος Ευθύμης Παιδαράκης, αναδυκνύει ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα, σχετικά με τις αποκοπές και επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το inkomotini.news το θέμα αφορά το γεγονός οτι εν μέσω πανδημίας, οικονομικής κρίσης και καραντίνας, δίδονται εντολές για διακοπή της ρευματοδότησης σε νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των λογαριασμών τους.

Η ανάρτηση του κ. Παιδαράκη:

«Την αξιοπρέπεια των ανθρώπων δεν την ποδοπατάμε… Τη ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ! Εντολή αποκοπής ρεύματος σε κάποιον οικισμό του νομού μας. Αφού έφτασα στον μετρητή και ξεκίνησα τη διαδικασία, έρχεται ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με σκυμμένο το κεφάλι και μου λέει σχεδόν ψιθυριστά: “Σε παρακαλώ, κάνε υπομονή μια ώρα και μετά έλα κόψ’ το. Αυτή την ώρα κάνει το παιδί μου μάθημα μαθηματικών, σε παρακαλώ έλα λίγο αργότερα…”. Σειρά μου τώρα να σκύψω το κεφάλι και να ντρέπομαι να τον κοιτάξω… Ανάθεμά σε φτώχεια καταραμένη, μα κι ευλογημένη, γιατί μας κάνεις να γινόμαστε άνθρωποι και να σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στην ανάγκη του άλλου… Ευλογημένη, γιατί μας ενώνεις πάνω στο αμόνι της ζωής αν και ξέρουμε πως το σφυρί της ανάγκης θα μας κτυπήσει αλύπητα!».

Το θετικό είναι οτι τελικά έγινε κατορθωτό με τη συνδρομή συνανθρώπων να συγκεντρωθεί το αναγκαίο ποσό και να αποφευχθεί – για την ώρα – η αποκοπή του ρεύματος.

 https://tvxs.gr