Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Η Κατερίνα Σχισμένου σε συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου «Κόκκινος σταυρός» Μαρία Γαβαλά.



Πόσο σημαντικό είναι να βρίσκουμε γραφές- καταγραφές σαν αυτή της Μαρίας Γαβαλά, για θέματα που είναι πολύ δύσκολα κι ευαίσθητα όπως αυτό του «Κόκκινου σταυρού» από τις εκδόσεις Πόλις. Εμείς το πιάσαμε στα χέρια μας μέσω ενός μεγάλου φιλοσοφικού ταξιδιού που συνεχίζεται με την μορφή της αναζήτησης του φωτός σε σκοτεινές και δύσβατες εποχές και αποφασίσαμε να συζητήσουμε με τη συγγραφέα του βιβλίου, Μαρία Γαβαλά.
1.Πώς φτάσατε να γράψετε μια τόσο δύσκολη ιστορία σαν αυτή που μας αφηγείστε στον «Κόκκινο σταυρό»;
Μετά από αρκετούς δισταγμούς και πολλή σκέψη. Είδα την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, της Συλλογής Πρίντσχορν, που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής των παραφρόνων καλλιτεχνών, τους οποίους εξόντωσαν οι Ναζί με τη μέθοδο της ευθανασίας και με αιτία θανάτου την εξολόθρευση άχρηστων ζωών. Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη. Δεν τολμούσα όμως να κάνω το επόμενο βήμα, μη γνωρίζοντας σπουδαία πράγματα, ούτε για την εποχή ούτε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μέχρι που άρχισα να διαβάζω σχετικά βιβλία, Ιστορίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το ένα βήμα φέρνει το άλλο. Άρχισα την έρευνα, με τον τρόπο ακριβώς που το επιχειρεί και η ηρωίδα μου μέσα στο μυθιστόρημα. Επώδυνη δουλειά, χρονοβόρα, με πολλούς λαβύρινθους στην πορεία, αλλά και απολαυστική συνάμα, κυρίως επειδή με οδηγούσε σε τόπους αδιανόητους, ως τώρα, σε μένα. Διαβάζοντας κείμενα, προσεγγίζοντας αρχεία, βλέποντας ντοκιμαντέρ ή ξαναβλέποντας γερμανικές ταινίες της περιόδου της Βαϊμάρης, άρχισα να κατανοώ, σε μεγαλύτερο βάθος, και το ζήτημα του Ναζισμού, όλον αυτόν τον παραλογισμό του εγκλήματος, στην ολότητά του.
2. Επειδή βασίζεται σε μια πραγματική ή μάλλον δυο πραγματικές ιστορίες μιας και εμπλέκεται και η ζωή της αφηγήτριας πόσο περίπλοκη είναι αυτή η γραφή, αφήγηση και διαχείριση μιας τόσο δύσκολης ιστορικής στιγμής;
Νομίζω πως χωρίς τη σημερινή ιστορία, της ζωής της σύγχρονης ηρωίδας, των σπουδών της, του τρόπου που κινείται γύρω από αυτές, κυρίως όμως της ιδιαιτερότητας του διπλού δικαιώματος αίματος που φέρει (είναι Ελληνίδα, από μητέρα, και Γερμανίδα, από πατέρα), δεν θα υπήρχε και η «κάθοδος» στις εποχές της Βαϊμάρης και της ναζιστικής διακυβέρνησης στη Γερμανία. Ούτε και στις περιόδους των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Η σημερινή ηρωίδα, η Αριάδνη Χόπε, μια τριαντάχρονη μεταπτυχιακή σπουδάστρια στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης, με καταγωγή από την Ελλάδα, αναζητεί την πραγματική της ταυτότητα, ερευνά μεταξύ άλλων και το «πού ακριβώς ανήκει» η ίδια, τα όρια της ελευθερίας της ως ατόμου και ως πολίτη. Ενδεχομένως, λόγω του γερμανικού αίματός της, κουβαλά και ψήγματα ενοχών, παρά το γεγονός πως καταδικάζει απροκάλυπτα τον Ναζισμό, σε όλες τις εκφάνσεις του, σε όλες τις εποχές, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτός. Οι δυσκολίες να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις, όταν έρχεται σε αμεσότερη επαφή με το θέμα της έρευνάς της, όπως και με τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην καρδιά της Ευρώπης, νομίζω πως δένονται άρρηκτα και με τις δικές μου δυσκολίες διαχείρισης παρόμοιων προβλημάτων, στο επίπεδο του μυθιστορήματος πλέον. Κι εγώ είχα ενοχές, διαφορετικού τύπου όμως. Γύρω από το πόσο ήμουν ή δεν ήμουν παρείσακτη μέσα στα πάθη αυτών των ανθρώπων. Το ότι εύρισκα ομοιότητες ανάμεσα στις δύο εποχές, τη σημερινή και την εποχή της εξολόθρευσης αυτών των ανθρώπων, με βοηθούσε να νιώθω λιγότερο «εισβολέας» σε γεγονότα και καταστάσεις που δεν αποτελούσαν αμιγώς δικά μου βιώματα.
3.Πιστεύετε στη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης ακόμη και αν ξεκινά μέσα από κάποιο ίδρυμα όπως της συγκεκριμένης ζωγράφου;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, αμφίσημα, και χρειάζεται πολλή σκέψη κι άλλη τόση συζήτηση για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις, από ειδικούς, ότι η τέχνη των παραφρόνων, η «καλλιτεχνία των παραφρόνων», όπως ονομάστηκε, είναι κάτι διαφορετικό από την τέχνη ανθρώπων που δεν έχουν διαλυμένο εγώ, αλλά συμμετέχουν σε αυτό το οποίο φτιάχνουν με ακεραιότητα συνείδησης. Έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες πάνω σε αυτά τα θέματα. Σε πολλούς παράφρονες δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει, καμιά δυνατότητα ελευθερίας, όχι μόνο επειδή ζουν ιδρυματοποιημένοι, αλλά και επειδή περιβάλλονται διαρκώς από εχθρούς και δεσμοφύλακες, με τους εσωτερικούς δαίμονές τους να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Επομένως, οφείλουμε να επισημαίνουμε δύο ειδών «ιδρύματα-ειρκτές». Το κτίριο εγκλεισμού, ως χώρος θεραπευτικής αγωγής αλλά και χειραγώγησης των ασθενών, από τη μία, και τον ίδιο τον ψυχικό κόσμο των εγκλείστων, από την άλλη, την ψυχική ασθένεια αυτή καθαυτή. Οι παράφρονες, πολύ συχνά, ζωγραφίζοντας, αμύνονται, απέναντι σε εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς. Εδώ δεν ξέρω, πόση ελευθερία μπορεί να υπάρχει ακριβώς.
4.Υπάρχουν όρια στην Τέχνη; Υπάρχει καλλιτεχνικό περιεχόμενο, υπάρχει καλλιτεχνική έκφραση ακόμη και πίσω από τα κάγκελα;
Θα ξανάλεγα όσα πράγματα λέω και στην προηγούμενη ερώτηση. Επιπλέον, οφείλω να επισημάνω και τις διαφοροποιήσεις που ενδεχομένως παρατηρούνται στο σύνολο των έργων που αποτελούν την γενική «τοπιογραφία» της καλλιτεχνικής δραστηριότητας των ιδρυματοποιημένων ασθενών. Σε άλλα έργα παρατηρούμε μεγαλύτερο ταλέντο (διασωζόμενο μέσα στην άβυσσο της ασθένειας) και σε άλλα λιγότερο. Δύσκολο να απαντήσει κανείς, χρειάζεται να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή, σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Νομίζω ότι η διαφορά εγγράφεται στο τι ορίζουμε ως καλλιτεχνικό και μη-καλλιτεχνικό. Ας πούμε, ένα εντελώς ασυνάρτητο κατασκεύασμα ενός παράφρονα, θέλει άλλη αντιμετώπιση, από κάποιο άλλο έργο, ψυχοπαθούς, ο οποίος δίνει μια περισσότερο διαυγή, αναπαραστατική ή αφηρημένη, εικόνα-ζωγραφιά.
5.Ποιά είναι η δική σας πορεία μέχρι να φτάσετε στον «Κόκκινο σταυρό» και πώς σκέφτεστε να συνεχίσετε;»
Είχα γράψει κι άλλα μυθιστορήματα, πολλά κείμενα κριτικής για τον κινηματογράφο, κυρίως, και στο παρελθόν σκηνοθέτησα ταινίες μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους, με προορισμό τις κινηματογραφικές αίθουσες. Επίσης έχω να επιδείξω και μερικά δείγματα δουλειάς, στον τομέα της τηλεόρασης. Το τελευταίο διάστημα, γράφω αποκλειστικά λογοτεχνία, ή (ως διάλειμμα) και κάποια κείμενα για κινηματογραφικές ταινίες. Στο νέο μου μυθιστόρημα, με απασχολούν παρόμοια ζητήματα. Πάντα με συγκινούν οι ανθρωπιστικές τραγωδίες, σύγχρονες αλλά και παρελθόντων εποχών, όπως επίσης κι ο τρόπος που μπορεί να τις προσεγγίσει ο κοινός ανθρώπινος νους. Επίσης με ενδιαφέρει η λειτουργία της μνήμης, πάντα σε σχέση και με το πώς συλλαμβάνουμε, σε κάθε εποχή, αυτό που θα ονομάζαμε ανθρώπινη υπέρβαση, τον ηρωισμό της αδυναμίας, με άλλα λόγια. Ασήμαντοι, απλοί, αδύναμοι χαρακτήρες, που κατορθώνουν να γίνουν «ήρωες», χωρίς να αναγράφεται πουθενά επισήμως το όνομά τους. Μιλάω για όλους αυτούς, για τους οποίους θα’πρεπε να υπάρχει μια μικρή γωνιά στη συλλογική μνήμη των επιζώντων ή των μελλοντικών γενεών. Παρόμοια πρόσωπα με ενδιαφέρουν, αυτά που δεν θα τα συμπεριλάβει καμιά επίσημη Ιστορία.


Ποιά είναι η Μαρία Γαβαλά
Η Μαρία Γαβαλά γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος" (1980-84) δημοσίευσε πολλά κείμενα για τον κινηματογράφο. Κινηματογραφικά κείμενά της υπάρχουν επίσης δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά κι εφημερίδες. Έγραψε σενάρια, γύρισε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και σκηνοθέτησε τις μεγάλου μήκους ταινίες: "Περί Έρωτος" (1981). - Τιμήθηκε με βραβείο στο "Φεστιβάλ Γυναικείου Κινηματογράφου" της Φλωρεντίας, το 1983, "Άρωμα βιολέτας" (1985) και "Το μαγικό γυαλί" (1989) - Τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά. Δόκιμη πεζογράφος, μετά το 1994, έχει στο ενεργητικό της επτά μυθιστορήματα ("Η υπηρέτρια των αγγέλων", 1994, "Η κυρία του σπιτιού", 1996, "Παραθαλάσσιο θέρετρο το χειμώνα", 1999, "Στη δροσιά των κήπων μου", 2001, "Ακραία καιρικά φαινόμενα", 2003, "Τα κορίτσια της πλατείας", 2006, "Ο λεμονόκηπος", 2012) και μία συλλογή διηγημάτων ("Από γυαλί", 2011). Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης, έχει μεταφράσει θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και σύγχρονα μυθιστορήματα, πάντα από τη γαλλική γλώσσα.





Κατερίνα Σχισμένου

Δείτε την ιστορική χειραψία του Γ. Παπανδρέου με Βενιζέλο, αλλά και το "ζεστό κλίμα" με Σημίτη.








Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Χριστόφορος Ευθυμίου. Υποψήφιος για το Δ.Σ. της Πανηπειρωτκής στις εκλογές της 11 Απριλίου

















Ηπειρώτισσες- Ηπειρώτες, συνυποψήφιοι και αντιπρόσωποι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλαδας.
Στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την 11η Απριλίου 2022 έχω την τιμή να είμαι υποψήφιος για το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας με τον Συνδυασμό "Ενότητα για την Ήπειρο", Νομός Πρέβεζας.
Το 2019 με είχατε εκλέξει στο Δ.Σ., αλλά λόγω covid -19 δεν προλάβαμε να λειτουργήσουμε όπως θέλαμε ούτε για  έναν χρόνο. Αν πιστεύετε ότι αξίζω και μπορώ να προσφέρω, ζητώ την στήριξή σας. Άλλωστε τα τελευταία 14 χρόνια είμαι πάντα στους αποδημικούς Συλλόγους και την Πανηπειρωτική, χωρίς να ήμουν εκλεγμένος. και μέσα από το blog ROMIANEWS που διατηρώ προβάλω όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις τους.

Σας υπόσχομαι ότι ΔΕΝ θα σας φτιάξω γεφύρια, γιατί η Ήπειρος έχει πλήθος όμορφων πέτρινων γιοφυρών. Θα είμαι συμπαραστάτης στον αγώνα για την συντήρηση και διατήρησή τους 

Ποτάμια ΔΕΝ θα σας φτιάξω γιατί έχουμε πολλά. Πρέπει να παλέψουμε όμως ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να κατασκευάσουν υδροηλεκτρικά φράγματα και να αλλοιώσουν τις κοίτες των ποταμών αλλά και να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον.

Ούτε παιδιά θα σας κάνω γιατί μετά βίας μεγαλώνω δύο δικά μου. Θα με βρείτε όμως αρωγό στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να μεγαλώσει η αγάπη και η νοσταλγία των παιδιών μας για την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ήπειρο.

Ψηφίστε με για να μου δώσετε ένα αντικείμενο να ασχολούμαι, τώρα που βγαίνω στη σύνταξη

Δεν πεισμώνω εύκολα αλλά  ειλικρινά θα με πειράξει εάν δεν με ψηφίσετε!!!!!!!

Πάντως είτε εκλεγώ είτε όχι, πάλι Ηπειρώτης θα είμαι... και πάλι κοντά στους Ηπειρώτικους Συλλόγους  θα  βρίσκομαι.

Σας ευχαριστώ που θα με στηρίξετε, το νοιώθω!!!, το διαισθάνομαι!!!


Χριστόφορος Ευθυμίου

Πρεβεζάνικες και Αρτινές παρουσίες στο Συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ.

























Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Πλησιάζει η ώρα να αλλάξουμε την... ώρα


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει η ώρα και στις 3:00 τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών θα δείξουν 4:00, με ανθρώπινη παρέμβαση ή όχι...

Ανακοίνωση- καταγγελία του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙ.Κ.Η. Α.Ε.


Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019, εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Άρτας για την πτώχευση της εταιρείας ΒΙ.Κ.Η. Α.Ε., μετά από αίτηση των απλήρωτων εργαζομένων.
Μετά τις σχετικές διαδικασίες την Τρίτη 19 Μαρτίου απολυθήκαμε όλοι και πλέον είμαστε εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πτωχεύσεων τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί της περιουσίας της εταιρείας, από τους οποίους ευελπιστούμε ότι αν υπάρχει ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταφέρουμε να πληρωθούμε ένα μέρος των οφειλών.
Παράλληλα θα καταθέσουμε τα δικαιολογητικά μας για το επίδομα αφερεγγυότητας του ΟΑΕΔ για τους 3 μηνιαίους μισθούς, όπως ορίζει ο νόμος.
Από δω και στο εξής στόχος μας παραμένει η επανένταξή μας στην αγορά εργασίας. Έπειτα από 3 μήνες εργασίας εκ περιτροπής και 10 περίπου μήνες σε επίσχεση εργασίας, τα περιθώρια επιβίωσης έχουν στενέψει.
Είναι τραγικό μετά από δεκαετίες προσφοράς σαν εργαζόμενοι να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση.

Ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιοι θα κατανοήσουν την κατάστασή μας και θα δώσουν σύντομα λύση στο πρόβλημά μας.

Μάρτιος 2019
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΒΙ.Κ.Η. Α.Ε.

Ο ερειπωμένος νερόμυλος του Σουλίου, από τους γραφικότερους στην Ελλάδα!


Ο ερειπωμένος νερόμυλος του Σουλίου, δεν σκέφτηκε κανείς να τον συντηρήσει, παρότι τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά, είναι, σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών, από τους γραφικότερους στην Ελλάδα! Μία μικρή ταμπέλα δείχνει προς "Μύλοι Σουλίου". Σε 1,5 χλμ ο δρόμος σταματά στο ποτάμι και ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά στο νερόμυλο, πάνω στο Τσαγκαριώτικο ρέμα. 
Παρά την ένδοξη ιστορία του και την αριστουργηματική αρχιτεκτονική του, σήμερα είναι αφημένος στα στοιχειά της φύσης και στην ορμή του νερού. Μόνο οι εξωτερικοί πέτρινοι τοίχοι στέκουν αλώβητοι. 
Το εσωτερικό του έχει πλημμυρίσει και η ξύλινη οροφή έχει καταστραφεί.Τα νερά γάργαρα- παγωμένα ακόμη και το καλοκαίρι – αναβλύζουν πάνω από το νερόμυλο και πέφτουν σπάταλα κι ορμητικά στο ποτάμι σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες. Είναι, πραγματικά, τουλάχιστον άστοχο, τέτοιου είδους μνημεία να μην αξιοποιούνται και να παραμένουν εγκαταλελειμμένα. 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: «Βγαίνει μπροστά» η νέα γενιά του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)


Ενας φίλος μας Παλιός Πασοκτζής, μας έστειλε το παρακάτω κείμενο, το οποίο αφορά τον νεαρό επιστήμονα Βαγγέλη Ευθυμίου (με μητέρα απο την Μπαμπίνη), που είναι ίσως ο μικρότερος γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα και τονίζει ότι η νέα γενιά μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής της αλλαγής.
Αναλυτικά...

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ισως ο μικρότερος γραμματέας του ΚΙΝΑΛ
και οι "ομοιοί του" φέρουν την ΑΛΛΑΓΗ

     Είχα την τύχη να συναντήσω ίσως τον νεαρότερο γραμματέα Συντονιστικής του ΚΙΝΑΛ.
        Η γνωριμία μας έγινε στην κοπή της Πίτας του Κινήματος στο 3ο διαμέρισμαΑθήνας. Μου έκανε σοβαρή εντύπωση ο σεβασμός που έτρεφε προς τους παλαιότερους και μεγαλύτερους συντρόφους, και το γεγονός ότι έχει συσπειρώσει γύρω του πολλούς νεολαίους. Να σημειώσω επίσης ότι αν και πάρα πολύ μικρός σε ηλικία είχε μεγάλη αποδοχή και έχαιρε εκτίμησης από πρωτοκλασσάτα στελέχη του Κινήματος.
       Στο λίγο χρόνο που συζητήσαμε έμαθα ότι ονομάζεται Βαγγέλης Ευθυμίου,είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και είναι μόλις 23 ετών και κάτι....


         Mέσα από τα μάτια αυτού του νέου "πολιτικού" είδα την ελπίδα ότι οι νέοι θα μπορέσουν να αλλάξουν αυτά που εμείς, (οι άνω των 70), δεν μπορέσαμε, δεν προλάβαμε ή χάσαμε τον δρόμο στην πορεία και δεν τα ολοκληρώσαμε!!!
      Εγώ είμαι σίγουρος ότι εμείς οι μεγαλύτεροι μπορούμε και θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους αρκεί και αυτοί να το πιστέψουν και να είναι λιγότερο "εριστικοί"...

ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΣΟΚΤΖΗΣ 

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Αλβανία.. Τι συνέβη τις τελευταίες ώρες

Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στα Τίρανα, με δηλώσεις που έκανε μετά την τετραμερή συνάντηση στο Βουκουρέστι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίηση την κυβέρνηση Ράμα με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αν δεν υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε των τελευταίων ωρών χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες, εξελίξεις δυσμενείς για την μειονότητα. «Μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι εξελίξεις για τις οποίες έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό της μειονότητας, ειδικά στην περιοχή της Χιμάρας. Την προηγούμενη Τετάρτη συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας, μία συνεδρίαση παρωδία και χωρίς ακόμη να έχουν δημοσιοποιηθεί οι αποφάσεις, φαίνεται ότι αναστέλλει την διαδικασία απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε περιοχές όπου ζει η μειονότητα, κυρίως στην παραλιακή ζώνη.
Οι περιουσίες ουσιαστικά δημεύονται και αποδίδονται στο Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια των μεγάλων επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση της Αλβανίας είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, όμως η κυβέρνηση Ράμα λειτουργώντας ως καθεστώς αποφάσισε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις.
«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν», είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις σχέσεις με την Αλβανία.
«Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη».
«Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα».
Σημείωσε ότι όμως «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Εγκαταλελειμμένος στην ερήμωση ο ιστορικός χώρος του Σουλίου (Φωτό)



Εγκαταλελειμμένος στην ερήμωση έχει αφεθεί ο ιστορικός χώρος του Σουλίου. Μια επίσκεψη εκεί σε αποκαρδιώνει. Ετοιμόρροπα σπίτια, και χαλάσματα με κοπριές ζώων και  άγρια χορτάρια, είναι ότι έχει απομείνει σ' αυτόν τον τόπο, όπου κάποτε  αντιστάθηκαν οι Σουλιώτες στην τυραννία.  Οι πέτρες, τα ερείπια, δείχνουν ότι το Σούλι έχει αφεθεί στην τύχη του. Το αποτέλεσμα; Το Σούλι, ο αιώνιος φωτεινός προδρομικός φάρος της ελληνικής ελευθερίας, δεν συμπεριλαμβάνεται στους προορισμούς των διεθνών τουριστικών γραφείων! Μεταφέρουν τουρίστες στην περιοχή της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου, αλλά επίσκεψη στον τόπο, όπου γεννήθηκε και γιγαντώθηκε η επαναστατική συνείδηση κατά των Τουρκαλαβανών κατακτητών και ζυμώθηκε με αίμα η ιδέα της απελευθέρωσης του Γένους, δεν προβλέπεται. Αν και τα διδάγματα, από ένα τέτοιο "προσκύνημα", θα μπορούσαν να είναι πολλά για τον καταπισμένο πολύπλευρα σύγχρονο κόσμο. Έτσι φτάνουν κρουαζερόπλοια στην Ηγουμενίτσα και οι τουρίστες κατευθύνονται στα Μετέωρα, στην Καλαμπάκα, στη Δωδώνη, στο Μέτσοβο, στα Σύβοτα, στην Πάργα κ.λπ., αλλά ποτέ στο Σούλι. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα γκρουπ τουριστών.  Δε φταίνε, βέβαια, οι τουρίστες. Το Σούλι, δυστυχώς, πέρα από το όνομά του, δεν έχει να δείξει παρά μόνο γκρεμισμένα απομεινάρια.  Η σύνδεση του Σουλίου με την Εγνατία και η αναστήλωση ενός σπιτιού, δεν φαίνεται ότι είναι αρκετά για τη συνολική ανάδειξή του. Λησμονήθηκε, δυστυχώς, ότι "τα γενόμενο στο Σούλι είναι θαύμα Θεού". 



Προσεχώς νέες εξισωτικές σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές


Στα 12,5 ευρώ ανά στρέμμα για τις ορεινές περιοχές και 8,1 ευρώ για τις μειονεκτικές διαμορφώθηκε το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης, για τις αιτήσεις που θα κάνουν μέσα στην άνοιξη, μετά από σχετική προκήρυξη.
Τα ποσά αυτά που αφορούν την ενίσχυση των φετινών αιτήσεων και οριστικοποιήθηκαν με την 4η τροποποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία, αναμένεται να βγει μία προκήρυξη που θα αφορά τρεις υποδράσεις:
Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές: 12, ευρώ ανά στρέμμα.
Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών: 8,1 ευρώ ανά στρέμμα.

Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα: 8,1 ευρώ ανά στρέμμα.


Την Κυριακή 7 Απριλίου το φετινό ραντεβού για το Let’s Do It στο Δήμο Αρταίων



Ο Δήμος Αρταίων, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συμμετέχει στο Let’s Do It, την Πανελλαδική δράση που στόχο έχει την προώθηση του εθελοντισμού.
Φέτος το ραντεβού δίνεται για την Κυριακή 7 Απριλίου και ώρα 10:00 στην πλατεία Ζέρβα, στο Παραποτάμιο Πάρκο, όπου και θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του χώρου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Δήμος απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους συμπολίτες, καθώς και σε Συλλόγους, φορείς και φυσικά στους γονείς των μαθητών, ώστε όλοι μαζί να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα για την αξία και την ανάγκη του εθελοντισμού, αλλά και να αναδείξουμε τη σημασία της προστασίας του παραλιμνίου πάρκου.
Το «Let's do it» αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, καθαρίζουν τις χώρες τους, περνώντας μήνυμα εθελοντισμού, αλλά και βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Ο Καλύτερος Γιατρός Της Ευρώπης Για Το 2019 Είναι Έλληνας


Το βραβείο του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη θα παραλάβει στο συνέδριο WONCA Europe στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας (26-29 Ιουνίου) ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, δρ Ανάργυρος Μαριόλης.
«Ο Ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα», «Πρότυπο Γενικού Γιατρού», «Σαμαρείτης Ιατρός στα εδάφη της αρχαίας Σπάρτης»… Οι εντυπωσιακοί αυτοί χαρακτηρισμοί, αποσπάσματα από δηλώσεις δημοσιογράφων, ασθενών και πολιτών, μοιάζουν μικροί μπροστά στην πρόκληση να περιγράψουν την εμπνευσμένη μορφή του δρος Ανάργυρου Μαριόλη. Έχοντας γίνει ο μόνος Γενικός Ιατρός που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2016) για τις υπηρεσίες του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προσφορά του στην ελληνική κοινωνία είναι πολυδιάστατη.

Ο δρ Μαριόλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με βαθμό Άριστα στο ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Ιατρική το 2000.
Σε ηλικία 30 ετών συνέλαβε την ιδέα και ίδρυσε-δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το κέντρο υγείας Βύρωνα, μια εντυπωσιακή επιτυχία με σημαντικό αντίκτυπο στο ελληνικό σύστημα υγείας, το οποίο εξυπηρετούσε περισσότερες από 150.000 επισκέψεις ετησίως, με μια διεπιστημονική ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Υπουργοί Υγείας από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, επισκέφθηκαν το κέντρο υγείας ως πρότυπο, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις για την επιστημονική του λειτουργία. Ο δρ Μαριόλης διοργάνωσε διάφορες εκστρατείες και δημιούργησε, σε συνεργασία με τον δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, όπου οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι άποροι έμεναν για να λαμβάνουν φροντίδα.

Το 2010 ο δρ Μαριόλης έφυγε από την πρωτεύουσα για να αφιερωθεί σε έναν άλλο αγώνα, για την ανάπτυξη του κέντρου υγείας Αρεόπολης. Στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης, ανέπτυξε το κέντρο, στο οποίο γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως. Ο δρ Μαριόλης δημιούργησε μια διεπιστημονική ομάδα, με ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους.
Ο δρ Μαριόλης βοηθά, με οποιονδήποτε τρόπο πέρα από την περίθαλψη, απόρους, πρόσφυγες και μετανάστες στα πρώτα βήματά τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Για τα επιτεύγματα αυτά, η εφημερίδα «Καθημερινή» τον συμπεριέλαβε μεταξύ των προσώπων της χρονιάς ως «Γιατρό Εφημερεύοντα Σαμαρείτη».



Ως ηγέτης υγείας της τοπικής κοινότητας, έχει οργανώσει μια σειρά εκστρατειών πρόληψης σε σχολεία για διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά και για άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Έχει οργανώσει καινοτόμα προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση εξειδικευμένης φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προσκαλώντας ειδικούς στο κέντρο υγείας, οι οποίοι μαζί με τον εξοπλισμό τους παρέχουν φροντίδα (προσυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία) και στους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων χωριών που μεταφέρονται στο κέντρο υγείας. Έχει οργανώσει φροντίδα-νοσηλεία κατ’ οίκον για ειδικές ομάδες ασθενών, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση. Πολυάριθμα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες έχουν καλύψει τις ενέργειές του, αποκαλώντας το ΚΥ Αρεόπολης «Πρότυπο Κέντρο Υγείας» στην Ελλάδα.
Ο δρ Μαριόλης έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, είναι συγγραφέας 78 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στη βάση PubMed (σχεδόν 1.000 βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό έργο του, h-index: 17, σύμφωνα με τη βάση SCOPUS). Έχει λάβει 15 βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια για άριστες ερευνητικές εργασίες σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έχει συγγράψει-επιμεληθεί πολυάριθμα κεφάλαια βιβλίων σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετές επιτροπές του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, σχετικά με θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Στον τομέα της διδασκαλίας, έχει εφαρμόσει ένα Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, μοναδικό στη χώρα μας, τόσο στο ΚΥ του Βύρωνα όσο και στο ΚΥ της Αρεόπολης, με ξεχωριστές ενότητες για ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Ευρέως αναγνωρισμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν συμμετάσχει ως εκπαιδευτές στο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, εισήγαγε την εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο πρόγραμμα σπουδών του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας. Οι φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ έρχονται στα κέντρα υγείας για την πρώτη τους επαφή με την κλινική πράξη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (πρακτική άσκηση Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας). Το ΚΥ Αρεόπολης είναι το μόνο κέντρο υγείας της χώρας συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο δρ Μαριόλης υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την ιατρική ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα και είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), υποστηρίζοντας ως μέντορας γενικούς ιατρούς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την επίτευξη των επιστημονικών τους στόχων.



Εβδομάδα καθαριότητας στην Πρέβεζα

Την Κυριακή   7 Απριλίου ο Δήμος της Πρέβεζας συμμετέχει μαζί με δεκάδες συλλόγους, σχολεία και φορείς στην διεθνή  περιβαλλοντική δράση LET'S DO IT GREECE 2019.
Συνεχίζοντας μια  επιτυχημένη  σειρά  αντίστοιχων παρεμβάσεων  που από το  2012 πραγματοποιούνται  σε κάθε γωνιά της Πρέβεζας, φέτος ο καθαρισμός ακτών, παραλιών , δημόσιων χώρων, αθλητικών εγκαταστάσεων σχολείων κλπ. θα  ξεκινήσει    από την Δευτέρα  1η  Απριλίου  και θα κορυφωθεί  την Κυριακή 7 Απριλίου.
Ο Δήμος θα διανείμει στους συμμετέχοντες πλαστικές σακούλες, γάντια, υγρά καθαρισμού για τους εξωτερικούς χώρους και γενικότερα ό,τι απαιτείται  για την δράση.
Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης ο Δήμος καλεί τους συλλόγους, τους εθελοντές και όποιον άλλο επιθυμεί να συμμετέχει στην δράση σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα  1η Απριλίου  και ώρα 18:00'' στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου  Πρέβεζας.

https://www.epiruspost.gr

Το Ατίθασο Πρόβατο Που Κρύφτηκε Για 6 Χρόνια Από Τους Ιδιοκτήτες Του Για Να Μην Το Κουρέψουν…


Ένα πρόβατο έγινε σύμβολο στη Νέα Ζηλανδία και έφτασε στο σημείο να γνωρίσει ακόμα και την πρωθυπουργό.
Ο Σρεκ πήρε το όνομά του από τον διάσημο ήρωα των κινουμένων σχεδίων.
Δεν έμοιαζε βέβαια με το πράσινο τρολ, αλλά ούτε και με πρόβατο έμοιαζε όταν το εντόπισαν τα αφεντικά του, κρυμμένο σε μια σπηλιά για 6 χρόνια.

Ο Σρεκ είχε ξεφύγει από τη φάρμα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, θέλοντας να αποφύγει το ετήσιο κούρεμα.

Τον βρήκαν το 2004 μέσα σε μία σπηλιά και για μία στιγμή δεν κατάλαβαν καν πως επρόκειτο για ζώο.
Το μαλλί του είχε μακρύνει τόσο πολύ, που κάλυπτε τα μάτια του και το πρόβατο δεν ξεχώριζε από τα βράχια που το περιτριγύριζαν.

«Έμοιαζε με μυθικό ζώο της Βίβλου», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του, Τζον Πέριαμ.


Τα πρόβατα Merino, όπως είναι και ο Σρεκ, δεν χάνουν ποτέ το μαλλί τους, το οποίο κάθε χρονιά που περνάει μακραίνει όλο και περισσότερο.

Κανονικά κουρεύονται μία φορά το χρόνο, αλλά ο «ατίθασος» Σρεκ είχε ξεφύγει και έμεινε ακούρευτος για 6 χρόνια.


Αν η προβιά του συνέχιζε να μεγαλώνει, υπήρχε κίνδυνος να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς το πρόβατο δεν θα μπορούσε να σηκωθεί εξαιτίας του τεράστιου βάρους.



Τον απάλλαξαν από την γιγαντιαία προβιά του το 2004, μπροστά σε δεκάδες θεατές και τηλεοπτικά συνεργεία.
Το κούρεμα πήρε μόλις 20 λεπτά. Το μαλλί του ζύγιζε 40 κιλά και αρκούσε για να ραφτούν 20 αντρικά σακάκια.
Αντί όμως να εκμεταλλευτούν εμπορικά την πλούσια προβιά του, οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να δωρίσουν τα κέρδη σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.



Τον Μάιο του 2004 ο Σρεκ γνώρισε την τότε πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Χέλεν Κλαρκ, ενώ δύο χρόνια αργότερα, μαγνητοσκοπήθηκε και το δεύτερο κούρεμά του, πάνω σε ένα παγόβουνο.

Ο ιδιοκτήτης του Σρεκ αναγκάστηκε να του κάνει ευθανασία τον Ιούνιο του 2011, καθώς το 16χρονο τότε πρόβατο ήταν σοβαρά άρρωστο.