Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Άνθρωποι διασταυρώνουν τα γαϊδούρια στη Σαντορίνη με μουλάρια για να δυναμώνουν και να μπορούν να μεταφέρουν παχύσαρκους τουρίστες


Ο αριθμός των υπέρβαρων τουριστών στο νησί έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες γαϊδουριών να ψάχνουν τρόπους να κάνουν τα ζώα τους πιο ανθεκτικά σε μεγαλύτερα φορτία

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν καθημερινά φέρνουν στο νησί έως και 1.200 τουρίστες την ημέρα, οι οποίοι θαυμάζουν τα ειδυλλιακά λευκά του σπίτια.


Η Σαντορίνη είναι γνωστή για το λοφώδες έδαφός της και τα γαϊδούρια χρησιμοποιούνταν από παλιά στη μεταφορά των ανθρώπων σε μέρη που τα οχήματα δεν έχουν πρόσβαση, όπως τα Φηρά.
Αλλά οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων ισχυρίζονται ότι όσο η παχυσαρκία αυξάνεται, τα ζώα αναγκάζονται να μεταφέρουν όλο και μεγαλύτερα φορτία, ενώ εργάζονται πολλές ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα μες τον ήλιο, χωρίς ξεκούραση και νερό – δουλειά που τα αφήνει με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και με ανοικτές πληγές από την κακομεταχείριση και τις σέλες.




Και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις λένε ότι λόγω των υπέρβαρων τουριστών, οι ντόπιοι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ζώα τους αναγκάζονται να διασταυρώσουν τα γαϊδούρια με μουλάρια, τα οποία είναι μεγαλύτερα και ψηλότερα, για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή και να μπορούν να μεταφέρουν βαρύτερα φορτία.
Ένας εκπρόσωπος μιας φιλοζωικής οργάνωσης, δήλωσε: Συνιστάται στα ζώα να μην μεταφέρουν περισσότερο από το 20% του σωματικού τους βάρους.”




Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι τουρίστες, σε συνδυασμό με την έλλειψη σκιάς και νερού, καθώς και τη ζέστη και τα πολλά σκαλιά, είναι αυτό που προκαλεί ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.”
Πρέπει να υπάρχει περιορισμός βάρους. Ta γαϊδουράκια δεν θα έπρεπε να μεταφέρουν παραπάνω από 50 κιλά, αλλά πώς θα επιβαλλόταν κάτι τέτοιο και ποιος θα ήταν εκεί για να σιγουρευτεί ότι εφαρμόστηκε;”



Τώρα πρέπει να καταφύγουμε στη χρησιμοποίηση μουλαριών, διότι τα γαϊδούρια δεν είναι αρκετά δυνατά.”
Η  42χρονη Χριστίνα Καλούδη, μετακόμισε στο νησί από την Αθήνα πριν από 10 χρόνια και δημιούργησε τον ένα σύλλογο για την ευημερίας των ζώων της Σαντορίνης για να βοηθήσει στην απαγόρευση της υπερβολικής εργασίας των γαϊδουριών.
Είπε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παρατηρήσει ότι ο αριθμός των υπέρβαρων τουριστών που φτάνουν στο νησί από την Αμερική, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τριπλασιάστηκε.


Οι ντόπιοι ισχυρίζονται καθημερινά ότι τα γαϊδουράκια κάνουν τέσσερις έως πέντε διαδρομές μέχρι τα λευκά λιθόστρωτα σκαλοπάτια στην περιοχή των Φηρών με τη θερμοκρασία να φτάνει έως και τους 30C, συχνά χωρίς ανάπαυση, χωρίς προστασία από τον ήλιο και χωρίς νερό.
Η περίοδος των διακοπών στα νησιά είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν, πράγμα που σημαίνει ότι τα γαϊδουράκια εργάζονται σχεδόν καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου.”




Αν δεν μεταφέρουν τους τουρίστες στα σκαλιά, μετακινούν οικοδομικά υλικά ή μεταφέρουν μεγάλους σάκους απορριμμάτων.”
Υπάρχουν κάποιοι καλοί ιδιοκτήτες που ακολουθούν τον κώδικα, αλλά γενικά τα γαϊδούρια δουλεύουν σκληρά και στη συνέχεια απορρίπτονται όταν τελειώνουν την επαγγελματική τους ζωή.”
Συνήθως αναγκάζονται να δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες χωρίς αρκετό νερό, καταφύγιο ή ξεκούραση και έπειτα τα βρίσκω δεμένα έξω από το καταφύγιό μου, σχεδόν πεθαμένα.”




Το 2008 υπογράφηκε διεθνής κώδικας πρακτικής για την εκμετάλλευση ιπποειδών από κατοίκους του νησιού, παράλληλα με την ίδρυση του καταφυγίου γαϊδουριών.
Αλλά χωρίς να έχει οριστεί όργανο για την επιβολή των κανονισμών, οι ιδιοκτήτες συχνά υποβάλλουν τα γαϊδούρια να εργάζονται σκληρά πριν τα εγκαταλείψουν όταν δεν είναι πλέον ικανά να δουλέψουν.



Και η Χριστίνα ισχυρίζεται πως όταν τα γαϊδουράκια έρχονται στο τέλος της επαγγελματικής τους ζωής συχνά εγκαταλείπονται να πεθάνουν.

Πρόσθεσε: Τα γαϊδούρια είναι πολύ ανθεκτικά ζώα και θα συνεχίσουν να προχωράνε για όσο καιρό μπορούν.”
Έχω εδώ συνήθως από 15 έως 25 γαϊδούρια, αλλά χαίρομαι που οι άνθρωποι τα φέρνουν σε μένα, καθώς κανονικά θα εγκαταλείπονταν για να πεθάνουν. Ξέρουν ότι το καταφύγιο μου είναι εδώ.”




Για μερικά, η τελευταία τους διαδρομή είναι στο καταφύγιο επειδή απέχουν μόνο λίγες ώρες από το θάνατο.”
Πολλοί άνθρωποι απλά δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία των ζώων αλλά με τα social media, είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ντόπιους να κρύψουν την κακοποίηση.”
Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τους ντόπιους να ζουν ή να χρησιμοποιούν γαϊδουράκια, αλλά να τα φροντίζουν με σωστό και ανθρώπινο τρόπο.”




Το καταφύγιο γαϊδουριών που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδρύθηκε το 1969, δημιούργησε επίσης ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας των ζώων αυτών.



Ένας εκπρόσωπός του, δήλωσε: Το καταφύγιο δεν προωθεί ενεργά τη χρήση γαϊδουριών και μουλαριών σε οποιαδήποτε μορφή τουρισμού.”


Το καταφύγιο εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας πολλών γαϊδουριών και μουλαριών που εργάζονται στο νησί της Σαντορίνης και φροντίζει για την επιβολή κανονισμών και τη διόρθωση ζητημάτων όπως η έλλειψη καταφυγίου από τον ήλιο, η έλλειψη νερού, οι υπερβολικές ώρες εργασίας και την υπερφόρτωσή τους.”

Δείτε το βίντεο


Οι οπτικοί των Ιωαννίνων λένε όχι στα voucher του ΕΟΠΥΥ


Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση, χωρίς καμία προειδοποίηση, αλλάζει τον τρόπο πληρωμής για γυαλιά οράσεως που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, δίνοντας μαζί με την συνταγή και βεβαίωση η οποία ενέχει θέση voucher (εγγύησης).
οι οπτικοί–οπτομέτρεςτου νομού Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της χώρας αποφάσισαν να μη δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως γιατί:
1. Ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ μας χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.
2. Θα δεχόμαστε ‘’χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους κλπ.
3. Δεν θα ξέρουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ.
4. Δεν θα εισπράττουμε το ποσό του voucher αλλά μειωμένο ποσό λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. Βέβαια εμείς θα κόβουμε τιμολόγιο για όλο το ποσό.
5. Δεν υπάρχει πλέον, μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας για να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα.
6. Συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση δεν θα μπορούν να εισπράττουν και οι επιχειρήσεις τους καταδικάζονται σε κλείσιμο.
7. Κατ’ ουσίαν δεν μειώνεται η γραφειοκρατία προς τον ασφαλισμένο, αφού είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός, κτλ)
Τι επιδιώκει όμως η κυβέρνηση με τον συγκεκριμένο νόμο:
· Να μας τιμωρήσει γιατί δεν σκύψαμε το κεφάλι και δεν υπέγραψε κανείς οπτικός-οπτομέτρης την λεόντειο σύμβαση που μας είχε προτείνει ο ΕΟΠΥΥ.
· Να μας βάλει απέναντι από τους ασφαλισμένους για να πετύχει να μην έχουμε άλλη επιλογή από την υποταγή στις επιδιώξεις της.
· Να κάνει κοινωνική πολιτική ανέξοδα με τα δικά μας χρήματα.
· Και το σπουδαιότερο θέλει να περιορίσει τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία.
· Μέσω της πιστοποίησης (η οποία δεν χρειάζεται γιατί στα οπτικά καταστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες είναι πιστοποιημένα) επιδιώκει να μας επιβάλει ετήσιο χαράτσι.
· Ισχυρίζονται ότι η πιστοποίηση διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων για τον ασφαλισμένο. Αν ισχύει αυτό γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει, κατά παράβαση του Νόμου, να πωλούνται γυαλιά οράσεως (πρεσβυωπικά) παντού (φαρμακεία, περίπτερα, πολυκαταστήματα, καταστήματα ρούχων, internet, κλπ).Γιατί δεν προστατεύει τα γυαλιά ηλίου τα οποία είναι συναφές προς την όραση είδος. Γιατί επιτρέπει να πωλούνται στο διαδίκτυο οπτικά είδη χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς νομοθετικό πλαίσιο.
Αξιώνουμε:
* Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ προς τους συναδέλφους.
* Διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις μας από την καταστροφή και το λουκέτο. Έχουμε προτάσεις και λύσεις για να ξεπεράσουμε το σημερινό αδιέξοδο.
* Έως να γίνει αυτό να ισχύει το παλαιό καθεστώς πληρωμής.
Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την κατανόηση, την στήριξη αλλά και την συμπαράσταση των ασφαλισμένων καθώς και συγγνώμη για την τυχόν ταλαιπωρία που μπορεί να υποστούν στο μέλλον, αλλά για τις επιχειρήσεις μας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Εκδήλωση για τον αγωνιστή του 1821 Γώγο Μπακόλα στη Βλαχέρνα την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018



Παρακάλαμος: Προβολή ταινίας – Ενημέρωση – Συζήτηση για τις επιπτώσεις της έρευνας-εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο



Θα προβληθεί η ταινία “Βασιλικάτα: Το μέλλον της Ηπείρου;” καθώς και αποσπάσματα με συνεντεύξεις κατοίκων από Βασιλικάτα από την ταινία “Πράσινο πετρόλ”. Επίσης θα υπάρχει παρουσίαση για τη σύμβαση για έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο Ιωάννινα στην ‘Ηπειρο, νέα για την πορεία των ερευνών και τις επαφές της εταιρείας με κατοίκους για την παραχώρηση ιδιωτικών εκτάσεων για έρευνα και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την πρωτογενή παραγωγή, την υγεία, τον τουρισμό, την ήπια ανάπτυξη στην περιοχή.

Σιστρούνι, οδική σύνδεση και έργα στον Αχέροντα

Με την καθιερωμένη εκδήλωση, στις πηγές Αχέροντα, τιμήθηκε η μνήμη της Μάχης Σιστρουνίου, σύμβολο αγώνα για την ελευθερία στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Σιστρουνίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο "οι Πελαζιοί".
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και συστράτευσης όλων των δυνάμεων, ώστε αφενός να υπάρξει ενδυνάμωση της αλληλεγγύης την οποία έχει ανάγκη η κοινωνία και αφετέρου να δρομολογούνται λύσεις σε προβλήματα της περιοχής.



Ως παράδειγμα συστράτευσης δυνάμεων και συνεργασίας ανέφερε το κοινό υπόμνημα των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και του Δήμου προς την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να ολοκληρωθεί ο δρόμος Τύριας- Σιστρουνίου.
Αποτέλεσμα αυτής της δίκαιης και τεκμηριωμένης διεκδίκησης ήταν η έγκριση ποσού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια και η επίσπευση των διαδικασιών για την δημοπράτηση του τμήματος από το Ζωτικό μέχρι την Μπεστιά.
Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, δίνει γρήγορη και κυρίως ασφαλή πρόσβαση στην Εγνατία Οδό, αίτημα που είχε τεθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Παράλληλα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα" στο οποίο εντάχθηκε και ο Δήμος Δωδώνης με τις τοπικές κοινότητες Μπεστιάς, Σιστρουνίου, Ρωμανού, Αλεποχωρίου Μπότσαρη, Παλαιοχωρίου Μπότσαρη, Σεριζιανών και Δερβιζιάνων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μεσοπρόθεσμο και ωριμάζει έργα που αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή. Σκοπός είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στηριγμένη στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και με ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος.


Πώς οι αγρότες μπορούν να κερδίσουν το αφορολόγητο.


Ενα αίτημα του αγροτικού κόσμου ικανοποιείται μετά από παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού.
Η παρέμβαση αφορά την χρήση του αφορολογήτου ορίου, με την έκδοση βεβαίωσης κατά κύριο επαγγέλματος.
Να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Σύλλογος  Τυμπακιου αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που είχε έχει προκύψει για τους αγρότες, που κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης δεν εμφανίζονται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες επειδή δεν είχαν υποβάλει  Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης  για τα  τα έτη 2016, 2017,είχε ζητήσει από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , να δέχονται τα ΚΕΠΠΥΕΛ και την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης   του 2018, για την έκδοση της βεβαίωσης του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη .
Το αίτημα έγινε δεκτό, όποτε όσοι παραγωγοί δεν μπορούσαν να πάρουν την βεβαίωση κατά κύριο επάγγελμα αγρότη επειδή δεν είχαν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης  για τα έτη 2016, 2017, μπορούν τώρα προσκομίζοντας στα ΚΕΠΠΥΕΛ την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης   του 2018, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά να πάρουν την πολυπόθητη βεβαίωση, και να κάνουν χρήση του αφορολογήτου ορίου.

Υπενθύμιση Απαγόρευσης Κυκλοφορίας στην γέφυρα ''BELLEY'' επί του ποταμού Αχέροντα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α
ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α Σ Τ Υ Ν Ο Μ Ι Α
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΤΥΝ/ΣΗΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
: Λ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 200 – 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ
Αρμόδιος: Υ/Α’ ΤΖΙΩΡΑΣ Ευάγγελος
: 26820 – 89 563, : 26820 - 27 326
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 2514/1/263-β’

ΘΕΜΑ: «Περί λήψης περιοριστικών της κυκλοφορίας μέτρων(άμεση διακοπή της κυκλοφορίας), στην γέφυρα ''BELLEY'' επί του ποταμού Αχέροντα, της συνδετήριας οδού της 3ης Επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας(τμήμα Βαλανιδοράχη - Καστρί) και της οδού Μεσοποτάμου- Καστρίου, που συνδέει την Βαλανιδοράχη με το Μεσοπόταμο, λόγω βλαβών επί του καταστρώματος της γέφυρας»

Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Έχοντας υπόψη:
α)Τις διατάξεις των αρθ.52 και 109 του Ν. 2696 / 1999 ( ΦΕΚ Α-57 ) «Περί Οδικής Κυκλοφορίας» όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει.
β) Την υπ’ αριθμ. ΔΥΟ/οικ/220 από 15-01-2015 Εγκύκλιο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.
γ)Τις διατάξεις του άρθρου 11 του Π.Δ. 141/1991 ( Α-58 ) «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες προσώπων Υ.Δ.Τ. σε θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών».
δ) Το άρθρ. 420 του Π.Κ.
ε)Το υπ’αριθμ. 102687/3468 από 26/07/2018 έγγραφο της Δ-νσης Τεχνικών Υπηρεσιών/Τμήμα Συγκοιν. Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
στ)Την υπ’ αριθμ. 6874/18/1508070 από 27/07/2018 αναφορά του Α.Τ. Φαναρίου.
ζ) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και αποσκοπώντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, λόγω βλαβών επί του καταστρώματος της γέφυρας ''BELLEY'' επί του ποταμού Αχέροντα, της συνδετήριας οδού της 3ης Επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας(τμήμα Βαλανιδοράχη - Καστρί) και της οδού Μεσοποτάμου- Καστρίου, που συνδέει την Βαλανιδοράχη με το Μεσοπόταμο,
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Άρθρο 1
1. Την άμεση διακοπή της κυκλοφορίας, στην γέφυρα ''BELLEY'' επί του ποταμού Αχέροντα, της συνδετήριας οδού της 3ης Επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας(τμήμα Βαλανιδοράχη - Καστρί) και της οδού Μεσοποτάμου - Καστρίου, που συνδέει την Βαλανιδοράχη με το Μεσοπόταμο, αποσκοπώντας στην ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας και στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.
2. Η παρούσα ισχύει για τρεις μήνες από της εκδόσεώς της(ήτοι μέχρι της 27/10/2018) και σε περίπτωση αποκατάστασης της βλάβης, παύει να ισχύει.
Άρθρο 2
Η τοποθέτηση των σχετικών σημάνσεων – πινακίδων, να πραγματοποιηθεί με μέριμνα της Δ-νσης Τεχνικών Υπηρεσιών/Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, ενώ Αξιωματικός του Α.Τ. Φαναρίου, να ελέγξει την τοποθέτηση της προβλεπόμενης κυκλοφοριακής σήμανσης.

Άρθρο 3
Η ισχύς της παρούσας Απόφασης είναι προσωρινή, έχει ισχύ από την ανάρτησή της στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.3861/2010 και για την ως άνω αναφερόμενη χρονική διάρκεια.

Άρθρο 4
Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 420 του Π.Κ. και των άρθρων 4, 52, 103 και 104 του Ν. 2696/99 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Η εφαρμογή(εκτέλεση)της παρούσας ανατίθεται στο Α.Τ. Φαναρίου, το οποίο να επιτηρεί συνεχώς το συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας και να αναφέρει άμεσα την αποκατάστασή της, ως και τυχόν παράταση της Απόφασης, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς.-

Πρέβεζα, 27/07/2018
Ο Αναπλ. Διευθυντή

ΓΟΥΛΑΣ Αθανάσιος
Αστυν. Δ/ντής

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Στη Θεσπρωτία αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν τα πανηγύρια τις ημέρες του εθνικού πένθους...



Στη Θεσπρωτία αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν τα πανηγύρια της αγίας Παρασκευής και του αγίου Παντελεήμονα, τις ημέρες του εθνικού πένθους, λόγω της καταστροφικής φωτιάς στην Αττική. Βέβαια η ζωή συνεχίζεται, αλλά το συμβάν ξεπέρασε τα όρια της τραγωδίας, οπότε νιώθει κανείς ακινητοποιημένος μπροστά σε αυτό.  Στη μνήμη των νεκρών τα όργανα σιώπησαν και βγήκε ένα σιωπηλό μοιρολόγι από τις ανθρώπινες καρδιές. 
Σίγησαν τα «βιολιά» για να φανεί περισσότερο ο πόνος μας και να ακούσει καλύτερα ο Θεός την προσευχή μας για τις ψυχές των ανθρώπων που κάηκαν ολοζώντανοι.  
Δεν ήταν μια συμβολική ενέργεια απλά, αλλά ήταν ένας τρόπος εσωτερικής θλίψης, με τον οποίο οι Θεσπρωτοί συμμετείχαν στο ιδιαίτερα θλιβερό γεγονός της απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών. Μπορεί τα πανηγύρια των χωριών της Θεσπρωτίας να ήταν βουβά από τραγούδια, έστειλαν, όμως, το δικό τους πολυσήμαντο μήνυμα συμπαράστασης.

Μπουσάτι: Δεν θα είναι μακρινή η μέρα που θα υπάρξει συμφωνία για το Τσάμικο!

Η πορεία των συνομιλιών Ελλάδας- Αλβανίας αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα στην συνέντευξη που έδωσε ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι στην "Φωνή της Αμερικής". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Μπουσάτι για το Τσάμικο, ζήτημα που αναδείχθηκε και σε κεντρικό της συγκεκριμένης συνάντευξης. Ο Μπουσάτι, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά, ανέφερε ότι το Τσάμικο αποτελεί τμήμα της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της χώρας του και... προέβλεψε ότι θα επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα!
"Λέτε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τσάμικο ζήτημα. Μπορώ να σας πω ότι και για άλλα ζητήματα είχαμε καταστάσεις εντελώς διαφορετικής αντίληψης από πλευράς μας και απ’ την Ελλάδα. Αλλά με βούληση, με συνομιλίες και με εργασία οι πλευρές έχουν καταφέρει να συγκλίνουν τις θέσεις τους. Εγώ ελπίζω που δεν θα είναι μακρινή η ημέρα που η Αλβανία και Ελλάδα θα έχουν να συγκλίνουν στις στάσεις τους και για την υπόθεση αυτή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπουσάτι.
Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα από την συνέντευξη:
Φωνή της Αμερικής: κ. Μπουσάτι, σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πότε μπορεί να ολοκληρωθούν αυτές;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Είμαστε στη φάση ενός εντατικού διαλόγου για όλες τις υποθέσεις, έστω αυτές με ιστορικό βάρος, είτε ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Πιστεύω ότι έχουμε ρίξει σημαντικά βήματα προς τα μπρος και για εκείνες τις υποθέσεις που μέχρι λίγα χρόνια προν θεωρούνταν ταμπού…
Φωνή της Αμερικής: Για παράδειγμα;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Για παράδειγμα, μέχρι λίγα χρόνια πριν θεωρούνταν ταμπού ώστε να καθίσουμε και να συζητήσουμε για μια νέα συμφωνία σε ότι αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σήμερα είμαστε ακριβώς στη μέση αυτής της διαδικασίας και ογκώδους εργασίας. Μέχρι λίγα χρόνια πριν αρνούνταν η ύπαρξη του νόμου εμπόλεμου από πλευράς της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας. Τώρα για τώρα εμείς έχουμε μια υπαρκτή συζήτηση όχι μόνο για την ακύρωση του νόμου εμπόλεμου, αλλά και των συνεπειών κυρίως νομικών που απορρέουν απ’ το νόμο εμπόλεμου.
Φωνή της Αμερικής: Το τσάμικο ζήτημα είναι προς συζήτηση; Υπάρχουν κριτικές απόψεις ότι εσείς δεν συζητάτε το τσάμικο ζήτημα, αυτοί που εκπροσωπούν την τσάμικη κοινότητα στην Αλβανία.
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Πρώτα – πρώτα, δεν γνωρίζω από πού προέρχεται αυτή η κριτική διότι τα γεγονότα μιλούν ξεκάθαρα.
Φωνή της Αμερικής: Απ’ τον Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρο του PDIU.
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Το 2013 για πρώτη φορά στο πρόγραμμα μιας κυβέρνησης που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή έχει συμπεριληφθεί το τσάμικο ζήτημα ως τμήμα του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής, που σημαίνει τούτο ότι το όλο παιχνίδι που έχει παιχτεί στην πλάτη αυτής της υπόθεσης, ειδικά απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει κλείσει μια και καλή με την συμπερίληψη αυτού του ζητήματος ως παράρτημα του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής. Δεύτερο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία του εντατικού διαλόγου το 2016, οι δύο πλευρές, Αλβανία κι Ελλάδα στην έναρξη αυτής της διαδικασίας αντάλλαξαν τις απόψεις και εκτιμήσεις τους περί του φάσματος των υποθέσεων.
Φωνή της Αμερικής: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την τσάμικη υπόθεση. Μπορεί να υπάρξει πρόοδος σ’ αυτή την υπόθεση;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Πρόκειται για δύο ερωτήσεις που απαιτούν δύο διαφορετικές απαντήσεις. Το πρώτο μέρος, σχετικά με τη στάση μας. Η στάση μας υπήρξε αμετακίνητη και σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο εμείς έχουμε συλλάβει το χειρισμό του τσάμικου ζητήματος, βάζοντας τις κόκκινες γραμμές που έχουν σχέση με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου, με την ατομική ευθύνη και όχι την κοινοτική, με το δικαίωμα να μνημονεύονται διάφορες όψεις τις ιστορίας όπου συμπεριλαμβάνεται και η τσάμικη υπόθεση, με το δικαίωμα απόλαυσης ιδιοκτησίας.
Εσείς στη συνέχεια λέτε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει (τσάμικο ζήτημα). Μπορώ να σας πω ότι και για άλλα ζητήματα είχαμε καταστάσεις εντελώς διαφορετικής αντίληψης από πλευράς μας και απ’ την Ελλάδα. Αλλά με βούληση, με συνομιλίες και με εργασία οι πλευρές έχουν καταφέρει να συγκλίνουν τις θέσεις τους. Εγώ ελπίζω που δεν θα είναι μακρινή η ημέρα που η Αλβανία και Ελλάδα θα έχουν να συγκλίνουν στις στάσεις τους και για την υπόθεση αυτή.
Φωνή της Αμερικής: Κύριε Υπουργέ, ο έλληνας ομόλογος σας έχει πει ότι πολύ σύντομα η Ελλάς θα διευρύνει τα χωρικά της ύδατα. Τι ήθελε να πει εκείνος με τη δήλωση αυτή;
Ντιτμίρ Μπουσάτι: Εγώ δεν γνωρίζω τι θα ήθελε να πει ο έλληνας υπουργός εξωτερικών, αλλά γνωρίζω ότι η διαδικασία συνομιλιών με την Ελλάδα καθοδηγείται απ’ τις αρχές του διεθνούς δικαίου, απ’ τη σύμβαση για το δίκαιο θαλάσσης, απ’ τις αρχές του συνταγματικού δικαίου και τις σχετικές νομοθεσίες. …»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 14ος Κολυμβητικός Διάπλους Αμβρακικού Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και το 1ο Koronisia Sprint Triathlon



Με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλη τη χώρα ολοκληρώθηκε το αθλητικό διήμερο που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων στην Κορωνησία και είχε ως αποκορύφωμα τον 14ο Κολυμβητικό Διάπλου Αμβρακικού. Φέτος, για πρώτη φορά διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία αγώνας τριάθλου, ενώ οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου με τουρνουά ποδοσφαίρου στην άμμο (beach soccer). Οι συμμετοχές των αθλητών ήταν από όλη την Ελλάδα, απόδειξη ότι ο Διάπλους χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο γνωστός στο Πανελλήνιο και γίνεται ένα από τα πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα της χρονιάς, βάζοντας για τα καλά την Άρτα στο επίκεντρο.


Στον 14ο Κολυμβητικό Διάπλου Αμβρακικού, που ξεκίνησε από τη Βόνιτσα (απόσταση περίπου 11 χιλιόμετρα) νικητές αναδείχθηκαν στις γυναίκες οι Βίκυ Κουβέλη από την Αθήνα με χρόνο 2 ώρες 49 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου από την Θεσσαλονίκη με 3:15:22 και Ζωή Γείτονα από την Αθήνα με 3:38:38. Στους άνδρες οι τρεις πρώτοι νικητές ήταν οι Νίκος Κουρλιούρος από την Αθήνα με 2:53:51, Γιώργος Χαρίτος από την Άρτα (ο νεαρότερος κολυμβητής, μόλις 18 ετών) με 3:21:40 και Βαγγέλης Χρήστου από τα Ιωάννινα με 3:23:01. Στη γενική κατάταξη πρώτη ήταν η Βίκυ Κουβέλη, δεύτερος ο Νίκος Κουρλιούρος και τρίτη η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.








Στο τρίαθλο, που περιελάμβανε 750 μέτρα κολύμπι, 20 χιλιόμετρα ποδήλατο και 5 χιλιόμετρα τρέξιμο, πρώτος ήταν ο Δημήτρης Λέκος, με χρόνο 1 ώρα 2 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα, δεύτερος ο Πέτρος Τυρολόγος με 1:04:32 και τρίτος ο Κώστας Τσικρικάς με 1:04:38. Μοναδική γυναικεία συμμετοχή, σε σύνολο 32 αθλητών ήταν εκείνης της Ανδριάννας Παππά με χρόνο 1:21':03''.






«Ο 14ος Διάπλους του Αμβρακικού αποτέλεσε για μια ακόμη χρονιά ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για την Άρτα. Μέσω της διοργάνωσης αυτής και των αθλητικών γεγονότων που κάθε χρονιά εντάσσουμε στο πρόγραμμα του διημέρου, στόχος μας ως Δήμος Αρταίων είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα της προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς και της προβολής και ανάπτυξης του εξαίρετου αυτού οικοσυστήματος του Αμβρακικού, καθώς και την αξία του ίδιου του κόλπου. Επιπλέον, να προβάλλουμε την περιοχή μας, την Άρτα και ιδιαίτερα την Κορωνησία, που αποτελει έναν προορισμό για ντόπιους και επισκέπτες. Οι συμμετοχές κάθε χρόνο αποδεικνύουν το γιατί ο Διάπλους είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος αγώνας, ενώ για πρώτη φορά διοργανώσαμε πιλοτικά τον αγώνα τριάθλου, ο οποίος ήδη συγκέντρωσε πάρα πολλές συμμετοχές» ανέφερε σε δήλωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δημήτρης Σφήκας.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων απένειμε τιμητικές πλακέτες σε δύο ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον Διάπλου του Αμβρακικού, τους κ.κ. Γιώργο Τσαφούλη και Θόδωρο Σαλαμούρα, οι οποιοι ξεκίνησαν τον αγώνα 14 χρόνια πριν.




Ο Δήμος Αρταίων θα ήθελε να ευχαριστήσει για τη συμμετοχή τους στην διοργάνωση του αθλητικού διημέρου: Την Αστυνομία Άρτας και την Τροχαία Άρτας, τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας, τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, την Δημοτική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΔΟΑΚ) Άρτας, την ΕΔΟΠΑ ΛΕΚ, τον Ναυταθλητικό Όμιλο Βόνιτσας, τον Ερυθρό Σταυρό, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, την ΕΠΣ Άρτας, την Επιτροπή Διαιτησίας (για τους αγώνες beach soccer) τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορωνησίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Κορωνησιωτών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρωταγόρας» Μύτικα Άρτας, τον σύλλογο Γυναικών «Θεά Δήμητρα» για τα εδέσματα που προσέφεραν σε όλους τους παρισταμένους και στους αθλητές, τους συμμετέχοντες σε όλα τα αθλήματα, τους χορηγούς του αγώνα Νερά Κωστηλάτα, Sportshouse, Play 5/5, τα ΜΜΕ για την περιφερειακή και πανελλαδική κάλυψη των γεγονότων, τους ερασιτέχνες φωτογράφους, τους εθελοντές και όλους όσους βρέθηκαν το διήμερο στην Κορωνησία.

Φασκομηλιά: Οι κυράδες των βοτάνων!

Μια αγρότισσα από την Φασκοµηλιά Θεσπρωτίας, εδώ και έξι περίπου χρόνια καλλιεργεί και τυποποιεί κάθε λογής αρωµατικά βότανα, ενώ τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και έξω από τα σύνορα, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, Αυστραλία και Αραβικά Εµιράτα.
Η 62χρονη Μαρία Κοµίνη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, βρίσκεται από το 1986 σε µια βαθειά σχέση µε την ελληνική γη, δουλεύοντας στο χωράφι της πατάτες, κρεµµύδια και κάποια λιόδεντρα, αλλά τα αρωµατικά βότανα είναι εκείνα που ξύπνησαν σε αυτήν και στην κόρη της, Σοφία Κοµίνη, το επιχειρηµατικό δαιµόνιο.
«Η κυρά των βοτάνων» αποφάσισε να ξεκινήσει την πρώτη βιολογική καλλιέργεια στο νοµό Θεσπρωτίας, όταν είδε «ότι έχει φασκόµηλο στο βουνό, που αρχίσαµε να µαζεύουµε, είναι όµως παράνοµη η συλλογή για εµπορικό σκοπό και έτσι κάναµε καλλιέργεια».
Σήµερα, οι δυο γυναίκες, τρέχουν την οικογενειακή επιχείρηση βιολογικής καλλιέργειας σε µια έκταση περίπου 40 στρεµµάτων, όπου καλλιεργούν µεταξύ άλλων άγρια µέντα, θυµάρι, ρίγανη, µελισσόχορτο, τσάι του βουνού, φασκόµηλο, καλεντούλα και χαµοµήλι.
Η στροφή από τη διάθεση στις αγορές χονδρικής των προϊόντων τους προς τη µεταποίηση, αύξησε τον τζίρο της επιχείρησης κατά 10%. Όπως υποστηρίζουν, η ποσότητα της παραγωγής µειώθηκε, όµως η διαδικασία της µεταποίησης απαιτεί περισσότερη δουλειά. «Το στοίχηµα είναι να κρατήσεις την ποιότητα σε καλή τιµή. Το προϊόν σου θα πρέπει να το προωθήσεις και να το πουλήσεις µόνος σου», αναφέρει η κόρη της, η οποία έχει αναλάβει τις πωλήσεις στο εξωτερικό.
Βρείτε εδώ ολόκληρο το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda


Παπάς στη Ραφήνα αρνήθηκε να βαφτίσει παιδάκι πυρόπληκτης οικογένειας επειδή δε μπορεί να πληρώσει


Στις 29 Ιουλίου επρόκειτο να βαπτιστεί ένα αγοράκι στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Περιβολάκια Ραφήνας.
Δυστυχώς η οικογένεια του μικρού (γονείς, θείοι, παππούδες) που μένανε όλοι μαζί, έχασαν το μόνιμο σπίτι τους, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στα Σκουφέικα Ραφήνας.

Η γιαγιά του πήγε και ενημέρωσε τον πάτερ Χ…. ότι δεν έχουν χρήματα ούτε για σιτιση-ένδυση και δεν μπορούνε να πληρώσουν την εκκλησία για την ήδη από καιρό προγραμματισμένη βάπτιση του εγγονού της, καθώς έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα στις φωτιές. Ο πάτερ Χ…, λοιπόν, ήταν ανένδοτος και της είπε να δώσει τα χρήματα η νονά. Μόλις τον ενημέρωσε ότι νονά θα είναι η θεία του παιδιού και ότι και εκείνη μαζί τους έμενε στο ίδιο σπίτι που κάηκε, της είπε να απευθυνθεί στον Δήμο, ώστε να της δώσει χρήματα και να τους τα δώσει για τη βάπτιση του εγγονού της ώστε «να πληρωθούν οι ψαλτες», όπως είπε!!!

Η γυναίκα βρέθηκε σε δύσκολη θέση και έτυχε να μιλήσει σημερα στις 28/7 το μεσημέρι σε μια κυρία που δουλεύει σε σούπερ μάρκετ της Ραφήνας (Γαλαξίας) και να της εξιστορήσει όλα όσα συνέβησαν.
Παρακαλώ ας βρεθεί κάποιος πιο δυνατός από μένα, για να βοηθήσει την κατάσταση. Μαζί με εναν ακόμα εθελοντή πήγαμε και βρήκαμε την υπάλληλο του σούπερ μάρκετ, αφού μας ενημέρωσε για το γεγονός αυτό μια γυναίκα νωρίτερα που βρέθηκε μπροστά στη συζήτηση στο σούπερ μάρκετ κατά την καταγραφή ζημιών που κάναμε σε σπίτια στη Ραφήνα, ως εθελοντες.

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων Θεσπρωτίας τα πλατάνια ξεραίνονται από το μεταχρωματικό έλκος!


Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων της Θεσπρωτίας τα πλατάνια ξεράθηκαν από την ασθένεια του  μεταχρωματικού έλκους! Η μετάδοση της ασθένειας στα πλατάνια του αρχαιολογικού χώρου ξεκίνησε από τα πλατάνια στις όχθες του διπλανού Καλαμά. Ένα προσβεβλημένο δέντρο μπορεί εύκολα να μεταδώσει την ασθένεια σε διπλανό του υπογείως, μέσω του ριζικού συστήματος (αναστόμωση των ριζών).   Σε σύντομο διάστημα θα ξεκινήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου  η κοπή και ο καθαρισμός των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους εντός του αρχαιολογικού χώρου στα Γίτανα Θεσπρωτίας, καθώς και σε τμήμα του ποταμού Καλαμά στην περιοχή, ωστόσο η ζημιά έχει γίνει. 

Στη Θεσπρωτία η ασθένεια έχει βρεθεί σε αρκετές εστίες προσβολής, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν εντοπιστεί κατά μήκος του ποταμού Καλαμά, στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Η ασθένεια στην αρχή συνήθως εκδηλώνεται με την εμφάνιση αραιού, χλωρωτικού φυλλώματος και συμπτωμάτων μικροφυλλίας σε έναν ή περισσότερους κλάδους και στη συνέχεια επεκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα. Πολύ συχνά παρατηρείται μαρασμός των φύλλων και στη συνέχεια νέκρωση ορισμένων κλάδων. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται και έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά τους υγιή. Τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες.