Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Οι μουσικοί που συμμετέχουν στο αυριανό "Ηπειρώτικο Πανηγύρι 2023" στην καρδιά της Αθήνας.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, διοργανώνει Ημερήσιο Πανηγύρι στο πεδίον του Άρεως, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023. Από τις 12 το μεσημέρι, όλη μέρα, μέχρι τις 9 το βράδυ! Με ελεύθερη είσοδο!

Το ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ, μετά από δύο απόλυτα επιτυχημένες διοργανώσεις του το 2019 και το 2022, είναι πια θεσμός, ένα κορυφαίο αντάμωμα στην καρδιά της πόλης, για όλους τους απόδημους Ηπειρώτες, τους φίλους της Ηπείρου και της Ζώσας Παράδοσης.

 Κλαρίνο:

Δημήτρης Χαλκιάς (Βούρμπιανη)*

Αντώνης Κακούρης (Καστάνιανη)

Χρήστος Σιούλας (Μέτσοβο)  *                                   

Χρήστος Ντούλιας (Γραμμένο) *                                

Βασίλης Γεραγόρης (Τζουμέρκα, Ροδαυγή)*             

Δόκιμος Χαλαράμπους

Ιωάννα Χαραλάμπους

Ναπολέων Δάμος (εγγονός) 

Ναπολέων Δάμος (μεγάλος)

Γιώργος Τσουμάνης   (πρέβεζα)*  Σαρακατσάνικα

Γιάννης Σιάρκος* (πρέβεζα)

Θεοδωρής Γεωργόπουλος 

Τάσος Μαγκλάρας

 

 

Ντέφι:

Λευτέρης Μπίσας  *

Νίκος Κατσαρός

 

 

Λαούτο:

Γιώργος Νικόπουλος *

Μιχάλης Ζάμπας

Ανδρέας Μετσοβίτης

 

Τραγούδι :

Γιάννης Φάκος *

Μιχάλης Ζάμπας

Τάσος Δήμος*

Σάββας Σιάτρας 

Παγώνα Αθανασίου

Νίκος Καλαμίδας (Σαρακατσάνικα)

Μιχάλης Μιχόπουλος *

Γιώργος Κόντης

Κωνσταντίνος Κόντης

 

Βιολί:

Παναγιώτης Ξυδέας

Ανδρέας Χουσέ


Πολυφωνικό σχήμα: Ήνορο *


Φτώχεια, Πείνα, Ταλαιπωρία | Η Συγκινητική Ιστορία του Μενέλαου

Στο πανέμορφο ορεινό χωριό Ανθηρό της Καρδίτσας, συναντήσαμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον κύριο Μενέλαο, που μοιράστηκε μαζί μας τις αναμνήσεις και τις ιστορίες της ζωής του. Ο κύριος Μενέλαος, που σήμερα είναι 70 χρονών, μας μετέφερε στα παιδικά του χρόνια, όταν ήταν ένα μικρό αγόρι που ζούσε στο χωριό.

Η πιο σημαντική στιγμή της ζωής του, που του έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη, ήταν ο αποχωρισμός από τους γονείς του, και ειδικότερα από τη μητέρα του, όταν ήταν μόλις 12 χρονών. Τότε αποφάσισε να φύγει από το αγαπημένο του χωριό για να πάει στην Αθήνα, όπου θα εργαζόταν και θα συνέχιζε τις σπουδές του. Αυτή η απόφαση ήταν δύσκολη, αλλά απαραίτητη για το μέλλον του.

Καθώς μας μίλησε, μας ξενάγησε στη ζωή του χωριού του. Μας είπε για τις μέρες του στο δημοτικό σχολείο, αναμνήσεις γεμάτες γέλιο και δάκρυα. Μας εξομολόγησε πώς ο δάσκαλος τον τιμώρησε μια φορά γιατί χτύπησε κατά λάθος την καμπάνα του χωριού, προκαλώντας αναστάτωση σε ολόκληρο το χωριό.

Αφιέρωσε επίσης χρόνο να μας μιλήσει για τη φιλοξενία των χωρικών προς όσους περνούσαν από εκεί. Εκείνα τα χρόνια, οι μετακινήσεις γίνονταν συχνά με άλογα, και η φιλοξενία ήταν αυτονόητη. Μας εξήγησε πώς το χωριό αυτό ήταν σαν ένας μεγάλος οικογενειακός κύκλος.

Ο κύριος Μενέλαος μας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο, αναδεικνύοντας την ιστορία της περιοχής του και την εποχή του εμφυλίου πολέμου που σάρωσε την Ελλάδα.. Μας μίλησε για τα κριτήρια που οι άντρες χρησιμοποιούσαν για να επιλέξουν τις γυναίκες που θα γίνονταν σύζυγοί τους, αναδεικνύοντας τη σημασία των παραδόσεων και της κοινότητας στη ζωή τους.
Από εκεί, μας μετέφερε στην μαγική και παραμυθένια πλευρά της ζωής του χωριού, μιλώντας για τις νεράιδες που πίστευαν ότι υπήρχαν, και μοιράστηκε μαζί μας μια υπέροχη ιστορία για ένα γλυκό που είχε φτιάξει η μητέρα του και το είχε κρύψει για να το προστατέψει από την πείνα.

Τέλος, μας αφηγήθηκε τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά της εποχής του, μια εποχή όπου η αθωότητα και η ανεμελιά κυριαρχούσαν.
Σήμερα, ο κύριος Μενέλαος είναι συνταξιούχος, αλλά παραμένει πιστός στις ρίζες του και επισκέπτεται το χωριό του όσο μπορεί. Αφοσιώνεται στη λαογραφία του χωριού και της περιοχής, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και την παράδοση των παλιών χρόνων, διασφαλίζοντας ότι αυτές οι μνήμες δεν θα χαθούν ποτέ.
07:52 Το κλάμα της μάνας 11:53 Ιστορίες από το σχολείο 16:51 Φιλοξενία χωρικών 17:48 Ιστορίες με τους αντάρτες. 29:07 Κριτήρια επιλογής γυναικών 31:30 Ιστορίες με το νερό-νεράιδες 41:25 Ιστορία με το γλυκό της μάνας 45:48 Αναφορά στα παιχνίδια που έπαιζαν

Παραγωγή: Greek Village Life

 

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ομιλία στους Ετεροδημότες της Αθήνας του υπ. Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων Γιώργου Αθανασούλα

Την Κυριακή 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 και ώρα 11,30 π.μ. διοργανώνεται από τον συνδυασμό μας "ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" για τους ετεροδημότες προεκλογική συγκέντρωση με ομιλία στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα.

Καλούμε όλους τους ετεροδημοτες των Κεντρικών Τζουμέρκων, στην εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του συνδυασμού μας "ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" και θα δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσετε και συνομιλήσετε από κοντά με τον υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο Αθανασούλα και Υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους

«Πιο όμορφα γράμματα μπορείς» έγραψε η δασκάλα. «Όχι κυρία δασκάλα δεν μπορεί!» απαντά μητέρα δυσλεκτικού παιδιού

Μητέρα παιδιού με δυσλεξία, είδε γραμμένο στο τετράδιο του γιου της, το σχόλιο της δασκάλας του, που του έγραφε “Πιο όμορφα γράμματα μπορείς”.

Η ίδια με την ακόλουθη δημόσια ανάρτηση στο προφίλ της, παίρνει θέση

Όχι κυρία δασκάλα. Δεν μπορεί.
Πολύ σωστά σου απάντησε.

Γιατί ακόμα και το να καθίσει να συγκεντρωθεί να κάνει την Αντιγραφή για αυτό το παιδί είναι μια μάχη.

Μάχη με τη δυσλεξία που έχει, με την έλλειψη συγκέντρωσης και γιατί δυστυχώς όταν έπρεπε κανεις δεν το βοηθησε να μάθει να κρατάει σωστα το μολύβι και να μην κουράζεται και πονάει.
Και σήμερα μου πήρε μισή ώρα να τον πείσω να κάνει αντιγραφή γιατί ματαιωσες την χθεσινή προσπάθεια του.

Κουράστηκα πια να βλέπω παιδιά να προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους επειδή δεν τους δίνει κανεις το χρόνο, τον χώρο και τη φροντιδα που χρειάζονται για να ανθίσουν.

https://viralgreece.eu/

Πώς ζουν οι άνθρωποι σε ένα απομακρυσμένο χωριό. BINTEO. Κλαρίνο: Γιώργος Τουφεκούλας.

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας αναδεικνύοντας την ανεξερεύνητη ταυτότητα της ορεινής Ελλάδας.

Πρόσφατα βρεθήκαμε στην πανέμορφη Χρύσω Ευρυτανίας, σε ένα φτωχό και ορεινό χωριό των Αγράφων, εκεί που ζουν πλέον ελάχιστοι κάτοικοι. Η Γλυκερία και ο Βαγγέλης, μας υποδέχονται με χαρά στο σπιτικό τους και με την συμπεριφορά τους μας διδάσκουν ότι η αρχοντιά στη φτώχεια είναι η καλοσύνη και η μόνη σωτηρία για τη διάσωση της ορεινής πατρίδας, είναι η επιστροφή στα χωριά μας! Μουσική: Εσείς βουνά που αντέχετε - Κώστας Νάκας Βουνά μου που 'στε απάτητα - Κώστας Νάκας Κλαρίνο: Γιώργος Τουφεκούλας.

Βίντεο: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ζηρού: ¨Νόμιμοι και καθαροί¨. Αλήθεια Νίκο;

Σε συγκέντρωση της παράταξής του στο Θεσπρωτικό, ο Καλαντζής, ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα γιατί είναι νόμιμοι και καθαροί.

ΠΡΩΤΟ: Στη σύμβαση για το λατομείο προβλέπεται η αμοιβή του Δήμου να υπολογίζεται επί δαπέδου, ήτοι όσα κυβικά αφαιρεί ο ενοικιαστής, να πληρώνει το αντίτιμο. Ο Δήμος πληρώνεται με βάση τα τιμολόγια που εκδίδει ο ενοικιαστής. Ποτέ ο Δήμος δεν έκανε επιμέτρηση για να ελέγξει ότι τα τιμολόγια συμφωνούν με την πραγματικότητα. Νόμιμο και καθαρό Νίκο;

ΔΕΥΤΕΡΟ: Προβλέπεται επίσης ότι ο Δήμος δικαιούται 2000 κυβικά ανά έτος. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποδείξει ότι αυτά παίρνονται από το Δήμο; Αντίστοιχες κινήσεις των φορτηγών του Δήμου, αναθέσεις μεταφοράς σε ιδιώτες, κάποια παραστατικά τέλος πάντων. Νόμιμο και καθαρό Νίκο;

ΤΡΙΤΟ: Ο προηγούμενος ενοικιαστής των σφαγείων οφείλει πάνω από 300.000 ευρώ. Ο Δήμος δεν έχει κανένα στοιχείο και καμία εγγύηση ότι θα τα εισπράξει. Δεν ενεργοποίησαν τον όρο της σύμβασης που όριζε ότι σε περίπτωση καθυστέρησης, ο ενοικιαστής καθίσταται έκπτωτος. Νόμιμο και καθαρό Νίκο;

ΤΕΤΑΡΤΟ: Στην απόφαση για το παζάρι ορίζεται ότι τον κατασκευαστή τον επιλέγουν οι έμποροι. Σε περίπτωση που αυτοί δεν μπορέσουν, τότε τον επιλέγει ο Δήμος. Για ποιους εμπόρους μιλάμε; Υπάρχουν έμποροι το κατακαλόκαιρο που ψηφίζεται το συγκεκριμένο; Έχουν κάποιο σωματείο; Εντέχνως αποφεύγουν τη διενέργεια διαγωνισμού και πάνε σε απευθείας ανάθεση, ζημιώνοντας το Δήμο από τις εκπτώσεις που θα προέκυπταν από το διαγωνισμό. Νόμιμο και καθαρό Νίκο;

ΠΕΜΠΤΟ: Από τα παραπάνω, να μην περιμένει πολιτικά οφέλη η παράταξη των Ζυγούρη – Γιολδάση, γιατί ως συνέχεια της παράταξης του Γιολδάση κληρονομεί και την πολιτική της. Η οποία λέει τα εξής: Στο ζήτημα του λατομείου, ούτε ο Γιολδάσης έκανε ποτέ επιμέτρηση. Όσον αφορά δε στα κυβικά που δικαιούται ο Δήμος, ο Γιολδάσης μέσα σε μια χρονιά τα είχε υπερβεί κατά 2.000 κυβικά. Ακόμα κουβαλάνε τα φορτηγά. Στο ζήτημα του παζαριού από τις 310 θέσεις φαίνονταν ότι νοικιάστηκαν και πληρώθηκαν 104 θέσεις το 2012 για 51 υπόχρεους και 105 θέσεις το 2013 για 50 υπόχρεους. Τόσο καλά.

ΚΑΙ για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, μία είναι η λύση: Ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση.

Μενέλαος Γείτονας, Δημοτικός Σύμβουλος Ζηρού, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος Δήμαρχος.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Ιωάννα Καρρά. Από ερωτική μετανάστρια στη Φιλιππιάδα στο ψηφοδέλτιο του Αλέξανδρου Καχριμάνη

Την Ιωάννα την γνώρισα πριν 9 χρόνια. Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 2014 όταν ξενυχτισμένος και λυπημένος  για τον προ ολίγων ωρών θάνατο της μάνας μου, πήγα στο Δημαρχείο  για την  έκδοση άδειας ταφής. Εκεί με κέρδισε η απλότητα και η διάθεση για προσφορά που την χαρακτηρίζει ως άνθρωπο. Όταν πληροφορήθηκα ότι είναι σύζυγος του φίλου και δουλευταρά Αποστόλη Τάσση, έδεσε το γλυκό.

Αγάπησε την Φιλιππιάδα και την Ήπειρο γενικότερα, περισσότερο και από μερικούς γηγενείς Ηπειρώτες. Και μόνο γι' αυτό αξίζει να την στηρίξετε με την ψήφο σας.

Τα παρακάτω  είναι από δική της ανακοίνωση

 Θέλω να σας κοιτάζω στα μάτια!

Μαζί μπορούμε να ανεβάσουμε τον Νομό μας πιο Ψηλά!
Και εσείς θα είστε για μένα οι <<πρωταγωνιστές>>
Με δυναμική που φέρνει αέρα ανανέωσης συγκαταλέγομαι και εγώ στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού <<Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου>>με επικεφαλής τον κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Π.Ε Πρέβεζας
Γνωρίζω τις ανάγκες σας!!
Ξέρω να δουλεύω! !
Είμαι χρήσιμη!!

Ευτράπελα και ιστορίες από τα χωριά μας.....Το βόδι και ο δάσκαλος

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

 Έτρωγε και αυτό που κούναγε

 Σε κάποιο χωριό μια μεγάλη φαμίλια έκλεψε ένα βόδι. Εκεί που έτρωγαν νά σου και το απόσπασμα, αφού είχαν φάει ολόκληρο το βόιδι το μόνο που έμεινε ήταν το κεφάλι Η γιαγιά που ήταν γάτα με πέταλα παίρνει το κεφάλι το τυλίγει σε μια κουβέρτα και το βάζει σε μια σαρμανίτσα. 

Έρχονται οι χωροφύλακες, κοιτάνε τίποτα, κάποια ούντα ρωτάει ο καπετάνιος: Τι έχει η σαρμανίτσα μέσα γιαγιά; 

Και αυτή του απαντάει: Το παιδί έχει καπετάνιε μου και κάνει το σταυρό της και αν λέω ψέματα να με καταραστεί ο Θεός και να το φάω.

                      Ο Γιάννος ο καλοντυμένος 

 Στα χωριά εκείνο τον παλιό καιρό σπάνια έβλεπες καλοντυμένο άνθρωπο, κανέναν τσιφλικά, κανέναν ζωέμπορα, ευτυχώς τέτοια ζλαπκά δεν είχαμαν που έλεγε και η θειά Λάμπραινα στο χωριό. Το παιδί της Κώσταινας του Μήτρου γίνηκε δάσκαλος καμάρι για το χωριό. Το χωριό δεν έβγαλε και κανέναν άλλον γραμματιζούμενο, έναν φουκαρά παππά είχε που δε θα είχε βγάλει το δημοτικό. Τέλος πάντων τις κηδείες τις ήξερε απόξω, τώρα γάμους και βαφτίσια λιγοστά. 

Με το καλαμπούρι που είχε του βγήκε σε κακό. Πολλές φορές για πλάκα μου έλεγε Γάκο πάμε να κλέψουμε γίδια. Σε μιά γιορτή ήτανε κόσμος πολύς για μεταλαβιά, ο παππούλης στριμώχτηκε εκεί σην Ωραία Πύλη και φωνάζει ο έρμος. "Γυναίκες μη βιάζεστε έχω και άλλο πράμα". Οι γυναίκες το πήρανε στραβά, άλλο έλεγε ο παππάς και άλλο τις γαργάλαγε αυτές. Μια αναφορά στον Δεσπότη παλαιό καπετάνιο που δεν σήκωνε και πολλά και δυσμενή μετάθεση, τον σκαπέτησε στα Ζαγόρια που σήμερα είναι πολύ πολύ τουριστικό μέρος. 

Αλλά ας συνεχίσουμε με τον δασκαλάκο που ήρθε γραβατωμένος στο χωριό. Τον βλέπει η ξαδέρφη του η Βασίλω εκείνη η μισό ζουρλή και γραμμή για την θεία της να της δώσει τα συχαρίκια. "Θειά ο Σιούλας έρχεται με μιά βαρβάτα". Ούι τι έπαθα γιέμ λεει η θειά Κώσταινα, σιάζεται λιγάκι και περιμένει το ζευγάρι. 

Βλέπει, τι να δεί τον δάσκαλο μοναχό του. 

-Καλά μωρέ παιδάκι μ' που είναι η τσούπρα; 

-ΤΙ λες μωρή μάννα!!! 

-Να μου το είπε αυτό το χαζό που εχει το μυαλό  φλοέρα, μωρή στραποβαρεμένη που την είδες την βαρβάτα; 

-Να θειά κρέμεται στο λαιμό !!!  



Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος Κραψίτης

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Κοντά στα ξημερώματα όλη η Ελευσίνα "γέμισε Ήπειρο". ΒΙΝΤΕΟ


Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 2ο Ηπειρώτικο αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου. Για το κέφι που επικράτησε μάρτυρας είναι τα  2 βίντεο που ακολουθούν. 
Πάντα τέτοια!!!


Μαρία Χήτα. Το "βαρύ πυροβολικό" της παράταξης "ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ" στην Π.Ε. Πρέβεζας καταθέτει τις προτάσεις της.

Όλοι γνωρίζουν ότι η Μαρία Χήτα μόλις βγήκε από την δύσκολη εκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών όπου έδωσε την μάχη από την θέση της υποψήφιας βουλευτού μα το ΠΑΣΟΚ, δεν αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο "ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ" για τις Περιφερειακές εκλογές όταν την κάλεσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στέφανος Ζούμπας. 
Έμπειρη και ικανή και πάντα ετοιμοπόλεμη, ζώντας από κοντά τα προβλήματα που ταλανίζουν την Π.Ε. Πρέβεζας αλλά και όλης της Ηπείρου κατέθεσε εγκαίρως τις προτάσεις της.

Στηρίζουμε την Μαρία γιατί και γνωρίζει  και μπορεί να βοηθήσει τον τόπο μας. 

Δεν θεωρούμε δεδομένη την εκλογή της και γι' αυτό χρειάζεται την φήφο και το σταυρό όλων  μας για να την στείλουμε δυνατή στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ακολουθούν οι προτάσεις της όπως η ίδια τις κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ,

Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
🟢
Ενεργειακή αναβάθμιση σε όλα τα δημόσια κτίρια - σχολεία.
🟢
Εκσυγχρονισμός όλων των σχολείων με ηλεκτρονικό υλικό ανά μαθητή.
🟢
Ενίσχυση με περισσότερες κλινικές στα υπάρχοντα κέντρα υγείας και με ασθενοφόρα και για τους σταθμούς του ΕΚΑΒ.
🟢
Ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων.
🟢
Δημιουργία Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων.
🟢
Δημιουργία Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος.
🟢
Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Χοιρινού Κρέατος.
🟢
Δημιουργία Βιομηχανικής και Παραγωγικής περιοχής σε κάθε Δήμο.
🟢
Δημιουργία γραφείου σύνδεσης παραγωγής - επεξεργασίας - τυποποίησης προώθησης και εμπορίας αγροτικών και
κτηνοτροφικών μονάδων με τουριστικές μονάδες.
🟢
Δημιουργία Κέντρου στήριξης επιχειρηματικότητας και νέων επιχειρηματιών - παραγωγών.
🟢
Χάραξη μονοπατιών, σύνδεση ορεινών όγκων και σύνδεση τους με τα Αρχαία Μνημεία με τα μονοπάτια αυτά.
🟢
Σύνδεση των πήγων Αγ. Γεωργίου με την Αρχαία Νικόπολη Πρέβεζας με την χάραξη μονοπατιού με τον τίτλο
“Ο Δρόμος του Νερού”.
🟢
Προβολή “Κοκκινοπηλού” Ζηρού και ένταξη του στους Τουριστικούς Οδηγούς.
🟢
Διατήρηση και ενίσχυση του ΑΧΕΡΩΝ MOUNTAIN BIKE RIDE και MOUNTAIN RUN στο Πολυστάφυλλο Ζηρού.
🟢
Προβολή Θρησκευτικού - Γαστρονομικού - Αθλητικού κ.α. μορφών Τουρισμού, με στόχο την επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου.
🟢
Δημιουργία Αθλητικού- Προπονητικού κέντρου στη λίμνη Ζηρού.
🟢
Εκσυχρονισμός οδοποιίας - γραμμές - σήμανση-καθαρισμός παρακείμενα του Οδικού δικτύου.
🟢
Σύνδεση με συγκοινωνίες όλων των χωριών με συχνά καθημερινά δρομολόγια (αστική συγκοινωνία) με τις έδρες των Δήμων.
🟢
Σύνδεση όλων των παραγωγικών μονάδων με νερό και ρεύμα και οδική σύνδεση με τους αστικούς ιστούς.
🟢
Εξεύρεση ελκυστικών συνθηκών για την στήριξη και μετοίκηση νέων πολιτών - κατοίκων στα χωριά μας.
🟢
Καθαρισμός ανάπτυξη και αξιοποίηση Λούρου ποταμού.
🟢
Εμπλουτισμός στις πηγές ΚΕΡΑΣΩΝΑ Ζηρού, κατόπιν μελετών, με γόνο καραβίδας σκοπεύοντας στην επανέναρξη της παραγωγής, της εκμετάλευσης και
μελλοντικού συσκευαστηρίου για την εμπορία της.
🟢
Εκσυγχρονισμός Εμπορικού λιμανιού Πρέβεζας.
🟢
Διαγραφή χρεών παραγωγών από το ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ.- όλων των ΤΟΕΒ του Ν. Πρέβεζας.
🟢
Βιολογικός Καστροσυκιάς.
🟢
Λιμενικά καταφύγεια:
Βάλτου Πάργας - Καστροσυκιάς - Λυγιάς.
🟢
Διαπλάτυνση οδικού δικτύου Ριζά - Λούτσα.
🟢
Αποκατάσταση δρόμου Κρυοπηγής,
μετά από την κατολίσθηση.
🟢
Κόμβος Στεφάνη - Τύρια - Θεσπρωτικό.
🟢
Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με εξοπλισμό και προσωπικό - Στήριξη και Ενίσχυση εθελοντισμού.
(σε ρόλο Περιφερειακής Προστασίας
κατ ομοίωση λειτουργίας των Δημοτικών Αστυνομιών).
🟢
Ένταξη του μεγαλύτερου Αρχαιολογικού χώρου της Ελλάδας,
της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από όλους .
Στόχος μας η ΑΛΛΑΓΗ, η ΑΝΑΝΕΩΣΗ, η ΠΡΟΟΔΟΣ και η ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Σάλος με το ιπτάμενο πέος σε σταθμό του μετρό! Με ανοιχτό το στόμα επιβάτες και εργαζόμενοι

Σάλος προκλήθηκε χθες στον σταθμό του μετρό στον Ελαιώνα, όταν εργαζόμενοι και επιβάτες αντίκρισαν από την οροφή να κρέμονται μπαλόνια στη μορφή του… ανδρικού αναπαραγωγικού οργάνου. Οπως ήταν φυσικό, προκλήθηκαν.. αποδοκιμασίες, με το αρμόδιο συνεργείο να αποκαθηλώνει το «ιπτάμενο πέος».

Η είδηση της απρεπούς διακόσμησης έγινε γνωστή από ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Σπύρος Ρεβύθης, ο οποίος ανέβασε την επίμαχη φωτογραφία με το κείμενο: «Σταθμός Ελαιώνα Μετρό συμβαίνει τώρα!!! Ηθελα να ήξερα ποιος έκανε έλεγχο στα “δημιουργήματα του καλλιτέχνη” και ποιος του επέτρεψε να μας ρεζιλέψει παγκοσμίως, σαν εταιρία και σαν εργαζόμενους!!!»

Επόμενο ήταν η συγκεκριμένη ανάρτηση να προκαλέσει ιδιαίτερα σχόλια, με τους περισσότερους χρήστες να «παίρνουν στο ψιλό» τη συγκεκριμένη… καλλιτεχνική παρέμβαση. Ανάμεσα στα σχόλια ξεχωρίζει αυτό της διευθύντριας Εταιρικής Επικοινωνίας και Εμπειρίας Επιβατών ΣΤΑ.ΣΥ. Κατερίνας Μπούκη, που ζήτησε συγγνώμη για την τοποθέτησή του: «Αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα. Από τις 29/9 έως τις 3/12 η ΑΜΚΕ Ρίζες Πολιτισμού θα πραγματοποιήσει έκθεση έργων τέχνης στην περιοχή του Ελαιώνα και ζητήθηκε και ο χώρος του σταθμού για αυτό. Οταν η Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας έλεγξε τα εκθέματα που της απέστειλε ο επιμελητής, το έργο που απεικονίζεται στη φωτογραφία που έχει αναρτηθεί δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που εγκρίθηκε (επισυνάπτεται η παρακάτω). Πάντοτε η Διεύθυνση λειτουργεί με γνώμονα τη βελτίωση της εταιρικής μας εικόνας και πραγματοποιεί δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς τον επιβάτη και τον εργαζόμενο χωρίς να θέλει να τον προσβάλει. Ηδη έχει δοθεί εντολή να κατέβει το εν λόγω έργο. Σας ζήτω ειλικρινά συγγνώμη για την άτυχη αυτή στιγμή».

Από την πλευρά μας επικοινωνήσαμε με τον κ. Ρεβύθη, ο οποίος δήλωσε ότι μόλις η διοίκηση είδε την ανάρτησή του, έστειλε συνεργείο να κατεβάσουν το «έργο». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί κάθε καλλιτέχνης να κρεμάει οτιδήποτε θέλει. Υπάρχει αρμόδια υπηρεσία που κλείνει αυτές τις δουλειές με τους καλλιτέχνες. Είναι κάτι αισχρό, δεν μπορείς να ανεβάζεις κάτι τέτοιο σε κοινή θέα, όπου μπαίνει κόσμος, μικρά παιδιά κ.λπ. Γι’ αυτό και αφαιρέθηκε». Απ’ ό,τι μάθαμε τελικά, η εν λόγω πρωτοβουλία με το «ιπτάμενο πέος» ανήκε στον καλλιτέχνη, ο οποίος αυθαίρετα τοποθέτησε το μπαλόνι, σε αντίθεση με τη διακόσμηση που είχε υποσχεθεί…

newsbreak.gr 

https://fonaklas.blogspot.com/

Το μπαχτίκ(ι) .


Γράφει ο Χρήστος Α. Τούμπουρος

Ήμουν μικρός, πολύ μικρός και άνογος και λειτουργούσα ως ωτακουστής όταν η γιαγιά μου κλειδωμένη στο δωμάτιό της παντρολογούσε όλο το Τζουμέρκο. Ήταν ένας έντονος διάλογος της γιαγιάς με τον πατέρα της νύφης. «Πήρε καλό μπαχτίκ’ θεια Χρίσταινα. Άσε και τίποτε. Αρούπωτος είναι. Έχω κι άλλ’ κοπέλα να παντρέψω». Και η γιαγιά ανένδοτη. «Μπα, σκέτο λαζνίδ’ είναι. Δε γίνεται χωριό μ’ αυτά. Βάλε, βάλε κι άλλα». Πήγα κατευθείαν στον παππού και τον ρώτησα. Αυτός ατάραχος μού απάντησε. «Άμα παντρευτείς να ζητήσεις ένα και δύο και πολλά μπαχτίκια. Μη σε πιάσουν Κώτσιο». Εγώ έναν Κώτσιο ήξερα, έναν και τον ταύτισα. «Γιατί παππού ο Κώτσιος δεν πήρε μπαχτίκ’, όταν παντρεύτ’κε;» Κούνησε το κεφάλι του, χαμογέλασε και μου είπε: «Όταν μεγαλώσεις, θα μάθεις». 
Μεγάλωσα λοιπόν διάβασα και έμαθα πως «μπαχτίκι είναι το έδαφος, χωράφι καρπερό και αφράτο που σκάβεται εύκολα με το υνί ή με το τσαπί. Μάλλον από τη λέξη έμβαση> έμπαση >έμπα> εμπαχτίκι> μπαχτίκι ή αλλιώς εμπατίκι > μπατίκι > μπαχτίκι». Στις συνεκοισιακές διαπραγματεύσεις κυριαρχούσαν οι λεξεις βυζί (προίκα), μπαχτίκ(ι), μπερκέτ’, ζάβατο, λαζνίδια, ακαλαφάτιστη νύφ’ και πρώτο τζάκι του χωριού. Αυτές οι λέξεις πολυχρησιμοποιούνταν. Ειδικά όμως για τη φράση «το πρώτο τζάκι του χωριού» πρέπει να πούμε πως καταργήθηκε μόλις εμφανίστηκαν οι ηλεκτρικές κουζίνες. Ήταν στη φάση του προξενιού. «Τι να σ’ πω Κώστα μ’. Στο πρώτο τζάκι’ του χωριού θα μπει το παιδί σ’. Πρώτη οικογένεια». Και ο Κώστας-πεθερός απάντησε: «Τι να το κάνω το τζάκ’ εγώ. Βγήκαν πια οι ηλεκτρικές κουζίνες τώρα. Θα χαθούν τα τζάκια». 
Βέβαια κατ’ αντανάκλαση η λέξη μπαχτίκ(ι) έγινε πολύσημη. Μπαχτίκ(ι) δεν ήταν μόνο το καλό χωράφι˙ ήταν και κάθε κινητό περιουσιακό στοιχείο που έδινε ο πεθερός στο γαμπρό επιπλέον της προίκας, κατά την ώρα που έμπαινε στο σπίτι (κατά το έμπα), για να παραλάβει τη νύφη και να την οδηγήσει στην εκκλησία. Συνήθως ήταν κανένα μαντίλι με είκοσι κόμπους και κανα δυο λιρίτσες μέσα, κανένας σταυρός ή τίποτε λιανώματα. Είχε σχέση ασφαλώς με την οικονομική επιφάνεια του πεθερού ή την απλοχεριά του. Κάποτε κατά τις συνοικεσιακές διαπραγματεύσεις έφτασε η κουβέντα και στο μπαχτίκ’. Ανένδοτος ο πεθερός. Τι μου ζητάτε τώρα. Να σας δώσω αναντικατάστατο πράγμα; Τι θα γίν’; “Δώσ’ μ’ κυρά μ’ τουν άντρα σ’ κι συ κράτα τουν κόπανου;”» Τα είπε και διέλυσε το γάμο!
Και ακόμα να πούμε πως σπάνια γινόταν δεκτή και συμπεριλαμβάνονταν στην προίκα οποιαδήποτε υπόσχεση για μπαχτίκ(ι). «Κάλλιο πέντι και στου χέρ’ πάρα δέκα κι καρτέρ’», έλεγαν οι πρόγονοί μας. Παρόμοια προσφορά (μπαχτίκ(ι)) έκανε και η πεθερά στη νύφη της μόλις έμπαινε στο σπίτι του γαμπρού, μετά τη στέψη. «Τη μπαχτίκωσε για τα καλά. Τη μπαχτίκωσε την τυχερή». Και αυτά άκουγε κάποιος σε γάμο. Επί διαλύσεως γάμου δεν επιστρέφονταν. Το μπαχτίκι παρέμεινε όφελος στον γαμπρό ή στη νύφη. Γι’ αυτό ακούγονταν και τα λόγια. «Τον μπαχτικώσαμε για τα καλά και τώρα τριγυρνάει σαν ρεμάλ’ και τρώει το μπαχτίκ’. Που να τ’ κάτσ’ στον λαιμό». 
Χαρακτηριστικά είναι όσα λόγια ειπώθηκαν κάποτε για έναν προικοθήρα γαμπρό και μια «αχάριστη» θυγατέρα. «Τους πήρε για προίκα ένα κάρο λεφτά. Πήρε κι ένα σκασμό λίρες για μπαχτίκ’ και τους άφ’σε να πουρεύουνται με κάτ’ λαζνίδια. Και κείν’ η θυγατέρα της από τότε που στραβοπριτσιαλίστ’κε δε γύρ’σε να κ’τάξ’ κατά δω. Ντιπ γκαβώθ’κε με τον κουτεντέ».





Χρήστος Α. Τούμπουρος