Τρίτη 30 Απριλίου 2013

150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη


Ενάμιση αιώνας συμπληρώθηκε χθες από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη το 1840. Ήταν το ένατο παιδί του Πέτρου Καβάφη (1814-1870), μεγαλέμπορου βαμβακιού. Μετά το θάνατο του πατέρα του και την σταδιακή διάλυση της οικογενειακής επιχείρησης, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (Λίβερπουλ και Λονδίνο) όπου έμεινε μέχρι το 1876.

Στην Αλεξάνδρεια ο Kαβάφης διδάχτηκε Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας. Έζησε επίσης για τρία χρόνια, που ήταν τα κρισιμότερα στην ψυχοδιανοητική του διαμόρφωση, στην Πόλη (1882-84).

Το 1897 ταξίδεψε στο Παρίσι και το 1903 στην Αθήνα, χωρίς από τότε να μετακινηθεί από την Αλεξάνδρεια για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Ύστερα από περιστασιακές απασχολήσεις σε χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, αποφάσισε να γίνει δημόσιος υπάλληλος και διορίστηκε σε ηλικία 59 χρονών στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων 1922.

Από το 1886 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα επηρεασμένα από τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές, χωρίς να τον έχει επηρεάσει καθόλου η στροφή της γενιάς του 80. Από το 1891, όταν εκδίδει σε αυτοτελές φυλλάδιο το ποίημα Κτίσται, και ιδίως το 1896, όταν γράφει τα Τείχη, το πρώτο αναγνωρισμένο, εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά των ώριμων ποιημάτων του.

Ο Καβάφης είναι γνωστός για την ειρωνεία του, ένα μοναδικό συνδυασμό λεκτικής και δραματικής ειρωνείας. Πολλοί όμως από τους αλλόγλωσσους ομότεχνους και αναγνώστες του (π.χ. Όντεν, Φόρστερ) αρχικά γνώρισαν και αγάπησαν τον ερωτικό Καβάφη.
Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.

Το 2013 έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Παιδείας «Έτος Κ.Π. Καβάφη» με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου ποιητή.

Για τα 150 χρόνια Καβάφη έχει δημιουργηθεί στο twitter hashtag #cavafy 

Στο Facebook, επίσης, υπάρχει το γκρουπ «Καβάφης 150 χρόνια από την γέννησή του-ποιήματα».


Απαγόρευση αλιείας σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου μέχρι τις 31 Μαΐου


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται η απαγόρευση αλιείας ψαριών (εκτός πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο, σε όλα τα ποτάμια, τους παραποτάμους και τις πηγές αυτών, καθώς και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1η Μαΐου έως 31 Μαΐου 2013.Η απόφαση αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα. 


Οι παραβάτες τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν (άρθρο 11 και άρθρο 17 του Ν.Δ. 420/70, όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 9 παρ.2 και του 3 του Ν. 2040/92). Για τις παραβάσεις των αλιευτικών διατάξεων ή αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις, όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομων αλιεμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή (ανάλογα με την περίπτωση) αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

Απομάκρυνση του Προέδρου του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια. Τα γονίδια του νεοδημοκρατικού παλαιοκοματισμού σε δράση!...


Eχουμε ανάγκη από ικανούς ανθρώπους στη Δημόσια Διοίκηση; H βεβαιότητα είναι πως «ναι» και η υποψία πως «όχι».
Yποψία καθόλου αβάσιμη. Aν κρίνουμε από τον διευρυνόμενο κύκλο των αποτυχόντων βουλευτών που βολεύονται «προσφοράς ένεκεν» για τις υπηρεσίες τους στο κόμμα. Kαι από τον διαρκώς συρρικνούμενο κύκλο των χαμένων τεχνοκρατών.
Πλεόνασμα ικανών δεν έχουμε. Kαι όμως το μήνυμα της πολιτείας είναι «δεν σας θέλουμε». Kαι «εάν το άλας μωρανθή»; Kατά τα φαινόμενα δεν τους ενδιαφέρει.
Tελευταίο(;) κρούσμα η ασχήμια της αποπομπής, του, καθολικής αναγνώρισης για το έργο που επιτελεί στον OAEΔ από τη θέση του προέδρου, Hλία Kικίλια. Aνθρωπος χαμηλών τόνων και εγνωσμένης αποτελεσματικότητας. Λογικό. Στο βιογραφικό του απουσιάζουν περγαμηνές φοίτησης σε κομματικά Πανεπιστήμια. Kαι στη θέση του προέδρου του OAEΔ μπήκε με τις διαδικασίες του κατασυκοφαντημένου από τον εγχώριο λαϊκισμό «open gov».

O άνθρωπος αυτός πέτυχε απορρόφηση 60% στα κοινοτικά κονδύλια έναντι μηδενός και οι δράσεις του για την ανεργία, κατά κοινή ομολογία, της αφαιρούν ένα κρίσιμο 5%-7%. Ώσπου έκανε το κρίσιμο λάθος. Nα εμπνευσθεί και να «δουλέψει» την ιδέα θέσεων προσωρινής απασχόλησης για λογαριασμό 450.000 οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Προσωρινή θα πείτε η λύτρωση. Yπονοείται. Aλλά ζωτικής ανάγκης γι' αυτούς. Tους «αγνοούμενους» της κρίσης. Kαι ένα κάποιο ξεγέλασμα των τύψεων για την πλειονότητα των εχόντων εργασία. Tων ανθρώπων με ανθρωπιά. Ότι ουκ εά αυτούς καθεύδειν το της ανεργίας (απο)τρόπαιον.


H ιδέα του Hλ. Kικίλια φαίνεται να «καρφώθηκε» στα μυαλά των κεκοιμημένων μέχρι πρότινος από τα υπνοστεντόν λιτότητας παλαιοκομματικών. Aφυπνίστηκαν οσμιζόμενοι κομματική πελατεία. Mέτρησαν τις δεκάδες χιλιάδες ψήφους -ου μη και εκατοντάδες- που θα μπορούσαν να διαχειρισθούν. Kαι σχεδίασαν την άρση εμποδίου. Tον αποκεφαλισμό Kικίλια. Aφορμή η άρνησή του να αντικαταστήσει συνεργάτες του περιφερειακούς διευθυντές με πρόσωπα κομματικής αρεσκείας.
Eννοείται ότι ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από την κομματική καμαρίλα και όπως κάθε πρωθυπουργός θέλει τη στήριξη του κόμματός του. Aξίζει, όμως, το «τίμημα» όταν το διακύβευμα είναι η σωτηρία της χώρας ;

Tα κόμματα κύριε πρόεδρε είναι φύλακες των αρχηγών τους χωρίς αμφιβολία. Eνίοτε όμως μετατρέπονται σε φυλακές. Mέμνησο τον προκάτοχό σου Γ. Παπανδρέου και αυτού τον προκάτοχο. Mέμνησο και τον ιδρυτή του κόμματός σας, τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή, στον οποίο όλοι ομνύετε. Θυμηθείτε πως αν και δέχθηκε το μείζον -τη νομιμοποίηση της δράσης του KKE- αρνήθηκε το δημοκρατικό έλασσον. Tην αναγνώριση της Eθνικής Aντίστασης υπό τον φόβο των «σταγονιδίων» του Eυάγγ. Aβέρωφ. Για να δημιουργήσει την... καταιγίδα της αλλαγής που έφερε στην εξουσία τον Aνδρέα Παπανδρέου.

Y.Γ.1 Aυτά τα άτιμα τα γονίδια του παλαιοκομματισμού μήπως πρέπει να υποστούν τη βάσανο της πολιτικής ευγονικής; Aν όμως έτσι είναι, μήπως -όχι η τρόικα που κάποτε θα φύγει- το πνεύμα της, όμως, ήρθε για να μείνει ;

Y.Γ.2 Ποιον διαδέχθηκε ο Hλίας Kικίλιας στον Kυανού OAEΔ; Tον αλήστου μνήμης μάστερ σεφ του ρουσφετιού Γ. Bερναρδάκη, ο οποίος είχε φορτώσει 600 εκατ. ευρώ στον Oργανισμό επενδύοντας στη βιομηχανία προσλήψεων με το κόλπο των stage. Oλων αυτών που παραμένουν στις θέσεις τους με... προσωρινές διαταγές. Kλείνοντας τον δρόμο σε νέους και άξιους.


Πασχαλινές Ευχές από την Χορωδία Οδοντοτριάτρων.


ΠΑΡΓΑ,ἕνας κύκλος τῆς ἱστορίας. Μεγάλη Παρασκευή,15 τοῦ Ἀπρίλη 1819,ὁ ἐγγλέζος ἁρμοστής στά Ἑφτάνησα, Τόμας Μαίτλαντ,πουλάει στόν Ἀλήπασα τήν Πάργα.


Francesco Hayez: Πρόσφυγες τῆς Πάργας.

«Τ’ ἄσπρα πουλῆσαν τόν Χριστό,τ’ ἄσπρα πουλοῦν κι ἐσένα»



«Οἱ πωληθέντες ὑπό τῶν ἀνθρώπων ἐκείνων,εἰς ὧν τήν προστασίαν εἶχον καταφύγη ἀπό πέντε ἀκριβῶς ἐτῶν» (ὅπως γράφει ὁ Σπ.Ἀραβαντινός στήν Ἱστορία Ἀλῆ Πασᾶ,σελ.264),σκάβουν τά κιβούρια τῶν γονιῶν τους,βγάζουν τά κόκκαλα,τά κάνουν σωρό στήν πλατεία,τά καῖνε,μαζεύουν τήν στάχτη καί φεύγουν γιά τούς Κορφούς.

(ἀπό τόν ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ τοῦ Δ.Φωτιάδη,ἐκδόσεις Κέδρος,1959).

Η Κέρκυρα ως θεματοφύλακας των κειμηλίων της Πάργας.

Το 1816 η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν την συνθήκη της δημιουργίας του Ανεξαρτήτου Κράτους των Ιονίων Νήσων υπό την προστασία των ¨Αγγλων δηλ.η Επτάνησος Πολιτεία μετατρέπεται σε Αγγλικό Προτεκτοράτο.

Επί αρμοστίας των Ιονίων Νήσων Θωμά Μαίτλαντ, προσωπικά ο ίδιος διαπραγματεύται με τον Αλή Πασά την πώληση της Πάργας σ’ αυτόν,έναντι του ποσού 150.000 λιρών.Για να ισχυροποιήσει δε την θέση του προς το Αγγλικό Κοινοβούλιο υιοθετεί τα επιχειρήματα του Αλή Πασά, ότι δηλαδή οι Σουλιώτες και οι Παργινοί θεωρούνται επικίνδυνοι για την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Για τα φιλοτουρκικά αισθήματα, (συμφέροντα)ο Θωμάς Μαίτλαντ πήρε το προσωνύμιο Σουλτάν Θωμάς. Τελικά, 17/5/1817, υπογράφεται η συμφωνία πώλησης της Πάργας στην οποία ο Αλή Πασάς, μεταξύ άλλων συμφωνεί ότι δεν θα έχει καμία βλέψη προς τα Ιόνια νησιά και ότι θα σεβαστεί τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της Πάργας.




Τσόκος Διονύσιος: Ἡ φυγή ἀπό τήν Πάργα.


Επειδή όμως δεν υπήρχε καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Αλή, οι Άγγλοι φρόντισαν να μην επιτρέψουν την είσοδό του στην Πάργα για περίπου ένα μήνα, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιους Παργινούς ήθελαν, να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη.

Οι εξόριστοι αφού συγκέντρωσαν όλα τους τα ιερά κειμήλια αλλά και τα οστά των προγόνων τους, μπήκαν σε πλοιάρια και οι περισσότεροι από αυτούς, περίπου 4.000,μετανάστευσαν στα Ιόνια Νησιά και κυρίως στην Κέρκυρα. Εκεί ενεπόθεσαν σε διάφορους Ναούς προς φύλαξη, τα κειμήλιά τους, με την ελπίδα της επιστροφής αυτών στην πρέπουσα θέση τους μια μελλοντική ημέρα απελευθέρωσης της πατρίδας τους.



Η πράξη αυτή των Άγγλων κατηγορήθηκε σχεδόν από όλη την Ευρώπη.


Tό 1913 η Πάργα απέκτησε την ανεξαρτησία της.Έτσι σιγά σιγά ήρθε και η ημέρα της επιστροφής των κειμηλίων της στη θέση τους.


Το γεγονός αυτό έγινε στην Κέρκυρα τις 22/5/1930,με την πιο επίσημη τελετή και σεβασμό προς τους ηθικούς νόμους της Ελληνικής Πολιτείας.Την 21η Μαϊου ήρθε στην Κέρκυρα το θρυλικό πλοίο “Ελλη”,μεταφέροντας την Παργινή Επιτροπή παραλαβής των κειμηλίων.

Μητροπολίτης Κερκύρας ήταν τότε ο Αθηναγόρας, μετέπειτα Πατριάρχης. Μητροπολίτης Παραμυθιάς και Πάργας ήταν ο συνονόματος Αθηναγόρας.


Ο Κερκυραϊκός λαός, γνώστης της ευθύνης του ως θεματοφύλακας των κειμηλίων αυτών,παρακολουθούσε με ευλάβεια,χαρά και εθνική υπερηφάνεια την παράδοση τους στους συμπατριώτες Παργινούς.

Η πομπή ξεκίνησε από τον ναό του Αγ.Γεωργίου, όπου συγκεντρώθηκαν όλα τα κειμήλια.

Γλαφειρότατα περιγράφεται η τελετή από την Κερκυραία Μαίρη Αρώνη,όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Νίκου Τσάκα “Παργινές Εκκλησίες Ιερά Κειμήλια-Αρχαία Μνημεία”:

«Η λιτανεία αργά προχωρεί.Συγκινημένος ο κόσμος σταυροκοπείται στη διάβα της. Πάπάδες ιεροφορεμένοι κρατούν στα χέρια τα άγια σκεύη που τόσα χρόνια φύλαγε η Κέρκυρα με ευλάβεια.Σήμερα θα τα παραδώση στην Πάργα.Γλυκείς οι ήχοι των μουσικών γεμίζουν την ξάστερη ατμόσφαιρα…ο ξύλινος Σταυρός,το λάβαρο ξεσχισμένο από τα βόλια των Τούρκων,τα ασημένια αντικείμενα,το ιερό Ευαγγέλιο,εικόνες μαυρισμένες από την πολυκαιρία,ακολουθούν κιβώτια με αναρίθμητα κειμήλια σπασμένα, με την Ελληνική Σημαία…


Μεταξύ όλων αυτών των θησαυρών είναι και η Παναγιοπούλα.Ύστερα από τόσα χρόνια θα την ξαναπάμε στον αγαπητό τόπο,όπου πρώτα την ευρήκαν μέσα τους βράχους και την άγρια πρασινάδα…

Σήμερα χαμογελάει…

Η Λιτανεία έχει φτάσει στην προκυμαία.Μία βενζινάκατος του καταδρομικού περιμένει να παραλάβη τα κειμήλια και να τα μεταφέρει στο πολεμικό…

Μία απόλυτος ησυχία πλέον.Η συνοδεία έφθασε στο νερό…Ο Μητροπολίτης Κερκύρας σφίγγει μια τελευταία φορά την Παναγιοπούλα προτού την παραδώση σ’ εκείνους τους οποίους ανήκει.

Είναι στιγμή από απερίγραφτη συγκίνηση.


Ω! να μπορούσαν να την δουν οι παλαιοί Παργινοί! Ολόγυρα όλοι κλαίνε…..Ο γέρω Μητροπολίτης της Πάργας είναι βαθειά συγκεκινημένος,δάκρυα βρέχουν τις παρειές του και τα βλέφαρά του. Μια τελευταία φορά ο Μητροπολίτης Κερκύρας ασπάζεται την θαυματουργή εικόνα,την ικετεύει να εξακολουθή από μακρυά ακόμη να προστατεύη το νησί. Ο Μητροπολίτης Πάργας δέχεται την εικόνα στα τρεμουλιασμένα του χέρια.Στα μάτια του περνά μία έκφραση από χαρά και βαθειά κατάνυξη.Φως άγιο λάμπει στο πρόσωπό του...

Τα κειμήλια τοποθετούνται στην βενζινάκατο. Στην πλώρη είναι ο Σταυρός,στην πρύμη το λάβαρο….Το σκάφος ξεκινά…ο ήλιος λάμπει……ο ουρανός είναι ανέφελος…Η θάλασσα γαλάζια ανασαίνει…Τα ευλαβικά βλέμματα του κόσμου παρακολουθούν την βενζινάκατο. Μια ματιά ακόμη ρίχνουν στα κειμήλια,που φεύγουν.Ο Σταυρός ξεχωρίζει απάνω στα μικρά γαλανά κύματα.

Μια ακόμη σελίδα της ιστορίας έκλεισε…


Η ΕΛΛΗ παραλαμβάνει τα ιερά κειμήλια της Πάργας.
Σηκώνει την Άγκυρα. Το πολεμικό γλυστρά απάνω στα νερά σιγά πρώτα,ύστερα γοργά.
Ο κόσμος το παρακολουθεί,ώσπου χάνεται πίσω από τον κάβο του Φρουρίου…

Οι καρδιές πάλλουν. Οι σκέψεις γυρίζουν στην Πάργα, όταν εδώ και χρόνια,ένα δειλινό με ξάστερο ουρανό και ήσυχη θάλασσα,τα καΐκια με τους Παργινούς εξορίστους απομακρύνονταν αργά-αργά,από το αγαπημένο χώμα.»

Στην ...τελική ευθεία για ακόμη ένα Πάσχα λιτότητας και η Ήπειρος. Υποτονική η κίνηση στην αγορά και στα είδη δώρων. Αρκετοί επισκέπτες αναμένονται, ιδιαίτερα στα παράλια. Σε εφαρμογή ήδη τα μέτρα της Τροχαίας




Μεγάλη Εβδομάδα και η Ήπειρος ετοιμάζεται να γιορτάσει ακόμη ένα Πάσχα λιτότητας, στη σκιά βεβαίως όλων των μέτρων που έχουν μειώσει δραματικά το επίπεδο ζωής των νοικοκυριών, πολλά από τα οποία στερούνται ακόμη και βασικών ειδών διαβίωσης. 
Η κίνηση στην αγορά είναι αρκετά υποτονική, με τους καταστηματάρχες να επισημαίνουν, πως ό, τι είναι να γίνει, θα γίνει από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, αν και πολλοί γνωρίζουν πως, ειδικά στο αρνί, οι τιμές του θα αυξηθούν όσο πλησιάζει το Πάσχα. 
Στο τουριστικό κομμάτι, πλήθος κόσμου αναμένεται στην Ήπειρο, όχι όμως τόσο στα ορεινά, αλλά κυρίως στα παράλια, με την Πάργα και την παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας να έχουν την τιμητική τους, ενώ οι απόδημοι που έχουν επιστρέψει στα χωριά τους δεν είναι πολλοί ακόμη, μιας και το κόστος μετακίνησης είναι απαγορευτικό. 

Το τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι κατά 8% περίπου, θα είναι το πασχαλινό τραπέζι, όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). 
Οι τιμές στο αρνί είναι περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, από 8 ως 9 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία (τα σούπερ μάρκετ διαφημίζουν ελληνικά κατσίκια και αρνιά λιγότερο και από 7 ευρώ), ενώ όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα η τιμή θα ανεβαίνει και κάποιοι κύκλοι δεν αποκλείουν, ότι μπορεί η τιμή του αρνιού να φθάσει έως και τα 10 ευρώ το κιλό. Το μέσο τυπικό καλάθι του 2013 υπολογίζεται στα 39,8 ευρώ. Στα εποχικά είδη μπορεί να βρει κάποιος λαμπάδες ακόμη και με 1 ή 2 ευρώ, ενώ ακριβότερες είναι όσες έχουν και κάποιο παιχνίδι μαζί. 

Οι επισκέπτες.
Πάντως, επισκέπτες, παρά την κρίση, αναμένεται να έρθουν στην Ήπειρο, αλλά όχι για πολλές ημέρες, το πολύ μέχρι τέσσερις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πάργα, υπάρχει αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό περίπου κατά 15%, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού Πάσχα, είναι ότι πέφτει πολύ κοντά στο καλοκαίρι και αυτό σε συνδυασμό με τα μειωμένα οικονομικά των περισσότερων, σημαίνει ότι πολλοί θα επιλέξουν να φύγουν λίγες ημέρες τους θερινούς μήνες και όχι τώρα. 

Η Τροχαία. 
Τέλος, επί ποδός βρίσκεται ήδη από το Σάββατο η Τροχαία, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα θα εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στις Εθνικές Οδούς. Ειδικότερα δεν θα επιτραπεί η κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων για το ρεύμα εξόδου αύριο, Μεγάλη Τρίτη από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και τη Μ. Παρασκευή από 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Για το ρεύμα εισόδου το μέτρο θα εφαρμοστεί αύριο Κυριακή από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, τη Μεγάλη Τετάρτη από τις 4 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, την Τρίτη 7 Μαΐου από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ. 
Η Τροχαία σε ανακοίνωσή της συστήνει στους οδηγούς, μεταξύ άλλων, να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων και να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

Η μεγάλη φυγή των επιστημόνων.


Γιάννης Άγγελος Τράντος είναι στο 5ο έτος, στην Ιατρική Αθηνων. Το μέλλον για τους περισσότερους συμφοιτητές μου, λέει, είναι ανεργία ή μετανάστευση. «Θέλω να μείνω Ελλάδα, γιατί δεν νομίζω ότι μετά τις σπουδές μας το όνειρό μας είναι να γίνουμε επιστημονικοί μετανάστες. Δυστυχώς, αυτό είναι το μελλον που μας προσφέρουν»λέει ο νεαρός φοιτητής.
«Όταν νοσοκομεία κλείνουν λόγω υποχρηματοδότησης, όταν άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υποστελεχωμένα, όταν το μέλλον μας είναι στον αέρα και οι κρατούντες μάς  διαγράφουν ως γενιά, τότε ένα κομμάτι της νέας γενιάς σκέφτεται, δυστυχώς, τη φυγή στο εξωτερικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Λέντζας, φοιτητής στο τμήμα ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λέει ότι «η φυγή στο εξωτερικό είναι μονόδρομος».

Δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες και ειδικοί εγκαταλείπουν μαζικά τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η κρίση, η ανεργία, ο φόβος για μια ζωή δίχως μέλλον, διώχνει από τη χωρα τα παιδιά της.
Περισσότεροι από 120.000 Έλληνες επιστήμονες και ειδικοί έχουν εγκαταλείψει την Ελλαδα, λέει ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα με δείγμα 2.800 Ελλήνων επιστημόνων, εργαζομένων στο εξωτερικό.


«Στα τέλη του 2010, 10% του επιστημονικού δυναμικού της χώρας -κάπου 120.000 άνθρωποι- βρίσκονταν στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ανησυχεί για το πού πάει η χωρα. Οι επιστήμονες αυτοί έχουν πάει σε πολλές χώρες κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. Είναι άνθρωποι με πολύ καλές σπουδές, με διδακτορικό και μάστερ, κάτι που σημαίνει ότι ποιοτικά η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από το 10%. Το επιστημονικό αυτό δυναμικό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη, χάνοντάς το. Υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και φεύγουν με τριετή άδεια άνευ αποδοχών για να πάνε σε άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να βγάλουν χρήματα για να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Αυτό είναι μια πάρα πολύ κακή ένδειξη για την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνικη κοινωνια» λέει ο κ. Λαμπριανίδης.



Περίπου 300.000 Έλληνες επιστήμονες έτοιμοι για μετανάστευση

«Με την ανεργία περίπου στο 30% και την εργασία να υποβαθμίζεται συνεχώς ως περιεχόμενο, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ένας αριθμός 300.000 Ελλήνων, στην πλειονότητά τους ειδικευμένοι επιστήμονες, που έχουν συμπληρώσει βιογραφικά για να μεταναστεύσουν. Παρατηρείται φυγή ειδικά προς τη Γερμανία. Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι τα τελευταία δύο χρονια, 35.000 Έλληνες ειδικευμένοι έχουν ήδη εγκατασταθεί και εργάζονται στη Γερμανία. Άλλοι 25.000 αναμένεται να πάνε το 2013.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νόμο για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από την αλλοδαπή. Περισσότεροι από 8.500 αλλοδαποί γιατροί έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους στη Γερμανία, ώστε να εργαστούν στη χώρα.
Οι μνήμες από τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου προς τη Γερμανία ξυπνούν και πάλι. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ποιοτική άποψη. Γίνεται μαζική απογύμνωση των ευρωπαϊκών χωρών του νότου από τους μορφωμένους νέους, ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης και όχι από τους ανειδίκευτους "γκασταρμπάιτερ", όπως οι γονείς και οι παπούδες τους. Οι ανεπτυγμένες χώρες τού ευρωπαϊκου βορρά παίρνουν έτοιμους τους επιστήμονες χωρίς να έχουν ξοδέψει οι ίδιοι ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωσή τους» λέει ο καθηγητής της Παντείου, πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Γιάννης Κουζής.


Παίρνουν επιστήμονες δωρεάν
«Η Γερμανία» τονίζει ο καθηγητής «ενώ έχει ιδιαίτερα αυξήσει τον τεχνικό προσανατολισμό στην εκπαίδευσή της, έχει έλλειμμα σε άλλες επιστημονικές ειδικότητες και αυτό το έλλειμμα προσπαθεί να το καλύψει με επιστήμονες των χωρών του νότου. Η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενη στους ισοπεδωμένους εργαζόμενους του νότου τούς καλεί να μεταναστεύσουν στη Γερμανία, γιατί υπάρχει εργασία για τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας.

Ποια επιστημονικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν, όμως, τη μεγαλύτερη αιμορραγία προς το εξωτερικό; Γιατροί και μηχανικοί στην πλειονότητά τους. «Οι μισοί από αυτούς έχουν πτυχία από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου» λέει ο κ. Κουζής.

«Η κύρια δεξαμενή συναδέλφων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι αυτοί που τελειώνουν την Ιατρική» τονίζει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, και προσθέτει: «Οι περισσότεροι που πάνε έξω για ειδικότητα δεν θα γυρίσουν. Υπάρχουν και επιστήμονες, που αποφασίζουν να αφήσουν τη θέση τους στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν μια αντίστοιχη και πολύ πιο καλοπληρωμένη θέση στο εξωτερικό. Υπάρχουν γιατροί που πάνε στη Γερμανία, την Αυστραλία, το Ντουμπάι και αλλού. Εμείς, ως Ιατρική Σχολή, βλέπουμε ότι από τους νεαρούς συναδέλφους που παίρνουν το πτυχίο τους, αυτοί που έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες και δυνατότητες, φεύγουν. Αποτέλεσμα; Το επίπεδο των ειδικευόμενων γιατρών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να έχει πέσει. Γιατί οι καλύτεροι, που έχουν και τη δύναμη, προσπαθούν να φύγουν. Μεγάλος αριθμός πηγαίνει στη Γερμανία. Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι οι Έλληνες τελειόφοιτοι γιατροί είναι από τις καλύτερες ομάδες στη χώρα.



Πόσο κοστίζει η εκπαίδευση των γιατρών

Ο καθηγητής Κουζής δίνει τη δική του διάσταση: «Αυτό, όμως, για χώρες όπως η Ελλάδα συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα παραγωγικής διάστασης. Δεν μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα το δικό της δυναμικό, που με δικά της έξοδα σπούδασε. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής της Ιατρικής κοστίζει στο ελληνικό κράτος 12.000 ευρώ τον χρόνο και έως ότου ολοκληρώσει τις σπουδές του, σε 7 χρόνια κατά μέσο όρο, στοιχίζει 84.000 ευρώ. Όλα αυτά πάνε στον βρόντο. Πάνε στη Γερμανία, την οιαδήποτε Γερμανία, που παίρνει το επιστημονικό δυναμικό χωρίς να έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ». Τα ωφέλη της Γερμανίας είναι ολοφάνερα, αν πούμε μάλιστα ότι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του ένας γιατρός στη Γερμανία κοστίζει στο γερμανικό δημόσιο κάπου ένα εκατομμύριο ευρώ, καταλαβαίνει κανείς γιατί το Βερολίνο ενισχύει διακαώς την «εισαγωγή εγκεφάλων» από τις χώρες του νότου». «Δεκάδες χιλιάδες μορφωμένοι νέοι που προέρχονται από αυτές τις χώρες βρίσκονται ήδη καθ΄οδόν προς τη Γερμανία. Τα γερμανικά Επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου διοργανώνουν μαθήματα Γερμανικών και υπόσχονται προσοδοφόρες θέσεις εργασίας» μετέδωσε το Γερμανικό Ραδιόφωνο.

Για τη Γερμανία και τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, που γερνούν δημογραφικά, οι νεοφερμένοι ξένοι επιστήμονες που έχουν ήδη εκπαιδευθεί με έξοδα των χωρών προέλευσής τους, είναι ένα απροσδόκητο κέρδος. Την ίδια ώρα, η «ευκαιρία» αυτή για τη γερμανική οικονομία κρύβει ένα δράμα για τις χώρες του νότου της Ευρώπης. Αν αυτή η κίνηση μεταναστών συνεχιστεί, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και οι άλλες χώρες του νότου θα αδειάσουν σιγά σιγά από τους καλύτερα μορφωμένους νέους, «από τη ζωτική ουσία που μπορεί να εκπροσωπεί μια πολλά υποσχόμενη νεολαία», όπως τονίζει η γαλλική εφημερίδα «Μοντ».
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ντι Βελτ», 35,5 % των ξένων επιστημόνων και ειδικών που πηγαίνουν να βρουν την τύχη τους στη Γερμανία προέρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη, 26,3% από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, 6,5% από την Τουρκία, 11,6% από την Ασία και 5,8% από την Αφρική. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2012 μετανάστευσαν στη Γερμανία για να εργαστούν περισσότερα από 600.000 άτομα από χώρες της ΕΕ, στο σύνολό τους σχεδόν από χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης. Το 2011, το νούμερο αυτό ήταν 500.000. Στη μεγάλη πλειονότητα οι μετανάστες αυτοί διαθέτουν μεγάλα επαγγελματικά προσόντα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε μάλιστα ειδικό φορέα που ελέγχει την ισοδυναμία των ξένων επαγγελματικών προσόντων. Υπάρχουν 19 εμπειρογνώμονες, που μιλούν 19 διαφορετικές γλώσσες. «Πρόκειται για καθηγητές, γιατρούς, μηχανικούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς» λέει η επικεφαλής του προγράμματος, Κλόντια Μόραβεκ και προσθέτει: «Σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχει τώρα έλλειψη προσωπικού. Ο νέος νόμος θεσπίστηκε, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργατών στη Γερμανία».

Μπορεί να σταματήσει η αιμορραγία;
Είναι δυνατόν να σταματήσει η «εξαγωγή εγκεφάλων» στο εξωτερικό, ρωτά τους ειδικούς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με τι μισθούς να δουλέψει κάποιος επιστήμονας στην Ελλαδα, όταν ισοπεδώνεται το περιεχόμενο της εργασίας, όταν έχουμε μια εργασία χαμηλά αμοιβόμενη και τόσο μεγάλη ανεργία» αναρωτιέται ο καθηγητής Κουζής και προσθέτει: «Δυστυχώς, η Ελλάδα θα αιμορραγεί συνεχώς στο θέμα του επιστημονικού δυναμικού όσο θα παραμένει ως παραγωγικό πρότυπο της χώρας η προσφορά φτηνών υπηρεσιών. Για να αλλάξει αυτή η τάση πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση των κρατούντων, κάτι που δεν το βλεπω να γίνεται. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν κάνει διαχρονικά τις προτάσεις τους, ακόμη και από την περίοδο της λεγόμενης ευημερίας και είχαν ασκήσει κριτική ότι αυτό που δημιουργείτο στην Ελλάδα ήταν μία φούσκα. Δεν οικοδόμησαν μια χώρα με υποδομές τέτοιες που να μπορέσει να έχει μια προοπτική. Για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ. Το ένα πέμπτο των συνολικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ απευθύνεται στα "τσιμέντα", ενώ στη Φιnλανδία το ένα πέμπτο πηγαίνει στην έρευνα και την καινοτομία. Το ποσοστό του ΕΣΠΑ για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 2%. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε προσανατολισμό ως χώρα. Αλλά μέσα στο πλαίσιο των γενικών περικοπών υποβαθμίζεται η εκπαίδευση, η έρευνα. Το μέλλον δεν φαίνεται ευοίωνο.



Όχι οριζόντια μέτρα

Ο καθηγητής Λαμπριανίδης λέει, άπό την πλευρά του: «Πρέπει να ακουστεί από επίσημα χείλη, την πολιτεία και με βροντερό τρόπο ότι χάνουμε ένα πολύ μεγάλο και το πιο ποιοτικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Στην Αμερική προκλήθηκε πανικός όταν Κινέζοι και Ινδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν στις χώρες τους. Ήδη η Αμερική προσπαθεί να τους μεταπείσει να μείνουν στη χώρα.
Η Ελλάδα μπορεί, παρά την κρίση που περνάμε, να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική. Είναι σε λάθος κατεύθυνση να επιβάλλονται οριζόντια μέτρα σε όλους. Ναι, πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματα, χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν με οριζόντια μέτρα. Άλλωστε, εκτός από τα μέτρα που χρειάζονται χρήμα για να γίνουν, υπάρχουν και μέτρα που δεν χρειάζονται χρήματα. Όπως, για παράδειγμα, το ερευνητικό πρόγραμμα "Θαλής" που έδινε επιπλέον μοριοδότηση σε εκείνη την ερευνητική ομάδα, η οποία είχε ως μέλος και έναν επιστήμονα από το εξωτερικό. Ο νόμος Διαμαντοπούλου, επίσης, είχε ένα θετικό στοιχείο, που έδινε τη δυνατότητα σε επιστήμονες, οι οποίοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα ή σε Έλληνες που μεταβαίνουν στο εξωτερικό, να διατηρούν και τις δύο θέσεις τους.
Πρέπει η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε χώρες χαμηλού κόστους. Θέλουμε η ελληνική κοινωνία να σπουδάζει και να αξιοποιεί τα παιδιά της προς όφελος της χώρας μας». 

Έχεις ακίνητο; Τέσσερις φόροι...

Έχεις ακίνητο; Τέσσερις φόροι...

Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη εξίσωση με πολλούς άγνωστους «Χ» εξελίσσεται για την τρικομματική κυβέρνηση η επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014.


Σύμφωνα με την Ημερησία, σε πολιτικό επίπεδο το πιο «καυτό» σημείο είναι το αν θα ισχύσει αφορολόγητο όριο που θα ανακουφίσει τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια κυρίως από το «χαράτσι». Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση των ακινήτων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ ετησίως που είναι και αυτό που ζητά η τρόικα.

Το σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου, ο οποίος θα αντικαταστήσει από το επόμενο έτος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, επανεξετάζεται σχεδόν από μηδενική βάση με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Εκτός από το αφορολόγητο όριο άγνωστος «Χ» είναι και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου.

Όλα τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων γίνονται σύμφωνα με τις σημερινές τιμές ζώνης.
Το καλοκαίρι όμως αναμένεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία θα φέρει αυξήσεις και μειώσεις σε πολλές περιοχές οι οποίες θα επηρεάσουν το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης με την εφαρμογή του νέου φόρου. Έτσι δεν αποκλείεται, το Φθινόπωρο να χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διορθώσεις των διατάξεων του ενιαίου φόρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο νέος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» θα επιβληθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, δηλαδή και στις εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Με τη διασφάλιση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα καταστεί δυνατό ο νέος φόρος να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος με αφορολόγητο όριο, ώστε να εξαιρεθούν από τις φορολογικές επιβαρύνσεις εκατομμύρια ιδιοκτήτες που έχουν πολύ μικρής αξίας ακίνητη περιουσία..


Τι θα πληρώσουμε στην εφορία το 2013


Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί προβλέπει:

1. Την εφαρμογή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίων πόλεων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, γκαράζ, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοπους, αγρούς).

2. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα. Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, ενώ δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι το σενάριο για την εφαρμογή του φόρου χωρίς αφορολόγητο δηλαδή από το πρώτο ευρώ αξίας της ακίνητης περιουσίας. Σε περίπτωση καθιέρωσης ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ για το ζευγάρι θα ισχύει συνολικό αφορολόγητο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας 100.000 ευρώ. Έτσι υπολογίζεται ότι από το νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι.

3. Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου θα έχει 6 - 8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το επίπεδο του 0,1% και δεν θα υπερβαίνουν το 2%, για περιουσίες πολύ μεγάλης αξίας.

4. Ακίνητα επιχειρήσεων. Με ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο θα φορολογούνται τα ακίνητα των επιχειρήσεων καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα άνευ αφορολόγητου ορίου αποτελούμενη από 4 συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. Για τα ακίνητα αυτά, η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.

Αγροτεμάχια
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την εφαρμογή του νέου φόρου αποτελούν τα αγροτεμάχια καθώς τα έσοδα που θα προέλθουν από τη φορολόγησή τους θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αν θα υπάρξει ή όχι αφορολόγητο όριο.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να φορολογηθούν όλα τα αγροτεμάχια ακόμη και αυτά που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Το σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό των αγροτεμαχίων σε αγροτικά και μη αγροτικά και την εφαρμογή ξεχωριστής φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου.

Για τα μη αγροτικά εξετάζεται να επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ ενώ για τα αγροτικά τα σενάρια προβλέπουν την εφαρμογή μικρού αφορολόγητου της τάξης των 30.000 ευρώ ή την χορήγηση έκπτωσης φόρου.

Νέο έντυπο Ε9
Ωστόσο, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να βάλει σε νέα ταλαιπωρία τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου, σε έναν αναμορφωμένο πίνακα 2 του Ε9, όλες τις εκτάσεις γης που κατέχουν σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ.).

Ειδικότερα, όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα κληθούν να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ για να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέου τύπου δηλώσεις Ε9, στις οποίες ο «πίνακας 2», όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση.

Στον αναμορφωμένο αυτό πίνακα θα ζητείται από τους φορολογούμενους να δηλώσουν πολύ περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που κατέχουν, προκειμένου η ΓΓΠΣ να καταφέρει να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυτών επί των οποίων θα επιβληθεί ο νέος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων». Στις πρόσθετες πληροφορίες που θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος περιλαμβάνει και το εάν η εδαφική έκταση βρίσκεται σε «ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή περιοχή».

4 φόροι στους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014
Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά τέσσερα φορολογικά «χτυπήματα» θα δεχθούν μέσα στους επόμενους εννέα μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αποδεικνύονται για άλλη μια φορά η εύκολη λεία για την άντληση πρόσθετων εσόδων και την στήριξη του προϋπολογισμού.

Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων θα κληθεί να καλύψει μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα «ραβασάκια» από την εφορία αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Ο φορο - «λογαριασμός» που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 είναι σημαντικά «φουσκωμένος» και περιλαμβάνει τους εξής φόρους:

1. «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του έτους 2013 από το οποίο αναμένονται έσοδα 1,9 δισ. Περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν από τον Ιούνιο να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το νέο «χαράτσι» δηλαδή το « Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του 2013. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση:
Το «χαράτσι» του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.
Στις απαλλασσόμενες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες εντάσσεται και το 17% των επιφανειών των επιχειρήσεων κάμπινγκ.
Το νέο «χαράτσι» θα είναι σημαντικά αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Για τα ακίνητα των περιοχών αυτών, θα υπολογίζεται με σημαντικά υψηλότερο συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, προσδιοριζόμενο με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος ή του δήμου που υπάγεται το κάθε εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητο, ενώ για τα έτη 2011 και 2012 υπολογιζόταν με σταθερό συντελεστή 3 ευρώ ανά τ.μ.
Το «χαράτσι» του έτους 2013 θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Το νέο ειδικό τέλος θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαϊου 2013 δομημένες επιφάνειες, ακόμη και τις μη αποπερατωμένες οικοδομές που χρησιμοποιούν «εργοταξιακό» ρεύμα.
Έως τις 15 Μαίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στους δήμους και να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία των ακινήτων τους που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το νέο «χαράτσι θα βεβαιωθεί τον Ιούνιο και θα εμφανιστεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Η εξόφληση θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014.

2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011 και του έτους 2012. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν με ένα εκκαθαριστικό το ΦΑΠ της διετίας 2011 - 2012. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και το Φόρο Ακίνητης. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις.

Οδοιπορικό στα χωριά της Ηπείρου στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη την Κυριακή του Πάσχα στις 23.15 στο Mega.


Ιστορίες γυναικών της Ηπείρου θα παρουσιάσουν την Κυριακή του Πάσχα οι «Πρωταγωνιστές», στις 23.15 στο MEGA. Γυναίκες στα χωράφια, στα σπίτια, στους φούρνους, στους στάβλους, στα χασάπικα, στην Λίμνη, στα εργαστήρια του ασημιού. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε στην Ήπειρο τις πρώτες μέρες της άνοιξης και οι κάμερες της εκπομπής κατέγραψαν τη ζωή στα Γιάννενα, το Νησί, το Πάπιγκο, το Μάζι, την Ελάτη, το Καπέσοβο, τον Παρακάλαμο, την Δωδώνη, την Ντραμπάτοβα.

Οι «Πρωταγωνιστές» παρουσιάζουν:

- Δάφνη Δήμου, Μεγάλο Πάπιγκο

Μισή Ολλανδή, μισή Ελληνίδα που εκτρέφει πουλάρια και διοργανώνει εκδρομές στο βουνό γι' αυτούς που αγαπούν τα άλογα και την άγρια φύση. 

«Ο αρχηγός στο κοπάδι είναι πάντα η φοράδα. Ο αρσενικός έχει μόνο δύο πράγματα στο μυαλό του, το σεξ και το φαγητό, όπως συμβαίνει και με τον άνθρωπο». 

- Ιωάννα Λάππα, Μάζι Κόνιτσας

Είναι 28 χρόνων, έχει 2 παιδιά και 212 πρόβατα. Τα αρμέγει δυο φορές την ημέρα, τα ξεγεννά, τα φροντίζει, τους κόβει τα νύχια και το βράδυ στους στάβλους τους βάζει ηπειρώτικη μουσική.

«Δεν έμεινα εδώ με το ζόρι. Ο πατέρας μου ήθελε να πάω να σπουδάσω, εγώ όμως αγαπούσα τα ζώα. Η Αθήνα με τρομάζει».

- Γιώτα Στεφανοπούλου, Ελάτη

Άφησε την Θεσσαλονίκη για ένα χωριό 10 κατοίκων που δεν έχει ούτε περίπτερο. Και κάθε Μάη, στην κουρά των προβάτων παίρνει το μαλλί, το πλένει, το λανάρει και φτιάχνει κουρελούδες, κιλίμια, κασκόλ, καπέλα και τσάντες. 
«Βάφω με τα χρώματα της φύσης όπως με έμαθαν οι γιαγιάδες της Ηπείρου. Κίτρινο από το πράσινο τσάι, καφέ από τα καρύδια, πορτοκαλί από τα άνθη της ντάλιας». 

- Έλλη και Γιάννα Παπαγεωργίου, Καπέσοβο 

Κόρες του καθηγητή Θουκυδίδη που είναι γνωστός για την προσπάθεια του να αναπτυχθούν τα Ζαγοροχώρια με σεβασμό στην παράδοση τους. Άνοιξαν έναν ξενώνα κι ένα μαγαζάκι πάνω στον παλιό πηγάδι του χωριού όπου προσφέρουν ότι φτιάχνετε με τα χέρια από μαρμελάδες, τσίπουρο, τραχανά μέχρι κολιέ και λαμπάδες για την Λαμπρή. 

«Τους Ζαγορίσιους μας κατηγορούν για τσιγκούνηδες. Δεν είμαστε όμως τσιγκούνηδες, είμαστε οικονόμοι. Σε αυτόν τον φτωχό τόπο μαθαίνεις ότι για να επιβιώσεις πρέπει να αξιοποιείς ότι σου προσφέρει η φύση». 

- Ελένη Σιούτα, Παρακάλαμος

Μητέρα τριών παιδιών και κρεοπώλισσα του χωριού. Φτιάχνει λουκάνικα με πράσο και πάπρικα και είναι περήφανη για το χωριό της, την Φούρκα Κόνιτσας, «εκεί που πολέμησε η γυναίκα της Πίνδου». 

«Το καλό αρνί είναι αυτό που ξέρεις την μάνα του και τον πατέρα του. Που γνωρίζεις δηλαδή που έχει μεγαλώσει και τι έτρωγε».

- Σοφία Μωυσίδου, Γιάννενα

Η Σοφία συνεχίζει την τέχνη της αργυροχοΐας στα εργαστήρια ασημιού στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων. Μια τέχνη που έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο ο Ηπειρώτης Σωτήρης Βούλγαρης, ιδρυτής του διάσημου οίκου Bulgari. 

«Μπορεί κάποιοι να ψάχνουν ακόμα τον θησαυρό το Αλί Πασά, ο πραγματικός θησαυρός όμως είναι η τέχνη της αργυροχοΐας που μας άφησε ο Αλί Πασάς». 

- Αθηνά Κολιονάσιου, Γιάννενα 

Οι γονείς της ξεκίνησαν από έναν φούρνο και σήμερα η κόρη έχει μια μεγάλη εξαγωγική επιχείρηση μπακλαβά. Αυστραλία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Βόρεια Ευρώπη. Σε κάποιες χώρες μάλιστα που δεν έχουν συνηθίσει την γεύση του βουτύρου στέλνουν μπακλαβά - λάιτ. 

«Ο μπακλαβάς είναι το γλυκό που έδιναν οι μάνες στους γιους που έφευγαν για δουλειές στο εξωτερικό, γιατί άντεχε και δεν ήθελε ψυγείο. Το κουβαλούσαν στις τσάντες τους ένα χρόνο». 

- Ευαγγελία Χρύση, Δωδώνη 

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην πάλη μέχρι πρόσφατα, δουλεύει τώρα στο εργοστάσιο της «Δωδώνης». Εκεί που καθημερινά φτάνει το γάλα 7.000 παραγωγών της Ηπείρου και εκεί που μετά από μερικούς μήνες ωρίμανσης παράγεται η διάσημη φέτα. 

«Η γιαγιά μου τυροκομούσε. Θυμάμαι τις γεύσεις και τις μυρωδιές από τα φτωχικά σπίτια του χωριού. Η γυναίκα της Ηπείρου έχει μάθει να παλεύει».

- Τασία Γκίνη, Νησί Ιωαννίνων 

Η πρόεδρος των Ψαράδων της Λίμνης των Ιωαννίνων μιλάει για τους θρύλους της κυρά - Φροσύνης που θα ακούσει κανείς στο Νησί. Με την παραδοσιακή βάρκα που υπάρχει μόνο στην Λίμνη και έχει δυο πλώρες - για να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα στους καλαμιώνες - ψαρεύει κάθε ξημέρωμα παρέα με τον άντρα της. Αυτή στο τιμόνι και ο άντρας στο κουπί. 

«Κάποτε η Λίμνη είχε πολύ ψάρι. Λιγόστεψε μαζί με τους ανθρώπους που έφυγαν σιγά σιγά από το Νησί. Τώρα με την κρίση όμως γυρνάνε πίσω. Φτιάχνουν τα σπίτια των πατεράδων τους και επιστρέφουν».

Δήμος Ζηρού:Παραμένει χωρίς νερό το χωριό Ανώγι!!!



Εδώ και δέκα χρόνια, καθημερινά, ζητάμε,-την υδροδότηση του χωριού μας. Όλοι μας τάζουν χωρίς ποτέ να έχει λυθεί το πρόβλημα.
Τον τρόπο υδροδότησης τον αφήνουμε σε αυτούς που έχουν γνώσεις, Δήμο -Ι.Γ.Μ.Ε. κλπ, που ήδη έχουν συντάξει μελέτες του Εσωτερικού δικτύου όσο και της πηγής του νερού.
Είμαστε το πιο ορεινό χωριό του νομού Πρέβεζας,[1200 υψ] με ξηρό και υγιεινό κλίμα και το μοναδικό στην Ελλάδα που στερείται το αγαθό του νερού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να είναι σε απόγνωση και να αναζητούν [εγκαταλείποντας το] λύσεις καταστροφικές για τους ίδιους και τα παιδιά τους, σε άλλους τόπους . 
Έτσι αυτό το πανέμορφο χωριό, με την παρθένα βλάστηση και της όμορφες βουνοκορφές, κινδυνεύει να ερημώσει από την έλλειψη του πιο βασικού αγαθού ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. 

Πάρα πολλοί θα ήθελαν να επιστρέψουν στην γη που τους μεγάλωσε και τους άνδρωσε, να φτιάξουν ξανά το νοικοκυριά τους, τα όμορφα πέτρινα σπίτια τους, που με παράπονο τα κοιτούν ερειπωμένα σε κάθε τους επίσκεψη, όμως το πολύτιμο τούτο αγαθό τους εμποδίζει [παραμένοντας αιχμάλωτοι στις μεγάλες πόλεις εν μέσω κρίσης.
Για αυτόν το λόγο οι υπογράφοντες ζητάμε την επίλυση του θέματος πριν είναι αργά, για μας και τα παιδιά μας, μα και για το χωριό μας που του αξίζει μια Θέση στον τουριστικό χάρτη της περιοχής. 
Ας προωθηθούν επιτέλους σι μελέτες στο ΕΣΠΑ που συνέταξε η προηγούμενη δημοτική αρχή, [του δήμου Ανωγείου] και ας σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των κατοίκων του Δ.Δ. Ανωγείου,

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΝΩΓΕΙΟΥ

www.epirusgate.blogspot.gr

Κυρίως κάθε Πάσχα αναδεικνύεται το πρόβλημα. Ερήμωσαν και από ιερείς τα ορεινά χωριά της Ηπείρου. Ένας παπάς κάνει Ανάσταση ακόμη και σε 5 χωριά.


Η ερήμωση της Ηπειρωτικής υπαίθρου και κυρίως των ακριτικών περιοχών, αλλά και των ορεινών σε Πωγώνι, Μουργκάνα ,Κόνιτσα, Τζουμέρκα, Σούλι, και Μέτσοβο, δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη δημοσίων υπηρεσιών, αστυνομικών τμημάτων, στρατιωτικών φυλακίων κ.α., αλλά και σε ιερείς! 

Το πρόβλημα υπάρχει βέβαια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όμως αυτές τις ημέρες του Πάσχα, αναδεικνύεται στο μέγιστο βαθμό και το αρνητικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένας και μόνο ιερέας θα κάνει Ανάσταση, όχι σε ένα ή δυο χωριά, αλλά σε τουλάχιστον 5 και αυτό μόνο σε μια περιοχή του Πωγωνίου, αρχής γενομένης από την περιοχή Ορεινό- Ξηρόβαλτο από τις 7 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Αφού περάσει από το Φυλάκιο Δρυμάδων, το Σταυροσκιάδι και το Δελβινάκι, θα καταλήξει περίπου στις 12 το βράδυ στην Πωγωνιανή. Και βέβαια, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Το ίδιο γίνεται σε πολλά χωριά του ορεινού τόξου Πωγωνίου- Κόνιτσας, αλλά και στο Ζαγόρι. 

Και οι συνταξιούχοι

Σαφώς και η συγκεκριμένη τακτική δεν αφορά μόνο τις ακολουθίες της Ανάστασης, αλλά και αυτές της Μεγάλης Πέμπτης και Μεγάλης Παρασκευής, με τους ιερείς (που στην πλειοψηφία τους είναι υπερήλικες) να κάνουν πραγματικό αγώνα δρόμου για να φθάσουν σε όλες τις εκκλησίες! 
Δυστυχώς, η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης είναι από τις πιο φτωχές στην Ελλάδα, ενώ το γεγονός ότι κάθε χρόνο δεν χειροτονούνται πάνω από ένας ή δυο ιερείς δυσχεραίνει την κατάσταση. Για αυτό και έχουν. επιστρατεύσει, ειδικά αυτές τις ημέρες, συνταξιούχους ιερείς, που βεβαίως εθελοντικά τελούν τις Λειτουργίες του Πάσχα. 

Ζητούσαν ιερέα!
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί σε πολλά ορεινά χωριά της Ηπείρου φέτος το Πάσχα είναι η επιστολή κατοίκου από την Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας, στην οποία ζητούσε ιερέα για τις Λειτουργίες της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς δεν προβλεπόταν να έρθει κανείς! 
Τελικά, μετά από αρκετές διαβουλεύσεις ιερέας βρέθηκε, όμως η επιστολή ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί σε πολλά χωριά. «Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ τι έχει αλλάξει και δεν μπορεί ένας ιερέας να έρθει στο χωριό μας για λίγη ώρα» ανέφερε στην επιστολή του, πριν διευθετηθεί το πρόβλημα, ο κάτοικος της περιοχής κ. Χάρης Πορέτσης. 

Πλήγμα. 
Μπορεί, λοιπόν, το πρόβλημα με τις ελλείψεις ιερέων σε πολλά χωριά της Ηπείρου να είναι μεν διαχρονικό, αλλά φέτος αναδεικνύεται όσο καμία άλλη χρονιά. Οι χειροτονίες γίνονται με το. σταγονόμετρο και οι λιγοστοί κάτοικοι των απομονωμένων χωριών μας για πρώτη φορά αγωνιούν τόσο πολύ, για το εάν θα κάνουν Ανάσταση ή εάν θα παρακολουθήσουν την Ακολουθία του Επιταφίου στα χωριά τους, που δέχονται ένα ακόμη πλήγμα. 
Οι λιγοστοί επισκέπτες ή απόδημοι που τα έχουν επισκεφθεί, βλέποντας τα προβλήματα αυτά, του χρόνου ίσως να μην έρθουν, με ό, τι και αν αυτό σημαίνει για την Ηπειρωτική ύπαιθρο, που περιμένει πώς και πώς κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα, για να αναζωογονηθεί.

Ξεκάθαρη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, υπέρ της ''χρυσής αυγής'' και κατά της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τις προσκλήσεις στις Γιορτές Σουλίου. Να τον χαίρονται όσοι τον ψήφισαν...


Με μία λιτή και απολύτως σαφή δήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, νομίζει ότι βάζει τέλος στον... πόλεμο που ''κηρύχθηκε'' τις τελευταίες ημέρες από εκείνους που θέλουν να αποκλεισθεί η ''χρυσή αυγή'' από τις Γιορτές Σουλίου, με επικεφαλής την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, που εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες ανά το Πανελλήνιο, απαιτώντας από τη δήμαρχο Σουλίου να μην προσκληθεί στις επετειακές εκδηλώσεις, κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις ...περί δημοκρατίας, άκουσον- άκουσον.

Η κ. Μπραίμη απάντησε παραπέμποντας στην Περιφέρεια Ηπείρου καθώς εκείνη μεριμνά για τις προκλήσεις και φυσικά ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας φρόντισε να κλείσει το θέμα, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε μείζον. 

«Όσους εκπροσωπούνται με την ψήφο του Ελληνικού Λαού στο Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, εγώ είμαι υποχρεωμένος να τους καλώ. Και εγώ διαφωνώ με διάφορους που εκπροσωπούνται, αλλά θεσμικά είμαι υποχρεωμένος να τους καλώ. Στα πλαίσια αυτά, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος θα πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση της αφού στην επιστολή της κάνει λόγο για δημοκρατία και από τις διαδικασίες αυτές έχουν εκλεγεί οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου», τόνισε ο κ. Πιτούλης χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.


  Σημείωση romiazirou.blogspot.gr. Να χαίρεται ο Θεσπρωτικός λαός τον Θωμά Πιτούλη που τον ψήφισε....

"Ναι" στη διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

"Ναι" στη διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τάχθηκε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, με τον όρο να τηρηθούν με ευλάβεια τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Το δημοτικό συμβούλιο ήταν αναρμόδιο(και εδώ) για να λάβει οποιαδήποτε απόφαση και μετά από αίτημα της Περιφέρειας κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη διεύρυνση του ωραρίου ή όχι και όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, η πλειοψηφία είναι υπέρ της διεύρυνσης αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και την αναγκαιότητα να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα για περισσότερες ώρες κατά τους θερινούς μήνες, από τη στιγμή που η Πρέβεζα θεωρείται τουριστική περιοχή.

IMG 7971

Η πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Καταστηματαρχών Ιστορικού Κέντρου κα Γαλανοπούλου υπογράμμισε πως το μόνο που ζητούν είναι μια μικρή παράταση του ωραρίου λειτουργίας κατά τους θερινούς μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στις εργασιακές σχέσεις.
Για συνενοχή του δημοτικού συμβουλίου σε μια απόφαση που ίσως να σημάνει την απελευθέρωση του ωραρίου μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας κ. Κοντομίχης, εκφράζοντας τον προβληματισμό πως η επιχειρούμενη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, όχι μόνο δεν θα επιλύσει αλλά θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των μικρών εμπόρων της πόλης.
Τόσο ο δήμαρχος Πρέβεζας, όσο και οι κύριοι Γιαννάκης και Νίτσας τάχθηκαν υπέρ της παράτασης του ωραρίου λειτουργίας, ενώ ο κ. Τσοβίλης εξέφρασε την αντίθεσή του υπογραμμίζοντας πως δεν είναι το ωράριο η αιτία της κρίσης που βιώνουν τα καταστήματα.
Την απουσία έκφρασης όλων των πλευρών(εργαζομένων, κατοίκων του ιστορικού κέντρου, καταναλωτών) για το θέμα του ωραρίου επισήμανε ο κ. Ρέντζος και καταψήφισε την πρόταση δίνοντας βαρύτητα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, ενώ έθεσε επί τάπητος και το θέμα μιας τομεακής λειτουργίας της πόλης.
Σε κάθε περίπτωση το δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο να πάρει οποιαδήποτε απόφαση και οι τοποθετήσεις του δημοτικού συμβουλίου θα σταλούν στο Περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα έχει και τον τελευταίο λόγο.