Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
Σήμερα πανηγύρι στη Ρωμιά Φιλιππιάδας με δωρεάν ψητή προβατίνα.
Μαύρη μέρα για την Αργιθέα μετά την θετική γνωμάτευση του Δ.Σ. Αργιθέας για το φράγμα του Αυλακίου
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ - ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΠΡΑΒΑΣ ΚΑΤΑΦΥΛΛΙΟΥ –
ΓΡΥΜΠΙΑΝΩΝ, ΝΕΟΧΩΡΙΩΝ & ΔΕΝΔΡΟΥ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ
ΠΡΟΣ:
1.- Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2.- Τον κ. Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
3.- Την Περιφέρεια Θεσσαλίας
4.- Τους κ. κ. Βουλευτές Νομού Καρδίτσας
5.- Το Δήμο Αργιθέας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Γραφείο κ. Πρωθυπουργού
ΘΕΜΑ: «Κατασκευή Υδροηλεκτρικού φράγματος «Αυλακίου - Καταφυλλίου» στην Κοιλάδα του Αχελώου - Αντιδράσεις πληττόμενων – θιγόμενων κατοίκων και δικαιούχων»
Κύριοι
Ως γνωστόν στη θέση «Αρδάνοβο» του ΤΔ Καταφυλλίου (σύνορα των νομών Άρτας, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας) προτίθεται να κατασκευάσει η ιδιωτική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.ΤΕ. Υδροηλεκτρικό Φράγμα ύψους 95 μέτρων Ισχύος 83,5 ΜW με λίμνη 13 χιλιομέτρων(σχεδόν μέχρι τη Γέφυρα Κοράκου).
Όπως είναι φυσικό το εν λόγω φράγμα θα αφανίσει, κατακλύοντας τους οικισμούς Πουλιάνας και Μπράβας της πρώην κοινότητας Καταφυλλίου, Γρυμπιανών της πρώην κοινότητας Βραγκιανών και μέρος των οικισμών Νεοχωρίων και Δένδρου επίσης πρώην κοινότητας Βραγκιανών.
Ο αφανισμός έγκειται στον πλήρη πνιγμό ή την ερήμωση, λόγω γειτνίασης με τη λίμνη των παραπάνω οικισμών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χαθούν στο νερό σπίτια, οικήματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τουλάχιστον δύο εκκλησίες, ένα νεκροταφείο, ένα πρώην σχολείο και οι αναμνήσεις πολλών γενεών.
Κατόπιν τούτου, καταγγέλλουμε την κατασκευή του εν λόγω έργου, ως ανεπιθύμητου και καταστροφικού, ως επίσης και τις πρακτικές προσέγγισης της κατασκευάστριας εταιρείας, αλλά και λοιπών φορέων του τόπου μας.
Συγκεκριμένα καταγγέλλουμε:
1.- Την εταιρεία κατασκευής του έργου, η οποία εμφανίσθηκε για ενημέρωση των θιγομένων, σε περίοδο όπου οι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω αυτών οικισμών, απουσίαζαν και απευθύνθηκε σε λιγοστούς παρευρισκομένους, αρκετοί εκ των οποίων δεν ανήκαν στη ζώνη των θιγομένων, προβαίνοντας μάλιστα και σε καταμέτρηση περιουσιών, χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις την προηγούμενη, έστω προφορική άδεια των ιδιοκτητών τους.
2.- Το Δήμο Αργιθέας, ο οποίος δεν εισήγαγε εντός των προθεσμιών της δημόσιας διαβούλευσης, ως όφειλε, προς συζήτηση και ψηφοφορία το θέμα της κατασκευής στο Δημοτικό Συμβούλιο, γνωμοδοτώντας σχετικά περί της κατασκευής ή όχι του εν λόγω έργου, αποφεύγοντας έτσι την ευθύνη και την κατακραυγή των θιγόμενων δημοτών του, επιτρέποντας έτσι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, να γνωμοδοτήσει χωρίς την προηγούμενη άποψη του θιγόμενου Δήμου. Την ίδια ευθύνη καταλογίζουμε, τόσο στην πλειοψηφία, όσο και στη μειοψηφία του Δήμου, όλοι τους βουβοί, χωρίς ξεκάθαρη θέση, με άποψη «a la carte» για τα έργα ΑΠΕ. Το παράδοξο δε είναι ότι είναι υπέρ των υδροηλεκτρικών και κατά των αιολικών. Ο σεβασμός για την καταστροφή του περιβάλλοντος μπαίνει σε ζυγαριά, που κάποτε βολεύει και κάποτε όχι.
3.- Την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία δεν ανέμενε, ούτε άσκησε πίεση στο Δήμο Αργιθέας για τη λήψη απόφασης και παρακάμπτοντας τους πάντες, αποφάσισε υπέρ της κατασκευής του έργου.
Στη σύντομη απόφασή της αναφέρει εν περιλήψει τα εξής:
- «Η κατασκευή του έργου γίνεται σε προστατευόμενη περιοχή NATURA».
- «Από τη δημιουργία του ταμιευτήρα κατακλύζονται μεγάλα τμήματα των παραπάνω θιγόμενων οικισμών και πολλοί αγροί. Για τα ανωτέρω θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων, το οποίον είναι στα αρνητικά του έργου», χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί με το όρο «αρνητικά: ότι θα κατακλυστούν σπίτια και περιουσίες; ή ότι η εταιρεία θα υποχρεωθεί σε αποζημιώσεις; και συνεχίζει ότι:
- «κατακλύζεται το κηρυγμένο μνημείο το λιθόκτιστο γεφύρι Καμάρα στο Μονόξυλο Άρτας και ο αρχαιολογικός χώρος του Μεσοπύργου, όπως και οι θέσεις των δύο περαταριών (Πράβας –Μεσοπύργου και Δίλοφου –Βατήρης)».
- Παρακάτω, παραδέχεται τις μεταβολές που θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στο μικροκλίμα από την υγρασία κ.λπ. στο ανθρωπογενές περιβάλλον, στην πανίδα της περιοχής και βεβαίως ότι η γεωργική, κτηνοτροφική ή άλλη μέχρι τώρα ενασχόληση των κατοίκων θα πρέπει να μεταβληθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
- Επίσης επικαλείται αόριστες μελέτες, για όλες τις επιπτώσεις και τις δυσμενείς συνθήκες από φαινόμενα πλημμύρας ως και τη θραύση φράγματος, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε τέτοιες μελέτες, από ποιούς εκπονήθηκαν, και σε ποια και τι δεδομένα βασίστηκαν.
- Στο τέλος των παρατηρήσεών τους, διατρανώνουν ότι το έργο αυτό θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή και θα δώσει πνοή ζωής για τα υπόλοιπα χωριά και οικισμούς, συγκρίνοντας το εν λόγω έργο με αυτό της «Λίμνης Πλαστήρα». Μας ζητούν με αυτόν τον τρόπο να γίνουμε οσιομάρτυρες, να πνιγούμε εμείς να ζήσουν οι άλλοι.
Επικαλούμενοι τα παραπάνω και σε μόνο δύο (2) σελίδες, εισηγούνται θετικά, περιγράφοντας, σχεδόν μονολεκτικά, τρεις (3) γενικούς όρους, που ούτως ή άλλως τίθενται πάγια, σε όλα τα έργα. Αποφάσισαν δε, κατά πλειοψηφία, να εγκρίνουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Αλήθεια πόσοι από αυτούς που ψήφισαν έχουν γεωγραφική γνώση της τοποθεσίας, όπου προτίθεται να εκτελεστεί το έργο; Πιστεύουμε ελάχιστοι.
Τη μελέτη εκπόνησε η ανάδοχος εταιρεία, δεχόμενοι «a priori» τις απόψεις, που εκτίθενται σε αυτή, ως θετικές, για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αναρωτιόμαστε λοιπόν σε ποιο ευνομούμενο κράτος δικαίου, επίσημος φορέας δέχεται την άποψη του αναδόχου, η οποία εκ του φυσικού, έχει σαφή υποκειμενική διατύπωση, με ωραιοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι θιγόμενοι κάτοικοι και δικαιούχοι των εν λόγω περιοχών επισημαίνουμε και τα εξής:
- Οι επιπτώσεις στην περιοχή όσον αφορά το περιβάλλον, θα είναι ανυπολόγιστες. Η διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται από σωρεία αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά το παρελθόν, για γειτνιάζοντα έργα. Περιμένουμε από τη συντεταγμένη πολιτεία (Υπουργείο Περιβάλλοντος), να μη δεχθεί την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας και δια των υπηρεσιακών οργάνων της, αντικειμενικά και με σεβασμό στο περιβάλλον της περιοχής, το οποίο σημειωτέον είναι προστατευμένο ως NATURA, να εκπονήσει δική της μελέτη.
- Όλοι εμείς θα χάσουμε σπίτια και κτήματα και βεβαίως θα αναγκαστούμε να μεταστεγαστούμε σε άλλη περιοχή, χωρίς να γνωρίζουμε τι μας περιμένει. Κι ένας θιγόμενος κάτοικος να διαφωνήσει διαλάλησε αρμόδιος της εταιρείας το έργο δεν ξεκινά. Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Τι όμως ακολουθεί αυτής της διαφωνίας; «αναγκαστική απαλλοτρίωση»; όπως συνέβη άλλωστε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπου οι κάτοικοι με το ύψος των αποζημιώσεων που έλαβαν, δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν νέα σπίτια, για να διαμείνουν. Θα ακολουθήσει δικαστικός αγώνας; μέχρι να εξαντληθούμε οικονομικά;
- Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών θα χάσουμε τις κύριες ασχολίες μας, που είναι κυρίως η γεωργία και η κτηνοτροφία και θα πρέπει, σύμφωνα και με τις κυνικές παραινέσεις της εταιρείας, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να στραφούμε στον τριτογενή τομέα, με προσαρμογή στα νέα αναπτυξιακά δεδομένα, να γίνουμε δηλαδή ξενοδόχοι, εστιάτορες, ξεναγοί κ.λπ., είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε επαρκείς γνώσεις, αλλά και τα χρήματα να δημιουργήσουμε τέτοιες επιχειρήσεις. Στην άλλη περίπτωση, να γίνουμε τα γκαρσόνια των «επενδυτών», που θα καταφθάσουν στην περιοχή.
Θα χαθεί επίσης το φυσικό κάλλος και η ομορφιά της κοιλάδας του Αχελώου, όπου όλοι εμείς, αλλά και τοπικοί φορείς, με πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν, πετυχαίνοντας αναγνωρισιμότητα και αύξηση της επισκεψιμότητας στις όχθες του, αλλά και τα γύρω χωριά και έχει καταστεί έτσι προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, όπου κάθε καλοκαίρι αποτελεί τόπο συνάντησης των νέων μας και όχι μόνο.
Ο ξακουστός ποταμός Αχελώος θα χάσει κάθε έννοια ποταμού και θα γίνει μια τεράστια λίμνη, με τα έξι (6) φράγματα κατά μήκος του, όπου σημειωτέον τα περισσότερα είναι ανενεργά, καταρρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι ως χώρα χρειάζεται μονάδες παραγωγής ρεύματος, μέσω των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της σε ρεύμα. Θυμίζουμε ότι τα φράγματα στο Καστράκι και το Στράτο Αγρινίου, που είναι πολύ μεγαλύτερης ισχύος, από το υπό δημιουργία, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, δεν λειτουργούν και δεν παράγουν ρεύμα, την ίδια ώρα που δυο ακόμη φράγματα λίγο παραπάνω από εμάς, μένουν ανενεργά, αυτά της Συκιάς και της Μεσοχώρας, για τα οποία δαπανήθηκαν χιλιάδες χρηματικά ποσά. Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλη αυτή την προσπάθεια, να «βαφτίσουμε» δηλαδή χρήσιμο κάτι που καταφανέστατα είναι βλαβερό, είναι ότι έτσι ικανοποιούμε την επένδυση της εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, αδιαφορώντας για την καταστροφή, που θα επέλθει, στο περιβάλλον.
Η παραγόμενη ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά έργα, είναι μόλις 3% της εθνικής ενέργειας, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο περί σωτήριων για την ενέργεια έργων. Γι’ αυτό άλλωστε και η ΕΕ έχει δώσει οδηγία για περιορισμό των υδροηλεκτρικών και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ζητά και την καταστροφή πολλών από αυτά, γινόμενα ξανά ποτάμια.
Για τους παραπάνω λόγους, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, ώστε να κατανοήσετε το μέγεθος της καταστροφής που θα συντελεστεί στην περιοχή μας και να την αποτρέψετε.
Αποφύγετε το όνομά σας, να γραφτεί με μελανά χρώματα στην ιστορία. Γίνετε μέρος της λύσης του προβλήματός μας και όχι το πρόβλημά μας, άλλωστε για το λόγο αυτό σας ψηφίζουν οι πολίτες, να αφουγκράζεστε τα προβλήματά τους και να δίνετε λύσεις προς όφελος των πολλών και όχι των ιδιωτικών εταιρειών.
Λάβετε δε υπόψη ότι μέχρι στιγμής, δύο Περιφέρειες (Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος), αλλά και δύο (2) Δήμοι (Καραϊσκάκη Άρτας και Αμφιλοχίας Αιτωλ/νίας), έχουν γνωματεύσει αρνητικά για την κατασκευή του έργου, με εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις τους, αλλά και άλλους πολιτιστικούς, λαογραφικούς και λοιπούς συλλόγους και φορείς της ευρύτερης περιοχής.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεται προς αποφυγή παρερμηνειών ότι «οι προθέσεις μας δεν διέπονται από καμία ιδεολογικοπολιτική προκατάληψη, ούτε έχουμε πάρει γραμμή από πολιτικά κόμματα». Είμαστε πολίτες που προερχόμαστε από κάθε πολιτικό χώρο (δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι), που μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η ανησυχία μας, ότι η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας, θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς και η ερήμωση του τόπου σίγουρη. Την παρούσα συντάξαμε μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια κανενός «Ειδήμονα» ή «Νομικού», γιατί αυτά που γράφουμε, έχουν συναίσθημα και βγαίνουν από την ψυχή μας, επειδή τα νιώθουμε και τα εκφράζουμε έτσι απλά.
Επιπλέον διεκδικούμε:
Από τους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος: Να μη δεχθούν την Περιβαλλοντική Μελέτη, που εκπόνησε η εταιρεία, καθόσον εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία δικαιολόγησης της κατασκευής του έργου, χωρίς να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, παρά παραθέτει αόριστες αναφορές, σε μελέτες για επιπτώσεις από δυσμενής συνθήκες, που δεν υπάρχουν, όντας ορμώμενη από την έντονη επιθυμία της να κατασκευάσει το έργο, το οποίο θεωρεί επωφελή και κερδοφόρο γι αυτή.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Την ακύρωση της γνωμοδοτικής απόφασης, ως απαράδεκτη αφού δεν συμμερίζεται την άποψη της τοπικής κοινωνίας.
Από το Δήμο Αργιθέας: Να σταθεί, έστω την τελευταία στιγμή, στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει αρνητική για το έργο γνωμοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου Γρυμπιανιτών, όσο και την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Βραγκιανών, που είπαν μεγάλο και ξεκάθαρο όχι στο καταστροφικό έργο. Καλούμε δε τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, να αναλογιστούν την καταστροφή που θα επέλθει στην περιοχή μας και απαιτούμε να μη μας καταστήσουν πρόσφυγες στον τόπο μας, σεβόμενοι τη βούλησή μας, τις περιουσίες μας, το περιβάλλον και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής όπως τα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Από τους δημότες σας παραλάβατε γη, μην τους παραδώσετε ύδωρ.
Από τους εκλεγμένους Βουλευτές του Νομού Καρδίτσας: να λάβουν γνώση των μέχρι τώρα γεγονότων προκειμένου να γνωρίζουν ότι υπάρχει σαφή αντίθετη άποψη για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος, η οποία αποτυπώνεται τόσο με το παρόν, όσο και με τις αποφάσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Γρυμπιανιτών και του Τοπικού Συμβουλίου Βραγκιανών, αλλά και των όμορων Δήμων και Περιφερειών και να στηρίξουν τις αποφάσεις αυτές.
Με την πεποίθηση ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας, παρακαλούμε να απορρίψετε το καταστροφικό αυτό έργο, αναμένοντας με αγωνία τις αποφάσεις σας.
Κύριοι πείτε όχι στην κατασκευή του έργου, σώστε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Αργιθέας, σώστε την κοιλάδα του Αχελώου.
Το παρόν αποστέλλεται και στο γραφείο κ. Πρωθυπουργού, προκειμένου να λάβει γνώση του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν, για την κατασκευή του έργου, οι οποίες εκφράζονται και είναι εδώ ΕΔΩ. Τον καλούμε δε να τηρήσει τη δημόσια δέσμευσή του, ότι όπου η τοπική κοινωνία δεν συμφωνεί με παρεμβάσεις στο περιβάλλον που την αφορούν, αυτές δεν θα πραγματοποιούνται.
Συγκεκριμένα στην Κοζάνη, αρχές Απριλίου, δεσμευτήκατε κ. Πρωθυπουργέ, λέγοντας ότι «θα εξασφαλίσουμε τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα γίνουν σε περιοχές, όπου δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες, ώστε να μη μπορούν τα έργα αυτά να ανταγωνίζονται άλλες χρήσεις γης ή να παρεμβαίνουν με τρόπο υπερβολικό στο φυσικό μας τοπίο. Αυτή είναι η άσκηση, αυτή είναι η εξίσωση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και είμαστε σε θέση να το κάνουμε..»
Αναρωτιόμαστε κύριε Πρωθυπουργέ τη δική σας αυτή ξεκάθαρη θέση την ενστερνίζονται οι λοιποί φορείς; Η μέχρι τώρα αίσθησή μας γι αυτούς που διαχειρίζονται τις ζωές μας στην κοιλάδα του Αχελώου και ειδικά από την πλευρά της Θεσσαλίας είναι ότι την έχουν γραμμένη στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους», όπου με αγανάκτηση προκύπτει το ερώτημα: «Ποιος Κυβερνά αυτόν τον τόπο;».
Κύριε Πρωθυπουργέ πείτε όχι στην κατασκευή του έργου, σώστε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Αργιθέας, σώστε την κοιλάδα του Αχελώου.
Το παραπάνω υπογράφουν περίπου εκατόν είκοσι άμεσα θιγόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται στη ζώνη πνιγμού και αφανίζονται οι περιουσίες τους, από το καταστροφικό αυτό έργο και έχουν έννομο συμφέρον, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός τους.
Η κατάσταση υπογραφών βρίσκεται στη διάθεση της παρακάτω συντονιστικής επιτροπής, η δε συλλογή αυτών (υπογραφών), ώστε να δυναμώσει η φωνή μας, συνεχίζεται !!!!!
23 Ιουνίου 2022
Η Συντονιστική Επιτροπή
Κόνιαρης Μιχαήλ
Κωσιωρή Φωτεινή
Σακελλάρη Αικατερίνη
Επιστολή ηλικιωμένης γυναίκας κλεισμένης σε γηροκομείο.
"Αυτό το γράμμα αντιπροσωπεύει την ισορροπία της ζωής μου.
Είμαι 82, με 4 παιδιά, 11 εγγόνια, 2 δισέγγονα και ένα δωμάτιο 12 τετραγωνικών.
Δεν έχω σπίτι πια και ούτε καν αγαπημένα μου πράγματα, αλλά έχω κάποιον που καθαρίζει το δωμάτιό μου, ετοιμάζει το φαγητό μου στρώνει το κρεβάτι μου, και ελέγχει την αρτηριακή μου πίεση.
Δεν έχω πια το γέλιο των εγγονιών μου, δεν μπορώ να τα βλέπω να μεγαλώνουν, να αγκαλιάζονται και να τσακώνονται, να έρχονται να με δουν κάθε 15 μέρες η κάθε εβδομάδα , έστω κάθε μήνα.
Δεν φτιάχνω κουλουράκια ή γεμιστά αυγά πια ούτε κιμά ρολά ή σταυροβελονιά. Έχω ακόμα χόμπι να κάνω και το sudoku με διασκεδάζει λίγο
′′ Δεν ξέρω πόσος καιρός θα μου μείνει, αλλά πρέπει να συνηθίσω αυτή τη μοναξιά, βοηθάω σε ότι μπορώ εκείνους που είναι χειρότερα από μένα, αν και δεν θέλω να δένομαι πολύ …
Λένε ότι η ζωή γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Τι σημασία έχει..!; Όταν είμαι μόνη μπορώ να κοιτάξω τις φωτογραφίες της οικογένειάς μου και κάποιες αναμνήσεις που έφερα από το σπίτι. Και αυτό είναι το μόνο που έχω.
Ελπίζω οι επόμενες γενιές να καταλάβουν ότι η οικογένεια χτίζεται για να έχει μέλλον (με παιδιά) που θα ανταποδώσουν στους γονείς τους τον χρόνο που έδωσαν για να τα μεγαλώσουν.
Κλεισμένη σε γηροκομείο: ”Αυτό το γράμμα αντιπροσωπεύει την ισορροπία της ζωής μου.”
Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
Γύρω από τα 1,60 ευρώ για πρόβειο και 1 στο γίδινο η βάση τιμών τη νέα περίοδο
Η ζήτηση από τη βιομηχανία γάλακτος μόνο συγκαλυμμένη δεν είναι, με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων του κλάδου να κινητοποιεί σε συναντήσεις με μεγάλους παραγωγούς και επικεφαλής συλλογικών σχημάτων ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις γύρω από την τιμή που θα πληρωθεί το πρόβειο και το γίδινο γάλα την επόμενη περίοδο. Αν κάτι είναι βέβαιο και αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, είναι ότι τα δεδομένα της παραγωγής φέτος είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Οι διεκδικήσεις των παραγωγών βλέπουν και υψηλότερα ποσά και μένει πλέον να φανεί κατά πόσο η βιομηχανία μπορεί να ακολουθήσει στο κλίμα που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα να διαμορφωθεί. Άλλωστε, αυτό που διακυβεύεται φέτος είναι η συντήρηση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας σε κρίσιμους πληθυσμούς και δεν αποκλείεται η αγορά να βάλει πλάτες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του κοπαδιού που συνεπάγεται μείωση της διαθέσιμης πρώτης ύλης για τις βιομηχανίες.
Ήδη οι περσινές συμφωνίες, σε αρκετές περιπτώσεις, αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω, αφού τα 1,20 το κιλό που έγραψαν οι διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιριού στο πρόβειο, αποδείχθηκαν λίγα, ειδικά μετά τις ισχυρές ανατιμήσεις που έγραψαν οι αγορές ζωοτροφών από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά, αλλά και το κόστος του ρεύματος που όλους τους προηγούμενους μήνες εκτροχίασε τα οικονομικά δεδομένα των κτηνοτροφικών μονάδων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγορά έχει διαμορφώσει τα 1,45 ευρώ το κιλό για το καλοκαιρινό πρόβειο, τιμή την οποία πληρώνει μεγάλη μονάδα στη Μαγνησία, η οποία παράλληλα προσφέρει έως 0,87 με 0,90 ευρώ για το γίδινο γάλα, σύμφωνα με πληροφορίες από άνθρωπο με καλή εικόνα της εγχώριας αγοράς γάλακτος.
Σημαντική μερίδα του κτηνοτροφικού κόσμου αξιολογεί το ποσό αυτό αλλά και τη ζώνη του 1,50 ευρώ που ακουγόταν πριν από δυο μήνες ως σημείο αναφοράς για τη νέα περίοδο, μικρό συγκριτικά με τις ανατιμήσεις που έχει κληθεί να καλύψει όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στην πιάτσα, αρκετά ζώα οδηγούνται στο σφαγείο και αδύναμες μονάδες κλείνουν. Σε αυτήν την περίοδο, οι κτηνοτροφικές μονάδες εφοδιάζονται ζωοτροφές με το τριφύλλι στα 32 λεπτά το κιλό, το καλαμπόκι στα 41 με 42 λεπτά, το συμπύκνωμα στα 52 λεπτά, το κριθάρι στα 35 με 37 λεπτά και τη σόγια στα 62 λεπτά, επίπεδα σαφώς υψηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά και κοντά στις τιμές με τις οποίες γινόταν ο συμπληρωματικός εφοδιασμός των οργανωμένων μονάδων κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες.
Από την άλλη, η τιμή χονδρικής της Φέτας έχει αγγίξει τα 7,30 ευρώ το κιλό, με τις εξαγωγές να μην «κλωτσάνε» προς το παρόν έπειτα από την ενίσχυση που μπορεί να φτάνει και το 1 ευρώ το κιλό συγκριτικά με τα επίπεδα που διαμόρφωνε πέρυσι η ελληνική αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακούγονται και φωνές που θέλουν την τιμή για το πρόβειο γάλα να σπάει και το φράγμα των 1,65 ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και άτυπη σύσκεψη 32 εκπροσώπων συνεταιριστικών σχημάτων προ ολίγων ημερών στη Λάρισα όπου εμμέσως πλην σαφώς τέθηκε ο στόχος για μια τιμή πάνω από τα 1,70 ευρώ αφού οι συμμετέχοντες σε αυτήν υπολόγισαν τα 1,60 με 1,65 ευρώ ως το μεσοσταθμικό κόστος για την παραγωγή ενός κιλού γάλακτος. Για τις ζυμώσεις της συνάντησης αυτής, μίλησε στην Agrenda o πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, ο οποίος παρουσίασε και τον στόχο διαμόρφωσης μιας μεγάλης ομάδας που θα εκπροσωπεί σημαντική μερίδα των συνεταιρισμών της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τις βιομηχανίες. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων θα προκύψει από συνάντηση προγραμματισμένη στις 5 Ιουλίου, στην οποία ίσως φανεί και πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος συνασπισμού των μεγάλων κτηνοτροφικών οργανώσεων της χώρας στη βάση που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα.
Πέτρος Γκόγκος
Mεγάλη αλληλεγγύη στον αγρότη που του κάηκε το τρακτέρ,στο πλευρό του αγρότες απο όλη την χώρα!
Δίχως τέλος η βοήθεια προς τον αγρότη του Κιλκίς που έχασε τα αγροτικά του μηχανήματα τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως ο ίδιος πληροφορεί έχουν μαζευτεί μέχρι και χθες 8.300 ευρώ από προσφορές συναδέλφων του και η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο ίδιος δεν παραλείπει να τους ευχαριστεί σε κάθε ευκαιρία μέσω των ομάδων στο facebook.
Αγκαλιά με την ερήμωση τα Μουργκανοχώρια...
Ο φίλος μου ο Κανέλλος και το βιολί του
Αναμνήσεις από τον στρατό. Οκτώβρης χίλια εννιακόσια εβδομήντα ένα (1971). Ένα μουντό μεσημέρι το καμιόνι κατεβάζει έξω από το στρατόπεδο εκεί κοντά στο Ξηροκάμπη στην Σπάρτη. Παιδιά της πατρίδας βλαστάρια σχεδόν από όλα τα μέρη της χώρας μας καθώς φτάνουμε προτού το απόγευμα περιμένοντας τον κουρέα, χαϊδεύοντας τα κατσαρά μου μακριά μαύρα μαλλιά που σε λίγο θα τα αποχωριστώ. Καιρός να μπούμε μέσα στο στρατόπεδο. Βλέπω ένα χωριατόπαιδο με κόκκινα μάγουλα να κρατάει ένα βιολί, ήταν μαζί με τον πατέρα του. πάω και τους πιάνω κουβέντα.
-Με ρωτάει ο πατέρας από είσαι εσύ παλικάρι μου?
-Του απαντάω, από ένα χωριό από τα Γιάννενα, αλλά μένω χρόνια στην Αθήνα.
-Άκου παιδί μου λέει ο πατέρας, εμείς είμαστε από εδώ κοντά από την Τσακωνιά, ο γιός μου ο Κανέλλος δεν έχει βγει από το χωριό, ενώ εσείς οι Ηπειρώτες μεγαλώνετε απότομα και ξέρετε τα κατατόπια της ζωής, αν θές πρόσεξέ τον λιγάκι.
-Έννοια σας και θα τον προσέχω όσο μπορώ.
Άκου Κανέλλος περίεργα ονόματα μωρέ. Κανέλλο λέγαμε στο χωριό το μοσχαράκι του μπάρμπα Σταύρου και τσακώνικες της μελιτζάνες καλά λένε ο στρατός είναι δεύτερο σχολείο.
Μπαίνοντας μέσα βλέπω τον φίλο μου το Σταυρόπουλο από την Πλακωτή Θεσπρωτίας, αφού τα είπαμε εκεί στο ποδαράτο και όρθια μέχρι να μας μαζέψουν στο γήπεδο του λέω: μΜεγάλε άκου φιλοσοφία που έμαθα, δεν κάνουμε τον επιδειξία, όσο λιγότερο γνωρίζουν το όνομά σου τόσο λιγότερο το χρησιμοποιούν. Τέλος ένας λοχίας ανέλαβε για το βραδινό και να μας πάει στους θαλάμους. Εκεί πήραμε και το πρώτο βάπτισμα του πυρός. Ξέρετε λέει αυτός ο κόπανος τι θα πει ΚΕΕΜ. Ξέρω πετάγεται ένας Ροδίτης ,Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών. Λάθος στραβάδι, κορίτσια εδώ εκπαιδεύονται μαλάκες και επειδή δεν το ήξερες πάρε πέντε κάμψεις. Μάλλον δεν θα τα πάμε καλά με τούτον εδώ λέω είναι επικίνδυνος ο άνθρωπος χωρίς παιδεία, αλλά λέω και πάλι κάτι τέτοιους βάζουν σε αυτή την θέση και τους δίνουν εξουσία δεν τον βλέπεις φουσκώνει σαν παγώνι.
Ο καιρός περνάει με πολλά στραβά και ανάποδα αλλά τι λέμε : “όπου σταματάει η λογική ξεκινάει ο στρατός.” Ο φίλος μου οΤζουβάρας τα έχει με τους Πόντιους .
-Μην κάνεις παρέα με αυτού νους είναι πονηροί. -Γιατί ρε τι σου κάναν.
-Ο πεθερός μου είναι Πόντιος και όταν πήγα και του ζήτησα την Σουλτάνα και τον ρώτησα τι μου δίνει για προίκα με βγάζει σε ένα λιβάδι και μου λέει: αυτά παιδί μου και να τάβρω Όταν φάγαμε το μέλι με την Σουλτάνα πήγα στην Καλαμαριά να πάρω την προίκα, του λέω -Πεθερέ τα χωράφια και τον ταύρο που μου έταξες. και τι μου λέει ο Πόντιος
-Πιά χωράφια παιδάκι μου και ποιόν ταύρο “αυτά σου είπα και αν τα βρώ”, κατάλαβες εγώ πιάστηκα Πόντιος.
Αλλά ξέχασα τον Κανέλλο, αφού γνωριστήκαμε καλύτερα τον συνόδευα στο βιολί από τα μακρόσυρτα Ηπειρώτικα μπήκαμε στα Τσακώνικα με το κόψιμο στην τελευταία συλλαβή εκείνο [σουπα μανα μ ],του είχαμε αλλάξει τα ΄φώτα.
Πολλοί από εμάς πιάναμε κανά τραγούδι, ο Σπυριδάκης από την Κρήτη την [γριά Παγώνα΄], ο Ασλανίδης από το Κιλκίς [σε ένα γεφυρόπον όμορφον κορτσόπον] και ο πατριώτης μου ο Μπέζας [ βασιλικός θα γίνω].
Μια μέρα αυτός ο κόπανος ο λοχίας μας άκουγε και ήρθε να δώσει μια παραγγελιά στον Κανέλλο, μα ο Κανέλλος δεν την έπαιξε. Και τι κάνει το κωλόπαιδο, του σπάει το βιολί έγινε ένας χαμός εκεί. Όταν πήρα σαρανταοκτάωρη και ήρθα στην Αθήνα το έφτιαξα.
Πέρασε λίγος καιρός και μαθαίνουμε ένα βράδυ ότι ο Κανέλλος τον έκανε τόπι τον λοχία εκεί στο σκοτάδι δίπλα στο όρχω και άντε τώρα να βρεις ποιος τον χτύπησε, αυτός είπε ότι έπεσε.
Θυμάμαι κάτι που είναι για γέλια και για κλάματα. Δύο Λαρισαίοι ο ένας αρχιλοχίας τεχνικός ώρχου φωνάζει ο φαντάρος ο πατριώτης του με την ντοπιολαλιά του
-“κυρ αρχιλοχία κυρ αρχιλοχία του μπουζί !!
-Τι έγινε ρε του ΄μπουζί
-Έπεσε μες στου κάρτερ, (φαντάσου πόσο ιδέα είχε από αυτοκίνητο)
-Γρήγορα ρε να του βγάλτει.
Τελείωσε η βασική εκπαίδευση και πήγαμε στις μονάδες μας, κάνα γράμμα άλλαζα με τον Καννέλο την σειρούλα μου. Τελείωσε η θητεία μας και πήραμε και μια γεύση από επιστράτευση τρεις μήνες Μπιζανομάχος να φυλάω τα απίδια στο Μπιζάνι.
Τι έγινε ο Κανέλλος!! Πέρασε κάμποσος καιρός, μια Κυριακή περνώντας από το Κεφαλάρι του Άργους ακούω κάτι κλαπατσίγκανα να λαλάνε. Καθόμαστε και τι να δώ ο Κανέλλος με την βιόλα του έτσι του έλεγα, γλεντήσαμε και φεύγοντας δώσαμε τον λόγο να μην χαθούμε. Προ καιρού μια μέρα σηκώνω το τηλέφωνο ναι ήταν ο Κανέλλος, αφού τα είπαμε του λέω μόλις ξεμπερδέψουμε με την πανδημία θα καλέσουμε την Β’ Διμοιρία στην εκατό σειρά όσοι παραμείναμε να κάνουμε ένα τρικούβερτο γλέντι και να θυμηθούμε τα παλιά.
Γιώργος Γιαννάκης
Απόδημος Κραψίτης