Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Με μεγάλη προσέλευση των εκλεγμένων αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Π.Σ.Ε.















Με μεγάλη προσέλευση των απόδημων Ηπειρωτών και με τον απερχόμενο πρόεδρο,( που διεκδικεί και πάλι την προεδρία της Π.Σ.Ε.),κ. Γιώργο Οικονόμου  να κλέβει τις εντυπώσεις με την ομολογουμένως μεστή και μακριά από κομματικές υστεροβουλίες ομιλίες , τελείωσε η Γενική Συνέλευση της Π.Σ.Ε.
Αύριο οι απόδημοι Ηπειρώτες θα  εκλέξουν το νέο Δ.Σ. που πρέπει να "τρέξει" και να φέρει εις πέρας τα πολλά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ήπειρος,

Η Ομιλία της Ηλέκτρας Κίκη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Αποδήμων Άνω Δερόπολης Βορείου Ηπείρου, υποψήφιας με τον συνδυασμό ''ΕΝΟΤΗΤΑ για την ΗΠΕΙΡΟ'', με επικεφαλής τον Γιώργο Οικονόμου, στην σημερινή (31-03-2013) εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Πανηπειρω




Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Ονομάζομαι Ηλέκτρα Κίκη, είμαι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άνω Δρόπολης Βορείου Ηπείρου «Οι Σελλοί» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Οργάνωσης «Ομόνοια».
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι υποψήφια για το Διοικητικό Συμβούλιο της κορυφαίας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών. Τα δύο τελευταία χρόνια με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Οικονόμου και αντιπρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Κωνή, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος άλλαξε πλεύση στηρίζοντας εμπράκτως εμάς τους Βορειοηπειρώτες. Έτσι χωρίς καμία επιφύλαξη αποδέχτηκα την πρόταση του κ. Οικονόμου να είμαι υποψήφια στην κίνηση «Ενότητα για την Ήπειρο», στην οποία ηγείται.
Θεωρώ ότι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως η κορυφαία οργάνωση των Αποδήμων Ηπειρωτών, πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό του χειμαζόμενου Βορειοηπειρωτικού λαού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Βορειοηπειρώτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ενιαίας Ηπείρου.
Με την τιμή που μου έκανε ο πρόεδρος κ. Γιώργος Οικονόμου να είμαι υποψήφια, αλλά και με τη δική σας θέληση αν βρεθώ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, θα είμαι η φωνή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Με τη δική σας στήριξη θα αγωνιζόμαστε από κοινού για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες δώθε και κείθε των συνόρων.
Αναφέρω ενδεικτικά:
Την περικοπή των συντάξεων ΟΓΑ των υπερηλίκων ανασφάλιστων Βορειοηπειρωτών, άθλος του ελληνικού κράτους, ο οποίος βοηθά στην απερήμωση των ελληνικών μας περιοχών.
Την υφαρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών με τεχνάσματα του αλβανικού κράτους.
Την επίλυση του εκπαιδευτικού ζητήματος βάση των διεθνών συνθηκών. Π.χ. Την σωστή αποτύπωση της Γεωγραφικής και Ιστορικής πραγματικότητας, χωρίς την παραχάραξη αυτών.
Την αναγραφή στην ελληνική γλώσσα των τοπωνυμίων στις πινακίδες των περιοχών που διαβιεί αμιγής ελληνικός πληθυσμός.
Οι μέρες που διανύουμε βρίσκονται σε μια κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά γενικά για την Ήπειρο, αφού ο Αλβανός Πρωθυπουργός διακηρύττει αλυτρωτικές διεκδικήσεις.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Ηπειρώτες είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα, από τα χρόνια του Αλί Πασά μέχρι τις σημερινές δύσκολες οικονομικές και εθνικές συνθήκες.
Μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε πολλά.

Έρχεται η εποχή που θα τρώμε χωρίς να παχαίνουμε

τροφή

Η αιματηρή δίαιτα, το ίδρωμα στο γυμναστήριο, η λιποαναρρόφηση, η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης «μπαϊ-πάς» και τόσα άλλα που δοκιμάζουν οι παχύσαρκοι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, προκειμένου να αδυνατίσουν, ίσως είναι περιττά στο μέλλον, χάρη σε μια νέα επιστημονική ανακάλυψη που ανοίγει ένα νέο, μάλλον ασυνήθιστο, δρόμο: Η σκόπιμη αλλαγή του μίγματος των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο, φαίνεται πως είναι αρκετή για να χάσει κανείς κιλά -και μάλιστα γρήγορα.

Αρχικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν την εμφάνιση δραστικά διαφορετικών μικροβίων στο έντερο των ποντικιών, που πριν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης «μπαϊ-πάς», η οποία είχε οδηγήσει σε μείωση του βάρους αυτών των πειραματόζωων κατά 30% περίπου.
Στη συνέχεια, αυτά τα διαφορετικά μικρόβια μεταφέρθηκαν στο έντερο άλλων αποστειρωμένων ποντικιών (που δεν είχαν άλλα μικρόβια προηγουμένως στο έντερό τους) και αυτή η μεταφορά οδήγησε στη γρήγορη απώλεια λίπους και βάρους σε αυτή τη δεύτερη ομάδα πειραματόζωων, τα οποία έχασαν μέσα σε δύο εβδομάδες περίπου το 5% του βάρους τους, χωρίς να αλλάξουν καθόλου τη διατροφή τους. Η απώλεια βάρους προφανώς ήταν καθαρά βακτηριακής αιτιολογίας.
Μεταξύ άλλων, το πείραμα δείχνει ότι η απώλεια βάρους μετά τη γαστρική παράκαμψη που γίνεται στους ανθρώπους, μειώνοντας το μέγεθος του στομαχιού τους, εν μέρει δεν οφείλεται στην ίδια την επέμβαση, αλλά στην εκτεταμένη μεταβολή στους πληθυσμούς μικροβίων, που λαμβάνει χώρα στο έντερο μετά το χειρουργείο.
Οι μεταβολές στο λεγόμενο «μικροβίωμα» του εντέρου (δηλαδή στο οικοσύστημα που έχουν δημιουργήσει οι «αποικίες» των μικροοργανισμών) είναι αρκετές για να πυροδοτήσουν την απώλεια κιλών. Οι αμερικανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα τον μηχανισμό που συνδέει τα μικρόβια με την απώλεια του βάρους. Όπως είπαν, το επόμενο βήμα θα είναι να μάθουν με ποιούς μηχανισμούς δρουν τα μικρόβια για να μειώσουν το βάρος του οργανισμού, όταν μεταβάλλονται οι πληθυσμοί τους εξαιτίας της επέμβασης.
Επίσης, σύμφωνα με τον Λι Κάπλαν, πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο μια ανάλογη μείωση του βάρους χάρη στα μικρόβια μπορεί να επιτευχθεί με ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να προηγηθεί κάποια χειρουργική επέμβαση στο έντερο. «Η ικανότητα να πετύχουμε κάτι τέτοιο χωρίς επέμβαση, θα μας έδινε μια τελείως νέα μέθοδο να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδίως για όσους ασθενείς δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταφύγουν στο χειρουργείο».
Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια εωσότου η μέθοδος εφαρμοστεί πιθανώς και στους ανθρώπους. 

Π. Δρακόπουλος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πόλεμος του χρήματος.

Ο πόλεμος του χρήματος

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις - Τι σχεδιάζουν Βρυξέλλες και Βερολίνο - Πώς να σώσετε τα λεφτά σας - Ολα για τις εναλλακτικές τοποθετήσεις - 125.000 οι λογαριασμοί άνω των 100.000 ευρώ


«Η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα για να ανατρέψει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, το περίφημο Grexit, ακυρώνεται με τη λύση που επέλεξε η τρόικα για την Κύπρο» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα η πρόσφατη απόφαση του Eurorgoup για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης της Μεγαλονήσου. Οπως εξηγεί, «ό,τι πετύχαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια για να απομακρύνουμε το Grexit, χάθηκε μέσα σε μία νύχτα, καθώς στο Grexit οι Ευρωπαίοι με την απόφασή τους πρόσθεσαν και το deposit haircut risk, δηλαδή τον κίνδυνο να "κουρευτούν" οι καταθέσεις». Και τούτο διότι, με τη λύση για την Κύπρο που επέλεξαν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και υιοθέτησε το Eurogroup, οι πιστωτές μάς έστειλαν σαφές μήνυμα ότι πλέον στο κόστος διάσωσης θα συμμετέχει και η ίδια η χώρα.


«Το bail-out, η διάσωση απ' έξω, μετατρέπεται σε bail-in, διάσωση εκ των έσω, που σημαίνει ότι οι καταθέτες γίνονται καχύποπτοι ότι στο μέλλον μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν» αναφέρει ο συνομιλητής μας.


Και στην περίπτωση της Ελλάδος όλοι γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ ζητεί το κούρεμα του επίσημου τομέα, δηλαδή των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι εταίροι μας και η ΕΚΤ, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το χρέος. «Λένε ότι θα μας διαγράψουν 60-80 δισ. ευρώ για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει. Ποιος θα αναλάβει το κόστος ή τι θα γίνει σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο αν οι τράπεζες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν ενδεχόμενες νέες επισφάλειες που θα δημιουργήσει η παρατεταμένη και βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση;» αναφέρει ο τραπεζίτης.


Με την απόφασή τους λοιπόν οι Ευρωπαίοι έρχονται να δημιουργήσουν στην Ελλάδα αυτό που ήθελαν να αποφύγουν. «Σε μια χώρα που έχει δημοσιονομικό πρόβλημα έρχονται να προσθέσουν τώρα και το ενδεχόμενο bank run. Διότι σε περίπτωση που ζητήσει βοήθεια η χώρα, θα υπάρξει πρόβλημα στις καταθέσεις» προσθέτει ο συνομιλητής μας. «Ετσι όπως τα έκαναν τα πράγματα, εκεί που πήγαιναν να βάλουν έναν διακόπτη μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών και να σπάσουν τον φαύλο κύκλο αλληλεξάρτησης μεταξύ κεφαλαιακά ανεπαρκών τραπεζών και υπερχρεωμένων κρατών τα οποία καλούνταν να διασώσουν, πέτυχαν το τέλειο βραχυκύκλωμα» προσθέτει οικονομικός αναλυτής διεθνούς οίκου.


Παρά τις διορθωτικές δηλώσεις του ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο δεν θα επαναληφθεί, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των καταθετών αλλά και των επενδυτών εκτιμάται ότι δεν αναστρέφεται. «Ανεξάρτητα από το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι στο μέλλον η λύση που επελέγη για την Κύπρο, από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup είναι σαφές ότι είναι μέσα στο οπλοστάσιο των πιστωτών μας και αυτό αρκεί για τη διαμόρφωση και εμπέδωση του αρνητικού κλίματος» αναφέρουν οικονομικοί κύκλοι.


Γίνεται σαφές ότι με αυτή την απόφαση υπονομεύονται οι προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας. «Χωρίς ρευστότητα στις τράπεζες πώς θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία;» αναρωτιούνται παράγοντες της αγοράς. «Οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να έχουν χρηματοδότηση από πουθενά» προσθέτουν. Και αυτά συμβαίνουν ενώ εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες το επόμενο χρονικό διάστημα θα βγουν στις αγορές για να ζητήσουν κεφάλαια.


Ολα αυτά δυσχεραίνουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Μάλιστα, με την κυπριακή οικονομία να εισέρχεται σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, η εκτίμηση είναι ότι θα πληγούν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Μεγαλόνησο, οι οποίες αντιστοιχούν στο 8% των συνολικών εξαγωγών. Ακόμη και αν μέρος αυτών αποτελούν τριγωνικές συναλλαγές που κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό για να εκμεταλλευθούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της, οι εξαγωγές προς τη Μεγαλόνησο θα πληγούν. «Δεν βλέπω πώς η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση» αναρωτιέται κορυφαίος επιχειρηματίας, ο οποίος δεν αποκλείει η χώρα να μην καταφέρει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.


Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας αναγνωρίζουν το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.


Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το ζήτημα των τραπεζών και της χρηματοδότησης της οικονομίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Ιδιαίτερα μάλιστα για την Εθνική Τράπεζα, η οποία μετά τη συγχώνευση με τη Eurobank κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά και όποιος έχει τον έλεγχό της στην ουσία ελέγχει την οικονομική και επιχειρηματική ζωή του τόπου. 

Τα στοιχεία
Οι λογαριασμοί άνω των 100.000
Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα οι λογαριασμοί φυσικών προσώπων με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και πάνω υπολογίζονται περί τις 125.000 με ανώτατη εκτίμηση τις 150.000 λογαριασμούς. Τα φυσικά πρόσωπα που μπορούν να τηρούν περισσότερους του ενός λογαριασμού με υπόλοιπο πάνω από 100.000 ευρώ υπολογίζονται περί τα 3.000-5.000 άτομα.


Στάση αναμονής από τις τράπεζες

Σε έναν με δύο μήνες οι επιπτώσεις 
Προς το παρόν η αγορά έχει απορροφήσει τους κραδασμούς από την απόφαση για την Κύπρο. Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απορρόφησε τις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ώστε να θωρακιστεί η χώρα από ενδεχόμενη μετάδοση του κυπριακού «ιού», η διαρροή καταθέσεων ήταν «ηπιότερη των αναμενομένων». Ειδικότερα, περιορίστηκε σε «λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μάρτιος έκλεισε με θετικό πρόσημο στις καταθέσεις, με την τάση για επιστροφή που είχε καταγραφεί τους δύο προηγούμενους μήνες να συνεχίζεται. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι υπήρξαν εισροές ύψους 1,5 δισ. ευρώ έναντι 2,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Τραπεζικοί κύκλοι ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στις καταθέσεις από την απόφαση του Eurogroup θα φανούν πλήρως σε έναν-δύο μήνες. Από την άλλη πλευρά, αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν αναμένουν μεγάλες μετακινήσεις κεφαλαίων. Οπως σημειώνουν, «οι πολύ μεγάλοι καταθέτες έχουν ήδη φύγει και οι αποταμιευτές που αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των λογαριασμών που υπάρχουν στις ελληνικές τράπεζες είναι δύσκολο να μεταβούν στο εξωτερικό για να ανοίξουν λογαριασμό σε άλλη χώρα και να μεταφέρουν εκεί τα χρήματά τους».


Βεβαίως δεν κάνουν λόγο για επιστροφή καταθέσεων, τις οποίες το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία έχει ανάγκη καθώς αποτελούν τη μοναδική πηγή άντλησης ρευστότητας. Κάποια κεφάλαια εκτιμάται ότι σταδιακά θα επιστρέψουν από την Κύπρο, όταν φυσικά αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί για να προστατέψουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.   

«Εσοδα ή... πάρτε μέτρα τον Ιούνιο». Καταρρέουν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές και δημιουργούν «άνοιγμα» 3,2 δισ. ευρώ

«Εσοδα ή... πάρτε μέτρα τον Ιούνιο»


Σε «τράτο» τριών μηνών - ως τον Ιούνιο - για να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα δημοσιονομικά εμπόδια που δημιουργούν η βαθιά ύφεση, η πρωτοφανής ανεργία και η πρόσθετη αβεβαιότητα από τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο από την τρόικα που αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.



Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ) και τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων είναι απογοητευτικά καθώς αποκαλύπτουν ότι κινούνται κάτω από τους ήδη «προσαρμοσμένους» στην ύφεση στόχους του μνημονίου. «Αν δεν αλλάξει η κατάσταση ως το τέλος του χρόνου, θα έχει δημιουργηθεί μαύρη τρύπα 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού και άνω των 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία» σημειώνουν κορυφαίες πηγές που αναζητούν λύση στη γενική ρύθμιση φόρων και εισφορών που αναμένεται να συμφωνηθεί με την τρόικα και να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο.

Νέα καμπύλη με ορίζοντα το 2016
Η ρύθμιση και τα σημεία διαφωνίας επ' αυτής που παρουσιάζει «Το Βήμα» θα αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό της νέας καμπύλης εσόδων με ορίζοντα το 2016 (τότε λήγουν οι δόσεις).


Στη νέα αυτή βάση ως τον Ιούνιο θα προετοιμαστούν τα τυχόν διαρθρωτικά μέτρα για το 2013 αλλά κυρίως το πακέτο των μέτρων που εκκρεμεί προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015. Τότε τα πράγματα θα είναι σκληρά...


Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε περικοπές δαπανών από δημόσιες επενδύσεις, κράτησε στα ταμεία χρήματα από τα κονδύλια που προορίζονταν για επιστροφές φόρων στους εξαγωγείς και εξόφληση χρεών στους προμηθευτές και «πάγωσε» τις επιστροφές φόρων.


Το αποτέλεσμα όμως είναι να τροφοδοτείται ο «φαύλος κύκλος» περικοπών - ύφεσης - αύξησης της ανεργίας - απώλειας εσόδων αφού τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο δεν φθάνουν στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι 1.320.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τους φόρους τους το πρώτο δίμηνο του χρόνου καθώς ή δεν έχουν τις οικονομικές δυνάμεις ή το Δημόσιο τους χρωστάει και δεν πληρώνει.


Μπροστά στη βεβαιότητα ότι «έτσι δεν βγαίνουμε από το τούνελ» ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη να εξοφληθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις προτού τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση «καινούργια αρχή» για τους φόρους και τις εισφορές.
Ο ίδιος δεν θέλει να προχωρήσει σε νέα μέτρα, πέραν της απόλυσης των επίορκων από το Δημόσιο και της διατήρησης της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.


Κυπριακός ιός

Οι ξένοι οίκοι πιστεύουν ότι τα γεγονότα στην Κύπρο που οδηγούν τη Μεγαλόνησο σε ύφεση άνω του 13%(!) εφέτος «θα έχουν οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα». Στο οικονομικό επίπεδο, εκτός από το «κούρεμα» των καταθέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί, πλήττονται κυρίως οι έλληνες εξαγωγείς, καθώς τα ελληνικά προϊόντα που φθάνουν στην Κύπρο αναλογούν στο 6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.


Οι επιπτώσεις αυτές θα πιέσουν κι άλλο την πραγματική οικονομία της Ελλάδας και θα επιβαρύνουν την ύφεση λιγότερο από 1% του ΑΕΠ.


Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, όπως φάνηκε και από τις δύο πολύωρες συσκέψεις που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, «σημειώνεται ότι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης και η βαθύτερη ύφεση στην Κύπρο και ο καθαρός κίνδυνος που διαφαίνεται να δημιουργηθεί στους Κυπρίους κύμα εξόδου από το ευρώ καθιστούν για την ελληνική κυβέρνηση ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και εφαρμογής του μνημονίου».


Να κρατηθεί «χαμηλά η μπάλα»

Πηγές της τρόικας αναφέρουν ότι πρόθεση των δανειστών δεν είναι να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα ούτε να γίνουν πιο αυστηροί μετά την κρίση στην Κύπρο αλλά ακριβώς το αντίθετο: να στηρίξουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να μη δημιουργηθεί αίσθηση στις αγορές ότι «η κρίση μεταδίδεται».


Βέβαια με αυτή την πρόθεση - να «κρατήσει χαμηλά την μπάλα», όπως λένε οι εμπειρογνώμονες στις μεταξύ τους συζητήσεις - ήρθε η τρόικα και στις αρχές Μαρτίου αλλά αποχώρησε καθώς η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη. Πρόθεση των Βρυξελλών είναι αυτή τη φορά οι επικεφαλής της τρόικας να έρθουν στην Αθήνα όταν είναι όλα έτοιμα ώστε να αποφευχθεί ένα νέο θρίλερ.


Αλλαγές στην Καραγεώργη Σερβίας

Σε ρόλο-κλειδί στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να μετακομίσει αναβαθμιζόμενος ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης καθώς προέρχεται από το Σώμα Επιθεώρησης του ευαίσθητου αυτού τομέα. Μετά την κατηγορηματική άρνηση του Πρωθυπουργού να μεταβιβάσει τις γενικές γραμματείες του ΣΔΟΕ και του ΤΑΧΙS στον μόνιμο γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, το Μαξίμου συζητεί την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενδέχεται μάλιστα να διαχωριστεί.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα καθώς οι εφορίες και εν γένει ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Επιταγές σε νέους ανέργους

Η «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ως 29 ετών», που κατ' ουσίαν θα καλύπτει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου για δύο χρόνια), είναι το πιο ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που έφτασε στο 54% για τους νέους, και βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.


Τα δύο μέτρα που συζητούνται, πέραν των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, είναι τα εξής:

1. Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. 

2. Σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε δράση με αντικείμενο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ως 29 ετών».


Επίσης θα διατεθούν κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένες δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας. Αυτό αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη.


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από το ΕΚΤΠΑ (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο ΕΚΤ (Κοινωνικό Ταμείο) και, δεύτερον, θα διοχετευθούν οι νέοι σε ηλικία άνεργοι σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών) θα απορροφηθούν σε δημόσια κοινωνική εργασία (δήμους, νοσοκομεία κτλ.)».

Άνθρωποι και αριθμοί


Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί πως αυτό που μ' ένοιαζε περισσότερο ήταν το παιχνίδι. Αργότερα εκτίμησα τη σημασία των φίλων και λίγο μετά και τις χαρές της συντροφικότητας. Η πραγματικότητα όμως, αν και δε στάθηκε ιδιαίτερα σκληρή απέναντί μου, ήταν αυτή που «με προσγείωσε» και δυστυχώς όχι και τόσο ομαλά.


Έτσι, ενώ μου άρεσε να παίζω μπάσκετ, ν' ακούω μουσική, να ζωγραφίζω και να γράφω, σπούδασα οικονομικά. Ενώ ήθελα να μείνω στην Ελλάδα και να ταξιδέψω με ένα σακίδιο στην πλάτη, έφυγα για το εξωτερικό με σκοπό να «επενδύσω» στη μόρφωσή μου. Ενώ ονειρευόμουν έναν κόσμο χωρίς πολέμους, κατατάχθηκα στο στρατό. Κι ενώ είχα ανακαλύψει ήδη την απέχθειά μου στα μαθηματικά, συνέχισα να αναζητώ δουλειές όπου θα έκανα μαθηματικές πράξεις.

Και δυστυχώς κάτι παρόμοιο έχει συμβεί με πολλούς από εμάς. Μας μάθανε να νοιαζόμαστε για τους οικονομικούς όρους περισσότερο από την ίδια μας την ευτυχία. Μας μάθανε να έχουμε ως πρότυπα κάποιον κύριο με κουστούμι και γραβάτα, με ακριβό ρολόι και αυτοκίνητο που θα ζήλευαν πολύ. Μας μάθανε να έχουμε ως πρότυπο τη γυναίκα νοικοκυρά ή τη γυναίκα-καριερίστα με ακριβά ταγιέρ και σοφιστικέ γυαλιά με κοκάλινο σκελετό και κατάλευκα δόντια. Μας μάθανε να έχουμε ως πρότυπο τον ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή με τα τατουάζ, τον κοκάκια τραγουδιστή και το ανορεκτικό μοντέλο. Μας μάθανε το ένα ή το άλλο - δεν έχει πια και πολύ σημασία - ώστε να μπορούμε να ενταχθούμε στο πλαίσιο μιας πολυποίκιλης κανονικότητας. Κι όπως φαίνεται, η εκπαίδευσή μας πάει αρκετά καλά μέχρι τώρα.

Κάποτε, αν ρωτούσες ένα παιδί τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, λάμβανες απαντήσεις όπως το «κτηνίατρος γιατί αγαπώ τα ζώα», «γιατρός για να κάνω καλά τη γιαγιά μου», «πιλότος γιατί μου αρέσει να πετάω». Σήμερα, έχω την αίσθηση πως τα παιδιά μας ονειρεύονται καριέρα τραγουδιστή, μοντέλου ή ποδοσφαιριστή, ζηλεύοντας πρωτίστως τη δόξα που θα τους προσφέρει κάτι τέτοιο, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που αποζητούν είναι λίγη από τη σημασία που δεν τους δόθηκε από τους γονείς τους, όσο οι τελευταίοι έμεναν προσκολλημένοι στο «να μη τους λείψει τίποτα» και στις ασήμαντες ζωές τους πίσω από ευθύνες, απλήρωτους λογαριασμούς και μία οθόνη.

Και οι έφηβοί μας ονειρεύονται να γίνουν ο,τιδήποτε φαίνεται πως θα τους εξασφαλίσει μία «καλή ζωή», ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που αποζητούν είναι να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η ίδια τους η οικογένεια και το ίδιο τους το σχολείο - εξασφάλιση σε υλικά αγαθά και λίγη σημασία, άλλοτε ως δόξα και άλλοτε ως εξουσία. Γι' αυτό δεν έχουμε εξάλλου τόσους πολλούς οικονομολόγους και δικηγόρους; Γι' αυτό δεν έχουμε τόσους αστυνομικούς, τόσους στρατιωτικούς, τόσους δημοσίους υπαλλήλους; Γι' αυτό δεν έχουμε τόσα ανεκπλήρωτα όνειρα, τόσα απωθημένα και τόσους κομπλεξικούς ανθρώπους;
Μας πήραν μικρά αγοράκια και κοριτσάκια και μας εκπαίδευσαν ως γενίτσαρους να βλέπουμε τηλεόραση, να διαβάζουμε άχρηστα έντυπα, να τρώμε ό,τι μας ταΐσουν και να ποθούμε άχρηστα πράγματα, εξοπλίζοντάς μας πάντοτε με τα λάθος πρότυπα και με τη λάθος γνώση μέσα στο σπίτι μας, μέσα στα σχολεία και τα φροντιστήρια, στο στρατό και τέλος, στο χώρο εργασίας μας.
Και θα 'πρεπε στ' αλήθεια να είμαστε όλοι τόσο πολύ οργισμένοι με αυτή την ανηθικότητα που τη στιγμή ακριβώς αυτής της συνειδητοποίησης θα έπρεπε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να τα γκρεμίσουμε όλα ξεκινώντας από την ίδια μας την καθημερινότητα, έτσι ώστε να ξαναφτιάξουμε έναν άλλο κόσμο από την αρχή, αυτή τη φορά με νέα υλικά.

Δυστυχώς όμως πολλοί, για τους οποίους δεν αξίζει να μιλήσω, θα φοβηθούν να μη χάσουν αυτά που έχουν κι έτσι θα αρνηθούν οποιαδήποτε εναλλακτική λύση. Άλλοι πάλι θα σκεφτούν πως αξίζει να παλέψουμε με αυτά που έχουμε και πως θα έπρεπε να κρατήσουμε τα καλά αυτού του κόσμου, διορθώνοντας απλώς τα κακώς κείμενα. Ωστόσο η παγίδα «αυτού του κόσμου» είναι αυτή ακριβώς, τα καλά που μας προσφέρονται είναι το ηρεμιστικό μας χάπι και ό,τι στραβό συμβαίνει στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα άμεσα ή έμμεσα αποτελέσματα αυτού του κόσμου, αυτού του τρόπου ζωής. Έτσι παραμένουνε όμηροι της οικονομικής μας ευμάρειας ή - ακόμη χειρότερα - της ελπίδας που τρέφουμε γι' αυτή και της ανάγκης μας να νιώσουμε επιτέλους λίγο πιο σημαντικοί από αυτό που μας έμαθαν πως είμαστε, πληρώνοντας πάντα προκαταβολικά με υποτέλεια, φτώχεια, βία και ανοχή στη διεφθαρμένη εξουσία, την προπαγάνδα, τις διεθνείς χρηματαγορές κοκ.

Βεβαίως, στα πολιτικά συμβούλια ή στις διεθνείς χρηματαγορές η ανθρώπινη αξία, ως μη μετρήσιμη, δε λαμβάνεται υπόψιν. Εκεί ο άνθρωπος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία μεταβλητή, ένα υποκείμενο, ένα ον το οποίο οφείλει να ικανοποιεί τις ανάγκες του ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την φυσική εξόντωση κάποιου άλλου ανθρώπου ή την καταστροφή του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Αυτή, λένε, είναι η ζωή κι η ζωή μερικές φορές είναι σκληρή. Κι εμείς, αποδεχόμενοι την παραπάνω βελτιωμένη έκδοση του νόμου της ζούγκλας ως θεμέλιο λίθο του πολιτισμού μας, ακολουθούμε ως ζόμπι με μοναδική μας βούληση όχι το αίμα, αλλά το χρήμα.
Υπάρχει όμως κάτι που οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι πάντοτε θέλουν να ξεχνούν κι αυτό είναι πως η οικονομική ευμάρεια δε σημαίνει ευτυχία. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε ευτυχείς αρκεί να καταφέρουμε πρώτα να ξαναγίνουμε ελεύθεροι. Μόνο αν μεταστραφούμε από ζόμπι που διψούν για χρήμα σε ελεύθερους ανθρώπους, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε ξανά την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης - της δικής μας και των γύρω μας. Και μόνο τότε θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την αξία ενός ξένου ώμου ή ενός χεριού. Κι ένας άνθρωπος που έχει έναν ώμο ν' ακουμπήσει κι ένα χέρι να πιαστεί δε μπορεί παρά να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Ο μοναδικός Δημήτρης Λιαντίνης για το νεοέλληνα...

Ο μοναδικός Δημήτρης Λιαντίνης για το νεοέλληνα...

Θέλεις νά 'χεις πιστή την εικόνα του νεοέλληνα; Λάβε το ράσο του γύπα και του κόρακα. Λάβε τις ασπιδωτές κοιλιές των ιερέων, το καλυμμαύκι Μακαρίου Β' της Κύπρου. Και τα γένεια τα καλογερικά, που κρύβουν το πρόσωπο, καθώς άκοσμοι αγκαθεροί φράχτες τους αγρούς. Και τις κουκουλωμένες καλόγριες, την άλλη έκδοση του φερετζέ της τούρκισσας, και έχεις το νεοέλληνα φωτογραφία στον τοίχο. Απέναντι σε τούτη τη μελανή και γανιασμένη φοβέρα, φέρε την εικόνα του αρχαίου έλληνα, για να μετρήσεις τη διαφορά. Φέρε τις μορφές των νέων σωμάτων, τις ευσταλείς και τις διακριτές. Να ανεβαίνουν από την Ολυμπία και τους Δελφούς, καθώς λευκοί αργυρόηχοι κρότοι κυμβάλων. Τους ωραίους χιτώνες τους χειριδωτούς, και τα λευκά ιμάτια τα πτυχωτά και τα ποδήρη. Τα πέδιλα από δέρματα μαροκινά, αρμοσμένα στις δυνατές φτέρνες. Φέρε την εικόνα που μας αφήσανε οι γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας. Οι κοντυλογραμμένες, με τις λεπτές ζώνες, τον κυανό κεφαλόδεσμο, και το ζαρκαδένιο τόνο του κορμιού. Οι ελληνίδες του Αργούς και της Ιωνίας, οι λινές και οι φαινομηρίδες. Τρέχουνε στα όρη μαζί με την Αταλάντη. Και κοιμούνται στα κοιμητήρια σαν την Κόρη του Ευθυδίκου. Όλες και όλοι στηριγμένοι χαρούμενα σε κάποια μαρμάρινη στήλη, σ' ένα λιτό κιονόκρανο, σε μια κρήνη λευκή της Αγοράς. Με περίγυρα τους ωραίους γεωμετρημένους ναούς, αναπαμένους στο φως και στην αιθρία. Άνθρωποι, και θεοί, και αγάλματα ένα. 


Όλα ετούτα, για να συγκρίνεις την παλαιή και τη νέα Ελλάδα, να τα βάλεις και να τα παραβάλεις. Και στήσε τον Φράγκο από δίπλα, να τα κοιτάει και να τα αποτιμά. Με το δίκιο του θά 'χει να σου ειπεί: "άλλο πράμα η μέρα και το φως, και άλλο η νύχτα και οι μαύροι βρυκολάκοι". Δε γίνεται να βάλεις στο ίδιο βάζο υάκινθους και βάτα. Και κάπου θα αποσώσουν επιτιμητικά την κρίση τους: - Ακούς αναίδεια; Να μας ζητούν κι από πάνω τα ελγίνεια μάρμαρα. Ποιοι μωρέ; Οι χριστιανοχομεΐνηδες; Το πράγμα έχει και περιγραφή και ερμηνεία.

Μέσα στη χώρα, μέσα στην παιδεία δηλαδή και την παράδοση μας, εμείς περνάμε τους εαυτούς μας λιοντάρια, εκεί που οι έξω από τη χώρα μας βλέπουνε ποντίκια. Θαρρούμε πως είμαστε τα παιδόγγονα του Αριστοτέλη και του Αλέξανδρου. Οι ξένοι όμως σε μας βλέπουνε τις μούμιες που βρεθήκανε σε κάποια ασήμαντα Μασταβά. Γιατί; Τα διότι είναι πολλά. Όλα όμως συρρέουν σε μια κοίτη. Σε μια απλή εξίσωση με δύο όρους και ένα ίσον. Είναι ότι: νεοέλληνες ίσον ελληνοεβραίοι. Αν εφαρμόσουμε αυτή την εξίσωση στα πράγματα, θα μας δώσει δύο γινόμενα. Το πρώτο είναι ότι ζούμε σε εθνική πόλωση. Το δεύτερο, ακολουθία του πρώτου, ότι ζούμε χωρίς εθνική ταυτότητα. Ότι οι νεοέλληνες είμαστε ελληνοεβραίοι σημαίνει το εξής: ενώ λέμε και φωνάζουμε και κηρύχνουμε ότι είμαστε έλληνες, στην ουσία κινιόμαστε και υπάρχουμε και μιλάμε σα να είμαστε εβραίοι. Αυτή είναι η αντίφαση. Είναι η σύγκρουση και η αντινομία που παράγει την πόλωση. Και η πόλωση στην πράξη γίνεται απώλεια της εθνικής ταυτότητας. Και το τελευταίο τούτο σημαίνει πολλά. Στην πιο απλή διατύπωση, σημαίνει νά 'σαι τουρκόγυφτας, και να ζητάς να σε βλέπουν οι άλλοι πρίγκιπα. Σημαίνει νά 'σαι η μούμια των Μασταβά, και να ζητάς από τους ευρωπαίους να σε βλέπουν ιδιοκτήτη της Ακρόπολης. Σημαίνει να σε θωρείς λιοντάρι, και οι ξένοι να σε λογαριάζουνε πόντικα. Απώλεια της εθνικής ταυτότητας είναι να σε βλέπουν οι άλλοι αρκουδόρεμα, και συ να τους φωνάζεις πως ντε και καλά είσαι η Ολυμπία. Και ύστερα να τους ζητάς Ολυμπιακούς αγώνες στην καλογρέζα. Χλευαστικό του καλογριά.

Είναι μεγάλη ιστορία να πιαστώ να σε πείσω, ότι οι νεοέλληνες από τους αρχαίους έχουμε μόνο το τομάρι που κρέμεται στο τσιγκέλι του σφαγέα, θέλει κότσια το πράμα. Θέλει καιρό και κόπο. Θέλει σκύψιμο μέσα μας, και σκάψιμο βαθύ. Και κυρίως αυτό: θέλει το μεγάλο πόνο. 

Δ. Λιαντίνης.

Όραμα το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας, ΑΝΑΓΚΗ το παλιό...

Όραμα το νέο Νοσοκομείο, ΑΝΑΓΚΗ το παλιό...

Στο δημοτικό συμβούλιο της Πρέβεζας έφτασε για μια ακόμη φορά το θέμα του Νοσοκομείου της Πρέβεζας καθώς στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ήταν η τροποποίηση σχεδίου πόλης και η έγκριση όρων και περιορισμών δόμησης κατά παρέκκλιση των γενικών και ειδικών διατάξεων για την ανέγερση Νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Ήταν αναμφίβολα μία οξύμωρη συζήτηση, από τη στιγμή που το Γ.Ν. Πρέβεζας υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα, να γίνεται συζήτηση για νέο Νοσοκομείο. Πολλοί θα περίμεναν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να συζητούν και να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την αναβάθμιση του υπάρχοντος Νοσοκομείου το οποίο κυριολεκτικά... εξαφανίζεται, σε συνδυασμό βέβαια και με τη διεκδίκηση ενός νέου Νοσοκομείου, ωστόσο το όραμα για μια Νέα Μονάδα Υγείας στην πόλη και το Νομό μας, πρέπει να μείνει ζωντανό.


Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας έχει παραχωρήσει έκταση στο Μύτικα για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γίνουν σωστά και σταθερά βήματα προκειμένου εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου να υπάρχει μια οριστική προμελέτη ή μελέτη, η οποία και θα αποτελέσει μοχλό πίεσης και διεκδίκησης προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου.
Παρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής ήταν και αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο οποίος επισήμανε της ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος προκειμένου η Πρέβεζα να αποκτήσει τις βάσεις για να διεκδικήσει ένα νέο Νοσοκομείο, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη για την αναβάθμιση του υπάρχοντος Νοσοκομείου Πρέβεζας.

nosd

«Δεν είμαι εδώ για να υποσχεθώ ένα νέο Νοσοκομείο, αλλά για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις βάσεις εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παύλος Σαραμπασίνας έκανε λόγο για ένα Νοσοκομείο το οποίο ουσιαστικά έχει πεθάνει, από τη στιγμή που η προηγούμενη δημοτική αρχή επέλεξε να μην επιτρέψει την ανέγερση νέου Νοσοκομείου με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.
Ως ένα ζήτημα πολιτικής επιλογής και όχι σωστής διαχείρισης χαρακτήρισε την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τσοβίλης, υπογραμμίζοντας πως το νέο Νοσοκομείο δεν έγινε ποτέ όχι γιατί δεν υπήρχαν οι μελέτες, αλλά διότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Ο κ. Τσοβίλης έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση της υγείας και κάλεσε όλους τους Πρεβεζάνους να δώσουν δυναμικό αγώνα και να συγκρουστούν με τα συμφέροντα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η προσπάθεια μπαίνει σε σωστές βάσεις και πρέπει ο δήμος να σταθεί στο πλευρό όλων αυτών που αγωνίζονται για το υπάρχον αλλά και το νέο Νοσοκομείο» τόνισε ο κ. Γιώργος Νίτσας, ενώ και ο κ. Ρέντζος πρόσθεσε πως η παράταξή του τίθεται στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται για το νέο Νοσοκομείο με τις προϋποθέσεις που τίθενται.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Στρατής Βουγέλης ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει με όσα μέσα μπορεί τον αγώνα που έχει ξεκινήσει κατά της υποβάθμισης του Νοσοκομείου της Πρέβεζας. Ο κ. Βουγέλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σήμερα υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση πλέον είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη!

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος υπεραμύνθηκε τον αγώνα που έκανε τότε η δημοτική αρχή για τη μη ανέγερση Νοσοκομείου στην Πρέβεζα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, υπογραμμίζοντας πως αν δεν είχε κάνει αυτές τις ενέργειες το τότε δημοτικό συμβούλιο τότε το σημερινό συμβούλιο δεν θα μπορούσε να συζητάει για την ανέγερση ενός νέου δημόσιου νοσοκομείου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Πρέβεζας για δημόσια και δωρεάν Υγεία.
Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου και ο δήμαρχος Πρέβεζας δεσμεύτηκε πως θα εργαστεί συστηματικά τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη όσο και με κάθε αρμόδιο φορέα για την αναβάθμιση του παρόντος Νοσοκομείου και την ανέγερση νέου.

Φόρο στις πλαστικές σακούλες επιβάλλει η ΕΕ

plastic_bags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης ή και την κατάργηση των πλαστικών σακουλών, ενώ ήδη έχει διατυπώσει προτάσεις για την επιβολή «φόρου» στις πλαστικές σακούλες με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, δημοσίευσε την Πέμπτη Πράσινη Βίβλο σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και δεσμεύτηκε για την ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

«Το πλαστικό συχνά θεωρείται φθηνό και διαθέσιμο υλικό στην κοινωνία μας όπου όλα απορρίπτονται και οι ρυθμοί ανακύκλωσης είναι χαμηλοί. Τα μισά από τα απόβλητα που παράγονται συνολικά στην Ευρώπη καταλήγουν στις χωματερές», δήλωσε ο κ. Potocnik.


«Δεδομένου ότι δεν πληρώνουμε σχεδόν τίποτα για πλαστικά αντικείμενα όπως σακούλες και μπουκάλια, δεν τους δίνουμε καμία αξία», προσέθεσε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος προωθεί τη θέσπιση νέας νομοθεσίας στην ΕΕ με στόχο την άρση των εμποδίων που αποτρέπουν τις εθνικές κυβερνήσεις από την κατάργηση των πλαστικών σακουλών ή την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων στους καταναλωτές που επιλέγουν να τις χρησιμοποιούν.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει εντυπωσιαστεί από το μοντέλο της Ιρλανδίας, που το 2002 φορολόγησε τις πλαστικές σακούλες, μειώνοντας τη χρήση τους κατά 90%.

Θα πληρώσουμε ακριβά τη γαλάζια επανίδρυση Καραμανλή. Υπέρογκες αποζημιώσεις καλείται να καταβάλει το Δημόσιο.



Με καταβολή υπέρογκων κονδυλίων για αποζημιώσεις όσων απομακρύνθηκαν πρόωρα από επιτελικές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα λόγω της περιβόητης «επανίδρυσης του κράτους», απειλείται η κυβέρνηση καθώς τα εργατικά τμήματα και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θέτουν ευθέως ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος.
Ενώ εκκρεμεί κύμα αγωγών για αποζημιώσεις η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου με θετικές προτάσεις του εργατικού τμήματος και της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων για μισθούς υπερημερίας, καθώς κρίνεται αντισυνταγματική η πρόωρη απομάκρυνση που επέβαλε ο νόμος 3260/04 για όλους τους διευθύνοντες συμβούλους, διοικητές - υποδιοικητές, γενικούς διευθυντές και στελέχη που απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (τριετούς έως πενταετούς θητείας) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, σε οργανισμούς, επιχειρήσεις κ.λπ. που εποπτεύονται από το κράτος. Οι πρώτες ευνοϊκές για τους απομακρυνθέντες αρεοπαγιτικές αποφάσεις, ανοίγουν το δρόμο για καταβολή αποζημιώσεων από 55.000 έως 116.000 ευρώ ανά περίπτωση (συν τους νόμιμους τόκους) γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς εκκρεμεί ένα «τσουνάμι» σχετικών αγωγών που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν γίνει δέκτες από τα Εφετεία, ενώ παράλληλα αξιώνονται και αποζημιώσεις (15.000 ευρώ ανά περίπτωση) για την ηθική βλάβη που προκάλεσε η πρόωρη και αυτοδίκαιη λύση της εργασιακής σχέσης.

Ήδη δύο αρεοπαγιτικές αποφάσεις δέχθηκαν ότι ο ν. 3560 είναι αντισυνταγματικός και λόγω της εξαιρετικής σημασίας του θέματος και του πολύ μεγάλου όγκου παρόμοιων αγωγών, η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί από την πλήρη Ολομέλεια Αρείου Πάγου (όπου μετέχουν 72 ανώτατοι δικαστές).
Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες πρότεινε να κριθεί αντισυνταγματικός ο ν.3260, συμφωνώντας με την ομόφωνη κρίση του εργατικού τμήματος Αρείου Πάγου (1256/12).
Εάν η πλήρης Ολομέλεια υιοθετήσει τις ομόφωνες απόψεις 15 μέχρι τώρα μελών του Αρείου Πάγου, όσοι απομακρύνθηκαν πρόωρα, θα πρέπει να αποζημιωθούν για το υπόλοιπο της θητείας τους, εισπράττοντας μισθούς υπερημερίες περίπου για 2 - 3 χρόνια, αλλά και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν (επαγγελματική μείωση, στενοχώρια, κ.λπ.).
Στις εκκρεμείς αγωγές όπου έχει επιβεβαιωθεί η αντισυνταγματικότητα, ο «νόμος Παυλόπουλου» 3260/04, έδιωξε πρόωρα στελέχη διαφόρων οργανισμών (πχ. διαφόρων Οργανισμών Λιμένος, ΕΟΜΜΕΧ, ΚΕΘΙ, κ.λπ.) που είχαν υπόλοιπο θητείας από 15 μήνες έως και τριάμισι χρόνια (!) με μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονταν από 3.100 έως 5.860 ευρώ.

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

O πονηρός Πάστορας και το χαράτσι της ΔΕΗ


Ντροπή και συγχρόνως πρόκληση για το πολιτικό σύστημα αποτελεί πλέον ο γραφικός μεσόκοπος κύριος που συναποφασίζει με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο για τις τύχες του τόπου και στη συνέχεια πάει στη Βουλή και καταψηφίζει τις κυβερνητικές προτάσεις.
Τώρα με συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στη Real News ο κυρ Φώτης ανακοινώνει οτι "δεν θα ψηφίσουμε το χαράτσι".

Σύμφωνα δε, με την εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι τυχόν συνέχιση του χαρατσιού στα ακίνητα αποτελεί νέο μέτρο και πρέπει να περάσει από τη Βουλή.


Από Δευτέρα μείωση 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα - Τέλος στο επίδομα γάμου


- Αφορά περίπου 300 χιλιάδες εργαζόμενους

- Από 1η Απριλίου τον κατώτατο μισθό ορίζει η εκάστοστε κυβέρνση και όχι οι κλαδικέςσυμβάσεις

- Στα χέρια της τρόικας το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού
- Βρούτσης: Σταθέρός ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του 2016

Άσχημα ξεκινάει ο Απρίλιος για πολλούς μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα και να και Πρωταπριλιά δυστυχώς είναι αλήθεια! Ειδικότερα, το 10% του μισθού τους χάνουν από την 1η Απριλίου 300 χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου, μετά τη λήξη και της τρίμηνης μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παράλληλα παύουν να ισχύουν και μια σειρά από θεσμικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονταν στη σύμβαση αλλά δεν έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά, ορισμένες από τις οποίες αντανακλούν και στο ύψος των αμοιβών.


Το επίδομα γάμου έχει καταργηθεί για την πλειοψηφία των εργαζομένων, που καλύπτονταν από κλαδικές συμβάσεις, από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με αυτή, διατηρούντο σε ισχύ μόνο οι όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αφορούσαν, τον εισαγωγικό βασικό μισθό ή ημερομίσθιο, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.

Με την ίδια πράξη περιορίστηκε μεταξύ άλλων, η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων σε τρεις μήνες από τη λήξη τους, μειώθηκε ο βασικός μισθός κατά 22% και καταργήθηκε η δυνατότητα των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να μην το καταβάλλουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012, όσες επιχειρήσεις δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων, αφού με άλλη νομοθετική ρύθμιση, έχει ορισθεί ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δεσμεύει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των φορέων που την υπογράφουν.

Παράλληλα από την 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ, ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, βάσει του οποίου, την τελική απόφαση θα λαμβάνει πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός δεν υποκαθιστά τους μισθούς που ορίζονται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ορίζει τα κατώτατα όρια για όλη την οικονομία λαμβάνοντας υπόψη, την αγοραστική δύναμη των πλέον χαμηλότερα αμειβομένων και των εργαζομένων στον άτυπο τομέα της οικονομίας.

Δείτε το βίντεο 


Στη διαβούλευση θα παίρνουν μέρος οι εκπρόσωποι των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών: Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Ελληνική Ένωση Τραπεζών, και Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Θα μετέχουν επίσης, οι ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς: Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Ερευνητικό ινστιτούτο της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, (ΟΑΕΔ), η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και το ΙΝΣΕΤΕ. Θα υπάρχει επίσης και η γνωμοδότηση της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Ήδη η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή -στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτών- προετοιμάζει, σύμφωνα με στελέχη της επιτροπής, πρόταση για τη νομοθετική κατοχύρωση θεσμικού χαρακτήρα προβλέψεων της Εθνικής και κλαδικών συμβάσεων που έχουν κατά καιρούς υπογραφεί, με στόχο "τη δημιουργία μιας γραμμής ύστατης άμυνας των εργαζομένων".

Ωστόσο, στελέχη της ΓΣΕΕ αναφέρουν ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή του συνδικάτου σε διαβούλευση για τον βασικό μισθό, εφόσον τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο υπουργός Εργασίας, τάσσονται όμως υπέρ της υπογραφής νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και υποστηρίζουν ότι εκτός από τον μισθό απαιτείται ρύθμιση και συμφωνία σε μια σειρά θεσμικά και εργασιακά ζητήματα όπως οι άδειες ή ο χρόνος εργασίας.

Η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνους, σύμφωνα με πληροφορίες, όλους τους κοινωνικούς εταίρους που βρίσκονται σε συνεννόηση, προκειμένου να ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας.

Η διαπραγμάτευση όμως δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο η ΓΣΕΕ παραμένει ακέφαλη, καθώς μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που έγιναν στο πλαίσιο του 35ου συνεδρίου της, δεν έχει συγκροτηθεί το νέο προεδρείο της Συνομοσπονδίας.


Γέφυρα της Δέσπως ή... γιοφύρι της Άρτας;

Γέφυρα της Δέσπως ή... γιοφύρι της Άρτας;

«Η γέφυρα της Δέσπως θεωρείται στην Ηπειρο το σύγχρονο ''γεφύρι της Αρτας'', αφού εδώ και δέκα χρόνια συνεχώς καταστρέφεται και επανακατασκευάζεται εξαιτίας της σαθρότητας του εδάφους», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Ελευθεροτυπία, αναφορικά με τον παραλιακό δρόμο στη Γέφυρα της Δέσπως.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρου Καλογιάννη εγκρίθηκε η ανάθεση κατασκευής του έργου προαίρεσης «Αποκατάσταση της κατολίσθησης περιοχής γέφυρας Δέσπως της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας» στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή οδού Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, βελτίωση στο τμήμα Καρτέρι - Γερακάρι - Πάργα»στον ανάδοχο της αρχικής σύμβασης, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 2.581.512,27 ? (με ΦΠΑ).

Το έργο της προαίρεσης ακολουθεί τη βασική μελέτη που αποτέλεσε αντικείμενο της αρχικής σύμβασης και η οποία συνήφθη κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού. Επισημαίνεται ότι η συμβασιοποίηση του έργου προαίρεσης έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Η Ελευθεροτυπία σε δημοσίευμά της, δίνει επιπλέον στοιχεία για το έργο, καθώς αναφέρει: «Στην εγκατεστημένη εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, που υλοποιεί το έργο «Καρτέρι - Γερακάρι - Πάργα», της εθνικής οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μάλιστα έχει αναλάβει με έκπτωση της τάξης του 41%, ανατέθηκε πρόσθετη εργολαβία από το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιήσει το έργο «αποκατάσταση της κατολίσθησης στην περιοχή γέφυρας Δέσπως», επίσης στον άξονα της εθνικής οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας».