Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Ένας Θεσπρωτός νικητής στα Γερμανικά βραβεία ιατρικής!

Ένας Ηπειρώτης, ο Χρήστος Πετρίδης από την Θεσπρωτία είναι ο νικητής των ιατρικών βραβείων αγγειοχειρουργικής στη Γερμανία, όπου ζει και εργάζεται.

Εκτενές είναι το αφιέρωμα στην διάκριση αυτή από το ελληνόφωνο ενημερωτικό μέσο grland.info το οποίο φιλοξενεί και συνέντευξη του διακεκριμένου επιστήμονα.

Ο αναγνωρισμένος Αγγειοχειρουργός Δρ. Χρήστος Π. Πετρίδης, MD, FEBVS, FICS, μετά την πολύχρονη του εμπειρία ως αγγειοχειρουργός και διευθυντής αγγειοχειρουργικού τμήματος, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο ιδιωτικό ιατρείο του στο κέντρο του Αμβούργου, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ασθενείς και ειδικά στους Έλληνες του Αμβούργου και περιχώρων, όπως και όλης της Γερμανίας.

 Επισκέπτεται την Ελλάδα συνήθως δύο φορές το χρόνο.

Μία φορά το καλοκαίρι στην όμορφη Ήπειρο και συγκεκριμένα τον τόπο της καταγωγής του, τη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας, και μία φορά προς τον Οκτώβριο ως προσκυνητής στο Άγιον Όρος, όταν του το επιτρέπει το επαγγελματικό του πρόγραμμα.


Το 2017, ο Δρ. Χρήστος Π. Πετρίδης ανέλαβε ως διευθυντής αγγειοχειρουργικού τμήματος στο Marienkrankenhaus του Αμβούργου ως τότε πιο νέος σε ηλικία αγγειοχειρουργός της Γερμανίας.

Κατά τη θητεία του ως διευθυντής, πραγματοποίησε έναν μεγάλο αριθμό περίπλοκων όπως και πρωτοποριακών επεμβάσεων, κάνοντας την παγκοσμίως πρώτη τοποθέτηση ενός νέου ειδικού είδους στεντ (VasQ® Device) στην αρτηριοφλεβική επικοινωνία σε ασθενή σε νεφροκάθαρση.

Έως σήμερα, έχει εκτελέσει 2200 πολυάριθμες αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να είναι εις θέση να προσφέρει την μεγάλη εμπειρία του στους ασθενείς του, λειτουργώντας το ιατρείο του από το 2019 στο κέντρο του Αμβούργου.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2021 είχε την ιδιαίτερη τιμή να βραβευτεί ως εθνικός νικητής Γερμανίας των Doctors‘ Choice Award 2020 στην αγγειοχειρουργική.

Τσιμπάει η τιμή των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα των Καθολικών

 

Παίρνει τα πάνω της, έστω και λίγο η τιμή των ντόπιων αμνοεριφίων, όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα των Καθολικών που γιορτάζεται στις 4 Απριλίου και φυσικά του Πάσχα των Ορθόδοξων, που εορτάζεται στις 2 Μαΐου φέτος.

Οι ακριβές ζωοτροφές φαίνεται, όπως έχουμε γράψει και πάλι, ότι θα καθορίσουν το παιχνίδι με τα αμνοερίφια, όπως και οι εισαγωγές, με τους εμπόρους να έχουν ήδη βγει στη... γύρα προ αρκετών εβδομάδων, για να καπαρώσουν τα ζώα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, τις τελευταίες ημέρες έχει τσιμπήσει 30 λεπτά η τιμή για τα σφάγια και πλέον κυμαίνεται στα 4,50 - 4,80 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτηση υπάρχει, ταυτόχρονα με περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Οι παράγοντες αυτοί θεωρείται πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών παραγωγού, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα κι ενώ πέρσι - θυμίζουμε - η τιμή κοντά στο Πάσχα κυμαίνονταν στα 4,80 με 5 ευρώ το κιλό, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα, λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης και της ιδιαιτερότητας με τον κορονοϊό, εκτοξεύτηκε σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα.

Πολύ μεγάλη ζήτηση στη Σαμοθάκη, συμφωνία στην καλύτερη τιμή

Μεγάλη ζήτηση για ζώντα ζώα παρατηρείται και στην περιοχή της Σαμοθράκης, γεγονός που η αντιδήμαρχος Σαμοθράκης και πρόεδρος στον τοπικό Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό κα Αναστασία Τερζή, αποδίδει στο Πάσχα των Καθολικών. Όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο Συνεταιρισμός, προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία Σφαγεία Λάρισας ΑΕ, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των πωλήσεων αμνοεριφίων της οργάνωσης. Λεπτομέρειες για το τίμημα δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, όπως όμως μας εξήγησε η κα Τερζή, οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες όλων των εποχών.

Χαμηλά οι τιμές στην Κρήτη, σε άνοδο ευελπιστούν οι παραγωγοί ενόψει Πάσχα

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι τσάμπα οι τιμές, γύρω στα 3,80 με 4 ευρώ το κιλό, λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Μανούρας, αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή των Ανωγείων, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον του κλάδου, που ειδικά στην Κρήτη, έχει να αντιμετωπίσει και το ιδιαίτερα τσουχτερό κόστος των ζωοτροφών. Ο κ. Μανουράς ελπίζει όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, η ζήτηση να ανέλθει, καθώς όπως μας λέει, δεν υπάρχουν περιθώρια από μέρους των μονάδων.

Ένα αρνί 10 κιλών στην Κρήτη έχει κόστος 60 ευρώ, απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση

Ο κ. Γιάννης Μπρόκος είναι ιδιοκτήτης αιγοπροβατοτροφικής μονάδας στον Άγιο Νικόλαο Λασηθίου, στην Κρήτη. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για τιμές και ζήτηση. Ωστόσο, όπως μας εξήγησε, οι κτηνοτρόφοι πρέπει φέτος να είναι σκληροί στις διαπραγματεύσεις που θα κάνουν με τους εμπόρους κρέατος, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο χασούρας, με τέτοιες τιμές ζωτροφών. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μπρόκος, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, το κόστος παραγωγής στην Κρήτη για ένα αρνί 10 κιλών ανέρχονταν σε 60 ευρώ, μέχρι πέρσι και πριν ανέβουν κι άλλο (όπως έγινε φέτος), οι τιμές των ζωοτροφών. Κατά συνέπεια, λέει ο ίδιος, με μια τιμή κάτω από τα 6 ευρώ, ο παραγωγός μπαίνει μέσα. Τέλος, ο κ. Μπρόκος καταλήγει λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια, η αγορά έχει καταστεί έρμαιο των σούπερ μάρκετ, ο ίδιος όμως ελπίζει να αλλάξει αυτό φέτος.

Μπίκας Αλέξανδρος

 https://www.agrotypos.gr

Όταν στη Βρυσέλλα Φιλιατών δεν υπήρχε γέφυρα και περνούσαν το Καλαμά με βαρκούλες


Όταν στη Βρυσέλλα Φιλιατών δεν υπήρχε γέφυρα και περνούσαν το Καλαμά με βαρκούλες. 1913:  O διεθνούς φήμης φιλέλληνας φωτογράφος Fred Boisonas με τα σύνεργά του φορτωμένα στα δύο άλογα περνά τον Καλαμά με τη σχεδία του, προκειμένου να μεταβεί στην Παραμυθιά. Σε επιστολή στην σύζυγό του γράφει: Να η σχεδία, που μεταφέρει τα μουλάρια μας. Τα πράγματα στη συνέχεια άλλαξαν. Φτιάχτηκε αρχικά μια ξύλινη γέφυρα, για στρατιωτικούς σκοπούς. Εκεί υπήρχε και φυλάκιο του Στρατού, όπου γινόταν έλεγχος στους διερχόμενους. Και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κατασκευάστηκε η σημερινή γέφυρα. 

http://katoci.blogspot.com

Την Λένε Μάνα, Και Την Χρειάζεσαι. Μην Την Αμελείς


Μάνα. Ένας άνθρωπος, που ζει για σένα. Η πρώτη που σε είδε και σε αγκάλιασε. Σε τάιζε, σε φρόντιζε. Σε έμαθε να μιλάς και να περπατάς. Ήταν εκεί στο πρώτο σου κλάμα, στα πρώτα σου βήματα. Όταν αρρώσταινες, ξαγρυπνούσε στο προσκεφάλι σου. Σε έκανε να νιώσεις την αγάπη της.
Μεγαλώνοντας σε βοηθούσε με το σχολείο, σου μάθαινε τρόπους συμπεριφοράς, σου έδινε συμβουλές, σου εξηγούσε τις απορίες σου.
Ήταν εκεί όταν τη χρειαζόσουν, όταν ήθελες κάπου να μιλήσεις και ήταν η μόνη που εμπιστευόσουν. Ήταν εκεί στην εφηβεία, βίωσε μαζί σου όλους τους πόνους και τις χαρές σου. Τον πρώτο σου έρωτα. Τις αποτυχίες, τις απογοητεύσεις αλλά και τις νίκες. Τις επιτυχίες. Σε καθοδήγησε, σε έβαλε στο σωστό δρόμο, σε βοήθησε να διαλέξεις τι θα σπουδάσεις, για να ξεκινήσεις τη σταδιοδρομία σου όπως τη θες.
Καμιά φορά μπορεί να κόντραρες μαζί της, να της μιλούσες απότομα, να την απέφευγες… Όμως εκείνη ήταν εκεί και σε καταλάβαινε και περίμενε να περάσουν οι δύσκολες φάσεις σου και να την ξαναβρείς όπου την άφησες, έτοιμη να σε επαναφέρει στις ισορροπίες σου. Ήταν εκεί όταν σπούδαζες και σε βοηθούσε με τον τρόπο της. Όπως μπορεί η κάθε μάνα πλάθει το παιδί της, μέχρι να το φτάσει στο σημείο να κάνει και αυτό τη δική του οικογένεια.
Την κάνεις, παντρεύεσαι, έρχονται στην πορεία και παιδιά και θα καταλάβεις ίσως και κάποιες συμπεριφορές της μάνας σου απέναντι σου. Ακόμα και τότε η μάνα θα είναι εκεί, συνοδοιπόρος, μέχρι που θα φτάσει στο σημείο να μη μπορεί άλλο να σου προσφέρει τίποτα και να έχει την ανάγκη σου. Δε θα στο πει, όμως σίγουρα ήρθε η σειρά σου να της σταθείς και να είσαι κοντά της όσο γίνεται και να την βοηθήσεις να σταθεί στα πόδια της μέχρι το τέλος. Έτσι κλείνει ο κάθε κύκλος μια οικογένειας.
Οι γονείς σου σε μαθαίνουν τα πρώτα σου βήματα και συ πρέπει να τους βοηθήσεις στα τελευταία τους. Και μη ξεχάσεις να τους ευχαριστήσεις, αν δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα, για όσα σου έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα και να τους λες όσο πιο συχνά μπορείς ότι τους αγαπάς και να το δείχνεις. Το χρειάζονται, μην το αμελείς. Ακόμα και αν θεωρείς ότι δεν ήταν οι ιδανικοί γονείς για σένα. Μέχρι εκεί που πιστεύει και μπορεί, λειτουργεί ο κάθε γονιός. Σίγουρα δεν ήθελε το κακό σου. Προσπάθησε να τους καταλάβεις όσο γίνεται.
Κάποια μέρα θα αδειάσουν οι καρέκλες του σπιτιού τους και μπορεί να γίνει ξαφνικά, γι’ αυτό να κάνεις αυτό που πρέπει, ώστε όταν φύγουν να νιώθουν ολοκληρωμένοι και χορτάτοι από την αγάπη σου γι αυτούς.

Γράφει η Ιωάννα Ντρε
Πηγή: loveletters.gr

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ταμείο Ανάκαμψης: Τι θα πάρει η Άρτα; "θα φυτέψουμε πουρνάρια στα λογγιασμένα χωράφια"

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ*

Πριν τρεις μήνες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανακοίνωσε ότι ο δρόμος Γιάννενα-Κακαβιά θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πριν μια εβδομάδα, πάλι μόνος του, ανακοίνωσε ότι το έργο δεν είναι επιλέξιμο…

Η πρακτική των τοπικών αρχόντων παραμένει αναλλοίωτη με τα χρόνια και παραπέμπει είτε στην εποχή του ΕΣΠΑ, στην καλύτερη των περιπτώσεως, δηλαδή «να φανούμε και εμείς, να εντάξουμε κάνα εργάκι και βλέπουμε στην πορεία για την ολοκλήρωσή του, θα το μπαλώσουμε» είτε, στην χειρότερη περίπτωση, ανακοινώνουμε κάτι σαν καφενόβιοι κομματάρχες…

Τα 31 δις του ταμείου Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για τον τόπο μας. Κυρίως τώρα που η χώρα βγαίνει καθημαγμένη από την 12ετή ύφεση, την δραματική μείωση των διαθεσίμων εισοδημάτων και μια υγειονομική κρίση που απειλεί ζωές, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Που αποσαθρώνει την κοινωνική συνοχή. Όμως αυτή η ευκαιρία φαίνεται να χάνεται.

Αγροτοδιατροφικά συμπλέγματα

Δείτε τις αδυναμίες:

1.Η κυβέρνηση δεν διεξήγαγε έναν εθνικό διάλογο για τις προτεραιότητες της Ελλάδας στη νέα εποχή. Με βάσει τα αρχικά σχέδια που ανακοινώνει την Τετάρτη 31/3 ο πρωθυπουργός, δεν δίνεται βάρος στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, δεν προβλέπονται ενισχύσεις στη βιοτεχνία, στον δευτερογενή τομέα ο οποίος αποτελεί παραγωγική εγγύηση και προσφέρει ευκαιρίες ανάδειξης και του πρωτογενούς (αγροτικού) τομέα. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα απορροφήσουν: α/ οι ψηφιακές υπηρεσίες, αναγκαίες αλλά θα τις εκτελέσει η Microsoft και όχι οι νέοι Έλληνες προγραμματιστές και επιστήμονες των ηλεκτρονικών παροχών, β/η πράσινη ενέργεια, όχι ενισχύοντας την ντόπια βιοτεχνία ηλιακών πάνελ (θερμοσίφωνες κ.α.) ή αναδεικνύοντας τις «εν υπνώσει» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. τη γεωθερμία των Συκιών, τα μικρά υδροηλεκτρικά ή τα οικιακά φωτοβολταϊκά πάνελ). Και κυρίως, ΟΛΑ θα γίνουν με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο ιδιώτης θα πρέπει να βάλει κεφάλαια, ακολούθως θα δανειστεί από τις τράπεζες (οι οποίες θα διαχειριστούν τα 12 δις των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης) και το όλο σχήμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα δεσμευτικό πλάνο για κερδοφορία. Αλλά, οι αναγκαίοι δρόμοι και τα δημόσια έργα, κοινωνικές υποδομές κ.α. έχουν κοινωνικό όφελος και όχι πάντα μετρήσιμο κέρδος που πηγαίνει σε μια συγκεκριμένη επιχειρηματική τσέπη.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα

2.Για να επιτύχει μια περιοχή, εν προκειμένω η Άρτα και η Ήπειρος, να εντάξει κάποια έργα στο Ταμείο, θα έπρεπε από νωρίς να δράσει με βάσει σχέδιο. Σίγουρα θα μπορούσαν να ενταχθούν έργα όπως η άρδευση του κάμπου από τον Άραχθο και τον Λούρο, η ύδρευση της Άρτας από το Πουρνάρι, η εκμετάλλευση της γεωθερμίας των Συκιών, η συσκευασία και καθετοποίηση των υπέροχων αγροτικών προϊόντων της γης μας και μάλιστα με εξαγωγικό προσανατολισμό κ.α.

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει τον κίνδυνο η Άρτα να μην κατορθώσει να εντάξει κανένα έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Καίτοι έχει τον πλέον γερασμένο Δήμο της χώρας (Κεντρικών Τζουμέρκων με μέσο όρο ηλικίας το 58ο έτος-απογραφή 2011) και το μικρότερο ΑΕΠ της Ελλάδας (γύρω στα 11.000 € με μέσο εθνικό όρο τα 16.5000 €).

Γι’ αυτό είχαμε προτείνει, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, το «Επιμελητήριο Άρτας να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Να καλέσει την Περιφέρεια, τους δημάρχους του νομού, τους βουλευτές, το Πανεπιστήμιο, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Εστίασης (ΣΕΔΑ), τις ομάδες παραγωγών, τους επιστημονικούς φορείς (Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικό και Δικηγορικό Σύλλογο) σ’ ένα δημιουργικό και δεσμευτικό διάλογο...»

Μάλιστα προτείναμε «Μια πρώτη συνάντηση να γίνει πριν τον Δεκαπενταύγουστο (σ.σ. 2020) ώστε να οριστεί η ατζέντα των θεμάτων και να καθοριστούν οι αντίστοιχες επιτροπές για την επεξεργασία των προτάσεων και των έργων…»

Η αλήθεια είναι ότι ακούσαμε καλά λόγια για την ιδέα, αλλά μέχρι εκεί. Περιμέναμε, εμείς και οι πολίτες της Άρτας αλλά, εις μάτην. Επανήλθαμε τέλη Σεπτεμβρίου με αφορμή την αναβληθείσα έκθεση (Παζάρι) και προτείναμε να γίνει Αναπτυξιακό Συνέδριο. Δεν μπορεί, προειδοποιούσαμε, «το 1% του πληθυσμού της χώρας που ζει στην Άρτα (να μην λάβει), κατ’ ελάχιστον, το 1% των νέων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης». Οι αρμόδιοι και πάλιν εκώφευσαν!

Η αναδάσωση των… λόγγων

3.Αν παρατηρήσουμε τα έργα που τώρα προωθεί η κυβέρνηση, ανενόχλητη από τους τοπικούς παράγοντας που δεν μπήκαν καν στον κόπο να συνεδριάσουν και να συζητήσουν τις (τυχόν) προτεραιότητες-χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, για τον τόπο μας απομένουν σαν… επενδύσεις:

α/Οι αναδασώσεις. Δηλαδή θα φυτέψουμε πουρνάρια στα λογγιασμένα χωράφια του ορεινού όγκου, διάσπαρτα και αυτά από τις βίαιες παρεμβάσεις και τα φαραωνικά έργα, εναλλακτικών (υποτίθεται), πηγών ενέργειας. Και στα χέρσα (απότιστα) χωράφια του κάμπου θα… καλλιεργήσουμε φωτοβολταϊκά, εισαγόμενα και αυτά…

β/Τα σκούρα στα παράθυρα. Θα αλλάξουμε δηλαδή παραθυρόφυλλα. Δεν λέω, καλή είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, αρκεί ο ιδιοκτήτης αφενός να έχει να βάλει την ιδία συμμετοχή και αφετέρου να μπορεί πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ, να έχει δηλαδή μια δουλειά και προοπτική στον τόπο του.

Στο ερώτημα του τίτλου: «Τι θα πάρει η Άρτα;», η απάντηση -για μια ακόμη φορά- είναι: «απολύτως τίποτε». Γι’ αυτό έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Ωστόσο, έπρεπε η τοπική κοινωνία, μέσα από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της, να θέσει ορισμένες προτεραιότητες. Για μια ακόμη φορά οι συμπεριφορές των αρμοδίων υπήρξαν απογοητευτικές. Άλλη μια ευκαιρία για τον Νομό μας χάνεται. Η μιζέρια και η περιθωριοποίηση επισημοποιείται σαν απόρροια της ανικανότητας και της αδιαφορίας.


* Ο Χρήστος Μέγας
είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ



Η Μενδώνη έγινε και ..τραγούδι για τη στάση της στην υπόθεση Λιγνάδη. ΒΙΝΤΕΟ

Φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ διασκευάζουν το ρεμπέτικο «Ο Αντώνης ο βαρκάρης» και σατιρίζοντας τη στάση της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη απέναντι στις... καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.... 


Κυκλοφόρησε το 10 ο φύλλο της εφημερίδας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Ξεφυλλίστε την


Διαβάστε την 

Συγκλονίζει ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη(ΒΙΝΤΕΟ): «Από πότε η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια έχουν γίνει μειονεκτήματα;»

Ο Ανδρέας Γιακουμάκης, ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, που έβαλε τέλος στη ζωή του πριν 6 χρόνια μην αντέχοντας το μπούλιγκ που υφίστατο από συμφοιτητές του, συγκλονίζει με όσα λέει. Συνεχίζει να πιστεύει στον άνθρωπο και σε αξίες όπως η φιλία και η αγάπη παρόλο που ο μονάκριβος γιος του έπεσε θύμα απάνθρωπης συμπεριφοράς στη Γαλακτομική Σχολή που φοιτούσε.

«Ο πλούτος για μένα δεν είναι τα λεφτά. Είναι οι άνθρωποι, είναι οι φίλοι… δεν είναι απλές λέξεις… είναι άλλο τι λες κι άλλο τι αισθάνεσαι» λέει μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η ζωή αλλιώς».

Η δημοσιογράφος Ίνα Ταράντου με ανάρτησή της αναφέρεται στα συναισθήματα που της προκάλεσε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο χαμός του οποίου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, τον Φεβρουάριο του 2015.

«Όταν συνάντησα στο Ρέθυμνο τον πατέρα του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμακη, Ανδρέα, σταμάτησα να είμαι δημοσιογράφος. Δεν τον ρώτησα τίποτα για τον γιο του. Τον άφησα να με πάει όπου ήθελε. Και με πήγε. Στην ψηλή κορφή του βουνού όπου κάθεται και προσέχει τα πρόβατα του. Εκεί όπου συλλογαται. Ελεύθερα. Και συλλογαται με όλες τις ανθρώπινες αξίες ψηλά, παρόλο που οι άνθρωποι τον πλήγωσαν και του πήραν ο, τι πολυτιμότερο είχε» λέει.

«Στα ορεινά που θα γυρίσεις τι ονειρεύεσαι για το μέλλον, τι σκέφτεσαι;» τον ρωτά και ο Ανδρέας Γιακουμάκης απαντά: «Μόνο υγεία και ο μεγαλύτερος πλούτος για μένα είναι οι άνθρωποι, έχεις ανθρώπους, έχεις τα πάντα».

Ο αδικοχαμένος Βαγγέλης θα γινόταν στις 23 Μαρτίου 26 χρονών. Όταν η σορός του εντοπίστηκε στις 16 Μαρτίου του 2015 έφερε τραύματα από μαχαίρι. Ήταν τότε ακριβώς που αποκαλύφθηκε ότι ο Ρεθυμνιώτης σπουδαστής υπήρξε θύμα εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς.

«Από πότε η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια έχουν γίνει μειονεκτήματα; Σας στεναχωρώ, εγώ αυτά έχω μάθει, να λέω αλήθειες, αυτά που αισθάνομαι» λέει ο κ. Γιακουμάκης.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης bullying και σωματικής βίας σε βάρος του αδικοχαμένου Ρεθυμνιώτη Βαγγέλη Γιακουμάκη. Τον Ιούνιο του 2019 το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων είχε κρίνει ένοχους 8 από τους 9 νεαρούς που φέρονταν να εμπλέκονται.


Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Αρνί τουλάχιστον 6,5 ευρώ το Πάσχα, μικρή προσφορά στην αγορά


Από 5 ευρώ το κιλό στο σφαγείο ξεκινά η τιμή παραγωγού στα αμνοερίφια, με την διαθεσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων να είναι ήδη περιορισμένη για «καλά» ζώα όπως λέγονται τα μικρά έως 8 με 9 κιλά κατσίκια και αρνιά.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αναμένει μια εκρηκτική άνοδο στις τιμές τις επόμενες ημέρες ενόψει του Πάσχα των Καθολικών που πέφτει στις 4 Απριλίου. Η ζήτηση όπως μεταφέρουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς βαίνει σταθερά αυξανόμενη και οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι αναμένουν επίπεδα τιμών ίσα, αν όχι υψηλότερα με εκείνα που σημειώθηκαν πριν από τρεις μήνες, όταν τα κατσίκια έφτασαν τα 6,50 ευρώ το κιλό και τα αρνιά τα 6 ευρώ το κιλό στο σφαγείο. Με το ορθόδοξο Πάσχα να αργεί ακόμα, οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι «τα καλά ζώα» θα είναι λιγοστά και ως εκ τούτου η μεγάλη ζήτηση θα στηρίξει σημαντικά τις τιμές. Υπενθυμίζεται ότι κατά το περσινό Πάσχα, η αγορά έπιασε ταβάνι στα 3,50 ευρώ για τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής. 

https://www.agronews.gr

Μαμά, μπορώ να κοιμηθώ στο σπίτι της γιαγιάς σήμερα;…

Ημέρα της γιαγιάς χθες, γιόρταζαν οι άνθρωποι που περνάνε από τα χέρια τους, δυο και τρεις γενιές

Μαμά, μπορώ να κοιμηθώ στο σπίτι της γιαγιάς σήμερα;…

Άκουσα το πρωί στο λεωφορείο και όταν πια κατάφερα να γυρίσω για να δω ποιο παιδί κατάφερε να με κάνει να επιστρέψω στο παρελθόν μου με μια μόνο πρόταση…είχε πια απομακρυνθεί.

Ταξίδεψα μακριά…
Πότε πέρασε ο καιρός και μας μετέτρεψε σε ενήλικες με τόσο βαρετές προτεραιότητες;

Παλεύουμε κάθε μέρα για κάτι που ούτε εμείς γνωρίζουμε αν είναι πραγματικά αυτό που θέλουμε.
Όταν στην πραγματικότητα, το σπίτι της γιαγιάς είναι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι για να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι εκεί που οι δείκτες του ρολογιού κάνουν διακοπές μαζί μας και ξοδεύουν τα λεπτά τους αναμένοντάς τα χωρίς βιασύνη.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι εκεί που μια απλή μακαρονάδα και το χειροποίητο ψωμί αποκτούν καινούριες γεύσεις, πεντανόστιμα…

Το σπίτι της γιαγιάς είναι εκεί που ένα αθώο απόγευμα μπορεί να κρατήσει για μια αιωνιότητα παιχνιδιών και φαντασίας.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι εκεί που τα ντουλάπια κρύβουν παλιά ρούχα και μυστήρια εργαλεία.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι εκεί που τα κλειστά κουτιά μετατρέπονται σε μπαούλα με μυστικούς θησαυρούς, έτοιμους να αποκαλυφθούν.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι το μέρος όπου τα παιχνίδια σπάνια έρχονται έτοιμα, συνήθως εφευρίσκονται στο λεπτό.

Στο σπίτι της γιαγιάς, όλα, μυστηριωδώς, είναι δυνατά, γίνονται πράγματα μαγικά και όλα αυτά χωρίς καμιά ανησυχία.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι εκεί που βρίσκουμε απομεινάρια της παιδικότητας των γονιών μας και του ξεκινήματος της δικής μας ζωής.

Το σπίτι της γιαγιάς, το μέσα του, είναι η διεύθυνση της βαθύτερης τρυφερότητάς μας, εκεί που όλα επιτρέπονται.

Αυτή η πολυτέλεια δεν μου ανήκει πια – δυστυχώς – θα ζει μαζί μου μόνο στις αναμνήσεις μου.

Ακόμη κι έτσι, αν μπορούσα να κάνω μια παραγγελία τώρα…οποιαδήποτε από όλες τις παραγγελίες του κόσμου, θα παράγγελνα το ίδιο πράγμα…

Μπορώ να κοιμηθώ στο σπίτι της γιαγιάς σήμερα;

Saulo Subirá – 2015
Eduardo and Chronicles
Μετάφραση – Επιμέλεια: Γεωργιάδου Γεωργία

https://viralgreece.eu

Στην εξαγορά της πρώην Veterin του Λαυρεντιάδη προχώρησε η ΔΩΔΩΝΗ

Μετοχικό βήμα στην εταιρεία παραγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων, Provet, απέκτησε η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη με τους μετόχους της να προχωρούν στην εξαγορά της πρώτης.

Η βιομηχανία που είχε αποκτήσει κατά το παρελθόν ο επιχειρηματίας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και έφερε αρχικά την ονομασία Veterin, αποτελεί πλέον μία ακόμα από τις επενδύσεις της Lime Capital Partners, ρωσικού επενδυτικού βραχίονα ο οποίος διατηρεί παρουσία στη χώρα μας και μέσω της εταιρείας σνακ, Unismack.

Η επιχείρηση αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα ακολουθώντας την διαδρομή του συνόλου των επιχειρήσεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Έτσι, παρά το γεγονός ότι διατηρούσε κυρίαρχη θέση στον τομέα της παραγωγής, εμπορίας και διανομής κτηνιατρικών φαρμάκων τόσο για παραγωγικά ζώα όσο και για κατοικίδια, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

Γνώριμα πρόσωπα στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Provet

Στη διοίκηση της Provet συμμετέχουν πλέον τόσο ο διευθυντής επενδύσεων της Lime Capital, Nikolay Chekalkin με καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, όσο και ο αντιπρόεδρος της Δωδώνη, Γιάννης Βιτάλης, ο οποίος διατηρεί τη θέση του προέδρου. Επιπλέον συμμετέχει και το μέλος του δ.σ. της Δωδώνη, Dmitry Razorenov, ο οποίος είναι managing partner και διευθυντής της Strategic Initiatives Capital Partners στην οποία υπάγεται η Lime Capital Partners.

H εταιρεία που κατά το παρελθόν υπήρξε εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως Veterin, εντάχθηκε στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα με σκοπό την εξυγίανσή της και την εύρεση επενδυτή, ο οποίος θα της έδινε μία ακόμα επιχειρηματική ευκαιρία. Προς αυτή την κατεύθυνση, το φθινόπωρο του 2020 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ενέκρινε την αίτηση εξυγίανσης και ταυτόχρονα την μεταβίβαση της επιχείρησης στη Lime Capital Partners και συγκεκριμένα ποσοστού 88,7% των μετοχών της Provet.

Διατηρεί εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο καθώς και γραφεία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα βρίσκονται τα logistics, το εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων της καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής. Πρόκειται για μία επιχείρηση με έντονα εξαγωγικό εκτόπισμα κατά το παρελθόν και την παρουσία της να εντοπίζεται σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ κατέχει περισσότερα από 120 εμπορικά σήματα.

Η διαρκώς καθοδική πορεία των τελευταίων ετών – Διαγραφές οφειλών και δανείων για τον νέο επενδυτή

Τα τελευταία χρόνια λόγω της ιδιαίτερα πιεσμένης κατάστασης στην οποία βρισκόταν, η Provet έχανε διαρκώς έδαφος και στον τομέα των πωλήσεων, ενώ το 2019 ο τζίρος της μειώθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το 2018, δηλαδή από τα 2,1 εκατ. ευρώ στα 1,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της προήλθε – κατά 96% - από τις πωλήσεις φαρμάκων στη διάρκεια του 2019. Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης δημιουργήθηκε νέα εταιρεία, στην οποία συμμετέχει ο νέος επενδυτής, ήτοι η Lime Capital Partners, ευνοούμενη από την διαγραφή των μη βιώσιμων υποχρεώσεων και την εκκαθάριση της παλιάς εταιρείας. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των υποχρεώσεων της ήταν 140,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 34,3 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσε σε δάνειο της Provet και 106,4 εκατ. ευρώ - το οποίο μειώθηκε σε 2,5 εκατ. ευρώ - σε δάνειο της Rovinvest. To υπολειπόμενο ποσό καλείται να πληρώσει ο νέος επενδυτής σε βάθος δεκαετίας.

Να σημειωθεί ότι η Provet διατηρούσε και υποχρέωση προς την Bayer Animal Health, ύψους 743 χιλ. ευρώ, η οποία διαγράφηκε κατά 97% και το υπόλοιπο των 22 χιλ. ευρώ μεταφέρθηκε στη νέα εταιρεία. Επιπλέον διαγράφηκε ποσό 972 χιλ. ευρώ από προσαυξήσεις, εκ συνολικού ποσού 2,4 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης καλείται να πληρώσει ο νέος επενδυτής σε 180 μηνιαίες δόσεις. Να θυμίσουμε ότι η Rovinvest ήταν η εταιρεία του Σοφοκλή Ρόβη, στην οποία ο Λαυρεντιάδης μεταβίβασε τις μετοχές εταιρειών του το 2010, μεταξύ των οποίων και η Provet Α.Ε.

 https://www.agronews.gr

Το αντάμωμα δύο φίλων ( που πολέμησαν στην Κύπρο).


 Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

Κρίμα άφησα τόσο καιρό να πάει χαμένος βλέπεις με τις δουλειές τα μαγαζιά με κράτησαν μακριά από τον έξω κόσμο πόσο μου πόνεσε για τον συμπολεμιστή μου τον φίλο μου τον Λώλη. Αλλά τι κάθουμε ας ψάξω τον τηλεφωνικό κατάλογο μπορεί κάτι να βρεθεί. Α να κάτι βρήκα παίρνει το ακουστικό "ναι καλησπέρα και συγγνώμη του κυρίου Λωλη?" 

-"Ναι είμαι η σύζυγος"

- "να σας ρωτήσω κάτι και πάλι συγγνώμη πόσο χρονών είναι ο σύζυγος

 -σαράντα πέντε γιατί

-Τίποτα ευχαριστώ.

 Αυτή η δουλειά πέρασε πολύ ώρα πολλές μέρες άνθρακας ο θησαυρός. Ωρέ θα πεθάνω και δεν θα ανταμώσω με τον φίλο μου. Παιδιά εικοσάρηδες παρουσιαστήκαμε εγώ ο Νικος ο Πέτσας από την ορεινή Αργιθέα και ο Κώστας ο Λώλης απο τα μέρη της Άρτας στο κέντρο εκπαίδευσης διαβιβάσεων στο Χαϊδάρι στον τρίτο λόχο στην εβδομηκοστή γαμα ΕΣΟ. Μαζί στην εκπαίδευση μαζί στο κρεβάτι πάνω κάτω γινήκαμε κολλητοί και μετά μαζί στην Ξάνθη με μετάθεση. Πέρασαν κάτι μήνες και ξαφνικά φύλλο πορείας για Κύπρο. Για μάς ήταν μια πολύ καλή μετάθεση, μέχρι να φύγουμε γλυψιματίες μας ανεβάζανε και μας κατεβαζανε. Φτάσαμε στο νησί της Αφροδίτης περνάγαμε ζωάρα καμία σχέση με την μονάδα στην Ελλάδα και ξάφνου το πραξικόπημα. Δεν θα αναφερθώ εδώ σε αυτό το αφήνω στην ιστορία να το γράψει. Και φτάνουμε την μέρα του Αϊ λιά ώρε πανηγύρι που έχουμε σήμερα στο χωριό και καλέσαν και τον Βλαχογιάννη φέτος να τραγουδήσει δεν βαριέσαι του χρόνου να είμαστε καλά, και ξαφνικά ακούμε απόβαση στην Κυρήνεια οι Τούρκοι βρήκαν την ευκαιρία. Μπήκαν χωρίς τουφεκιά εκεί στη Λάπηθο και στον Καραβά τους κρατήσαμε με νύχια και δόντια και να είχαμε και καλά όπλα εγώ ένα Μ1 που μπορεί να είχε φάει κάνα κατοστή Βιετναμέζους και να ο Λώλης ένα Τόμσον που το βεληνεκές δεν σκόπευε πάνω από διακόσια μέτρα τελικά η ΕΛΔΥΚ τα κατάφερε. 

Τα Μεμέτια πήραν ένα μικρό κομμάτι. Δεν θα ξεχάσω τα αδέρφια μας τους [κουμπάρους] να λένε, οι ΕΟΚΑ Β στους ΜΑΚΑΡΙΚΟΥΣ η και το αντίθετο καθίστε να ξεκάνουμε αυτούς και μετά βλέπουμε. Αχ τα άσχημα της φυλής μας πως να τα αποχωριστούμε. Αυτό το σκηνικό μου σημάδεψε όλη μου την ζωή. Και φτάνουμε στον δεύτερο ΑΤΤΊΛΑ γινήκαν μεγάλες μάχες εκεί στο Δίκωμο με ένα ηθικό καταρακωμένο [η Κύπρος είναι μακριά από την Ελλάδα το είπε ο Μεγάλος] οπισθοχωρίσαμε να κρατήσουμε το αεροδρόμιο όταν κατάκατσε ο κουρνιαχτός της μάχης ψάχνω για τον φίλο μου πουθενά ,ρώτησα παντού κάπου έμαθα ότι πιάστηκε αιχμάλωτος από τότε τον ψάχνω. 

Περνάει ο καιρός έρχομαι στο Χαϊδάρι σε λίγο απολύομαι η Αθήνα διαφορετική έχει φύγει η Τριανδρία, ο κόσμος έχει αισιοδοξία πλέον και ο Ετσεβίτ το βιολί του με την υφαλοκρηπίδα η ζωή προχωρά με γρήγορος ρυθμούς και φτάνουμε στο σήμερα ψάχνω να βρώ τον φίλο μου. Α τώρα που θυμήθηκα να κάνω ένα τηλέφωνο [ναι του κυρίου Λώλη μάλιστα Κύριε Λώλη επειδη κάτι ψάχνω και με συγχωρείτε που υπηρετήσατε. Πουθενά άνθρωπέ μου είμαι ανάπηρος χίλια συγνώμη κυριε μου. Από τότε ψάχνω έμαθα ότι δεν ήταν καλά στα λογικά του πήγα σε νοσοκομεία ψυχιατρεία και πάνω που πήγα να τον αναζητήσω μέσω Ερυθρού Σταυρού η τύχη μου χαμογέλασε. Ηταν πρωτομαγιά βγήκαμε μέχρι την Βάρκιζα εκεί στον γυρισμό ένας νεαρός πέφτει επάνω στο αυτοκίνητό μου ε κατεβαίνουμε να αλλάξουμε στοιχεία κοιτώ και τρελαίνομαι Σωτήρης Λώλης του Κωνσταντίνου

-Απο που είναι ο πατέρας σου αγόρι μου τον ρωτάω. 

-Από ένα χωριό της Άρτας λέει το παιδί 

-Μήπως υπηρέτησε στην Κύπρο διαβιβαστής

-Ναι λέει το παλικάρι

Τον αγκαλιάζω,του λέω αγόρι μου τον ψάχνω σαράντα χρόνια υπηρετούσαμε μαζί είμαι ο Νίκος ο Πέτσας δεν ξέρω αν ποτέ σου μίλησε για μένα. 

- Ποτέ, ακούστε ο πατέρας μου έχει προβλήματα [όταν έχει αναλαμπές είναι να κάθεσαι να τον χαζεύεις μετά είναι στον κόσμο του ] 

-Εμένα δεν με πειράζει θέλω να τον δω και τώρα αν γίνετε [ και έλα να σε πάρω τώρα μαζί μια το δικό μου αυτοκινητο που δεν κινείται το δικό σου. Στο δρόμο σκεφτόμουν πόσο τυχεροί είμαστε που δεν κλάψανε οι μανούλες μας όπως άλλων παιδιών. Μπαίνουμε μέσα στο σπίτι τον βλέπω να κάθεται σε μια πολυθρόνα -Σειρούλα Κουμπαράκι μου τι κάνεις -Μεμιάς σηκώθηκε πάνω με αγκάλιασε και δεν έφευγε απάνω μου και του λέω, αφού δεν γινήκαμε κουμπάροι μεταξύ μας θα γίνουν τα εγγόνια μας .Αυτό το μικρό κομμάτι ιστορίας που αναφέρω είναι εις μνήμη μα και ευγνωμωσύνης για τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν ηρωικά στην Κύπρο.


Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος Κραψίτης

Λύκοι…


Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος

«Μέσα μωρέ διαολοτραραμένα που γκιζεράτε στα σοκάκια όλ’ την μέρα και δεν μαζεύεστε στο σπίτ’ σας. Θα πουντιάσετε στις στράτες και τότε ποιος θα σας γιατρεψ’;» Ήταν τα λόγια της μάνας, της γιαγιάς και πολλών τέλος πάντων χωριανών, όταν μας έβλεπαν με το κρύο εμείς να γκιζεροβολάμε σ’ ολόκληρο το χωριό. Κι αυτό το πούντιασμα είναι αλήθεια ότι το φοβόμασταν γιατί σήμαινε αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι και έπεφταν και κάτι ενέσεις με κάτι σήραγγες, «Παναγία βόηθα!» Βόηθαγε, δε βόηθαγε η Παναγία βγάζαμε τον χειμώνα, άλλοτε πουντιάζαμε κι άλλοτε τη γλιτώναμε και έτοιμοι πια αρχίζαμε τις ανοιξιάτικες ασχολίες μας…
Κάπως έτσι βλέπω και την όλη κατάσταση τώρα με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό μας λόγω κορονοϊού. Γιατροί, νοσοκόμοι, υπουργοί και ακόλουθοι, «εθνικοί διαφημιστές», απαξάπαντες «φωνάζουν» να «μπούμε μέσα στα σπίτια μας», αλλά εμείς ενίοτε «βαρούσαμε τον Καλαματιανό μας» και εφευρίσκαμε χίλιους δυο τρόπους να βρεθούμε ή και να παραμείνουμε ακόμη έξω. Δουλειές να δουν τα μάτια σας. Τώρα τις θυμηθήκαμε όλες. Άσε που όλοι/ες πλέον ασχολούμαστε με τον αθλητισμό και τη συνεχή άσκηση. Επομένως, θα ήταν άδικο να διακόπταμε την προπόνηση. Ώσπου επιβλήθηκαν και τα «άγρια» κατασταλτικά μέτρα. Άγρια-άγρια, δεν γινόταν αλλιώς. Και αναγκαστικά, λοιπόν, μέσα. Μέσα και «μούγκα στην στρούγκα» να περάσ’ αυτή η συμφορά, να δούμε τι θα γίνουμε…

Τώρα, αν θα περάσει και πώς θα περάσει, είναι ένα άλλο θέμα. Τι θα μείνει; Θα κυριαρχεί επί της γης ο άνθρωπος ή θα επιβληθούν τα διάφορα ανθρωποειδή που θα εξουσιάζουν και στο όνομα της γενικότητας ή της παγκοσμιοποίησης θα λειτουργεί παραλλαγμένο, αλλά στην ουσία το ίδιο, το σύστημα του δούλου – δουλοκτήτη. Όσοι λαγαρίσουν. Κι όσοι μπορέσουν να πληρώσουν την περίθαλψη, που όπως μαθαίνουμε κάθε κλίνη στην εντατική κοστίζει 1600 ευρώ ημερησίως. Με απλά ελληνικά ακριβώς τρία μηνιάτικα… Συνεπώς και η ζωή είναι ασφαλώς θέμα κόστους. Ως εκ τούτου δεν είναι για όλους, αλλά για συγκεκριμένους… Διαδόσεις πως η ζωή είναι το ύψιστο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και μάλιστα είναι φυσικό και εγγενές για όλους… Μάλλον πρόκειται για μύθο. Η ζωή είναι προϊόν σύμβασης. Για τους έχοντες…
Θα μείνουν αξίες και ιδανικά, ιδεώδη και πρότυπα, όπως σφυρηλατήθηκαν τόσα χρόνια στην αδιάκοπη πορεία του ανθρώπου προς τον πολιτισμό και γαλβανίστηκαν από τα διδάγματα τόσων επαναστάσεων που συντάραξαν συθέμελα τις ανθρώπινες κοινωνίες και ξεθεμελίωσαν συστήματα εκμετάλλευσης ανθρώπων και υποταγής λαών; Θα μείνει και θα επικρατήσει η όποια εμπειρική πραγματικότητα, όπως αυτή που διαπιστώθηκε ήδη ότι η υγεία για τον λαό είναι μόνο η δημόσια, το ιδιωτικό είναι για το κέρδος και δεν ορρωδεί και στις μεγάλες κρίσεις ή και στις επιδημίες ακόμη να λειτουργεί με βάση το κέρδος. Ό,τι κοστίζει το αφήνουμε για τους αχθοφόρους του Δημοσίου κι ό,τι κερδίζει το κατοχυρώνουμε Αδωνικώς.
Συνήθως μετά από μεγάλες συμφορές, οικονομικές κρίσεις, επιδημίες κλπ. οι άνθρωποι συνενώνονται, επιζητούν το γενικό και εντάσσονται στο σύνολο. Ακόμα βρίσκουν και κοινές λύσεις. Είναι έτσι; Θα επικρατήσει κάτι τέτοιο ή θα «ακμάσει» η ιδιώτευση και ο ατομικισμός; Η συμφορά, όπως και να εξελιχτεί, έμεινε, θα μείνει και μαζί μ’ αυτήν θα μείνουν οι κήνσορες και οι διαλαλητές της ισοπέδωσης και ιδιωτικοποίησης των πάντων. Φοβάμαι πως τώρα θα ισχύσει το δόγμα: «Ο άνθρωπος προς τον άνθρωπο όχι συνάνθρωπος, αλλά λύκος».




Χρήστος Τούμπουρος

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ντάνιελ Αντρέ Τάντε: Σοκάρει η πτώση του ολυμπιονίκη σκιέρ‑Είναι σε τεχνητό κώμα. ΒΙΝΤΕΟ

Σε τεχνητό κώμα βρίσκεται ο Νορβηγός ολυμπιονίκης του άλματος σκι Ντάνιελ Αντρέ Τάντε, ο οποίος είχε μια σοκαριστική πτώση κατά τη διάρκεια ενός άλματος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Σλοβενία.
O 27χρονος σκιέρ, μέλος της ολυμπιακής ομάδας της Νορβηγίας κι ιδιαίτερα δημοφιλής αθλητής, έχασε τον έλεγχο στον αέρα και έπεσε στο έδαφος με δύναμη κι ενώ κινείτο με ταχύτητα 102 χλμ/ώρα!

Η πτώση του, όπως φαίνεται και στο βίντεο που κατέγραψε την προσπάθειά του, ήταν σοκαριστική, ενώ ακολούθησαν αρκετά λεπτά αγωνίας καθώς ο Σκανδιναβός πρωταθλητής σύρθηκε για αρκετά μέτρα μέχρι το τέλος της πίστας, ενώ έμεινε αναίσθητος για περίπου 30 λεπτά. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Λουμπλιάνας, όπου για καλή του τύχη διαπιστώθηκε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Ωστόσο υπέστη κάταγμα κλείδας, ενώ μπήκε και σε κατάσταση τεχνητού κώματος

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γιατρός της νορβηγικής ομάδας η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και ο οργανισμός του ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία που του χορηγείται, ενώ ενθαρρυντικές είναι και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, που δεν δείχνουν να έχει υποστεί σημαντική ζημιά. «Η πτώση ήταν σοκαριστική και είμαστε ανακουφισμένοι από την πρώτη διάγνωση που δείχνει ότι δεν απειλείται η ζωή του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ντάνιελ Αντρέ Τάντε χάρισε το χρυσό μετάλλιο στη Νορβηγία στο άλμα σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας.


– «Τι το θες παιδί μου τόσο μεγάλο σπίτι; Θα έρθει καιρός που θα βάλουν φόρο και στα βήματά σας μέσα σ‘ αυτό, και στα άτομα που είστε μέσα»!

«Τι το θες παιδί μου τόσο μεγάλο σπίτι; Θα έρθει καιρός που θα βάλουν φόρο και στα βήματά σας μέσα σ‘ αυτό, και στα άτομα που είστε μέσα»!(Τώρα έχουμε τεκμήριο διαβίωσης – φορολόγηση τετ. μέτρων και το χαράτσι).

Τυχεροί όσοι θα μένουν σε καλύβες (μικρά σπιτάκια). Τα αυτοκίνητα θα τα αράξει ο κόσμος στις αυλές του!! Αν έχεις δουλειά θα δουλεύεις όλη μέρα, το μισό μεροκάματο θα το δίνεις για βενζίνη για να πάς στη δουλειά σου και το υπόλοιπο να ταΐσεις τα παιδιά σου και αν φτάσουν για να φάνε… Την αποθήκη που βάζει ο πατέρας σου το χόρτο για τα ζώα θα σε παρακαλάνε για να μείνουν μέσα! Γεμάτος έκπληξη της είπα. Βρε γιαγιά έχει ποντίκια μέσα! Η γιαγιά μου είπε:

Όταν κάποιος δεν έχει πού να βάλει την οικογένειά του, τα ποντίκια θα υπολογίσει; Αφού έριξε μια ματιά στον ουρανό με κοίταξε και μου είπε:

Θα είναι άτομα από την Αθήνα και από άλλα μέρη και από νησιά θα έρθει κόσμος! Πότε θα γίνουν αυτά γιαγιά; Δεν θα ζω εγώ τότε!

Είπε επίσης, το 1990:

Θα σας αναγκάσουν να πάρετε μια κάρτα-ταυτότητα. Θα κάνετε όλες τις συναλλαγές σας με αυτή. Να μη την πάρετε, είναι του Αντιχρίστου. Όποιος την πάρει αμέσως ξεβαπτίζεται. Είπε επίσης ότι θα αναγκάσουν τον κόσμο να πάρει τη κάρτα με διάφορους τρόπους. Αυτές, είπε, θα βγουν στον Βόλο.

Τα πράγματα θα αλλάξουν, δεν θα είναι όπως τώρα. Θα έρθει μεγάλη φτώχεια! Θα πουν, είσαι μακροχρόνια άνεργος, δικαιούσαι ένα βοήθημα οικονομικό, για να το πάρεις όμως θα πρέπει να έχεις την κάρτα-ταυτότητα. Εκεί θα εξαπατηθούν πολλοί… Σκέψου ένα πατέρα με τρία παιδιά που έχουν τρεις μέρες να φάνε. Θα τρέχει αμέσως να πάρει τη κάρτα, για να αγοράσει λίγα μακαρόνια, λίγα φασόλια… (Δεν μιλάει για απλή τραπεζική κάρτα, αλλά για (υπερ) κάρτα-ταυτότητα)…

«Η Ελλάδα, μια ώρα, οικονομικά θα πέσει έξω! Τα λεφτά θα εξευτελιστούν. Τυχεροί όσοι θα έχουν χρυσό (ως μέσο συναλλαγής) και ένα κομμάτι γης»

Όταν τα παιδιά έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις προσευχόμουν συνέχεια για αυτά. Τότε παρουσιάστηκε ο Κύριος μπροστά μου στενοχωρημένος, γιατί οι άνθρωποι δεν κάνουν προσευχή. Μου είπε ο Κύριος:

Δεν ζητάω πολλά από τους ανθρώπους, έστω λίγη προσευχή σε Μένα γιατί δεν κάνουν; Από τα παιδιά δεν ζητάω πολλά, καταλαβαίνω την αγωνία τους και το κόπο τους! Όλη μέρα σχολείο και διάβασμα, αλλά γιαΜένα τίποτα! Από τα παιδιά θέλω έστω 10΄ λεπτά προσευχή την ημέρα για Μένα! Έχω δώσει τα πάντα στους ανθρώπους! Μέχρι να μιλάει και να βλέπει ο γονιός το παιδί του που είναι στην άλλη άκρη της γης! Αλλά αυτοί συνεχίζουν να προσκυνούν αυτόν και μου έδειξε τον διάβολο που στεκόταν έξω από το σπίτι μου! Όποιος θέλει ας με ακολουθήσει, μόνον αυτούς θα σώσω. Και από τον αέρα που θα αναπνέουν θα χορταίνουν!

https://xiromeropress.gr

Η οικονομική ενίσχυση των συλλόγων από την πολιτεία κρίνεται αναγκαία

Διανύουμε πλέον το δεύτερο χρόνο αδράνειας των πολιτιστικών συλλόγων, τα έξοδα τους όμως τρέχουν νοίκια, λειτουργικά έξοδα, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις κλπ.) ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει, για τη βιωσιμότητα τους, αποτελεί η απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων, λίγοι ήταν οι σύλλογοι, οι οποίοι κατάφεραν  στα μικρά αυτά διαστήματα που -επιτράπηκε τους τελευταίους 12 μήνες-  να πραγματοποιήσουν κάποια δραστηριότητα.

Οι σύλλογοι οργάνωναν αυτές τις εκδηλώσεις (χοροεσπερίδα,συνεστίαση,κοπή πίτας, γενική συνέλευση κλπ.) για το αντάμωμα των χωριανών μελών, αλλά και για ένα πολύ βασικό λόγο την είσπραξη την συνδρομή τους που στα περισσότερα σωματεία είναι τα μόνο έσοδό τους. Σήμερα είναι “ανενεργοί” όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας, πράγμα που δεν βλέπουμε να αλλάζει άμεσα… Ενώ βέβαια, αν επαναδραστηριοποιηθούν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, πως και με τι τρόπο θα γίνει.

Σιγά σιγά με την κατάσταση που επικρατεί, τα μέλη απομακρύνονται και η διάθεση τους για προσφορά εξασθενεί.

Πέρασε ήδη μια δεκαετία με οικονομική κρίση, τα σωματεία όμως πάλεψαν και έμειναν όρθια, και τώρα τι; Θα σβήσουν;

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, επιτελούν σημαντικό έργο, διατηρούν και μεταδίδουν την παράδοση του τόπου μας, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ παρόν και μέλλον.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, από το αρμόδιο υπουργείο της κυβέρνησης, για ένταξη των πολιτιστικών σωματείων στη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με ανάλογες χορηγήσεις (αποζημίωση ειδικού σκοπού επίδομα οικονομικής ενίσχυσης,φορολογικές υποχρεώσεις κ.ά.), όπως βέβαια και έγινε στις πιο πολλές επιχειρήσεις της χώρας.

Σήμερα η άμεση οικονομική ενίσχυση των συλλόγων από την πολιτεία κρίνεται αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΑΡΤΑΣ