Αυξάνονται τα διόδια στο Ρίο-Αντίρριο, από 1 Ιουλίου.
Την …ανηφόρα λόγω αύξησης ΦΠΑ παίρνουν οι τιμές διέλευσης των διοδίων από 1 Ιουλίου και στην Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία τα νέα τιμολόγια προβλέπουν ότι: για τα ΙΧ τα διόδια θα αυξηθούν κατά 0,20 λεπτά και θα προσαρμοστούν στα 12,20 ευρώ. Για τα φορτηγά η αύξηση είναι 0,30 λεπτά στα 18,80 ευρώ και για τα λεωφορεία κατά 0,40 λεπτά στα 28,20 ευρώ. Όπως είναι αναμενόμενο αναθεωρούνται και οι τιμές στις κάρτες
Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
Κυριακή 27 Ιουνίου 2010
Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010
45 ΣΗΜΑΝΤΡΑ ....
Μπορεί η Αγιά Σοφιά να είχε 45 σήμαντρα και 62 καμπάνες, εμάς όμως μας αρέσει και το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας με το ένα σήμαντρο και την μία μικρή ταπεινή καμπάνα. Μας εξέπληξε ευχάριστα που σε μία πρόσφατη επίσκεψή μας το βρήκαμε ανακαινισμένο και πολύ περιποιημένο.
Φωτο: Παναγιώτης Ε. Ευθυμίου
Φωτο: Παναγιώτης Ε. Ευθυμίου
Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΣΕ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ ΣΦΑΚΙΩΝ.
ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ ΣΦΑΚΙΩΝ.
Εκδήλωση μνήμης, τιμής και πολιτισμού από την Πανηπειρωτική Σ.Ε.Στη μνήμη των νεκρών Ηπειρωτών της Μάχης στο φρούριο του Φραγκοκάστελλου Σφακίων, στις 18 Μαΐου 1828, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιερατικό επίτροπο Χώρας Σφακίων π. Αθανάσιο Κουκουνάρη μαζί με τον εφημέριο της ενορίας π. Νικόλαο Παπαδόσηφο και όλους τους ιερείς της επαρχίας, στο μνημείο των ηρώων. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από διάφορους φορείς
Στη μνήμη των νεκρών Ηπειρωτών της Μάχης στο φρούριο του Φραγκοκάστελλου Σφακίων, στις 18 Μαΐου 1828, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιερατικό επίτροπο Χώρας Σφακίων π. Αθανάσιο Κουκουνάρη μαζί με τον εφημέριο της ενορίας π. Νικόλαο Παπαδόσηφο και όλους τους ιερείς της επαρχίας, στο μνημείο των ηρώων. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από διάφορους φορείς
Ο αρχιερατικός επίτροπος π. Αθανάσιος Κουκουνάρης εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη κ.κ. Ειρηναίο.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων κ. Σήφης Λύκος δήλωσε: ".σας καλωσορίζουμε σε αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο που για όλους τους Κρητικούς είναι ένας τόπος σύμβολο. Το σημερινό αντάμωμα των Ηπειρωτών με των Κρητικών των Σφακιανών, το αντάμωμα της Ηπείρου και της Κρήτης είναι διαχρονικό. Οι Ηπειρώτες ήταν πάντα παρόντες στους αγώνες όπως και οι Κρητικοί ήταν πάντα παρόντες στους αγώνες του έθνους. Αυτοί οι αγώνες των προγόνων μας, μας έδωσαν την ανεξάρτητη Ελλάδα. Πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της που σήμερα εμείς απολαμβάνουμε. Όμως, αγαπητοί φίλοι και φίλες, η ελευθερία έχει και άλλες διαστάσεις που και σήμερα καλούμαστε εμείς να παλέψουμε και να κατακτήσουμε. Έχει και την ηθική διάσταση, έχει την κοινωνική διάσταση και την οικονομική. Σήμερα η χώρα μας δίνει αυτό τον αγώνα και γι' αυτό το αντάμωμα των Κρητών με τους Ηπειρώτες, χέρι, χέρι πάλι θα δώσουμε αυτούς τους αγώνες για να είμαστε ελεύθεροι σε πλήρη διάσταση και σε ηθική και σε οικονομική και σε κοινωνική συνοχή. Δεν θα αναφερθώ στα ιστορικά γεγονότα του 1828, απλώς, θα πω, είναι τιμή για εμάς τους Σφακιανούς να ανταμώνουμε σήμερα εδώ και να είναι το εφαλτήριο για αυτούς τους αγώνες τους σύγχρονους που θα δώσουμε από κοινού, η Κρήτη με την Ήπειρο.."
Οι πρόεδροι κ.κ. Κώστας Αλεξίου (πάνω) και Μανώλης Πατεράκης (κάτω) ενώ καταθέτουν στεφάνι στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Αλέξανδρος Λαμπρίδης, σκηνοθέτης και Έφορος Πολιτισμού επισημαίνοντας τα εξής: "Επειδή αυτή τη γιορτή την ονειρευτήκαμε πολλοί άνθρωποι, πολλοί φορείς και θέλουμε να τη ζήσουμε σύμφωνα με τ' όνειρό μας, δεν μας πτοεί η ζέστη και θα την πραγματοποιήσουμε έτσι όπως την ονειρευτήκαμε ξεκινώντας με πομπή πίσω από το ηρώο του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη με τα δυο λάβαρα των Ομοσπονδιών μας, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων παίζοντας κλαρίνο, βιολί και λαούτο" για ν' αναφερθεί στη συνέχεια επαινετικά για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων καλώντας τον για ένα σύντομο χαιρετισμό. "Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα" τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων" που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Φραγκοκάστελλο μαζί με την Πανηπειρωτική, τους Συλλόγους και τον Δήμο Σφακίων ν' αποτίσουμε φόρο τιμής στον αρχηγό Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη που μαζί με τα παλικάρια του θυσιάστηκαν χύνοντας το αίμα τους για την ελευθερία της μαρτυρικής Κρήτης. Στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες και απειλές που υπάρχουν γύρω μας, πράξεις σαν του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη και όλων των συμπατριωτών του, δυστυχώς, σ' ελάχιστα βιβλία ή εγκυκλοπαίδειες αναφέρονται, αλλά, η Κρήτη ποτέ δεν την ξέχασε. Κάθε Μάη, οι δροσουλίτες θυμίζουν στον κόσμο την υπέρτατη θυσία που θα μείνει ζωντανή στις ψυχές όλων των Κρητικών και θα τους θυμούνται για πάντα."
Με σύντομη δήλωση του ο κ. Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, σημείωσε: "Πριν πέντε χρόνια πήραμε την πρωτοβουλία και επήγαμε στα Ιωάννινα όπου μαζί με τους εκεί συμπατριώτες μας κάναμε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη του οποίου η προτομή βρίσκεται μέσα στο χώρο των ΤΕΙ Ιωαννίνων. Ξεκινώντας από αυτή την ιδέα προτείναμε στην πανηπειρωτική να κατέβουμε στα Σφακιά. Η πρόταση μας «ζυμώθηκε» και σήμερα είμαστε όλοι εδώ να τιμήσουμε τη μνήμη των Ηπειρωτών που έχασαν τη ζωή τους μαζί με τον επικεφαλής Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη".
Και ο κ. Στρατής Βρετουδάκης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Σφακιανών Αθήνας, επεσήμανε: "Έχω γεννηθεί εδώ, στο χωριό Νομικιανά, δίπλα στο Βουβά. Η Κοινότητα μας έχει βγάλει πολλούς λογοτέχνες, συγγραφείς όπως είναι ο Κανάκης Γερωνυμάκης, ο Χιωτάκης ο Σήφης και διάφορους άλλους. Για την εκδήλωση τώρα, είναι μεγάλη μας τιμή που ήρθε στα Σφακιά ο Χατζή Μιχάλης Νταλιάνης και πολέμησε για εμάς και για την ελευθερία όλης της Ελλάδας. Δυστυχώς όμως, ατύχησε πέφτοντας ηρωικά μαχόμενος."
Εξάλλου, ο κ. Κανάκης Γερωνυμάκης, λαογράφος συγγραφέας από την επαρχία Σφακίων επεσήμανε : "Το Φραγκοκάστελλο είναι ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Κρήτης κι έχουμε υποχρέωση να το διατηρήσουμε συντηρώντας το με ανάλογες ενέργειες".
Ομιλητής εκ μέρους των Ηπειρωτών ήταν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Κώστας Αλεξίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η ΠΣΕ, ως εκ του χρέους της, επιδιώκει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε πρόσφορο μέσο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα εκείνων των στοιχείων που τη συνθέτουν και δεν είναι τόσο ή καθόλου γνωστά.
Μέσα σ' αυτούς τους στόχους από καιρό είχαμε συμπεριλάβει σχετική εκδήλωση, αποτίοντας φόρο τιμής σ' όσους θυσιάστηκαν σ' αυτόν τον τόπο κάνοντας πιο ευρύτερα γνωστό ένα, πρώτης κατά την εκτίμηση μου γραμμής ηρωικό γεγονός κατά τη διάρκεια της αποτίναξης τεσσάρων αιώνων τουρκικής τυραννίδας και της παλιγγενεσίας του γένους μας. Γεγονός όμως ιστορικό όχι και τόσο γνωστό σε πολλούς σήμερα, που έλαβε χώρα σ' αυτά τα ιερά χώματα της Κρητικής γης και συγκεκριμένα, εδώ στο Φραγκοκάστελλο Σφακίων, το Μάιο του 1828 όπου 385 Ηπειρώτες με επικεφαλής το Χατζημαχάλη Νταλιάνη έπεσαν ηρωικά.
Η θυσία αυτή συνδυάστηκε με τις δροσουλίτες, ένα οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται στο τέλος Μαίου, με το να αποδίδονται οι σκιές που δημιουργούνται στον ορίζοντα, στους πεσόντες εκεί. Και εδώ ας μου επιτραπεί η αναφορά ενός τετράστιχου, ανώνυμου λυράρη, στο οποίο με γνήσιο ύφος και με αφορμή το φαινόμενο, αναδεικνύεται η ηρωική μορφή του Χατζημιχάλη.
Μ' ακόμα και το σήμερο
στις 17 του Μάη
ούλο τ' ασκέρι φαίνεται
με το Χατζημιχάλη.
Και πολεμούν στα σύννεφα
κι' ακούγονται' οι μπουρμπάδες
φωνές και αλογοπεταλιές
στου Καστελιού στι μπάντες.
Αυτή λοιπόν την επέτειο θέλουμε μ' αυτή την εκδήλωση να τιμήσουμε ως Συνομοσπονδιά με τις οργανώσεις των ηπειρωτών που ευδοκιμούν σ' αυτή τη φιλόξενη γη και ασφαλώς μαζί με την Ομοσπονδία Κρητικών οργανώσεων και του Δήμου της ένδοξης χώρας των Σφακίων. Παράλληλα δε με πολιτιστικά δρώμενα, μικρό δείγμα της πλούσιας λαϊκής μας παράδοσης και κληρονομιάς ηπειρώτικης και κρητικής να υπογραμμίσουμε και απ' την πλευρά αυτή τις συνεκτικές δυνάμεις που μας συνδέουν." Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια και από τις δύο περιοχές για να κλείσει η εκδήλωση με πλούσιο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων σε ταβέρνα της περιοχής. Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την έναρξη της εκδήλωσης με την πομπή, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων και την εντός του φρουρίου συνέχεια με ομιλίες, χορούς και τραγούδια.
Κυριακή 13 Ιουνίου 2010
Η ΡΟΖ ΒΙΛΑ
Έχουμε ακούσει για την ρόζ βίλα της οδού Αγράμπελης στην Εκάλη του Ανδρέα και της Δήμητρας Παπανδρέου αλλά τελευταία έπεσε στην αντίληψή μας και άλλη βίλα του ιδίου χρώματος και μάλιστα στη Ρωμιά. Είναι το σπίτι του Θωμά Γ. Ντάκουλα (Θωμά-Γάκη) και του γιού του Κώστα (Κώτσ' Θωμά) που έχτισε δίπλα στο πατρικό του.
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Όταν σε παλαιότερη ανάρτηση γράψαμε ότι ο Αλέξανδρος Αγγέλης ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στον άτυπο διαγωνισμό μαζέματος σπαραγγιών πολλοί το αμφισβήτησαν.
Επανερχόμαστε λοιπόν με ντοκουμέντο την παραπάνω φωτογραφία. Εδώ είναι την στιγμή της απονομής με τον δεύτερο νικητή Αναστάσιο Κώτση. Οι δυό τους και τρείς-τεσσερις ακόμη έχουν συγκροτήσει μια παρέα και προσπαθούν να κάνουν πράξη το <<επιστροφή στη φύση>>. Εκτός από τις οικολογικές ανησυχίες έχουν κάνει στροφή και στην υγιεινή διατροφή και τρέφονται πλέον μόνο με βιολογικά προϊόντα όπως κοκορέτσι, κοντοσούβλι, γουρουνόπουλο ψητό και προπάντων προβατίνα Ρωμιάς.
Τρίτη 8 Ιουνίου 2010
Η ιστορία των Μουντιάλ.Γνωρίζατε ότι...
- Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στην Ουρουγουάη το 1930.
- 6 Παγκόσμια Κύπελλα κερδίθηκαν από τις χώρες που φιλοξένησαν τη διοργάνωση.
- Η μικρότερη προσέλευση θεατών σε αγώνα τελικής φάσης ήταν 300 μεταξύ Ρουμανίας και Περού κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη το 1930.
- Καμμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο σε χώρα εκτός Ευρώπης.
- Καμμία χώρα δεν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν έχασε τον πρώτο της αγώνα.
- Η 31 Ιουλίου ανακηρύχθηκε εθνική επέτειο στην Ουρουγουάη, αφού κέρδισε αυτή την ημέρα τον τελικό του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1930.
- Η ανταλλαγή φανέλων μεταξύ των παιχτών απαγορεύτηκε το 1986 από τη FIFA, επειδή δεν ήθελε να προβάλλονται οι γυμνοί θώρακες των παικτών στους αγωνιστικούς χώρους.
- Οι ολλανδικές ανατολικές Ινδίες ήταν η πρώτη ασιατική χώρα που συμμετείχε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1938.
- Το πιο σύνηθες σκόρ στον τελικό αγώνα είναι το 1-0.
- Ο αγώνας Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970 πυροδότησε τριήμερες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών.
- Μόνο χώρες από δύο ηπείρους κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, την Ευρώπη και Νότιο Αμερική (από εννιά).
- Η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα που έλαβε μέρος στις τελικές φάσεις όλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων.
- Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που προκρίθηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (1934).
- Η Σκωτία είναι η χώρα με τους περισσότερους αποκλεισμούς από τον 1ο γύρο (8): 1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990 και 1998.
- Η Ουγγαρία πέτυχε τα περισσότερα γκολ σε τελική φάση. Πέτυχε 27 γκόλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, αλλά ηττήθηκε στον τελικό από τη Δυτική Γερμανία με 3:2.
- Ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο Norman Whiteside από τη Βόρεια Ιρλανδία. Ήταν 17 χρονών και 41 ημερών και αγωνίστηκε το 1982 στο Βόρεια Ιρλανδία - Γιουγκοσλαβία.
- Την πρώτη κόκκινη κάρτα την έλαβε ο Carlos Caszely το 1974 σε αγώνα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας στο 67ο λεπτό. Το σύστημα των κίτρινων και κόκκινων καρτών εφαρμόστηκε από το 1970 και μετά.
- Το 1ο γκολ σε τελική φάση το πέτυχε ο Γάλλος Lucien Laurent στο 19ο λεπτό εναντίον του Μεξικό στις 13 Ιουλίου 1930.
- Η Βραζιλία είναι η μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο σε ευρωπαϊκό έδαφος (1958 στη Σουηδία).
- Η Ιταλία (1934 και 1938) και η Βραζιλία (1958 και 1962) είναι οι μοναδικές χώρες οι οποίες κέρδισαν δύο διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα.
- Οι περισσότερες κόκκινες κάρτες σ' έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν 3. Έγινε 2 φορές στους αγώνες Ουγγαρία - Βραζιλία στις 27 Ιουνίου 1954 και Νότιος Αφρική - Δανία στις 18 Ιουνίου 1998.
- Τα περισσότερα γκολ τα οποία πέτυχε ποδοσφαιριστής σ' έναν αγώνα ήταν 5, από τον Ρώσσο Oleg Salenko στον αγώνα Ρωσσία - Καμερούν το 1994.
- Η Βραζιλία πέτυχε τις περισσότερες διαδοχικές νίκες (7).
- Τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου την πέτυχε η Ουγγαρία εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ το 1982 (10:1).
- Το ταχύτερο γκολ στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου το πέτυχε ο Τούρκος Hakan Sukur σε 11 δευτερόλεπτα, στη νίκη της Τουρκίας με 3:2 εναντίον της Νότιας Κορέα στις 29 Ιουνίου 2002.
- Τα περισσότερα γκολ (12) σ' έναν αγώνα πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των Αυστρία και Ελβετία (7:5) το 1954.
- Τις περισσότερες κάρτες (16) σ'έναν αγώνα έδειξε ο διαιτητής στον αγώνα Καμερούν - Γερμανία το 2002.
- Ο Lothar Matthäus έχει τις περισσότερες εμφανίσεις (25) σε Παγκόσμια Κύπελλα.
- Ο Roger Milla από το Καμερούν έγινε το 1994 ο γηραιότερος παίχτης και σκόρερ σε ηλικία 42 ετών.
- 199,854 θεατές είδαν την ήττα της Βραζιλίας από την Ουρουγουάη το 1950. Ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σ' έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.
- Ο Πελέ της Βραζιλίας είναι ο μοναδικός παίκτης που κέρδισε 3 Παγκόσμια Κύπελλα: 1958, 1962 και 1970.
- 4 παίκτες πέτυχαν 2 χατ τρικ σε Παγκόσμια Κύπελλα, ο Sandor Kocsis της Ουγγαρίας (1954), ο Just Fontaine της Γαλλίας (1958), ο Gerd Müller της Δυτικής Γερμανίας (1970) και ο Gabriel Batistuta της Αργεντινής (ένα το 1994 και ένα το 1998).
- Τα περισσότερα γκολ (13) σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, τα πέτυχε ο Γάλλος Juste Fontaine το 1958.
- Τα περισσότερα γκολ (15) στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, τα πέτυχε ο Ronaldo της Βραζιλίας (1998, 2002 και 2006).
- Το 1930 όλοι οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε μια πόλη, το Μοντεβιδέο.
- Το Μεξικό έχει τις περισσότερες διαδοχικές ήττες (9) σε Παγκόσμια Κύπελλα (1930, 1950 - 1958).
- 13 ήταν οι χώρες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 στην Ουρουγουάη.
- Ο Πελέ σε ηλικία 17 ετών, ήταν ο νεότερος παίκτης που σκόραρε σε Παγκόσμιο Κύπελλο (1958 στη Σουηδία).
- Ο Άγγλος Geoff Hurst είναι ο μοναδικός παίκτης που πέτυχε χατ τρικ σε τελικό. Τα 3 γκολ τα πέτυχε το 1966 στον αγώνα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας.
- Το 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα φιλοξενηθεί το 2014 στη Βραζιλία.
- Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε 2 τελικές φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένης της φετινής 31-05-2010
ΥΓ. Ευχαριστούμε τον φίλο-αναγνώστη Κώστα Κωνή για τo e-mail με τις παραπάνω πληροφορίες
- 6 Παγκόσμια Κύπελλα κερδίθηκαν από τις χώρες που φιλοξένησαν τη διοργάνωση.
- Η μικρότερη προσέλευση θεατών σε αγώνα τελικής φάσης ήταν 300 μεταξύ Ρουμανίας και Περού κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη το 1930.
- Καμμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο σε χώρα εκτός Ευρώπης.
- Καμμία χώρα δεν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν έχασε τον πρώτο της αγώνα.
- Η 31 Ιουλίου ανακηρύχθηκε εθνική επέτειο στην Ουρουγουάη, αφού κέρδισε αυτή την ημέρα τον τελικό του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1930.
- Η ανταλλαγή φανέλων μεταξύ των παιχτών απαγορεύτηκε το 1986 από τη FIFA, επειδή δεν ήθελε να προβάλλονται οι γυμνοί θώρακες των παικτών στους αγωνιστικούς χώρους.
- Οι ολλανδικές ανατολικές Ινδίες ήταν η πρώτη ασιατική χώρα που συμμετείχε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1938.
- Το πιο σύνηθες σκόρ στον τελικό αγώνα είναι το 1-0.
- Ο αγώνας Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970 πυροδότησε τριήμερες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών.
- Μόνο χώρες από δύο ηπείρους κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, την Ευρώπη και Νότιο Αμερική (από εννιά).
- Η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα που έλαβε μέρος στις τελικές φάσεις όλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων.
- Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που προκρίθηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (1934).
- Η Σκωτία είναι η χώρα με τους περισσότερους αποκλεισμούς από τον 1ο γύρο (8): 1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990 και 1998.
- Η Ουγγαρία πέτυχε τα περισσότερα γκολ σε τελική φάση. Πέτυχε 27 γκόλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, αλλά ηττήθηκε στον τελικό από τη Δυτική Γερμανία με 3:2.
- Ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο Norman Whiteside από τη Βόρεια Ιρλανδία. Ήταν 17 χρονών και 41 ημερών και αγωνίστηκε το 1982 στο Βόρεια Ιρλανδία - Γιουγκοσλαβία.
- Την πρώτη κόκκινη κάρτα την έλαβε ο Carlos Caszely το 1974 σε αγώνα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας στο 67ο λεπτό. Το σύστημα των κίτρινων και κόκκινων καρτών εφαρμόστηκε από το 1970 και μετά.
- Το 1ο γκολ σε τελική φάση το πέτυχε ο Γάλλος Lucien Laurent στο 19ο λεπτό εναντίον του Μεξικό στις 13 Ιουλίου 1930.
- Η Βραζιλία είναι η μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο σε ευρωπαϊκό έδαφος (1958 στη Σουηδία).
- Η Ιταλία (1934 και 1938) και η Βραζιλία (1958 και 1962) είναι οι μοναδικές χώρες οι οποίες κέρδισαν δύο διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα.
- Οι περισσότερες κόκκινες κάρτες σ' έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν 3. Έγινε 2 φορές στους αγώνες Ουγγαρία - Βραζιλία στις 27 Ιουνίου 1954 και Νότιος Αφρική - Δανία στις 18 Ιουνίου 1998.
- Τα περισσότερα γκολ τα οποία πέτυχε ποδοσφαιριστής σ' έναν αγώνα ήταν 5, από τον Ρώσσο Oleg Salenko στον αγώνα Ρωσσία - Καμερούν το 1994.
- Η Βραζιλία πέτυχε τις περισσότερες διαδοχικές νίκες (7).
- Τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου την πέτυχε η Ουγγαρία εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ το 1982 (10:1).
- Το ταχύτερο γκολ στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου το πέτυχε ο Τούρκος Hakan Sukur σε 11 δευτερόλεπτα, στη νίκη της Τουρκίας με 3:2 εναντίον της Νότιας Κορέα στις 29 Ιουνίου 2002.
- Τα περισσότερα γκολ (12) σ' έναν αγώνα πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των Αυστρία και Ελβετία (7:5) το 1954.
- Τις περισσότερες κάρτες (16) σ'έναν αγώνα έδειξε ο διαιτητής στον αγώνα Καμερούν - Γερμανία το 2002.
- Ο Lothar Matthäus έχει τις περισσότερες εμφανίσεις (25) σε Παγκόσμια Κύπελλα.
- Ο Roger Milla από το Καμερούν έγινε το 1994 ο γηραιότερος παίχτης και σκόρερ σε ηλικία 42 ετών.
- 199,854 θεατές είδαν την ήττα της Βραζιλίας από την Ουρουγουάη το 1950. Ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σ' έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.
- Ο Πελέ της Βραζιλίας είναι ο μοναδικός παίκτης που κέρδισε 3 Παγκόσμια Κύπελλα: 1958, 1962 και 1970.
- 4 παίκτες πέτυχαν 2 χατ τρικ σε Παγκόσμια Κύπελλα, ο Sandor Kocsis της Ουγγαρίας (1954), ο Just Fontaine της Γαλλίας (1958), ο Gerd Müller της Δυτικής Γερμανίας (1970) και ο Gabriel Batistuta της Αργεντινής (ένα το 1994 και ένα το 1998).
- Τα περισσότερα γκολ (13) σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, τα πέτυχε ο Γάλλος Juste Fontaine το 1958.
- Τα περισσότερα γκολ (15) στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, τα πέτυχε ο Ronaldo της Βραζιλίας (1998, 2002 και 2006).
- Το 1930 όλοι οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε μια πόλη, το Μοντεβιδέο.
- Το Μεξικό έχει τις περισσότερες διαδοχικές ήττες (9) σε Παγκόσμια Κύπελλα (1930, 1950 - 1958).
- 13 ήταν οι χώρες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 στην Ουρουγουάη.
- Ο Πελέ σε ηλικία 17 ετών, ήταν ο νεότερος παίκτης που σκόραρε σε Παγκόσμιο Κύπελλο (1958 στη Σουηδία).
- Ο Άγγλος Geoff Hurst είναι ο μοναδικός παίκτης που πέτυχε χατ τρικ σε τελικό. Τα 3 γκολ τα πέτυχε το 1966 στον αγώνα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας.
- Το 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα φιλοξενηθεί το 2014 στη Βραζιλία.
- Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε 2 τελικές φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένης της φετινής 31-05-2010
ΥΓ. Ευχαριστούμε τον φίλο-αναγνώστη Κώστα Κωνή για τo e-mail με τις παραπάνω πληροφορίες
Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
Σύντομο αλλά ΚΟ-ΡΥ-ΦΑΙ-Ο ανέκδοτο!
Χθες σταμάτησα σ' ένα βενζινάδικο και ζήτησα 10 ευρώ βενζίνη. Κι ο βενζινάς με ρώτησε:
Είναι μεγάλος ο λεκές;
Πηγή:taxalia.blogspot.com
Είναι μεγάλος ο λεκές;
Πηγή:taxalia.blogspot.com
Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Εκδήλωση μνήμης στο Φραγκοκάστελλο από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας πήρε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, το Δήμο Σφακίων και τους Συλλόγους Ηπειρωτών Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου, να διοργανώσει εκδήλωση μνήμης, τιμής και πολιτισμού στο Φραγκοκάστελλο το Σάββατο 12 Ιουνίου.Μια ξεχωριστή εκδήλωση σε ένα χώρο εμβληματικό για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ήπειρο με την Κρήτη, σε έναν τόπο όπου οι δεσμοί αυτοί σφραγίστηκαν με το αίμα της ηρωικής θυσίας των Ηπειρωτών που έπεσαν μαχόμενοι για την απελευθέρωση της Κρήτης.18 Μαΐου 1828, το επαναστατικό σώμα των Ηπειρωτών, με επικεφαλής τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη, δίνει την τελική μάχη, με πολλαπλάσιες Τούρκικες δυνάμεις στο Φραγκοκάστελλο. Ο Νταλιάνης και οι σύντροφοί του με το αίμα τους στεριώνουν το γεφύρι που από τότε συνδέει άρρηκτα Ηπειρώτες και Κρητικούς. Στην τοπική παράδοση γρήγορα η ιστορία περιέβαλε τους ήρωες με το μύθο των δροσουλιτών, την οπτασία των πρωινών στην εκπνοή της άνοιξης, στο έμπα του καλοκαιριού στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου.Ο χρόνος που επιλέχθηκε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης συμπίπτει σχεδόν επετειακά με εκείνον της θυσίας στον ίδιο τόπο. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7 μ.μ με επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες και την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν τους. Θα ακολουθήσουν αναφορές για το γεγονός από τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής κ. Κώστα Αλεξίου, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλη Πατεράκη, τον Δήμαρχο Σφακίων κ. Σήφη Λύκο και άλλους φορείς. Όπως και προβολή σχετικών οπτικοακουστικών ταινιών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σε επιμέλεια του σκηνοθέτη και Έφορου Πολιτισμού της ΠΣΕ κ. Αλέξανδρου Λαμπρίδη, στο οποίο συμμετέχουν ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Σφακίων «Τα Σφακιά», ο Πολυφωνικός Όμιλος της Πανηπειρωτικής, η ηπειρώτικη κομπανία «Λαλητάδες», το χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Χανίων. Πολυφωνικά και ριζίτικα, κλαρίνα και λύρες, σούστες, πεντοζάλια, τσάμικα και πωγωνίσιοι χοροί σμίγουν σε μια αξέχαστη πανηγυρική βραδιά.Τόσο το γεγονός αυτό της θυσίας, όσο και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης αποτυπώνουν κι αναδεικνύουν τις ιστορικές και πολιτιστικές γέφυρες που συνδέουν την Ήπειρο με την Κρήτη.Ηπειρώτες και Κρήτες ανταμώνουμε στο Φραγκοκάστελλο, θυμόμαστε και τιμούμε την ένδοξη κοινή μας ιστορία, τραγουδάμε, χορεύουμε και γλεντάμε με τις υπέροχες μουσικές μας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)