Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Tο έθιμο του Άι Γάννη του Λαμπαδιάρη αναβίωσε στην Πάργα, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

parga1

Γιορτινή ατμόσφαιρα επικράτησε στην παραλία της Πάργας, την Τετάρτη το βράδυ 24 Ιουνίου 2015, καθώς οι ντόπιοι και οι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το παλαιό και συμβολικό έθιμο του Άι Γάννη του Λαμπαδιάρη.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Συλλόγου γυναικών Πάργας ΔΗΙΔΑΜΕΙΑ και η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ανέβασε το patatoukos.blogspot
Στις 24 Ιουνίου υπήρχαν πολλά έθιμα, με χαρακτηριστικό και πανάρχαιο το έθιμο του ΅κλήδονα΅ το οποίο προέρχεται από την αρχαία λέξη ΅Κλήδων΅ που σημαίνει οιωνός και περιέχεται σε φράσεις και ήχους.
Από αρχαιότατους χρόνους οργανώνονταν πανηγύρια με φωτιές για να βοηθήσουν τον ήλιο να γυρίσει και επειδή είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου έρχονταν όλα στο φως και με ορισμένες ιεροτελεστικές φόρμες λέγονταν διάφοροι οιωνοί ιδιαίτερα για τα ανύπαντρα κορίτσια.
Η παράδοση πάντρεψε το ειδωλολατρικό έθιμο με τα Χριστιανικά..
Ετσι έρχεται ο Αη Γιάννης ο «Ριγανάς» (γιατί τότε ωριμάζει η ρίγανη) ή «Λαμπαδάρχης» ή «Λιοτρόπος»  γιατί συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο και καίει τα ειδωλολατρικά στεφάνια.
Ανάβονται φωτιές όπου καίγονται τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς, ξερά πλέον και τα παιδιά από 5 έως 95 ετών πηδούν πάνω από τις φωτιές.
Το ίδιο έθιμο τηρήθηκε και στον Παντοκράτορα Πρέβεζας και θα έχουμε ξεχωριστό ρεπορτάζ σε επόμενη ανάρτηση.

parga2

parga3

parga4

Δεν υπάρχουν σχόλια: