Λίγες ώρες πριν το ξημέρωμα της "Μαύρης Δευτέρας", ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα ακόμα διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό, κατηγόρησε και πάλι τους Ευρωπαίους και κυρίως το Eurogroup και την EKT, για τη μη αύξηση της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, με αφορμή την εξαγγελία του δημοψηφίσματος.


Η άρνηση της παράτασης από το Eurogroup οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αυξήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.
Η απόφαση για capital controls δεν έχει άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης του δημοψηφίσματος αποτελεί πράξη εκβιασμού και μέγιστη ντροπή, συνέχισε ο κ. Τσίπρας εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς τους Ευρωπαίους δανειστές.
Έστειλα εκ νέου το αίτημα παράτασης στους Ευρωπαίους αρχηγούς. Είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν τα εργαλεία στην ΕΚΤ, πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στους πολίτες ο πρωθυπουργός είπε πως «αυτό που απαιτείται τις επόμενες ημέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή».
«Οι καταθέσεις των πολιτών είναι διασφαλισμένες, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις. Έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει, να στείλουμε μήνυμα ελπίδας στην Ευρώπη»επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Ο μόνος μας φόβος, είναι ο φόβος, δεν θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει, στέλνουμε μήνυμα ελπίδας» σημείωσε και απευθυνόμενος εκ νέου στους Ευρωπαίους δανειστές είπε: «Αναμένω άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας».