Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Αντιμέτωποι με την Ιστορία

Dimitri Messinis / SOOC
                             
Με την ψήφο της Βουλής, (178 υπέρ, 120 κατά και 2 απουσίες) η χώρα οδεύει προς δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου και με ερώτημα για το αν αποδέχεται την πρόταση των θεσμών. Πρόταση που, τεχνικά, δεν υφίσταται πλέον, καθώς το Eurogroup αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα. Θεσμικά, η επόμενη πράξη θα παιχτεί στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος καλείται από την κυβέρνηση να υπογράψει την έκδοση του προεδρικού διατάγματος. Η προεδρία της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ανοησίες» τις φήμες για παραίτηση του Προέδρου, τον οποίο θα επισκεφθεί την Κυριακή ο Α. Σαμαράς. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός διατήρησε τους υψηλούς τόνους έναντι των δανειστών, καλώντας τον λαό να καταψηφίσει την πρότασή τους. Ήταν μία ομιλία με έντονο αντιευρωπαϊκό τόνο που καθιστά σαφές το διακύβευμα του δημοψηφίσματος.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους υπουργούς του, ανακοίνωσε ότι καλεί τον λαό σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφανθεί επί του «τελεσιγράφου» που του έδωσαν, ως πρόταση, οι δανειστές. Με ευθύτητα ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, κάλεσαν τον λαό να ψηφίσει «Όχι» στην πρόταση. Με τη θέση αυτή συντάχθηκαν άμεσα οι ΑΝ.ΕΛ και η Χρυσή Αυγή. Αντιθέτως, Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είπαν ότι θα καλέσουν τον λαό να ψηφίσει «Ναι στην Ευρώπη». Το ΚΚΕ δήλωσε ότι ψηφίζει «Όχι», τόσο προς τους δανειστές, όσο και προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας άλλη πρόταση δημοψηφίσματος.

Δείτε το video


Τι είπαν στη Βουλή
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνεδρίαση κύλησε με στιγμές έντασης και πρωταγωνίστρια την πρόεδρο της Βουλής. Μάλιστα η Ν.Δ αποχώρησε όταν η πρόεδρος παραβίασε τον κανονισμό, παραμένοντας στην έδρα, αν και είχε μιλήσει ως βουλευτής. Χρειάστηκε παρέμβαση του πρωθυπουργού, υπέρ της Ν.Δ.
Τσίπρας«Δεν θα ρωτηθεί ο Σόιμπλε ή ο Ντάισελμπλουμ αν πρέπει ο ελληνικός λαός να εκφραστεί δημοκρατικά. Το δημοψήφισμα θα γίνει είτε το θέλουν είτε όχι. Μας εκβιάζουν με φόβο, πανικό και κινδυνολογία. Όμως και οι εκβιασμοί στερεύουν κάποτε. Το μόνο που έχει να φοβηθεί σήμερα ο ελληνικός λαός, είναι ο ίδιος ο φόβος Μας ζήτησαν να επιβαρύνουμε τους συνταξιούχους, να εκχωρήσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια... Η επόμενη μέρα ενός «Όχι» θα βρει τη χώρα ενισχυμένη με διαπραγματευτική ικανότητα και οι πιστωτές θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε.»
Σαμαράς: «Το κόστος αδράνειας ήταν 4 δισ. Βυθίσατε πάλι τη χώρα στην ύφεση. To δημοψήφισμα αποτελεί πραξικόπημα χωρίς αντικείμενο. Είστε πραξικοπηματίες χωρίς αντικείμενο. Δεν θα σας επιτρέψουμε να βγάλετε τη χώρα από το ευρώ. Σας καλούμε έστω και τώρα να προσχωρήσετε στη σφαίρα της συνεννόησης.»   
Θεοδωράκης: «Δεν κάνατε διαπραγμάτευση, κάνατε σχολική εκδρομή. Οκτώ χώρες θέλουν να μας βγάλουν από το ευρώ.»
Καμμένος: «Η πρόταση των δανειστών ήταν το τέλος της Ελλάδας.»
Γεννηματά: «Κύριε Τσίπρα, θα κληθείτε να λογοδοτήσετε ως ο μοιραίος άνθρωπος. Πίσω από τις επιλογές σας είναι η χρεοκοπία και ο διχασμός. Λέμε «Ναι» στο ευρώ και στην Ευρώπη.»
Κουτσούμπας-Παπαρήγα:«Εμπαίζεται ο λαός, δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στην Ε.Ε.»
Βενιζέλος: «Δεν υφίσταται πρόταση, άρα δεν υπάρχει ερώτημα. Πέντε μήνες μάς γυρίζουν χρόνια πίσω. Δεν θα γυρίσουμε στο 2009, αλλά στο 1949.»
Λαφαζάνης: «Δεν είναι στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος από το ευρώ. Ο λαός πρέπει να πει «όχι» στα σχέδια των δανειστών.»
Παππάς: «Τα μέτρα λιτότητας που προτείνουν οι θεσμοί δεν μπορούν να ανήκουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.»


Τι έγινε στο Eurogroup
Η αντίδραση του Eurogroup ήταν άμεση. Αρνήθηκε να κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος για μερικές εβδομάδες. Και, επισημαίνοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν συντάχθηκε χωρίς ελληνική υπογραφή, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη τερματίζεται το πρόγραμμα της Ελλάδας, ανακαλείται η χρηματοδότηση και δεν υφίσταται πλέον πρόταση προς συζήτηση. Τεχνικά, όπως υποστήριξε η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η απόσυρση της πρότασης ακυρώνει και το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Η τρέχουσα συμφωνία οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας θα λήξει στις 30 Ιουνίου, μαζί με όλες τις συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης των κερδών από τα προγράμματα SMP και ANFA. Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι προετοιμασμένες να κάνουν ό,τι θεωρούν απαραίτητο για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης».
Μάλιστα σημειώθηκε διακοπή στη συνεδρίαση κατά την οποία αποχώρησε ο Γ. Βαρουφάκης, προκειμένου οι άλλοι 18 υπουργοί να συζητήσουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις.


Βαρουφάκης: «Αν βελτιώσουν την πρόταση...»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι αν η πρόταση των πιστωτών βελτιωθεί, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να συστήσει στον λαό να ψηφίσει υπέρ της πρότασης. «Δεν έχουμε κάτι απτό, η διαδικασία δεν έχει τελειώσει» σχολίασε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο ο ίδιος είπε νωρίτερα ότι πλέον υπάρχει θέμα αξιοπιστίας με την Ελλάδα. «Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» είπε ο Γάλλος υπουργός Σαπέν. «Η Ελλάδα τις επόμενες μέρες θα έρθει σε δυσκολίες» είπε ο Β. Σόιμπλε. «Εμείς έχουμε τα μέσα για να αποτρέψουμε την ανησυχία στις αγορές. Η Ελλάδα παραμένει μέρος της Ευρωζώνης και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα απαραίτητα για να τη βοηθήσουμε.».


Τι θα γίνει με τις τράπεζες;
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίζει τη ροή, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Δεδομένων των συνθηκών, το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει το βράδυ της Τρίτης. To Σάββατο δημιουργήθηκαν ουρές σε ΑΤΜ αν και οι τράπεζες στο κέντρο των πόλεων τροφοδοτήθηκαν ομαλά και δεν σημειώθηκαν προβλήματα στην τροφοδοσία των πελατών τους.

Δείτε το video με το τραγούδι του Τζίμη Πανούση ''Αχ Ευρώπη''


Δεν υπάρχουν σχόλια: