Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η 'Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου και οι Ηπειρώτες της περιοχής, γλέντησαν παραδοσιακά στο ''Ηπειρώτικο πανηγύρι'', στο Άλσος της Νέας Ζωής, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015,




Το  Ηπειρώτικο πανηγύρι είναι μία, κατ' εξοχήν, πολιτιστική εκδήλωση, αλλά και γνήσια παραδοσιακή και προέρχεται κατ 'ευθείαν από την ψυχή της Ηπείρου.
Της Ηπείρου του μόχθου, του αγώνα, της αγωνίας, της καθημερινής προσπάθειας να καλλιεργήσει την κακοτράχαλη γη, της ξενητειάς, του πόνου και της πίκρας, της αποδημίας, της μεγάλης αυτής πληγής, αλλά συγχρόνως κι' ευλογίας, γιατί από την αποδημία ξεκίνησε η πασίγνωστη Ηπειρωτική Ευποιία και Ευεργεσία και οι Μεγάλοι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες.
Αλλά και της Ηπείρου της χαράς, της προσμονής, της ελπίδας. Της ελπίδας για το γυρισμό των ξενιτεμένων και για ένα καλλίτερο αύριο.

 Η Ήπειρος, που κάθε γεγονός στη ζωή της, το αποτύπωνε σε τραγούδι, με τον αυλό, στα πανάρχαια χρόνια και το κλαρίνο στα κατοπεινά, στην ίδια όμως μουσική κλίμακα, την πεντατονική, την μοναδική στην ιστορία της μουσικής, η Ήπειρος, λοιπόν, της  πεντατονίας δημιούργησε τραγούδια για τη χαρά, τη λύπη, την ξενητειά, το γυρισμό, προερχόμενα όλα από την ίδια τη ζωή και που στο κάθε τραγούδι εμπεριέχονται, μαζί, η χαρά και η λύπη, τραγούδια της χαρμολύπης. Κι' αυτά τα τραγούδια, μαζί, φυσικά, με το κλαρίνο και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, είναι η βάση και η πεμπτουσία των Ηπειρωτικών Πανηγυριών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στα χωριά μας.

 Και είθε κάθε  πανηγύρι που διοργανώνεται αυτή την περίοδο από τους Ηπειρώτικους αποδημικούς Συλλόγους, Ενώσεις και Αδελφότητες, ν' ανάψει στους Ηπειρώτες μια σπίθα και να φουντώσει τη νοσταλγία, ώστε όλοι να πάμε το καλοκαίρι, τουλάχιστον, στα χωριά μας να ζήσουμε από κοντά το γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και να δώσουμε ζωντάνια στην Ήπειρο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης.

 Κι' όχι μόνο οι Ηπειρώτες, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου μπορούν το καλοκαίρι ν' απολαύσουν τις μαγευτικές της παραλίες, από την Πρέβεζα μέχρι την Σαγιάδα Θεσπρωτίας, αλλά και τα μοναδικά ορεινά τοπία, που πλέον είναι ορεινά θέρετρα, λόγω των τουριστικών υποδομών που έχουν διαμορφωθεί-δημιουργηθείί στον ορεινό όγκο της Ηπείρου, στο Ζαγόρι, στα Τζουμέρκα, στην Μουργκάνα, στο Μέτσοβο, στα ορεινά χωριά του Σουλίου, της  Παραμυθιάς, της Πρέβεζας και να αναζωογονηθούν περιδιαβαίνοντας την απείρου κάλους φύση της, τους αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της, τις πανέμορφες παραλίες  και τα ξακουστά πέτρινα γεφύρια της, χτισμένα από Ηπειρώτες καλλιτέχνες πρωτομάστορες. 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 στο Πάρκο Νέας Ζωής στο Περιστέρι η εκδήλωση της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου "Ηπειρώτικο πανηγύρι 2015". Πλήθος κόσμου, που πρέπει να ξεπέρασε τα 2.000 άτομα, κατέκλυσε τον διαμορφωμένο χώρο, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το αδιαχώρητο και αρκετοί να μην βρούν καρέκλα και τραπέζι, για να απολαύσουν  την πανδαισία των χορών του χορευτικού τμήματος της Ένωσης, αλλά και να διασκεδάσουν.




Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ζήκος Κόντης καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το χώρο, αναφέρθηκε δε στο νόημα της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα αυτών των συναθροίσεων ηπειρώτικης παράδοσης, αλλά και ηπειρώτικου παραδοσιακού γλεντιού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις της Ένωσης για το 2015 και τον σχετικό προγραμματισμό μέχρι τέλους του έτους. 



Κατόπιν ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης,  ευχαρίστησε θερμά, αλλά και εξ ονόματος της Ενώσεως, όλους όσους συνέβαλαν στην καταπληκτική επιτυχία του Ηπειρώτικου Πανηγυριού και συγκεκριμένα το Δήμο Περιστερίου για τη συνεχή του συμπαράσταση, τους χορηγούς για τη γενναιόδωρη προσφορά τους (των οποίων τα ονόματα αναγράφονται στο εξαιρετικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και προβάλλονταν συνεχώς από video wall), τον κλαρινίστα Γιώργο Κοτσίνη και την εξαιρετική κομπανία του, τους εκλεκτούς ηπειρώτες τραγουδιστές αυθεντικούς ερμηνευτές των παραδοσιακών ηπειρωτικών τραγουδιών, το χορευτικό της Ενώσεώς μας και τους εκλεκτούς χοροδιδασκάλους και όλους όσους συμμετείχαν στο πανηγύρι. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης καθώς  και σ' όλα τα μέλη του Διοικητ. Συμβουλίου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Τέλος ευχήθηκε καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι σε όλους και καλό καλοκαίρι στην Ήπειρο και τα χωριά μας





Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο  Αντιπρόεδρος της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των πανηγυριών ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.





Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου και ο ηπειρόψυχος, ηπειρομάχος και διαχρονικά  φανατικός θιασώτης της ηπειρώτικης παράδοσης Πρόεδρος Ζήκος Κόντης  με πίστη και διαρκή προσπάθεια και αξίζει πολλούς επαίνους για αυτό και για άλλα πολλά από όλους μας και σήμερα το κάνω εγώ, εκπροσωπώντας το σύνολο της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να προτιμήσουν τις φετεινές διακοπές τους, να τις περάσουν στην Ήπειρο, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και την Ήπειρο γενικά, μιά περιοχή που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό ελλαδικό κορμό και έχει πάρει τόσο λίγα, μιά περιοχή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, πλεονεκτώντας μάλιστα σε πολλά και μοναδικά τοπία.





 

Στο πανηγύρι αυτό συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και πολλούς δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΣΕ  Γιώργος  Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής και τα μέλη του Δ.Σ της ΠΣΕ  Βασίλης Τζούμας, που έχει διατελέσει για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου. Ματινα Δάλλα και Χριστόφορος Ευθυμίου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας, συνοδευόμενη από μέλη του Δ.Σ., πολυμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χρήστο Γκόνη, τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Δάλλα και τη Γενική Γραμματέα Μαρίκα Γκόνη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Δημήτρης Σούκης, πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ηλία Χρηστάκο και τον Ταμία Μιχάλη Γεωργάκο, αντιπροσωπείες από, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Καματερού, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης Αττικής, τον Σύλλογο  Ηπειρωτών Αιγάλεω και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου, εκπρόσωποι πολλών Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων, εκπρόσωποι αποδημικών οργανώσεων από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που ενεργοποιούνται στον Δήμο Περιστερίου καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών οργανώσεων, που δραστηροποιούνται στον Δήμο Περιστερίου.



Την ευωχία και την διασκέδαση του κόσμου, με επιτυχία  είχε αναλάβει  η ηπειρώτικη κομπανία, με τον Γιώργο Κοτσίνη στο κλαρίνο, και τους Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Χρήστο Πότση και Βίκυ Κουρού, στο ταγούδι
Το καλλιτεχνικό μέρος ξεκίνησε με το χορευτικό της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου (χοροδιδάσκαλοι οι κ.κ. Νίκος Παπαδιώτης και Βαγγέλης Κουτσοπάνος) σε 4 ενότητες.

Τα χορευτικά ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού τόσο με την καταπληκτική απόδοση των χορών, όσο και με τις αυθεντικές παραδοσιακές στολές τους και έδωσαν το έναυσμα για να συνεχίσει ο χορός  από το πλήθος των παρισταμένων, που κράτησε, με αμείωτο κέφι, μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Στο κέφι συνέβαλλε και το γεγονός ότι η Ένωση είχε φροντίσει για τη λειτουργία κυλικείου με σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά, με κυρίαρχο το Ηπειρωτικό τσίπουρο.

Όπως προαναφέρθηκε ο χώρος της εκδήλωσης και οι γύρω από αυτή χώροι είχαν πλημμυρίσει από πλήθος κόσμου. Περισσότεροι από 2..000 Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πανηγύρι, οι περισσότεροι δε από αυτούς έκαναν έντονη παρουσία στην πίστα και επέδειξαν ξεχωριστή δεξιοτεχνία στους παραδοσιακούς χορούς Σημειωτέον ότι η πίστα ήταν συνεχώς γεμάτη μέχρις αργά, μετά τα μεσάνυχτα, που ολοκληρώθηκε το πανηγύρι.

Και του χρόνου

























































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: