Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Αξιοπρέπεια: Μια λέξη που λέρωσαν

photo: Nikos Libertas / SOOC

«Πρέπει να φροντίζουμε με στοργή την αξιοπρέπειά μας. Η έννοια της αξιοπρέπειας έχει εξευτελιστεί από την πλαδαρή και υπερβολή χρήση στην πολιτική ρητορική»- Ρόναλντ Ντουόρκιν
Δεν είναι μόνο η συνεχής και επαναλαμβανόμενη χρήση που άδειασε τη λέξη από το νόημά της και την κατέστησε γράμμα κενό, ένα τσόφλι που φτύνουν πάνω μας, είναι και η βαριά προσβολή να την επικαλούνται όταν συγχρόνως καταρρακώνουν ασύστολα την αξιοπρέπεια όλων μας.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να κοροϊδεύει και να εξαπατά ο Στρατούλης, υπουργός και αριστερός ηλικιωμένο άνθρωπο με ανερυθρίαστα ψεύδη για τη σύνταξή του για να πάρει την ψήφο του.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να αφήνονται οι ηλικιωμένοι (που δεν έχουν και κάρτες συναλλαγών) φοβισμένοι, μόνοι στη μοίρα τους.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να περιπλανιέται ο κόσμος από γειτονιά σε γειτονιά για να βρει λεφτά, τα δικά του λεφτά.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να μην δίνεις μία για το πώς θα πληρωθούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά (ο πρωθυπουργός μίλησε μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους)
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να αγωνιά ο κόσμος, από τη μια στιγμή στην άλλη, για το αν θα έχει τα απαραίτητα να ταΐσει την οικογένειά του και να φροντίσει τα παιδιά του που είναι μακριά για σπουδές.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας  να περιφρονείς το μέλλον της νέας γενιάς και όλων όσοι βρίσκονται στην ανεργία αδιαφορώντας για το τι πρόκειται να τους συμβεί χωρίς την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να κόβονται τα φτερά των νέων μας και των φοιτητών μας που ταξίδευαν στην Ευρώπη ελεύθερα με ένα κοινό νόμισμα, ισότιμοι πολίτες της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να ξέρεις ότι οδεύεις σε κλείσιμο τραπεζών (βλ. συνεννοήσεις με Αμερικανό ΥΠΟΙΚ), να μην έχεις προετοιμάσει τίποτε και να παραπλανάς με κατηγορηματικές δηλώσεις τον λαό σου μέχρι την τελευταία στιγμή.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας (και όχι μόνο) να αφήνεις τους απλούς πολίτες με τα λίγα ευρώ στην τράπεζα να ξεροσταλιάζουν στις ουρές, όταν οι φίλοι και τα μέλη της κυβέρνησης μπορεί να φρόντισαν εγκαίρως να μεταφέρουν στο εξωτερικό τις περιουσίες τους και τους παχυλούς λογαριασμούς τους. Τα 40 δισ. που έφυγαν από τις τράπεζες δεν ήταν τα εικοσάρικα των συνταξιούχων.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να κατηγορούν την κυβέρνησή σου στην παγκόσμια σκηνή ότι λέει ψέματα  στον λαό της και στους εταίρους της.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να καθιστά η κυβέρνησή σου τη  χώρα σου απομονωμένη και αποσυνάγωγη.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να είσαι ως χώρα στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου ταπεινώνοντας τον λαό σου. Μας λυπούνται, μας οικτίρουν ή μας περιφρονούν.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να υφαρπάζεται η ψήφος των βουλευτών με ανεπίσημα έγγραφα που φέρουν στο περιθώριο χειρόγραφες σημειώσεις, χωρίς χρόνο να μελετηθούν,
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να υφαρπάζεται η ψήφος των πολιτών σε ένα δημοψήφισμα με παραπειστικό, προσχηματικό, ακατανόητο και κυλιόμενο ερώτημα.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να μην επιτρέπεται να έχουμε τον χρόνο να διαβάσουμε, να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε γι' αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να ακυρώνονται και να καταπατώνται οι παρακαταθήκες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και του κράτους δικαίου (αυτές που μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια) με παραβιάσεις του συντάγματος, των νόμων και των κανονισμών. 'Όπως αποκάλυψε ο Ν. Αλιβιζάτος φθάνουν να αλλάζουν εκ των υστέρων τους κανόνες του παιχνιδιού για να τους προσαρμόσουν στις ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος τραβώντας ακόμη πιο πολύ προς την εκτροπή.
. Είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να ματαιώνονται κόποι, θυσίες, επιτεύγματα και φιλοδοξίες μιας ζωής αλλά και των προηγούμενων γενεών επειδή αυτοί που παριστάνουν την υπεύθυνη κυβέρνηση τζογάρουν στις πλάτες του λαού τους.
Και, τέλος, είναι βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας να λέει ο Κατρούγκαλος του 12%, ο Κοτζιάς και ο Σκουρλέτης, δηλαδή όλη η κυβέρνηση, ότι το δημοψήφισμα είναι ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί. Δηλαδή, δεν καλούν τους πολίτες να αποφασίσουν κυριαρχικά για τη μοίρα τους αλλά τους χρησιμοποιούν ως εργαλεία για να βγει το αποτέλεσμα που ζητούν, που ελπίζουν ότι θα τους κρατήσει στην εξουσία και για το οποίο εργάζονται με όλα τα μέσα, αθέμιτα και θεμιτά. Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν μία συμφωνία την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει όχι να σεβαστεί και να εφαρμόσει, εφόσον υπερψηφιστεί, ή να απορρίψει εφόσον καταψηφιστεί αλλά, καθ' ομολογία δική τους, να την παίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Έχω να τους θυμίσω ότι αυτό δεν είναι μόνο πολιτικά απαράδεκτο αλλά βαθιά ανήθικο. Ας διαβάσουν τον Καντ αφού τόσο κόπτονται για την αξιοπρέπεια. Οι άνθρωποι, λέει ο Καντ, έχουν εγγενή αξία, την αξιοπρέπειά τους. Γι' αυτό πρέπει πάντοτε να τους μεταχειριζόμαστε ως σκοπούς και ποτέ μόνο ως μέσον. Δηλαδή να τους σεβόμαστε, να τους λέμε την αλήθεια, να μην τους υποτάσσουμε στις δικές μας σκοπιμότητες.
Η μόνη απάντηση σε αυτή την εκστρατεία που εξευτελίζει λέξεις, ανθρώπους και θεσμούς είναι ένα βροντερό ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για την Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: