Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : ΣΑΦΡΑΝΑΤΟ


Υλικά για 4-5 άτομα
  • 300 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε κυβακια
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές μάραθο
  • 2σκελιδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 10γαρίδες καθαρισμένες
  • 100 γραμμάρια καλαμαράκια κομμένα ροδέλες
  • 10 φρέσκα μύδια
  • 150 γραμμάρια μικρές αχιβάδες
  • 2 στήμονες σαφραν (κρόκος Κοζάνης)
  • 500 ml λευκό κρασί
  • 800 ml ζωμός λαχανικών
  • αλάτι
  • φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε και καθαρίζετε πολύ καλά με άφθονο νερό τα μύδια και τις μικρές αχιβάδες.
Σε μία μεγάλη αντιπολιτική κατσαρόλα προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά.
Ρίχνετε το ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι,πιπεριες ,το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί αλλά να μην πάρει χρώμα.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα μύδια, τις αχιβάδες και σβήνετε με τα 300 ml λευκό κρασί.
Στην συνέχεια χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 8 λεπτά περίπου, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και οι αχιβάδες και αποσύρετε από την φωτιά.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο
Μόλις ζεσταθούν σοτάρετε το υπόλοιπο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και όταν μαραθεί προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφήσει όλα τα λιπαρά στοιχεία.
Στη συνέχεια σβήνετε με το υπόλοιπο κρασί και μόλις το απορροφήσει ρίχνετε 200 ml από τον ζωμό που έχουν αχνιστεί τα μύδια και οι αχιβάδες και το σαφράν και χαμηλώνετε την φωτιά.
Συνεχίζετε προσθέτοντας τον ζωμό λαχανικών κουταλιά-κουταλιά.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τα μύδια, τις μικρές αχιβάδες, τις καθαρισμένες γαρίδες καλαμαράκια μαζί με την τελευταία κουταλιά ζωμού και ανακατεύετε καλά μέχρι να δέσει .
Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι










Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος










romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: