Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Το Προκτεράτο των Θεσμών

EUROGROUP


Αυτό που δεν καταλαβαίνω στην παρούσα ελληνική χάβρα είναι γιατί τόσοι και τόσοι σοβαροί και συμπαθητικοί πολιτικοί (εξαιρώ αυτούς με το λίγο ως πολύ χουντικό φιλοσοφικό παρελθόν) συναγωνίζονται σε ανοησίες. Εντάξει, τα κόμματα και τα κομματίδια της αντιπολίτευσης έχουν προηγούμενα με τον Σύριζα. Εντάξει, δε μπορούν να ανεχτούν την ξαφνική του άνοδο και την ξαφνική τους κάθοδο. Αλλά δεν μπορούν να μην αναγνωρίσουν τον σκληρό αγώνα της κυβέρνησης να περιορίσει τις ασυλλόγιστες μνημονιακές αξιώσεις των ευρωπαίων Εμνημόνων. 
Ο Τσίπρας φταίει που τα άχρηστα μπλά-μπλά των θεσμών κράτησαν 5 μήνες; "Θέλουμε την Ελλάδα στο Ευρώ! Θέλουμε την Ελλάδα στο Ευρώ!" αλλά εννοούσαν τον Σαμαρά, όχι τον Τσίπρα (και τον Βαρουφάκη που τους είχε καθίσει στο λαιμό!). Οι αντιπολιτευτές τα βάζουν με το δημοψήφισμα. 
Συγνώμη, πού είναι το πρόβλημα; Έπρεπε να αποδεχτεί η κυβέρνηση το τελεσίγραφο των θεσμών; Θα πέφταν οι ίδιοι απάνω της και θα την αποκαλούσαν "μνημονιακή"! Αυτό άλλωστε ήταν και η πρώτη φάση της επικοινωνιακής εκστρατείας της "ομάδας" Σόίμπλε. Γιατί πρέπει να σας πω ότι η "δημοσιογραφική" αυτή συμμορία υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Άρχισε με την διάδοση ψευδών ειδήσεων όταν εκδηλώθηκε η κρίση στην Πορτογαλία. Το δήλωσε επίσημα και ο τότε πρωθυπουργός Σώκρατες. Τον πίστεψα όταν διάβασα το διαβόητο άρθρο στο γαλλικό "Εξπρές" με τίτλο Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΕΥ ΟΠΛΩΝ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (25/2/2015). Λες και είχαμε κυβέρνηση του Πεταίν...
"Οι Τσίπρας και Βαρουφάκης ενέδωσαν στις απαιτήσεις των ευρωπαίων πιστωτών τους" βιάζεται να πει ο Ζαν-Μισέλ Ντεμέτζ που το γράφει. Την ίδια μέρα, ο Σόιμπλε δήλωνε: "Να δούμε τώρα τι θα πει ο Τσίπρας στους ψηφοφόρους του"! Και το άρθρο του Εξπρές τελειώνει με την εξής χιτλερική φράση: "Το ντεφάκτο ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ επιβλήθηκε ήδη από τους Ευρωπαίους στο Ελληνικό κράτος, το 2010! Το ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ αυτό δεν πρόκειται με τίποτα να αρθεί αν οι μεταρρυθμίσεις (του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών) δεν εφαρμοστούν"!!! Ορίστε Κύριοι Αντιπολιτευτές σε ποιανών κήπο σκάβετε. Δεν βλέπετε πως ο Φον Σόιμπλε και η Φόνισσα Λαγκάρντ έχουν ανάγκη από εγχώρια φερέφωνα; Αλλιώς, πέστε ΝΑΙ επιτέλους στο δημοψήφισμα να ησυχάσουμε και μη μας ταλαιπωρείτε με ανθυγιεινή εθνικοφροσύνη.
Εγώ θα πω ΟΧΙ, μαζί με τον Νομπελίστα οικονομολόγο Τομά Πικετί (που έγραφε πρότινος στο LES ECHOS:
"Είχαμε πολύ χειρότερες κρίσεις στο παρελθόν. Το 1945, το Χρέος της Γαλλίας και της Γερμανίας έφτασε στο 200% του ΑΕΠ! Νομίζετε ότι το εξόφλησαν με το πλεόνασμα; Όχι βέβαια! Αλλιώς θα ήμασταν ακόμα εκεί. Υπήρξε και αναδιάρθρωση και κούρεμα. Αλλά, αναφορικά με την Ελλάδα, υπάρχει μια ιστορική αμνησία στους Ευρωπαίους κυρίως στους Γερμανούς. Πράγμα λίαν ενοχλητικό για μια χώρα για την οποία η ιστορική μνήμη είναι πολύ σημαντική. Επιμένω σ' αυτό το σημείο. Η ιστορική αμνησία μας κοστίζει πολύ ακριβά" . 

Θα το πω μαζί και με τον μέγα Γάλλο φιλόσοφο Εντγκάρ Μορέν που έστελνε πρότινος το εξής μήνυμα στους Ευρωκράτες:

"Θα το αντιληφθείτε αργότερα, κατόπιν εορτής, πως η εγκατάλειψη της Ελλάδας, θα είναι εξίσου σοβαρή με την εγκατάλειψη της Ισπανικής Δημοκρατίας" (Όταν της επετέθη ο Φράνκο με την στρατιωτική βοήθεια της -Χιτλερικής- Γερμανίας).
Ροβήρος Μανθούλης Headshot

  Σκηνοθέτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: