Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Οι απίστευτες κραιπάλες της ελίτ στην Ελλάδα που βουλιάζει






«Δεν θα μας τα πάρεις τα Cayenne, Ολι Ρεν, Ολι Ρεν» φώναζαν κάποτε εν χορώ οι νεαροί γόνοι της ελληνικής ελίτ προτού μπουν στις τάξεις τους, στα σχολεία-σύμβολα του πλούτου των γονιών τους.


Από τότε ο Ολι Ρεν έχει φύγει, έχουν έρθει άλλοι κι έχουν επίσης φύγει, εκείνο όμως που μένει σταθερό και αμετακίνητο είναι η νιρβάνα στην οποία ζουν οι μερικές χιλιάδες έχοντες και κατέχοντες της χώρας. Περνούν τις ημέρες και τις νύχτες τους στα διάφορα hot spots της Αθήνας ή της Μυκόνου, ξεστρατίζουν καμιά φορά και σε άλλα νησιά, αλλά με τίποτα -όπως λένε- δεν συγκρίνονται η Γλυφάδα και η Κηφισιά ή το νησί των ανέμων. Εκεί, όταν πέσει το σκοτάδι, όλα επιτρέπονται. Και δεν πειράζει αν κοστίσουν κάτι παραπάνω... λεφτά υπάρχουν.
Τι θα γίνει όμως, αν η χώρα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ; Αυτό ανησυχεί εκείνους που έχουν μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες. Δεν το κουβεντιάζουν όμως για πολύ, γιατί αν το παρακάνουν, θα λιώσουν τα παγάκια στο κοκτέιλ, ενώ μπορεί και να φύγει η δίμετρη ξανθιά της παρέας, αφού τα οικονομικά -στη θεωρία τους- είναι πέραν των ενδιαφερόντων της. Η λύση άλλωστε είναι απλή και ονομάζεται μεταφορά κεφαλαίων σε ξένες τράπεζες.
Η τραγελαφική αυτή κατάσταση δεν μπορούσε παρά να προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, πολλά εκ των οποίων οργάνωσαν αποστολές στη χώρα μας.

Η δεξίωση της χλιδής στο «Semiramis».
Στα βόρεια προάστια της Αθήνας στρέφει την προσοχή του ο αρθρογράφος των «Financial Times», Χένρι Φόι, παρουσιάζοντας την ανέμελη ζωή της ελληνικής ελίτ, που δεν φοβάται παρά ένα πράγμα: μη βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Ενας φόβος που έβγαλε τους πλούσιους Ελληνες στον δρόμο, όπως αναφέρει.
Μια βραδιά πριν από λίγες μέρες στο ξενοδοχείο «Semiramis», στα γεμάτα πράσινο βόρεια προάστια της Αθήνας, βατόμουρα επέπλεαν σε ποτήρια με σαμπάνια και άντρες με λινά πουκάμισα κάπνιζαν τσιγάρα δίπλα στην πισίνα, καθώς η ελίτ της μητρόπολης προσπαθούσε να προσποιηθεί ότι η χώρα δεν βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση. Δίπλα στην πισίνα επιχειρηματίες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και άλλα μέλη της υψηλής κοινωνίας συζητούσαν χαμηλόφωνα για το πότε ενδέχεται να κλείσουν οι τράπεζες ή να εφαρμοστεί πλαφόν στις αναλήψεις. «Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και καταστρέφει τη χώρα, γιατί αποτελείται από κομμουνιστές που δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα» λέει μια από τις κυρίες της παρέας. «Είναι σαν τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας, έτσι;» σημείωσε ένας άλλος προσκεκλημένος, καθώς σερβίρονταν πιάτα με παγωτό ανάμεσα στους προσκεκλημένους που διασκέδαζαν δίπλα στην πίστα. «Αλλά θα υπάρξει συμφωνία» προσθέτει με σιγουριά και συνεχίζει: «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία».

Επειτα ο συντάκτης κάνει αναφορά στη διχαστική εποχή μετά τον Εμφύλιο, σημειώνοντας πως οι πληγές επουλώθηκαν με τον χρόνο, αλλά τώρα ίσως ανοίγουν ξανά.
Οι εύποροι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς το ευρώ. Το κοινό νόμισμα έκανε πιο εύκολο γι' αυτούς να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό και να αγοράζουν ακίνητα και είδη πολυτελείας σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Ακόμη, ξεχώρισε την Ελλάδα από τους ξεπεσμένους Βαλκάνιους γείτονές της, επιβεβαιώνοντας τη θέση της στον πυρήνα της ευημερούσας Ευρώπης. Αλλά καθώς η κρίση βάθαινε, άλλοι Ελληνες -που εν μέρει στηρίζουν τον Τσίπρα- όλο και περισσότερο ταυτίζουν την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα με αυξανόμενες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και όξυνση της κοινωνικής ανισότητας.
Το μεγαλύτερο μέρος της ελίτ της χώρας υπέθετε ότι οι προκλήσεις προς τους δανειστές από τον Τσίπρα αποτελούσαν καλοστημένη μπλόφα, για να εκταμιεύσει ακόμη περισσότερη βοήθεια. Τώρα όμως έχει αρχίσει να φοβάται ότι πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν, και γι' αυτό είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα βήμα προς το άγνωστο προτιμώντας μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, παρά να υποφέρουν από περισσότερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Ο φόβος για το τι θα συμβεί ώθησε τους πλούσιους Ελληνες να μεταφέρουν τον πλούτο τους στο εξωτερικό ή να διατηρούν θύλακες μετρητών κρυμμένους στα σπίτια τους, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Σε εντελώς δικό του κόσμο το νησί των κοσμικών.
Ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Τομ Μακένζι, βρέθηκε αρχικά στην Αθήνα και μετά πήγε στη Μύκονο, όπου μάλλον εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι το νησί ζει σε «άλλο κόσμο». Με τίτλο «Ενώ η Αθήνα βράζει και οι τράπεζες παραπατούν, το πάρτι στη Μύκονο συνεχίζεται», ο δημοσιογράφος αποτυπώνει τη διαφορετική πραγματικότητα. «Αφου πέρασα έξι μέρες στην Αθήνα, έφτασα στη Μύκονο και ήταν σαν να μπήκα σε άλλο κόσμο» γράφει. «Είναι μόνο περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά το νησί των ανέμων θα μπορούσε να είναι μια άλλη χώρα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά δεινά του έθνους. Τα μπαρ, τα κλαμπ και τα εστιατόρια είναι γεμάτα, και είναι μόνο Ιούνιος. Ο Αύγουστος είναι το peak της σεζόν του νησιού και τότε οι Ελληνες παραθεριστές συρρέουν μαζί με Βρετανούς, Αμερικανούς και Ρώσους» προσθέτει.
Οπως επισημαίνει, η Μύκονος δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη λιτότητα. Τα ξενοδοχεία είναι ανάμεσα στα πιο ακριβά του πλανήτη και οι καλές νύχτες μετρούν άδεια μπουκάλια σαμπάνιες σε στοίβες. Ενα μπουκάλι τρίλιτρης σαμπάνιας Armand De Brignac κοστίζει περίπου 12.000 ευρώ. Αναφερόμενος σε ένα από τα πιο γνωστά hot spots του νησιού, γράφει ότι σε μία νύχτα πωλούνται εκεί 300 με 400 μπουκάλια σαμπάνιας, με την ελληνική ελίτ να δίνει δυναμικό «παρών».

Μπουκάλια στην άμμο.

Αμέτρητα άδεια μπουκάλια από πανάκριβες σαμπάνιες και βότκα πάνω στην άμμο στις παραλίες της Μυκόνου σχηματίζουν απέραντες χωματερές... πολυτελείας (!), που «μαρτυρούν» ότι ξοδεύονται πολλά χρήματα σε έξαλλα γλέντια που οργανώνονται σε καθημερινή βάση. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και έρχονται από πολυσύχναστες πλαζ (όπως η Paradise ή Καλαμοπόδι και η Super Paradise ή Πλιντρί), όπου οι λουόμενοι, αφού στραγγίσουν τις καλύτερες και ακριβότερες σαμπάνιες, στη συνέχεια εναποθέτουν τις φιάλες πάνω στην αμμουδιά! Τα εκατοντάδες μπουκάλια δημιουργούν μια χλιδάτη «χωματερή», η οποία από μόνη της αποκαλύπτει πολλά για όσα έγιναν τις βραδιές που πέρασαν! Το σίγουρο είναι ότι ως το τέλος του καλοκαιριού η διαφορετική αυτή αμμουδιά θα έχει αποκτήσει ένα ασυνήθιστο «βουνό».
Ο αριθμός των αφίξεων κορυφώνεται τον Αύγουστο, αλλά το νησί των ανέμων έχει αρχίσει ήδη από τα τέλη Μαρτίου να συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών που καταφθάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη θέλοντας να πάρουν μια δυνατή γεύση από το διάσημο ελληνικό νησί και τους έξαλλους ρυθμούς του. Οπως κάθε χρόνο, στη Μύκονο συγκεντρώνεται η παγκόσμια «ελίτ». Αστέρες του Χόλιγουντ και διάσημοι τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές και μοντέλα τα δίνουν όλα σε πάρτι που διαρκούν ως τα ξημερώματα με κατανάλωση σαμπάνιας σε απίστευτες ποσότητες. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που αιθέριες υπάρξεις «λούζονται» με σαμπάνιες από τους θαυμαστές τους καθώς λικνίζονται αισθησιακά στον ρυθμό της μουσικής πάνω στα μπαρ!

Εξωφρενική πολυτέλεια και μασάζ στον Αστέρα.
«Θάλασσα, πολυτέλεια, μασάζ, προπόσεις με σαμπάνια. Στην Αθήνα την κρίση την πληρώνουν οι άλλοι». Με αυτή τη φράση ξεκινά την παρουσίαση του κόσμου των πλουσίων ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», Νικολό Ζάνκαν, ο οποίος πήγε σε παραλίες σε Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, αλλά και σε Κηφισιά και Κολωνάκι, εκεί δηλαδή όπου η κρίση δεν έφτασε ποτέ.
Μεσημέρι Τετάρτης στο πολυτελές Balux Seaside, στον Αστέρα Γλυφάδας, η παραλία είναι πεντακάθαρη και η πισίνα γεμάτη κόσμο. Δεν είναι όμως τουρίστες, όπως γράφει, αλλά μέλη της ελληνικής ελίτ. Ενα μπουκάλι σαμπάνια Veuve Clicquot κοστίζει 250 ευρώ, ωστόσο η τιμή δεν παίζει κανένα ρόλο για το νεαρό, καλογυμνασμένο ζευγάρι που την παράγγειλε.
«Ο Τσίπρας θα βάλει νέους φόρους; Ας κάνει ό,τι θέλει. Είμαστε μια χαρά. Κανένα πρόβλημα, ακόμα και αν χρειαστεί να βγούμε από την Ευρώπη» απαντούν χαμογελαστοί στην ερώτηση του Ιταλού ανταποκριτή. Στέλεχος του παραθαλάσσιου πολυτελούς θέρετρου εξηγεί αυτή την αντίδραση. «Για τους πελάτες μας τίποτα δεν έχει αλλάξει. Και τίποτα δεν θα αλλάξει. Οι πλούσιοι Ελληνες έχουν δύο "βίτσια", όπως οι Ιταλοί, νομίζω: βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν φόρους. Δεν πλήρωσαν ποτέ και συνεχίζουν να μην τους πληρώνουν. Δυστυχώς, η επιλογή του Τσίπρα θα επιδεινώσει την κατάσταση. Νέα φυγή κεφαλαίων. Οι μόνοι που θα πρέπει να πληρώνουν είναι οι τουρίστες και οι "συνήθεις ύποπτοι". Εδώ έχουμε πάντα ίδιους ανθρώπους με τις ίδιες πηγές εσόδων. Ηθοποιοί, κατασκευαστές, δικηγόροι. Η αλλαγή που βλέπω, ωστόσο, είναι η διάθεση αυτών των ανθρώπων. Μπαίνουν στον πειρασμό της δραχμής. Μισούν την τρόικα». Λέει ακόμα ότι από τα 110 άτομα που εργάζονται στο θέρετρο, οι 85 είναι Αλβανοί που δέχονται χαμηλούς μισθούς, σ' αντίθεση με τους Ελληνες που ονειρεύονται σταθερή δουλειά με μία ώρα δουλειά την ημέρα. Μένουν στο σπίτι της μητέρας τους ακόμη και σαραντάρηδες, και ο Τσίπρας προστατεύει τέτοια άτομα. Χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά το σκεπτικό τους, εκτιμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: