Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Oι Ηπειρώτες της Ηλιούπολης αντιστέκονται στην κρίση με παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι. Με μεγάλη επιτυχία και φέτος, το 20ο διήμερο Πανηγύρι (26 και 27 Ιουνίου 2015) του τοπικού Ηπειρώτικου Συλλόγου.






Είναι πλέον νομοτελειακός κανόνας, ότι, κάθε εκδήλωση των Ηπειρωτών Ηλιούπολης στέφεται με απόλυτη επιτυχία, γιατί χαρακτηρίζεται από το άρτιο της οργάνωσης και την καθολική συμμετοχή, όχι μόνο των μελών, αλλά και των φίλων.  Αυτό που έγινε όμως  την Παρασκευή και το Σάββατο 26 και 27 Ιουνίου  2015 στο Ηπειρώτικο πανηγύρι ήταν, -θα έλεγαν και στην Ήπειρο- «απ' τ' Άγραφα».


Ένα διήμερο μάλιστα, τρομερά δύσκολο, για διάθεση διασκέδασης, όπου η σύγκρουση μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και δενειστών, είναι στο αποκορύφωμα και ο λαός μας ''βομβαρδίζετε'', με κάθε είδους πληροφόρηση και ανασφάλεια για το αύριο. 


Και όμως αυτό δεν πτόησε τους Ηπειρώτες της περιοχής Ηλιούπολης και τους φίλους της Ηπείρου, εν μέσω τρομολαγνίας και εκφοβισμού, από τα ΜΜΕ, εσωτερικού και εξωτερικού, να στήσουν ένα γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, όπως αυτοί ξέρουν και το έχουν ως παρακαταθήκη, αλλά και υποχρέωση στους προγόνους τους, να το διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις νεώτερες γενιές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν όχι μόνο απρόσμενη, αλλά ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!                                                                                             Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε δυο μέρες να δημιουργηθεί μια μουσική ηπειρώτικη πανδαισία και να γίνει ένα τρικούβερτο Ηπειρώτικο γλέντι.                                                                                                                                                           
Η μεγάλη  αυτή επιτυχία του 20ο πανηγυριού του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης την Παρασκευή και το Σάββατο 26 και 27 Ιουνίου 2015  στην Ηλιούπολη, οδήγησε τα μέλη του Δ.Σ. να αναφωνήσουν ''Ηπειρώτικα γλεντάμε και την κρίση ξεπερνάμε''.

  Αλλά επιπλέον η όλη εκδήλωση θεωρείτε  απόλυτα επιτυχής, πέραν της προσέλευση των Ηπειρωτών και φίλων και τις δύο ημέρες, ήταν υπεράνω των προσδοκιών και  από το γλέντι που ακολούθησε  και που μετατράπηκε σε αληθινό ηπειρώτικο ξεφάντωμα.
Η ποιότητα της εκδήλωσης δείχνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στο Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, που στηρίζεται στην ουσιαστική και ανιδιοτελή προσφορά μελών και φίλων και στις άοκνες προσπάθειες όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.


Βέβαια, πέρα από αυτά, συνέβαλε και το γεγονός ότι την κομπανία του εξαίρετου δεξιοτέχμη κλαρινίστα Νίκου Φιλιππίδη, συνόδευαν στο τραγούδι οι, Αντώνης Κυρίτσης, Σάββας Σιάτρας, Λάζαρος Τσαμπάς, Θωμάς Κυρίτσης και η καλλίπυγος και μελίρρυτος και συνεχώς εξελισσόμενη νέα τραγουδίστρια Λευκοθέα Φιλιππίδη, που έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει, από  την έλλειψη αξιόλογης γυναικείας φωνής στο ηπειρώτικο τραγούδι, για την οποία οι επαϊοντες αξιολογώντας λένε, ότι θα εξελιχθεί σε κορυφαία φωνή του είδους και θα αφήσει εποχή.




Στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε η ψυχή του Συλλόγου Χρήστος Τούπουρος,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Σπέγγος, που απουσίαζε για λόγους υγείας,  παρουσίασε τη δράση του Συλλόγου και την αποδοχή του από ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Ηλιούπολης και τόνισε ότι ο Σύλλογος  θα συνεχίσει -παρά τις όποιες αντιξοότητες - να υπηρετεί την παράδοση και να συμμετέχει  ουσιαστικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Κάλεσε δε όλους τους Ηπειρώτες της Ηλιούπολης να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του Συλλόγου και τόνισε χαρακτηριστικά καταχειροκροτούμενος ότι όλους μας περιμένει το καλοκαίρι η Ήπειρος.



Eκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος χαιρέτισε την εκδήλωση ο  Αντιπρόεδρος της  Κώστας Κωνής, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των πανηγυριών ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι. 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.




Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης  και ο ηπειρόψυχος, ηπειρομάχος και διαχρονικά φανατικός θιασώτης της ηπειρώτικης παράδοσης Πρόεδρος του Νίκος Σπέγγος του οποίου ευχόμαστε σιδερένιος και πάντα μάχιμος,  με πίστη και διαρκή προσπάθεια και αξίζει πολλούς επάινους για αυτό και για άλλα πολλά από όλους μας και σήμερα το κάνω εγώ, εκπροσωπώντας το σύνολο της Ηπειρωτικής αποδημίας.


Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να προτιμήσουν τις φετεινές διακοπές τους, να τις περάσουν στην Ήπειρο, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και την Ήπειρο γενικά, μιά περιοχή που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό ελλαδικό κορμό και έχει πάρει τόσο λίγα, μιά περιοχή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, πλεονεκτώντας μάλιστα σε πολλά και μοναδικά τοπία.
                

 Παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς απέδωσαν με εξαιρετική επιτυχία το παιδικό χορευτικό τμήμα του  Συλλόγου, καθώς και  το Τμήμα ανδρών και γυναικών υπό την καθοδήγηση της Μαριάνας Τζουβάρα και του Γιάννη Παναγόπουλου.


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συμμετείχε στο ηπειρώτικο αυτό αντάμωμα με πολυμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, την Γενική Γραμματέα Ελευθερία Σιαμέτη, και τα μέλη του Δ.Σ. Ηλέκτρα Κίκη, Ελένη Ντάσιου, Κώστα Λιάγκος και Χριστόφορος Ευθυμίου, που συνόδευε ο αιώνιος έφηβος και χαλκέντερος Κώστας Μπατσής, η ψυχή της ηπειρώτικης αποδημίας της Αττικής.


Ακόμη στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Αντώνης Κοντός, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής συνοδευόμενος από πολλά μέλη του Δ.Σ., πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μάκη Ζωϊδη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγ. Παρασκευής Βασίλω Ιωάννου, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αποδήμων Ραδοβυζινών Άρτας, εκπρόσωπος της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας, εκπόσωπος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κόνιτσας, εκπρόσωπος της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού, εκπρόσωπος του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά, εκπρόσωπος του Βορειοηπειρώτικου Συλλόγου Ηλιούπολης, εκπρόσωποι πολλών Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων που δραστηροποιούνται στην Αττικής, καθώς και εμπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων που δραστηροποιούνται στα όρια του Δήμου Ηλιούπολης



Κατά τα παλιά, τον  χορό άνοιξαν οι επισημοι προσκεκλημμένοι, με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης και στη συνέχεια ακολούθησε χορός για όλους, μέχρι τις πρωϊνές ώρες.
Στο κέφι συνέβαλλε και το γεγονός ότι ο Σύλλογος,  είχε φροντίσει για τη λειτουργία κυλικείου με σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά, με κυρίαρχο το Ηπειρωτικό τσίπουρο.


Και του χρόνου!
























































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: