Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ενώ βουλιάζουμε ...η Ελλάδα η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο σε κατανάλωση σαμπάνιας


Η φτώχεια λένε θέλει καλοπέραση. Έτσι η Ελλάδα φαίνεται πως παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση σε κατανάλωση σαμπάνιας από κάθε άλλη αγορά στον κόσμο
Η κατανάλωση σαμπάνιας στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε σχεδόν κατά 18%  το 2014 καθιστώντας την χώρα που είναι βυθισμένη στην οικονομική κρίση την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο σε κατανάλωση αφρώδους οίνου. Η αύξηση αυτή μοιάζει αστρονομική αν συγκριθεί με την παγκόσμια τάση που βρέθηκε την περασμένη χρονιά σε αύξηση μόλις 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor. 
Αν συγκρίνει κανείς την κατανάλωση της χώρας με τη Γαλλία για παράδειγμα θα δει πως στη χώρα... παραγωγής της η εκλεκτή σαμπάνια σημείωσε υποχώρηση σε πωλήσεις της τάξης του 1,9%. Αντίστοιχη εικόνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, όπου σημειώθηκε μείωση 0.4%. Η αύξηση αυτή ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή το 2013, όταν παρουσίασε εκτίναξη που άγγιξε το 56%. 



Κι όσο δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε μια τέτοια διαφορά, τα στοιχεία σε πραγματικούς αριθμούς διαφωτίζουν λίγο περισσότερο την κατάσταση. "Η κατανάλωση σαμπάνιας σε γενικές γραμμές είναι μικρότερη από ότι πριν την κρίση" σημειώνει ο Σπύρος Μαλανδράκης στη βρετανική Telegraph. Φανταστείτε πως η αυξημένη κατανάλωση στη χώρα μεταφράζεται σε 300.000 λίτρα το χρόνο, όταν στη Γαλλία καταναλώνονται 107.3 εκατ. λίτρα ή το Ηνωμένο Βασίλειο με 20.4 εκατ. λίτρα.


Παρά τη μικρή κατανάλωση σε απόλυτους αριθμούς η αγορά στην Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαία. Πάντως οι αριθμοί παρουσιάζουν αύξηση εξαιτίας της τουριστικής κίνησης σε πολυσύχναστα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: