Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κλειστές οι τράπεζες από σήμερα Δευτέρα. Επιβολή ορίου στις αναλήψεις

S

Κλειστές θα παραμείνουν από αύριο και για μία εβδομάδα οι ελληνικές τράπεζες ενώ αναμένεται να επιβληθεί όριο στις αναλήψεις που θα γίνονται από τα ATM το οποίο φέρεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες στα 60 ευρώ ανά ημέρα, ενώ φέρεται να υπάρχει και πρόταση για 100  ευρώ ανά ημέρα, αλλά δεν φαίνεται να κερδίζει. 
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται από σήμερα Δευτέρα να υπάρξει τραπεζική αργία για όλη την επόμενη βδομάδα, ενώ θα παραμείνει κλειστό το χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας, ενώ όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Alpha θα υπάρξει και σχετική νομοθετική παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι από λεπτό σε λεπτό αναμένεται διάγελλμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας ήταν να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες για αύριο Δευτέρα και αναμένεται η απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο ώστε να λάβει τη μορφή νομοθετικής παρέμβασης. 
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».
Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, εξερχόμενη του υπουργείου Οικονομικών συνέστησε ψυχραιμία: 
«Ο κόσμος θα ενημερωθεί με ψυχραιμία από τον αρμόδιο υπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Τι προβλέπουν τα capital controls για την Ελλάδα 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκτός Ελλάδας πληρωμές θα εγκρίνονται από τριμερή επιτροπή που θα συσταθεί σε κάθε τράπεζα και από μια κεντρική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών. 
Η κωδικοποίηση των μέτρων στηρίχθηκε στην εμπειρία της Κύπρου και είναι έτοιμη εδώ κα καιρό. Δύσκολη είναι η εφαρμογή των μέτρων από τις τράπεζες. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν πέντε μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ρευστό και 2 δισ. σε λογιστική μορφή) περίπου τα οποία επαρκούν για μία εβδομάδα, ενώ εάν από Τρίτη ξεκινήσουν οι πληρωμές αυτές εκτιμάται ότι θα φτάσουν μέχρι την Κυριακή περίπου. 
H κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει αυτή την κίνηση και προσπάθησε να πείσει τον Γιάννη Στουρνάρα να αναλάβει την ευθύνη των capital controls. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε έντονα (λέγεται ότι απείλησε με παραίτηση) και δικαιολογημένα, διότι δεν νομιμοποιείται η ΤτΕ να αποφασίσει τέτοια μέτρα. Κατόπιν τούτου εξελίσσεται το υπουργικό συμβούλιο. 
Να σημειωθεί ότι η εβδομάδα που αρχίζει αύριο είναι η εβδομάδα πληρωμής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μεγάλο ερώτημα παραμένει το γεγονός του τι θα συμβεί με όσους συνταξιούχους δεν έχουν κάρτα για να σηκώνουν χρήματα από τα ATM. 

Το αίτημα της ΟΤΟΕ
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα αποφάσισε να κλείσει για αύριο Δευτέρα τις τράπεζες προκειμένου να αποτρέψει μία οικονομική κατάρρευση. 
Νωρίτερα συνεδρίασε και η Ομοσπονδία Τραπεζικών Υπαλλήλων η οποία με προτάσεις ζήτησε από την ΤτΕ τη λήψη μέτρων προκειμένου μα διασφαλιστεί η ομαλότητα των συναλλαγών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: