Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

7 μεγάλα κατορθώματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

image

Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του. Αν εξαιρέσουμε τα ζητήματα του συμφώνου συμβίωσης και της ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών, τα πραγματικά κατορθώματα της κυβέρνησης συντελούν στην επιδείνωση της κατάστασης της χώρας και της ζωής των πολιτών...


1. Επιστροφή στην ύφεση
Οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ανάπτυξη 2,9% για τη φετινή χρονιά στην Ελλάδα. Τώρα η εκτίμηση βρίσκεται ανάμεσα στο 0,1% και το -1,5% με την προϋπόθεση ότι θα έρθει γρήγορα η συμφωνία με τους δανειστές. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι καθοδική. Δημόσια έργα σταματούν, επενδύσεις παγώνουν, κεφάλαια φεύγουν. Πλέον έχει αρχίσει να επηρεάζεται και ο τουρισμός. Την ίδια περίοδο όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης αναπτύσσονται και μειώνουν την ανεργία. Γιατί, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας δεν διατάσσονται από το κράτος και τα κόμματα. Ανάπτυξη και δουλειές έρχονται όταν είναι ευνοϊκό το περιβάλλον για επενδύσεις.

2. Περισσότερη λιτότητα
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας, αλλά η λιτότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Τσακλόγλου (Αθήνα 9.84, 12/6/15) η ανάπτυξη που χάνεται μεταφράζεται σε τουλάχιστον 2,8 δισεκατομμύρια λιγότερα έσοδα για το κράτος. Μη ρωτήσετε ποιος θα τα πληρώσει. Με ή χωρίς συμφωνία με τους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το κενό που η ίδια δημιούργησε. Η αύξηση κατά 75% του ΦΠΑ σε τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά και τα όσπρια, που προτείνει η ελληνική πλευρά, μειώνει το εισόδημα ακόμη και στα πιο αδύναμα στρώματα.
Ο Αλ. Τσίπρας πουλάει σαν κατόρθωμα τη μείωση της απαίτησης των «θεσμών» για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να επιβληθεί μεγαλύτερη λιτότητα για να έρθει μικρότερο αποτέλεσμα. Πριν η διαπραγμάτευση γινόταν για μέτρα ενός δισ. που θα έφερναν πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ -και ισόποση μείωση του χρέους- ενώ τώρα συζητούνται μέτρα κοντά πάνω από 3,7 δίσ. για το 1%.

3. Μεγαλύτερη ανεργία
Η καθήλωση της οικονομίας έφερε μείωση της απασχόλησης κατά 0,9% και αύξηση της ανεργίας στο 26,6% το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, όπως δείχνουν τα τριμηνιαία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 5,2% σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2014.

4. Διορισμοί πελατών
Μπορεί οι άνεργοι να πληθαίνουν και πάλι, αλλά η κυβέρνηση μειώνει την ανεργία των δικών της παιδιών. Τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσλήψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως νοσηλευτές και ελεγκτές του Yπουργείου Oικονομικών, οι οποίοι επρόκειτο να προσληφθούν μέσω του ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση διορίζει σχολικούς φύλακες και άλλες ομάδες που υποστήριξαν προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί, μάλιστα, εκτός από πελάτες του κόμματος, είναι και προσωπικοί πελάτες στο δικηγορικό γραφείο του υπουργού που υπογράφει τις προσλήψεις. Οι πελάτες, που το νέο σύστημα εξουσίας κληρονόμησε από το παλιό, ανταμείφθηκαν από την πρώτη στιγμή, όταν δόθηκε στους υπαλλήλους της ΔΕΗ σημαντική αύξηση 6 ευρώ την ημέρα με τη μορφή επιδόματος τροφής.

5. Κατάρρευση των νοσοκομείων
Ο πρωθυπουργός περηφανεύτηκε για την κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. Η κατάργηση αυτή θα είχε νόημα αν τα νοσοκομεία μπορούσαν να εξακολουθούν να λειτουργούν τουλάχιστον όπως λειτουργούσαν το προηγούμενο διάστημα, που παρατηρούταν αρκετές ελλείψεις. Τώρα δεν μιλάμε απλώς για ελλείψεις αλλά για πλήρη κατάρρευση. Μαζί με τα αναλώσιμα λείπουν και φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, που θέτουν σε κίνδυνο τη θεραπεία και τη ζωή των ασθενών.

6. Η πολιτική Καμμένου
Η παρουσία του Πάνου Καμμένου στο Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε με την έγκριση της δαπάνης για την ανακατασκευή αεροπλάνων ηλικίας 40 χρονών με κόστος 500 εκ. δολάρια, μια προμήθεια που είχε παγώσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις λόγω έλλειψης χρημάτων. Την ώρα που δεν υπάρχουν πόροι για άμεσες ανάγκες του κράτους, βρέθηκαν εύκολα τα εκατομμύρια για τους εξοπλισμούς, ενώ η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των δανειστών για μείωσή τους. Παράλληλα το Υπουργείο Άμυνας άρχισε, σαράντα χρόνια μετά τη χούντα, να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή με δημόσια χρήματα. Αντί να καταργηθούν οι παρελάσεις πλαισιώθηκαν από μουσικοχορευτικά πανηγύρια, ενώ το υπουργείο ετοιμάζει φυλλάδια για τις γερμανικές επανορθώσεις που θα μοιράζονται στα σχολεία.

7. Η χώρα στο χείλος του γκρεμού
Ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαχειριστεί τα τεράστια προεκλογικά του ψέματα και τη ζημιά που ο ίδιος δημιούργησε στήνει μια σκληρή διαπραγμάτευση και θέτει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Δεν πρόκειται για μια προσωρινή δυσκολία για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο. Οι «κόκκινες γραμμές» δεν μπαίνουν για να βρουν δουλειά οι άνεργοι, αλλά για να διασωθούν προνόμια, όπως επικουρικές συντάξεις που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές. Η κυβέρνηση δεν εντοπίζει ούτε ένα προνόμιο που θα πρέπει να περικοπεί και προτιμάει να επιβάλει φόρους για να συντηρήσει το χρεοκοπημένο πελατειακό σύστημα. Οι νέοι φόροι θα απομακρύνουν κι άλλο την ανάπτυξη.

Οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν μικρότερες αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αντί να φροντίζουν προσόδους και προνόμια, ενδιαφέρονταν για την παραγωγική οικονομία. Τώρα όμως ο κίνδυνος είναι η οριστική κατάταξη της χώρας σαν μια ειδική περίπτωση αποτυχημένου κράτους. Κανείς δεν επενδύει σε μια χώρα που έχει αποφασίσει να καταστραφεί και κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά μια κυβέρνηση που παίζει στα ζάρια το μέλλον για να διατηρήσει μια εξουσία που κέρδισε με το ψέμα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: