Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

«Τουρίστες» ...στα πατρικά τους, οι οι απόδημοι κύριοι του Δήμου Φιλιατών;



"Τουρίστες" αποκαλεί σε γραπτή του ανακοίνωση τους απόδημους που επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες τα χωριά τους ο Αντιδήμαρχος Φιλιατών κ. Σωτηρίου, με αφορφή, όπως ισχυρίζεται, τις διαμαρτυρίες του εκπροσώπου της Αδελφότητας Λίμποβου στο πανηγύρι του χωριού για τη λειψυδρία που παρατηρήθηκε τις ημέρες εκείνες στο χωριό


Συγκεκριμένα, ο κ. Σωτηρίου με τη φράση "Ο Δήμος επικοινωνεί για τα τυχόν προβλήματα του χωριού με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και όχι με τους εκάστοτε «τουρίστες»,που παρευρίσκονται στο χωριό για 10 μέρες τα καλοκαίρια", απαξιώνει τους απόδημους που πράγματι επισκέπτονται για λίγες ημέρες τα πατρικά τους στα ακριτικά μας χωριά και ουσιαστικά τους καταργεί και το δικαίωμα επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Δήμου, η οποία επικοινωνία προφανώς θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω του εκλεγμένου Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας και οιοσδήποτε άλλος δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί! 

Δε γνωρίζουμε και ουδόλως μας ενδιαφέρει και να πληροφορηθούμε αν ο "εκπρόσωπος της αδελφότητας Λίμποβου" προέβει στη διαμαρτυρία για τη λειψυδρία ορμόμενος από "μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αντιπολιτευτική διάθεση" και όχι από το γεγονός αυτό καθ' αυτό της λειψυδρίας.

Στεκόμαστε μόνο στη φράση "εκάστοτε «τουρίστες»,που παρευρίσκονται στο χωριό για 10 μέρες τα καλοκαίρια".




Και επειδή αυτοί οι. τουρίστες υπάρχουν τα καλοκαίρια σε όλα τα Φιλιατοχώρια, να υπενθυμίσουμε στον κ. Σωτηρίου τα εξής:


- Αυτοί οι τουρίστες είναι Δημότες Φιλιατών. Διατηρούν με πολύ κόπο και κόστος τα πατρικά τους σπίτια ή επένδυσαν όλες τους τις οικονομίες για να χτίσουν καινούρια και πληρώνουν τέλη ύδρευσης, τέλη φωτισμού, δημοτικά τέλη (αυτά από τα οποία πληρώνεται ο μισθός του αντιδημάρχου του κ. Σωτηρίου) και χαράτσι για σπίτια τα οποία διατηρούν για συναισθηματικούς και μόνο λόγους, τα οποία πράγματι επισκέπτονται 10-15 μέρες το χρόνο. Το ετήσιο κόστος συντήρησης αυτών το σπιτιών ισοδυναμεί με το κόστος 10ημερων και βάλε διακοπών σε ένα τουριστικό θέρετρο! Αλλά οι. "εκάστοτε τουρίστες" ηλιθιωδώς επιμένουν να κάνουν. διακοπές στα χωριά τους!

- Αυτοί οι. τουρίστες, μιας και πληρώνουν τα παράπνω τέλη ύδρευσης. ίσως και να θεωρούν. αυτονόητο να έχουν νερό εκείνες τις 10-15 μέρες που βρίσκονται στα χωριά τους.

- Αυτοί οι τουρίστες ταξιδεύουν 500 και παραπάνω χιλιόμετρα για να εκλέξουν τον κ. Σωτηρίου και τον εκάστοτε κ. Σωτηρίου στη θέση του αιρετού άρχοντα! Και οι άρχοντες δεν κάνουν διαχωρισμούς σε. μόνιμους και τουρίστες ε;;; Άλλωστε σ' αυτά τα πανηγύρια που επιμελώς παρακολούθησε όλο το καλοκαίρι ο κ. Σωτηρίου, τα χέρια των. τουριστών έσφιγγε, ευελπιστώντας στην ψήφο τους.

- Αυτοί οι τουρίστες, ζωντανεύουν χωριά σαν το Λίμποβο (με μόλις εννέα μόνιμους κατοίκους βάση της απογραφής του 2011) και κωμοπόλεις σαν το Φιλιάτι και αφήνουν τα ωραία τους ευρωπουλάκια στην τοπική αγορά (και ενίοτε κάνουν και κανά εργάκι. καμιά πλατεία, κανα καμπαναριό μέσω των αδελφοτήτων, συντηρούν και τις παραδόσεις. ψιλά γράμματα, αυτά.).

Αλλά αν ο Δήμος Φιλιατών δεν επιθυμεί "τουρίστες" στα χωριά μας, να μας το πει! Να τα κλείσουμε τα σπίτια μας, να εγκαταλείψουμε τα πατρικά μας και τους γέροντες γονείς μας που - αν είμαστε τυχεροί - ζούνε σ' αυτά! Ειδάλλως, να ζητήσει συγγνώμη: Γιατί τελικά, το Φιλιάτι είναι οι απόδημοί του. εδώ και δεκαετίες!




Γκόρου Βασιλική,
Δημοσιογράφος
Δημότης Φιλιάτων
"Τουρίστας" Γολάς 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

TA SYGXAΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΡΑΒΟ.