Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει προοδευτική ατζέντα, επειδή ο πρόεδρός του απλά, δεν είναι ΠΑΣΟΚ


Eίναι η πρώτη φορά στην ιστορική του διαδρομή που το ΠΑΣΟΚ  πορεύεται δίχως πολιτική ατζέντα. Η ιδεολογική του γύμνια τονώνεται με απολίτικες ψευτοθεωρίες όπως αυτή της σωτηρίας της χώρας. Τουναντίον, η κυβερνητική του δράση με παλαιοκομματικό πελατειακό τρόπο συντηρεί την κρίση και βουλιάζει ακόμη περισσότερο τη χώρα σε αδιέξοδο...

Το ΠΑΣΟΚ σε όλη την ιστορική του διαδρομή ήταν φορέας αλλαγής. Σήμερα, ο προοδευτισμός του είναι ανύπαρκτος, δε διαφέρει σε τίποτα από τη συντηρητική ΝΔ και δε μπορεί να αντιπαραβάλλει τις θέσεις του με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ διότι πια ελάχιστα διαφέρουν ως προς το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

Στην υγεία, το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που δημιούργησε το Ε.Σ.Υ., υποδομές σε όλη τη χώρα, αυτό που δημιούργησε τον ΕΟΠΥΥ, αυτό που προχώρησε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Σήμερα, στην επικείμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το ΠΑΣΟΚ το μόνο που έχει προτείνει είναι παράταση του διαλόγου μεταξύ του Υπουργού και της ιατρικής κοινότητας. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία συγκροτημένη θέση παρά μόνο κραυγές για το 25ευρώ που το ίδιο έχει ψηφίσει.

Στην παιδεία, το ΠΑΣΟΚ υπονόμευσε το νόμο Διαμαντοπούλου και ταυτόχρονα τον ίδιο του τον εαυτό, δίνοντας παράταση σε ένα φαύλο σύστημα διαφθοράς που σιγοέτρωγε τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας επί δεκαετίες. Τα αποτελέσματα της παράτασης ήταν καταστροφικά για τους φοιτητές αλλά και τα ίδια τα πανεπιστήμια. Στο ασφαλιστικό, το οποίο τινάζεται στον αέρα το 2015, το ΠΑΣΟΚ σιωπά αντί να αναδείξει το θέμα και να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στη δημόσια διοίκηση, ο Βενιζέλος είναι αυτός ο οποίος αναίρεσε την αντικειμενική αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών και υπονόμευσε την αξιοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε αλλά ούτε καν επίσημα ανέφερε τη σπουδαία μεταρρύθμιση της δι@ύγειας την οποία θεωρεί ξένο σώμα. Στον τομέα των εξωτερικών ο ΥΠΕΞ Βαγγέλης Βενιζέλος δημόσια τη Μέρκελ και υπερασπίζεται, στο τουίτερ, σε ελληνικά, την περιπέτειά του με τα υποβρύχια. Στο περιβάλλον, έχει μετατρέψει την πράσινη ανάπτυξη σε ανάπτυξη βαμμένη με μπογιά. 


Το ΠΑΣΟΚ φυγόπονα απέφυγε προοδευτικές πολιτικές όπως αυτή του αντιρατσιστικού ενώ επένδυσε στο πτώμα της ΕΡΤ την περισσότερη συμμετοχή του στην εξουσία. 

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προοδευτική ατζέντα επειδή ο πρόεδρός του απλά δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και σίγουρα έχει μετανιώσει ο Λαλιώτης που τον ανακάλυψε το έρμο 1989. Αλλά το πρόβλημα για τον Βενιζέλο δεν είναι ο μη προοδευτισμός του, γνωστός άλλωστε τοις πάσι, είναι η αδυναμία του να συντάξει οποιοδήποτε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Ο ίδιος αναφέρθηκε πολλές φορές σε τούτο το ρημάδι το εθνικό σχέδιο. Ποιος περιμένει να το συντάξει; Ο Σουλτς;

Το ΠΑΣΟΚ βουλιάζει, όχι λόγω της φθοράς από το πολιτικό κόστος των εφαρμοσμένων πολιτικών του μνημονίου αλλά εξαιτίας της αδυναμίας του να διατυπώσει προτάσεις που θα αφορούν σε εθνικές στρατηγικές και θα εκφράζουν τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Βενιζέλος, ένας φαφλατάς καταδικασμένος από υπέρμετρη εγωπάθεια και εξουσιολαγνεία, οδηγεί το ιστορικό αυτό κόμμα στο πολιτικό νεκροταφείο της χώρας. Και το χειρότερο για το ΠΑΣΟΚ είναι πως δεν πεθαίνει για τις ιδέες του, τις θέσεις του, τις απόψεις του· πεθαίνει γιατί δεν έχει να πει τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: