Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Νέα μείωση στο πρόβειο γάλα ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία " Ήπειρος". Έχασε 12 λεπτά σε ένα χρόνο το πρόβειο γάλα. Νέα μείωση στο πρόβειο γάλα ανακοίνωσε η γαλακτοβιοχανία



Νέο επεισόδιο στο «σήριαλ» των µειώσεων στις τιµές του πρόβειου γάλακτος, που ξεκίνησε συστηµατικά πριν περίπου ένα χρόνο, αποτελεί η απόφαση της Ήπειρος ΑΕΒΕ να γνωστοποιήσει στους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους της ότι από την 1η Μαρτίου 2018, οι τιµές θα µειωθούν κατά 0,02 ευρώ. Μια κίνηση η οποία σωρευτικά το τελευταίο δωδεκάµηνο, φέρνει το «ψαλίδισµα» των τιµών του πρόβειου γάλακτος στα 12 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Στη λιτή ανακοίνωση της γαλακτοβιοµηχανίας τονίζεται πως «λόγω των συνθηκών της αγοράς και πλεονάζοντος γάλακτος που θα υπάρξει στη φετινή γαλακτοκοµική σεζόν κι επειδή για λόγους τάξης θα απορροφήσουµε όλη την παραγωγή του ζωικού σας κεφαλαίου, προκειµένου να διατηρηθεί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων µας, από την 1/03/2018, οι τιµές του πρόβειου γάλακτος θα µειωθούν κατά 0,02 ευρώ».
Η περίπτωση της «Ήπειρος», ωστόσο, δεν είναι η µοναδική, καθώς και οι άλλες µεταποιητικές (τυροκοµικές και γαλακτοκοµικές) του κλάδου, µία µετά την άλλη, από τις αρχές του έτους, µε επίκληση του επιχειρήµατος των µεγάλων αποθεµάτων φέτας, είτε µειώνουν τις τιµές, είτε αφήνουν ποσότητες γάλακτος, ακολουθώντας την τακτική που είχαν εφαρµόσει και πέρσι.



«Από τις αρχές του χρόνου έχουµε καταγγελίες από κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ότι τους ανακοινώθηκαν µειώσεις τιµής στο πρόβειο γάλα που φτάνουν έως και 5-7 λεπτά», επεσήµανε στην Agrenda ο πρόεδρος της ΠΕΚ Στέργιος Κύρτσιος, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγµή, το µέγιστο όριο τιµής είναι στα 90 λεπτά έναντι 1,03-1,05 ευρώ, πριν από ένα χρόνο.
Στη Χαλκιδική, αυτή την περίοδο η µέση τιµή κυµαίνεται στα 84 λεπτά, µε τους κτηνοτρόφους να λένε ότι οι γαλακτοβιοµηχανίες Μεβγάλ και Κολιός έπαψαν πλέον να εισκοµίζουν γάλα από το νοµό, µε συνέπεια οι λίγες επιχειρήσεις που έµειναν να δραστηριοποιούνται να µην έχουν ανταγωνισµό και να επιβάλλουν τους όρους τους.
Αντίστοιχα, στο νοµό Κιλκίς, «οι τιµές κυµαίνονται από 82 έως 88 λεπτά το κιλό, και µερικές φορές δεν το παίρνουν», όπως σηµειώνει ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωµάς Καρυπίδης. Κατά το συνοµιλητή µας, καταγράφονται συναλλαγές ακόµη και µε 75 λεπτά το κιλό σε µικρές ποσότητες µικρών εκµεταλλεύσεων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κτηνοτρόφοι υποχρεώνονται να οδηγήσουν παραγωγικά ζώα στο σφαγείο, µε µόλις 1,70 ευρώ το κρέας, γιατί µπαίνουν µέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: