Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 101η Επέτειο Απελευθέρωσης της Πρέβεζας

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 101η Επέτειο Απελευθέρωσης της Πρέβεζας

Με τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους , την επιμνημόσυνο δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την 101η Επέτειο Απελευθέρωσης της Πρέβεζας.


Στην δοξολογία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ανατολιωτάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού Γιώργος Φραγκούλης, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Ηπείρου -Λευκάδας Νικόλαος Βέκιος, ο εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων αντισυνταγματάρχης Αιμίλιος Νούγιας, ο διοικητής της Π.Υ Πρέβεζας Απόστολος Βασδέκης, ο διοικητής της Α.Ε.Ν Πρέβεζας Κωσταντίνος Λαμπρόπουλος , εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, ο προιστάμενος Α'Θμιας Εκπαίδευσης Ν.Πρέβεζας Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο υπεύθυνος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Πρέβεζα, Παντελής Ζέρης , εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, αντιπροσωπείες των σχολείων και πολίτες.


Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός του 1ου ΓΕΛ Πρέβεζας, Κοσμάς Κοψάρης.



Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου στο Ηρώο των Πεσόντων στην Αρχαία Νικόπολη όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση.

 MG_5176


Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου «Στην καρδιά της Αυτοκρατορίας» του Σπύρου Γόγολου, στη «Θεοφάνειο» Αίθουσα Τέχνης, ενώ αμέσως μετά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση, παρουσία ελάχιστων πολιτών, κάτι που επισημάνθηκε τόσο από το δήμαρχο Πρέβεζας όσο και από τον κεντρικό ομιλητή κ. Γιάννη Ρέντζο.

 MG_5180

«Σήμερα η Πρέβεζα θυμάται, αν και δεν βλέπω ακροατήριο πιστεύω να θυμάται, και τιμά το ιστορικό της παρελθόν. Η 21η Οκτωβρίου 1912 αποτελεί φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας. Με την εκδήλωση αυτή αποδίδουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία και καταδεικνύει κατά τον καλύτερο τρόπο την επίγνωση του δικού μας χρέους για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης. Αυτή την ιστορική μνήμη χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά γιατί η άγνοια είναι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου. Ειδικά για τα έθνη η άγνοια του ιστορικού παρελθόντος, η απώλεια της ιστορικής μνήμης οδηγεί στην άναρχη πορεία και στην επανάληψη σφαλμάτων» τόνισε ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης ο οποίος έκανε έκκληση για ενότητα προκειμένου να ανατρέψουμε τα σημερινά αδιέξοδα και να δώσουμε μια νέα προοπτική, ελπίδα και αισιοδοξία.

 MG_5182

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ιωάννης Ρέντζος, ο οποίος μέσα από μια μεστή ομιλία πλούσια σε περιγραφές και ιστορικά γεγονότα με οδηγό το ημερολόγιο του Ι.Μ. Ρέντζου μας ταξίδεψε στο πριν και το τότε, και έθεσε προβληματισμούς και αγωνίες για το μετά και το τώρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ με την Απελευθέρωση της Ηπείρου και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πρέβεζας.

 MG_5189

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο υπέρ των Δωρητών Πρέβεζας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Χαράλαμπους.


Δείτε σχετικό video



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: