Έχεις μηδενικό εισόδημα; Τότε «δικαιούσαι να επιβιώσεις» με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (τρία Ε) των 230 ευρώ. Έχεις κάποιο εισόδημα μέχρι 400 ευρώ το μήνα (4.800 ευρώ το χρόνο) και φυτοζωείς; Τότε «δικαιούσαι να επιβιώσεις» με ΕΕΕ από το ελάχιστο όριο των. 75 ευρώ έως τα 230 ευρώ.
Πώς θα φτάσουμε σε αυτή τη «Γη της Επαγγελίας»; Με πιλοτική εφαρμογή του ΕΕΕ το 2014 και πλήρη εφαρμογή, σε εθνική κλίμακα το 2015. Παρόλο που το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2013-2016 δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη γι' αυτό - αυτό που μετράει είναι η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου το 2014, που προλαβαίνει τις ευρωεκλογές, τι θα γίνει μετά δεν έχει και τόση σημασία.
Πόσο είναι το ποσό που θα διατεθεί; 20 εκατ. ευρώ (ή το 1% των περικοπών που θα γίνουν για τον προϋπολογισμό του 2014). Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά την πιλοτική εφαρμογή θα είναι ας πούμε κατά μέσο όρο 200 ευρώ το μήνα ανά δικαιούχο, που σημαίνουν 2.400 ετήσιο εισόδημα από το φιλοδώρημα 3Ε για κάθε δικαιούχο, τότε τα 20 αυτά τρομερά εκατομμύρια θα δοθούν σε 8.333,333 δικαιούχους ανά «περιοχή». Τώρα, αν η περιοχή είναι ο νομός, θα πρέπει το 2015 να ετοιμαζόμαστε για έναν. πακτωλό 540 εκατ. ευρώ που θα αφορούν 225.000 άτομα στους 54 νομούς της χώρας. Αν είναι η Περιφέρεια, τότε θα μιλάμε για 130 εκατ. ευρώ που θα αφορούν 54.200 περίπου δικαιούχους. Αν πρόκειται για πιλοτικού χαρακτήρα δράσεις σε όλη τη χώρα, σε περιοχές με «ειδικά χαρακτηριστικά», δηλαδή με μεγάλα επίπεδα εξαθλίωσης, πράγμα που είναι και το πιθανότερο, τότε θα μιλάμε για ακόμη λιγότερους δικαιούχους και ακόμη λιγότερα χρήματα. Φυσικά, όλοι αυτοί οι υπολογισμοί είναι χοντρικοί, αλλά δεν απέχουν από την τάξη μεγέθους τόσο των χρημάτων που θα διατεθούν όσο και του αριθμού των δικαιούχων.
Έτσι, μας αποκαλύπτεται το πρόσωπο του νέου «κοινωνικού κράτους» που θα οικοδομηθεί στα ερείπια του παλιού: στόχος του είναι να κρατάει στοιχειωδώς στη ζωή τους εξαθλιωμένους, με «μηχανική υποστήριξη», ώστε να μπορούν να είναι χρήσιμοι σαν εν δυνάμει «ειδική εργατική δύναμη», προσφερόμενη για τις ελάχιστες εργασιακές εγγυήσεις.
Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
www.rizopoulospost.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου