Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ενιαίο μισθολογιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, διέταξε η τρόϊκα. Σε ποιους οργανισμούς ξεκινούν έλεγχοι για την εφαρμογή του.

Σε ποιους οργανισμούς ξεκινούν έλεγχοι για το ενιαίο μισθολογιο στο Δημόσιο

Στο Δημόσιο - και κυρίως στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου χωρίς εξαιρέσεις - επικεντρώνεται - πέρα από τα ασφαλιστικά ταμεία - η προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση των 500 εκ. ευρώ, της τρύπας στον προϋπολογισμό του 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε επιστολή σε όλα τα υπουργεία, να ξεκινήσουν έλεγχο στους φορείς που εποπτεύουν προκειμένου να ελέγξουν εάν εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο.


Η αρχή θα γίνει από 14 φορείς, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις μισθολογικής σπατάλης και αναμένεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο να επεκταθούν και σε άλλους 150 οργανισμούς.

Στο στόχαστρο μπαίνουν άμεσα οι εξής οργανισμοί:
.Δημόσια επιχείρηση ανέγερσης νοσηλευτικών μονάδων
. Οργανισμός αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας

. Οργανισμός σχολικών κτιρίων

. ΟΣΕ

. ΤΡΑΙΝΟΣΕ
. ΕΤΕΑΝ
. ΟΠΕ
. Επιτροπή Ανταγωνισμού
. Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
. Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης
. Ρυθμιστική αρχή ενέργειας
. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "Διόφαντος"
.ΕΟΦ
. Κοινωνία της Πληροφορίας.
Πάντως, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η εξοικονόμηση από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δεν θα ξεπεράσει τα 50 - 80 εκ. ευρώ. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν στο "Βήμα της Κυριακής": «Υπάρχουν ακόμη και σήμερα ισχυροί θύλακες αντίστασης στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και μάλιστα τόσο ισχυροί που φθάνουν ως και την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου».


Στο μέτωπο της κινητικότητας, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης ετοιμάζεται για τη νέα αξιολόγηση της τρόικας και αναμένει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ενέργειες για τη δεύτερη φάση με τους υπόλοιπους 12.500 υπαλλήλους, που θα προέλθουν από το υπουργείο Υγείας, τους ΟΤΑ και το στενό Δημόσιο Τομέα.



Η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη για το εάν θα δώσει δίμηνη παράταση στη β' φάση της κινητικότητας, ούτε για το εάν θα προσμετρήσει τελικά στο συνολικό αριθμό των 4.000 απολύσεων όσους τυχόν απολυθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες και τους συμβασιούχους που παραμένουν με προσωρινές διαταγές στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: