Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ως χρόνος ασφάλισης λογίζεται η άδεια μητρότητας.

 

Και ο χρόνος που διανύεται κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας του ΙΚΑ λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης για τον κλάδο ασθενείας, πέρα από τον κλάδο κύριας σύνταξης. Αυτό προβλέπει νομοθετική ρύθμιση, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Εργασίας ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Η προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη επιβαρύνει για το συγκεκριμένο διάστημα τον ΟΑΕΔ.

Στον Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγαν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μητέρες, επειδή το ΙΚΑ αρνήθηκε να ανανεώσει το βιβλιάριο υγείας τους και να τους χορηγήσει επιδόματα μητρότητας και ασθένειας. Οι μητέρες επεσήμαναν ότι το ΙΚΑ εσφαλμένα δεν υπολόγισε τον χρόνο κατά τον οποίο τελούσαν σε ειδική άδεια προστασίας μητρότητας ως χρόνο ασφάλισης για τον κλάδο ασθένειας.

Ο ΣτΠ απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και στον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η στάση αυτή αποτελεί άμεση διάκριση λόγω φύλου, που απαγορεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι με την απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων λόγω της άσκησης του δικαιώματος της ειδικής άδειας "υπονομεύεται ουσιαστικά ο σκοπός του νόμου, που είναι η προστασία της μητρότητας και η ενίσχυση της οικογένειας", ενώ σημείωσε ότι "ο αποκλεισμός αυτός είναι τόσο επαχθής για τις μητέρες εργαζόμενες που καταλήγει να τις θέτει προ του διλήμματος εάν είναι συμφέρον γι' αυτές να κάνουν χρήση της εξάμηνης άδειας".

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: