Αύξηση, κατά 11,74% σε αξία και 49,50% σε όγκο, σημείωσαν οι εξαγωγές ελληνικών τυριών στη Γαλλία το 2017, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.
Βασικό εξαγωγικό
μας προϊόν είναι η φέτα, με τη Δανία,
ωστόσο, να καταλαμβάνει σημαντικό
μερίδιο και σε αυτή την αγορά.
Όπως αναφέρεται στην
έκθεση, η Γαλλία αποτελεί η ίδια έναν
από τους σημαντικότερους εξαγωγείς
τυροκομικών προϊόντων, ωστόσο, εισάγει,
επίσης, αξιόλογες ποσότητες τυριών, η
αξία των οποίων ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ
το 2017, με το συντριπτικό ποσοστό αυτών
να προέρχεται από τις χώρες της ΕΕ.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει
τη 10η θέση μεταξύ των προμηθευτών της
Γαλλίας, με συνολικές εξαγωγές αξίας
21,8 εκατ. ευρώ και ποσότητας 4.255 τόνων,
καταλαμβάνοντας μερίδιο 1,43% σε όρους
αξίας και 1,22% σε όρους ποσότητας επί των
συνολικών εισαγωγών τυροκομικών
προϊόντων της Γαλλίας, σύμφωνα με
στοιχεία της Eurostat.
Το συντριπτικό
μερίδιο των εξαγωγών αυτών καταλαμβάνει
ένα και μοναδικό προϊόν, η φέτα, η οποία
αντιπροσωπεύει το 97,7% των συνολικών
ελληνικών εξαγωγών τυροκομικών προϊόντων
στη Γαλλία.
Οι εξαγωγές φέτας
από την Ελλάδα προς τη Γαλλία ανήλθαν
σε 21,3 εκατ. ευρώ και 4.152 τόνους το 2017,
αυξημένες κατά 12% σε όρους αξίας και 50%
σε όρους ποσότητας.
Η Γαλλία κατά το 2017
εισήγαγε φέτα αξίας 39 εκατ. ευρώ και
ποσότητας 7.366 τόνων, καταγράφοντας
αύξηση 6,6% σε όρους αξίας και 24,4% σε όρους
ποσότητας σε σχέση με το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου