Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΥ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΝΙ ΛΟΥΨΙΣΝΟΣ;


Οι κουβέντες για τη γειτονική πόλη και περιφέρεια είναι συχνότερες στο περιβάλλον μας


Χτες είχα την ευκαιρία να κάνω μια μεγάλη διαδρομή στο Νομό Άρτας. Δεν πήγα βέβαια με ελικόπτερο. Από αρκετά χρόνια έχουμε συμπεθερέψει με μια αρτινή οικογένεια, με την οποία είχαμε συνδεθεί από παλιότερα, σε επαγγελματικά και φιλικά περιβάλλοντα, οπότε οι κουβέντες για τη γειτονική πόλη και περιφέρεια είναι συχνότερες στο περιβάλλον μας.
Ο συμπέθερος Λευτέρης, επρόκειτο να επισκεφτεί τα κτήματα στα Θεοδώριανα, οπότε τον συνοδέψαμε σε ημερήσια εκδρομή, μετά τη συνάντησή μας στην Άρτα. Για όσους ξέρουν τη διαδρομή (υπάρχουν και εναλλακτικές βέβαια) στα φοβερά Θεοδώριανα φτάνεις αφού περάσεις το Βουργαρέλι (από όπου και ο παλιός φίλος και συνάδελφος Γιώργος Κοντοδήμας) και Αθαμάνιο (από όπου ήταν και ο πατέρας του Πρωθυπουργού, ο Παύλος, που είχε αναλάβει εργολαβικές δουλειές κι εδώ στην Πρέβεζα).
Το Αθαμάνιο έχει πάει το λόγιο όνομά του από τα Αθαμανικά όρη που είναι το επίσημο όνομα των Τζουμέρκων. Θυμάμαι πως έμαθα τη λέξη αυτή και τη διάβασα πάμπολλες φορές στη ζωή μου βγαίνοντας από το σπίτι μου και βλέποντάς την στην επιγραφή του εργαστηρίου του Μήτσου Γιαννούλη, πατέρα του παλιού μας δημάρχου Νίκου, «ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ»Βέβαια, το παλιότερο όνομα του Αθαμανίου ήταν «Λουψίστα» και, όπως λέγεται και το ξανακούσαμε εκεί στο καφενείο, προέρχεται από τους «Λειψούς», όνομα που συνδέεται με τη έλλειψη νερού.
Τώρα, εδώ και πολλά χρόνια, όλα τα χωριά παίρνουν νερό από τους φυσικούς ταμιευτήρες των Θεοδώριανων. Όμως και στα Θεοδώριανα γίνεται εισαγωγή εμφιαλωμένων αναψυκτικών (δηλαδή νερού!) από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης της Πάτρας. Μακάρι, η τοπική βιομηχανία μεταλλικού νερού η «Κωστηλάτα» (το είδα γραμμένο και «Κωστελάτα») να στραφεί και προς την παραγωγή αναψυκτικών. Γενικά, τα αναψυκτικά πρέπει να παράγονται στον τόπο κατανάλωσης και όχι κάπου αλλού και να μεταφέρονται στην κατανάλωση με στόλους αυτοκινήτων και πετρελαϊκή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Αρκεί μια μηχανούλα αερίωσης σε κάθε μπαράκι και να! η «Coste-Cola» και η «Preve-Cola»… Και λίγο συμπύκνωμα χυμού, για το άρωμα, βέβαια.
Πάντως τα ευλογημένα με το νερό Θεοδώριανα έχουν συνδεθεί και με τη διέλευση από εκεί του δικού μας Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού, όπως το αναφέρει η εντοιχισμένη στην εκκλησία τους πλάκα. Όσο για τους κατοίκους του Αθαμανίου, αυτούς τους λένε Λουψισνούς και τις κοπέλες Λουψισνιές




Γιάννης Ρέντζος







dimosioshoros.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: