Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αποδήμων Αργιθεατών. ''Κοιλάδα Αχελώου. Από την Κορίνα Κρέτσου, στον Τζιάννι Πιτέλα! Κι εμείς που το αφήνουμε συμπατριώτισσες και συμπατριώτες;''














Πέρασε ένας χρόνος από την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου ΚΟΡΙΝΑΣ ΚΡΕΤΣΟΥ (αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στην Κοιλάδα του ΑΧΕΛΩΟΥ, στη Μονή ΣΕΛΤΣΟΥ και στα απομεινάρια της Γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ. Στις 22 Μαΐου 2015 ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα που έγινε στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στην ημερίδα συζητήθηκε αναλυτικά για την πολιτική Συνοχής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το νέο προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής καθώς και για το πως η Ελληνική Γεωργία θα βγει μπροστά. 
Μετά το τέλος της Ημερίδας η Επίτροπος επισκέφθηκε και προσκύνησε στην Ιστορική Μονή Σέλτσου και άκουσε από πρώτο χέρι για την θυσία των υπέρ χιλίων τριακοσίωνΣουλιωτών στις 23.4.1804 (εξ αυτών τριακόσια γυναικόπαιδα έπεσαν στο γκρεμό - στον Πέτακα). 
Σημειώνουμε εδώ πως η αποκατάσταση - αναστήλωση των κελιών της Μονής Σέλτσου χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα nterreg Ελλάδα - Ιταλία: cult routs και ήδη οι εργασίες τελειώσανε. 
Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως ήρθε και στα απομεινάρια της ιστορικής και θρυλικής γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ, που ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων, όπου ο συμπατριώτης Αντώνης Κοσσυβάκης (πρωτοστάτης για τις Ημερίδες Ανάπτυξης και για τον ερχομό της) της ενεχείρισε ένα ορείχαλκο γλυπτό - ομοίωμα της Γέφυρας Κοράκου και κάτοικοι και άλλοι φορείς της προσέφεραν τοπικά προϊόντα με την ποιότητα, καθαρότητα και ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ!!!






Πρόσφατα είχαμε σημαντικές δηλώσεις - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στήριξης της περιοχής μας και από τον Gianni Pittella (Τζιάνι Πιτέλα) Πρόεδρο της Ομάδας των Socialists and Democrats Group in the European Parliament που μεταξύ των άλλων είπε: <<Όλη η Ελλάδα είναι μία μαγεία. Αλλά η περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου είναι πραγματικά ένα μαργαριτάρι, ένα μαργαριτάρι για την ανάπτυξη. Ένα σύνολο, ένα μεγαλείο, που αξίζει την υποστήριξή μας, την παρουσία μας!!! >>.
Η δήλωση αυτή του Gianni Pittella (Τζιάνι Πιτέλα) έρχεται σε συνέχεια τόσων και τόσων προσωπικοτήτων πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας, που άλλοι επισκέφθηκαν την περιοχή μας (π.χ Μισέλ Ροκάρ Πρωθυπουργός της Γαλλίας) και άλλοι παρενέβησαν με τον δικό τους τρόπο [Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σύλβια Κόστα (Silvia Costa)] στηρίζοντας την προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής.
Το ζήτημα είναι πως, ενώ μας αμπώχνουν οι Ευρωπαίοι, εμείς δεν βλέπω να κεφαλαιοποιούμε τα κέρδη από αυτές τις εκδηλώσεις και δηλώσεις στήριξης και όπως έχω αναφέρει και παλιότερα το μεγάλο βάρος το έχουν οι Περιφέρειες με τους Δήμους αλλά και κάποιοι κάτοικοι που πρέπει να βγουν με δύναμη - κόντρα στις άσχημες καιρικές συνθήκες - και να επιχειρήσουν. 
Αλλιώς δεν γίνεται, δεν ανοίγει επιχειρήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν στήνει μαγαζιά, ούτε κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις. 
Είναι αδιανόητο να έρχεται στην περιοχή μας η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή ανάπτυξη και εμείς να μην καταθέτουμε ούτε μία μελέτη για έργο το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ούτε μια μελέτη για τη διάσωση της ΚΟΥΛΙΑΣ. Άλλες περιοχές όπως η Κρήτη πχ θα έδρατταν της ευκαιρίας για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούσαν.... Κρίμα...! 
Ας το καταλάβουμε όλοι μας...η ανάπτυξη σε μια περιοχή, σε έναν τόπο ειδικά σαν την ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ, που έχει και παρέχει δυνατότητες, είναι δική μας υπόθεση.
Αθήνα, 1.6.2016
Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: