Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Προτίθενται να... «τελειώσουν» την ΑΕΝ Πρέβεζας

Προτίθενται να... «τελειώσουν» την ΑΕΝ Πρέβεζας

Σοβαρό «πλήγμα» για την τοπική οικονομία της Πρέβεζας, αλλά και το πρεστίζ της πόλης, θα αποτελέσει τυχόν κατάργηση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, που εδρεύει εδώ και χρόνια στο Βαθύ, αν έχουν έστω και μικρή δόση αλήθειας, όσα δημοσιεύτηκαν προσφάτως σε οικονομικές εφημερίδες της χώρας μας και σε ιστοσελίδες που καλύπτουν το ναυτιλιακό ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με αυτά, η Κυβέρνηση επισπεύδει την διαδικασία έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να ενεργοποιηθούν παλαιότεροι νόμοι που αναφέρονται στην ίδρυση ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης ( Ν.Ε.Κ.Ε).

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αρχικά συρρίκνωση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και ειδικότερα, συζητιέται ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία οι σχολές του Ασπροπύργου, των Χανίων και της Νέας Μηχανιώνας. Προβλέπεται ενοποίηση των σχολών της Χίου και των Οινουσσών και κατάργηση των σχολών Πρέβεζας, Κύμης, Ύδρας, Αργοστολίου και Σύρου. Ενδέχεται, και κάτω από προϋποθέσεις να διατηρηθεί η ΑΕΝ Πρέβεζας για να εξυπηρετηθούν οι σπουδαστές του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας. Ο λόγος που θα μειωθεί ο αριθμός των ΑΕΝ είναι ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και τα χρήματα του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης έχουν περιορισθεί δραματικά. Επίσης, θα επιτραπεί η παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών ΚΕΣΕΝ, τα οποία εκδίδουν πτυχία υποπλοιάρχου, πλοιάρχου, δεύτερου και πρώτου μηχανικού, καθώς και διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Ανάμεσα στους Έλληνες εφοπλιστές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης είναι οι Γιάννης Αγγελικούσης, Παναγιώτης Τσάκος, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, οι αδελφοί Θανάσης, Ανδρέας και Κωνσταντίνος Μαρτίνος, Νίκος Βερνίκος, καθώς και οι Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης με το Ίδρυμα «Αικατερίνης Λασκαρίδη». Ήδη το ίδρυμα Λασκαρίδη, έχει ξεκινήσει σεμινάρια σε συνεργασία με ξένα εκπαιδευτικά Πανεπιστήμια. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών προκειμένου να ιδρυθούν σχολές που να εξυπηρετούν τα κοινά τους συμφέροντα με υψηλό κύρος.
Οι τίτλοι των δημοσιευμάτων είναι ενδεικτικοί της «επίθεσης» που ετοιμάζουν οι εφοπλιστές στη ναυτική εκπαίδευση. Τίτλος εφημερίδας αναφέρει: «Στα χέρια των εφοπλιστών η ναυτική εκπαίδευση», ενώ σε ιστοσελίδα που στηρίζει εφοπλιστικά ενδιαφέροντα αναφέρεται: «Εφοπλιστικό ενδιαφέρον για την ναυτική εκπαίδευση».
Το ενδεχόμενο να «τελειώσουν» πάντως την ΑΕΝ Πρέβεζας, δεν θέλει κανείς στην πόλη μας να το σκέφτεται ούτε καν σαν δυσάρεστο σενάριο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: