Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Στο... φουλ δουλεύουν τζάκια - σόμπες. Ο καιρός αγριεύει, καλοριφέρ δεν ανάβουν όμως στην Ήπειρο. Μικρά προβλήματα λόγω βροχών, κατεβαίνουν πιο χαμηλά τα χιόνια.


Τις άγριες διαθέσεις του έδειξε ήδη με την είσοδό του ο φετινός χειμώνας.

Κι εκεί που ο καιρός στάθηκε σ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου σύμμαχος των πολιτών, ξαφνικά με το ξεκίνημα του Δεκέμβρη. γύρισε αλλιώς, προσθέτοντας σ' όλους μας έναν σοβαρό «πονοκέφαλο», αφού το ζήτημα της θέρμανσης εκκρεμεί για τα πιο πολλά νοικοκυριά στην Ήπειρο.
Ήδη οι κορυφές στα βουνά της περιοχής μας -και στο Μιτσικέλι- άσπρισαν και το κρύο έγινε αισθητό σ' όλο το Νομό, ενώ οι καταιγίδες που σημειώθηκαν ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, δημιουργώντας μικρά μόνο προβλήματα στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Μάλιστα, αύριο τα χιόνια θα κατέβουν ακόμα πιο χαμηλά, όπως είπε χθες στον «Π.Λ.» ο αναπλ. Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας.
Αργά το βράδυ της Κυριακής σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή της Πρέβεζας με αποτέλεσμα να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε εσπεριδοειδή, θερμοκήπια και καλλιέργειες. 

Πολύ χαμηλή η ζήτηση
Η ημερολογιακή έλευση του χειμώνα και οι καιρικές συνθήκες που άλλαξαν δεν ήταν αρκετά για να παρακινήσουν τα. χειμαζόμενα λόγω της κρίσης νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Με την τιμή του να κυμαίνεται στα 1,35 λεπτά το λίτρο περίπου, μόνο ένα 5% των καταναλωτών έχει μέχρι στιγμής γεμίσει τους λέβητες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαία ζεστασιά.
Τζάκια και σόμπες στο. φουλ
Οι περισσότεροι πολίτες επιμένουν ακόμα να ζεσταίνουν τα σπίτια τους με εναλλακτικούς τρόπους, κυριότερος των οποίων είναι το τζάκι και φυσικά οι ξυλόσομπες. Εντός των Ιωαννίνων αλλά και στα χωριά του Νομού τζάκια και σόμπες λειτουργούν αυτή την περίοδο στο φουλ, χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή και στη δική τους χρήση, γιατί οι κίνδυνοι καραδοκούν.

Κάηκε ένα σπίτι
Χαρακτηριστικό ως προς αυτό το τελευταίο είναι το περιστατικό που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων. Φωτιά που ξεκίνησε από την καμινάδα αναμμένου τζακιού επεκτάθηκε σ' όλο τον πρώτο όροφο κατοικίας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς τόσο ο όροφος όσο και η στέγη του σπιτιού! Η πυρκαγιά κατασβέστηκε μετά από επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Χιόνια στα ορεινά
Όσον αφορά το μέτωπο του καιρού τώρα, χιόνια έπεσαν προχθές και χθες τα ξημερώματα στα βουνά όλου του Νομού Ιωαννίνων, ενώ το ύψος του χιονιού στο ακριτικό Δίστρατο της Κόνιτσας, στην Βοβούσα και στη Μηλιά Μετσόβου κυμάνθηκε από 5 έως 10 εκατοστά, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος. 

Προβλήματα σε δρόμους
Σε πιο πεδινές περιοχές του Νομού μας οι καταιγίδες προκάλεσαν τα συνήθη προβλήματα στους δρόμους, τα οποία ωστόσο αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας. Έτσι, μία μεγάλη κατάπτωση βράχων σημειώθηκε την Κυριακή στην 2η Επαρχιακή Οδό, μετά το Καλέντζι. Εξαιτίας της ο δρόμος έκλεισε για μισή περίπου ώρα και ξανάνοιξε μετά από επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας που απομάκρυναν τις πέτρες.
Μικροπροβλήματα με κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στο 35ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας, κοντά στη Γωνιά, όμως κι εκεί επενέβησαν άμεσα μηχανήματα της Πολιτ. Προστασίας και καθαρίστηκε ο δρόμος, χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία. «Είμαστε όλοι επί ποδός και έχουμε βγάλει παντού μηχανήματα, προκειμένου να επέμβουμε σε περίπτωση που καταστεί αυτό αναγκαίο», τόνισε ο κ. Μαυρογιώργος. 

Ο καιρός αγριεύει.
Στο χειμώνα μπήκαμε πλέον και όσον αφορά τον καιρό, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μπαρτζώκας. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε στην περιοχή μας εναλλαγές νοτιά και βοριά που θα φέρουν εναλλαγές βροχής και ξαστεριάς με χαμηλή όμως θερμοκρασία.
Σήμερα το πρωί θα σημειωθεί παγετός στο Νομό εξαιτίας της ξαστεριάς τη νύχτα. Ο βοριάς θα ρίξει τη θερμοκρασία στους μείον 4 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο το μεσημέρι θα ανέβει ως τους 10 βαθμούς.
Αύριο, Τετάρτη θα φυσήξει νοτιάς και θα επικρατήσουν νεφώσεις και υγρασία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου και τα χιόνια θα κατέβουν πολύ χαμηλά στα βουνά, ακόμα και στα 700 μ.! Και το Μιτσικέλι θα ασπρίσει στο μεγαλύτερο μέρος του.
Την Πέμπτη θα υπάρχουν αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας στην περιοχή μας με χαμηλή όμως θερμοκρασία, ενώ ο καιρός θα είναι λίγο καλύτερος την Παρασκευή.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: