Οι δυο πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες των αστυνομικών υπηρεσιών, η εξάρθρωση της «συμμορίας με τα Καλάσνικοφ» που τρομοκρατούσε τους κατοίκους των συνοικιών κυρίως στα νότια προάστια και η εξιχνίαση της «ληστείας-μαμούθ» σε τράπεζα του αερολιμένα των Αθηνών, μπορεί να λειτούργησαν προσωρινά για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ως «σωσίβια» στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για την εγκληματικότητα, όμως δεν καταφέρνουν να κρύψουν την αλήθεια που προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν πρόσφατα οι υπηρεσίες του Αρχηγείου της Αστυνομίας.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, καταγράφεται μια κλοπή ή διάρρηξη κάθε 5 λεπτά, 19 ένοπλες ληστείες κάθε 24 ώρες, 51 αυτοκίνητα. κάνουν «φτερά» κάθε ημέρα και κάθε δυο μέρες ένας άνθρωπος δολοφονείται. Δηλαδή μια ζοφερή πραγματικότητα που η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πασχίζει να ωραιοποιήσει με τρικ και με συγκρίσεις ανόμοιων μεγεθών, όταν όλοι οι δείκτες της παρανομίας καταγράφουν ιλιγγιώδη αύξηση!
Ενδεικτικά εξάλλου από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι σ' αυτό που κατατάσσεται στα«εγκλήματα του δρόμου» στο κέντρο της Αθήνας γίνεται. χαμός. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν και στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι διαρρήξεις στην Ομόνοια αυξήθηκαν κατά 64%, οι αρπαγές τσαντών στην Κυψέλη κατά 764%, οι κλοπές αντικειμένων σε μέσα μεταφοράς στην περιοχή αρμοδιότητας Α/Τ Ακρόπολης κατά 167%, οι διαρρήξεις οικιών στο Σύνταγμα κατά 136% και οι ληστείες αντικειμένων στα Εξάρχεια κατά 290%. Την ίδια ώρα, στην Ομόνοια υπηρετούν 25 άτομα, αντί για τα 60 που προβλέπεται, στους Θρακομακεδόνες υπηρετούν 12-15 άτομα, ενώ στην Αγία Βαρβάρα 14 αντί 40 αστυνομικοί.
Όσο λοιπόν και εάν επιχειρεί ο υπουργός να αντιστρέψει την πραγματικότητα, η εγκληματικότητα παρουσίασε νέα αύξηση στο πρώτο εξάμηνο του 2011, ακόμα και εάν συγκρίνεται με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Ανεξάρτητα εάν επί σειρά ετών η σύγκριση γινόταν με βάση τα στοιχεία των τουλάχιστον πέντε τελευταίων χρόνων ώστε να είναι περισσότερο έγκυρη η άνοδος ή η πτώση της εγκληματικότητας της χώρας και σε ποιους τομείς.
Ακόμη και έτσι όμως, σε ολόκληρη την επικράτεια οι κλοπές και οι διαρρήξεις παρουσιάζουν αύξηση 7,5%, ενώ οιληστείες 5,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε ημέρα στην επικράτεια σημειώνονται 265 κλοπές και διαρρήξεις από τις οποίες οι 165 στην Αθήνα! Επιπλέον σε όλη τη χώρα καταγράφονται κάθε ημέρα περίπου 19 ληστείες από τις οποίες οι 15 στην πρωτεύουσα. Ακόμη διαπράττεται ένας φόνος κάθε δύο ημέρες.
Θετικό στοιχείο είναι ότι λόγω των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται υπάρχει σημαντική μείωση των ληστειών σε τράπεζες, σε καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. και σε σούπερ μάρκετ, όμως παράλληλα σημειώνεται αύξηση ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια, σε καταστήματα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Αντιστοίχως, ενώ στις κλοπές υπάρχει μείωση των επιθέσεων σε Ι.Χ. (για κλοπή ραδιοκασετόφωνων) και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση στις αρπαγές τσαντών.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011 παρατηρείται αύξηση στην είσοδο λαθρομεταναστών από τον Έβρο, καθώς πέρασαν τα σύνορα 21% περισσότεροι λαθρομετανάστες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ενδεικτικό, ακόμη, της αυξανόμενης εγκληματικής δραστηριότητας είναι ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 εξαρθρώθηκαν 232 σπείρες και εγκληματικές οργανώσεις, συνελήφθησαν 82.216 άτομα και εντοπίσθηκαν 1.013 όπλα!
Πιο αναλυτικά στην επικράτεια το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκαν 3.363 ληστείες έναντι 3.200 το ίδιο διάστημα πέρσι. Στην Αττική σημειώθηκαν 2.624 ληστείες έναντι 2.429 πέρσι, αύξηση δηλαδή της τάξης του 8%! Από αυτές τις ληστείες στην πρωτεύουσα οι 575 έγιναν καταμεσής του δρόμου για κλοπή κινητών ή μικροποσών, οι 364 με αρπαγή τσάντας, οι 284 μέσα σε καταστήματα, οι 147 σε σούπερ μάρκετ, οι 22 σε τράπεζες κι οι 254 μέσα σε σπίτια. Είναι εντυπωσιακή η μεταβολή στις ληστείες τραπεζών -λόγω κυρίως της δράσης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.- αφού το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είχαν καταγραφεί 124 τέτοιου είδους ενέργειες! Αντιθέτως, οι ληστείες στα σπίτια το ίδιο διάστημα πέρσι ήταν μόλις 117 (δηλαδή φέτος διπλασιάσθηκαν) κι οι αρπαγές τσαντών 292.
Όσον αφορά τις κλοπές και τις διαρρήξεις, το 2011 σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 48.262 περιστατικά έναντι 44.895 πέρσι. Στην Αττική, ειδικότερα, έγιναν 28.426 κλοπές και διαρρήξεις έναντι 27.313 πέρυσι, δηλαδή αύξηση της τάξης του 4%.
Πιο αναλυτικά στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκαν 9.228 διαρρήξεις σε αυτοκίνητα, 6.348 σε σπίτια, 4.104 σε καταστήματα και 2.140 μικροκλοπές σε δημοσίους χώρους. Εντυπωσιακό στοιχείο, η αύξηση των επιθέσεων σε εκκλησίες κατά 180,95% αφού τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν 549 κρούσματα έναντι 21 πέρυσι.
Τέλος, εντυπωσιακή αύξηση κατά 20,52%, παρουσιάζεται στην Αττική στις κλοπές οχημάτων. Καταγράφηκαν 9.097 περιστατικά έναντι 7.548 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Μάλιστα αξιοσημείωτη θεωρούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την αύξηση των κλοπών φορτηγών και λεωφορείων κατά 59,14%!
Παρασκευή+13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου