Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

H Oμοσπονδία Συλλόγων Αποδήμων Ραδοβιζινών Άρτας τιμά την "Κυρά" της ορεινής Άρτας, την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016.


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ραδοβιζινών Άρτας ανακοινώνει ότι την Κυριακή πρωί 7 Αυγούστου 2016 θα τελεστεί θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή Ροβέλιστας Άρτας. 

Η λειτουργία τελείται με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας στα πλαίσια των καθιερωμένων εκδηλώσεών της, που κάνει κάθε χρόνο, στον τομέα του πολιτισμού και της διατήρησης των αρχών και αξιών της κοινωνίας μας.

Η Παναγία η «ΡΟΒΕΛΙΣΤΑ» έχει θεσπιστεί με ομόφωνο ψήφισμα των μελών της Ομοσπονδίας ως Προστάτιδα των Ραδοβιζινών.  

Από την Ομοσπονδία, παρακαλούνται όλοι οι Ραδοβιζινοί και όχι μόνο να παραστούν στη θεία λειτουργία, και επίσης η Εκκλησιαστική Αρχή, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι Δημοτικές Αρχές, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Αδελφότητες των χωριών του Ραδοβιζίου, αλλά και όλα τα θεσμοθετημένα όργανα του Νομού Άρτας να συνδράμουν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Ροβέλιστας



Κατά την προφορική παράδοση, η Μονή της Ροβέλιστας ανάγει την αρχή της στον 10ο αιώνα, η δε εικόνα της Παναγίας, γνωστής και ως Μοσχοβίτισσας, προέρχεται από τη Μόσχα. Η θαυματουργός εικόνα της Βρεφοκρατούσης είναι τοποθετημένη σε ασημένιο πλαίσιο με μορφή τριπτύχου φτιαγμένο από ντόπιους αργυροχρυσοχόους το έτος 1802. 

Το Μοναστήρι κατά τον εμφύλιο ερημώθηκε και καταστράφηκε, ώσπου το 1951 εγκαταστάθηκε σ' αυτό ο ιερομόναχος Μητροφάνης Μιτσιλής και το 1953 η αδελφή του Ανδριανή με συνοδεία άλλων μοναζουσών κι έδωσαν νέα πνοή στο ερειπωμένο αυτό Μοναστήρι, το οποίο το 1963, επί Μητροπολίτου Ιγνατίου Τσίγκρη μετατράπηκε σε γυναικείο.

Σήμερα λειτουργεί ως κοινόβιο με 12 μοναχές  με Ηγουμένη την Μοναχή Θεοκλήτη Λάνταβου. 

Το Μοναστήρι ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια, γκρεμίσθηκε ο παλαιός ναός λόγω ρωγμών και κτίσθηκε το καινούργιο καθολικό προς τιμή εις το Γενέθλιο της Θεοτόκου το 1978.
Τηλεφ. 26810-67760.



Δεν υπάρχουν σχόλια: