Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δίστρατο Κόνιτσας


Στο χωριό Δίστρατο Κονίτσης, ένα Βλαχοχώρι που βρίσκεται κτισμένο στις πλαγιές του Σμόλικα υπάρχει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μια πραγματικά πολύ όμορφη εκκλησία. Είναι κτισμένη σύμφωνα με την εντοιχισμένη πλάκα που υπάρχει τον Αύγουστο του 1901. Πρόκειται για την κεντρική εκκλησία του Δίστρατου (πρώην Μπρίαζα)και κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή για να πάρει τη θέση παλιότερου ναού που υπήρχε σε διαφορετικό σημείο του χωριού και ο οποίος κάποια χρόνια πιο πριν είχε βουλιάξει από καθίζηση του εδάφους.


Η νέα εκκλησία που άρχισε να κατασκευάζετε το 1901 χάρη σε δωρεές και εισφορές των κατοίκων του χωριού, είναι έργο του Πυρσογιαννίτη μάστορα Αλέξη Μαρτσέκη. Ο ναός τελείωσε μια δεκαετία περίπου αργότερα αφού εγκαινιάστηκε το 1910 από τον τότε μητροπολίτη Ιωαννίνων, Σπυρίδωνα. Ο εσωτερικός χώρος του ναού ιστορήθηκε από Χιονιαδίτες αγιογράφους και λέγεται ότι για τον σκοπό αυτό τα χρήματα τα έδωσε ο Τουρκογιαννιώτης Εισαγγελέας Χαιρή Εφένδης, που ήταν απόγονος κάποιας Χριστιανικής οικογένειας.
Κατά καιρούς στην εκκλησία έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις. Μάλιστα το 1920 βρέθηκαν στο χώρο της παλιάς εκκλησίας θαμμένες χρυσές λύρες που χρησιμοποιήθηκαν όλες τους για τον εξωραϊσμό του νέου ναού.
Μια αξιοσημείωτη και πολύ πρόσφατη εργασία στην εκκλησία αυτή είναι και η αλλαγή στέγης, που έγινε το 2013. Την χρονιά εκείνη κρίθηκε αναγκαίο ν’ αντικατασταθεί η παλιά πέτρινη πλακοσκεπή που είχε υποστεί φθορές από την πάροδο του χρόνου. Αυτή τη φορά προτιμήθηκε για την κατασκευή της νέας στέγης όχι οι συνηθισμένες πέτροπλακες αλλά πλάκες από ένα διαφορετικό υλικό, χάλκινες. Και για την κάλυψη και των 420 τετραγωνικών μέτρων της νέας σκεπής υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 3 τόνοι χαλκού!! Στην νέα κατασκευή δημιουργήθηκαν και κάποιες χάλκινες (οριζόντιες και κάθετες) υδρορροές.













Δεν υπάρχουν σχόλια: